• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tūrisma nozares attīstības iespējām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.2003., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75621

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts mugurkaula stiprināšanu

Vēl šajā numurā

03.06.2003., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tūrisma nozares attīstības iespējām

30. maijā notikušajā Tautsaimniecības padomes (TSP) sēdē kā galvenais jautājums tika izskatīts un TSP locekļi pauda savu redzējumu par tūrisma nozares stratēģisko attīstību Latvijā.

Ar ziņojumu uzstājās TSP priekšsēdētājs Viktors Kulbergs. Savu ziņojumu V.Kulbergs sāka ar tikko publicēto Pasaules tirdzniecības organizācijas un “Newsweek” pētījumu, pēc kura tiek prognozēts, ka tūrisma apjoms pasaulē dažādu faktoru dēļ turpinās pieaugt, divdesmit gadu laikā dubultojot pašreizējo apjomu. Dažādojoties tūrisma produktu pieprasījumam, par lielāko pasaules tūrisma galamērķi kļūs Eiropa, kur jūtami pieaugs ekonomiski aktīvā Baltijas jūras reģiona nozīme. Paralēli tam pētījumā uzsvērts, ka ceļotāji šobrīd, izvēloties ceļojuma veidu un galamērķi, vadās no drošības aspekta. Un tas liek secināt, ka Latvijai ir visas iespējas kļūt par iecienītu un pieprasītu ceļojuma galamērķi.

Lai gan 2002.gadā tūrisma pakalpojumu eksporta īpatsvars iekšzemes kopproduktā Latvijā bija tikai 1,9%, TSP vienbalsīgi uzsvērtas tūrisma kā nozares attīstības iespējas Latvijā, definējot gan mūsu zemes priekšrocības, gan pagaidām esošos šķēršļus tūrisma ātrākai attīstībai. Ekonomikas ministrs Juris Lujāns izteica gandarījumu par to, ka no šā gada marta tūrisma nozare ir Ekonomikas ministrijas pārziņā: “Tūrisms nav kaut kas ar vidi un reģioniem saistīts, bet tā ir viena no tautsaimniecības nozarēm, un Latvijā tā būs perspektīva tautsaimniecības nozare.” Vienlaikus ministrs arī informēja TSP locekļus, ka jau šonedēļ Ekonomikas ministrijas Tūrisma attīstības nodaļa tiks pārdēvēta par departamentu, bet no nākamā gada tiks dubultots arī tā darbinieku skaits, jo “sekmīgu tūrisma nozares attīstību valstī nevar nodrošināt četri cilvēki”.

TSP ierosināja Ekonomikas ministrijai kā atbildīgajai par tūrisma nozares attīstību valstī izstrādāt tūrisma attīstības pamatnostādnes.

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) Statistikas metodoloģijas un organizācijas daļas vadītāja D.Tomase informēja TSP par uzņēmējiem kā partneriem oficiālās statistikas sistēmas pilnveidošanā, Latvijai iestājoties Eiropas Savienībā. CSP pārstāve ierosināja un uzsvēra nepieciešamību izveidot tādu sistēmu, kas veicinātu sadarbību starp statistikas iestādēm un uzņēmējiem un kas būtu vērsta uz respondentu noslodzes optimizēšanu. Diskutējot par šo jautājumu, uzņēmēji pauda neizpratni, kāpēc statistikas nozaru nominācijā netiek iekļautas tādas Latvijai nozīmīgas tautsaimniecības nozares kā tūrisms, informācijas tehnoloģijas un citas. Tāpēc TSP lūdza Ekonomikas ministriju kopā ar CSP izvērtēt šo priekšlikumu.

Velta Feodorova, Tautsaimniecības padomes sekretariāta vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!