• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsu būvnieku soli Irākas virzienā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.2003., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75604

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par smagi topošo nulles budžetu

Vēl šajā numurā

03.06.2003., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mūsu būvnieku soli Irākas virzienā

Sešas Latvijas būvniecības kompānijas ir izveidojušas apvienību un parakstījušas nodomu protokolu par līgumsabiedrības izveidošanu ar mērķi startēt starptautiskā apakšuzņēmēju konkursā, kurā tiks izraudzīti pretendenti līdzdalībai pēckara Irākas atjaunošanas darbos. Šīs kompānijas ir “Skonto Būve”, “Kalnozols un partneri”, Re&Re”, BMGS, RBS SKALS un LEC, kuru kopējais gada apjoms sasniedz apmēram 200 miljonus ASV dolāru, kas pasaules mērogā gan nav liela, tomēr vērā ņemama summa, atzīst līgumsabiedrības oficiālais pārstāvis Valdis Birkavs.

Konkursa organizators un būvdarbu ģenerāluzņēmējs ir Sanfrancisko bāzētā ASV kompānija “Bechtel Group”, un kopumā Irākas atjaunošanai ASV valdība speciālas programmas ietvaros paredzējusi atvēlēt finansējumu 680 miljonu dolāru apjomā. Šīs programmas ietvaros plānots atjaunot ap 100 slimnīcu, vairākus tūkstošus skolu, lidostas, jūras ostas u.c. svarīgus sabiedriskos un infrastruktūras objektus.

Kā uzsvēra Valdis Birkavs, konkurss gaidāms ļoti nopietns: “Lai gan pagaidām nav zināms precīzs dalībnieku skaits, taču ir skaidrs, ka konkursā būs pārstāvētas būvniecības kompānijas no visas pasaules. Manuprāt, šīs sešas Latvijas kompānijas apvienojoties spērušas ļoti nozīmīgu soli, lai palielinātu savu kapacitāti, un tas ir svarīgi ne vien iespējamai līdzdalībai Irākas atjaunošanā, bet perspektīvā arī startēšanai Eiropas Savienības būvkonkursos.” Viņaprāt, galvenais līgumsabiedrības spēks ir plašs iespēju spektrs, turklāt daudzām no šīm kompānijām ir uzkrāta krietna starptautiska pieredze, tostarp arī arābu valstīs - piemēram, LEC. “Tādējādi Latvijas kompāniju līdzdalība Irākas projektos ir ļoti cerīga, taču - ne garantēta,” viņš uzsvēra. Arī paši “DB” aptaujātie būvuzņēmēji savu sperto soli Irākas virzienā vērtē pozitīvi un cerīgi, taču ir mazrunīgi un no plašākiem komentāriem pagaidām atturas, paļaujoties uz līgumsabiedrības pārstāvja Valda Birkava Ārlietu ministra amatā gūto diplomātisko pieredzi, kas tiks likta lietā arī pārrunās ar “Bechtel Group” koncerna vadību.

Pagaidām vēl topošajā līgumsabiedrībā iesaistītie būvuzņēmumi pārstāv vairākas būvniecības jomas - vispārējo celtniecību, hidrotehnisko būvniecību, naftas rezervuāru būvniecību, inženierkomunikāciju un sakaru tīklu izbūvi u.c. jomas. Piecas no šīm kompānijām vienlaikus pārstāv arī Latvijas Būvnieku asociācijas lielāko būvuzņēmumu pirmo piecnieku pēc kopējo izpildīto būvmontāžas darbu apjoma 2002. gadā.

“DIENAS BIZNESS”; pēc U. Andersona raksta “Latvijas būvnieku līdzdalību darbos Irākā vērtē kā cerīgu”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!