• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Ir noticis tas, kas var notikt likumā pieļautajā kārtībā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.06.2003., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75769

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Lai nodrošinātu, ka visas pašvaldības ievēro likumus"

Vēl šajā numurā

04.06.2003., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Ir noticis tas, kas var notikt likumā pieļautajā kārtībā”

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Kreituss intervijā Latvijas Radio

KREITUSS.JPG (21903 bytes)
Foto: A.F.I.

Intervija Latvijas Radio 3. jūnija raidījumā “Kāpnes” plkst. 12.35. Vada žurnālists Jānis Krēvics

— Var gadīties, ka “Saules akmens” dēļ Rīgu varētu izslēgt no UNESCO Pasaules kultūras mantojuma saraksta — to, uzturoties Latvijā, atzinusi Pasaules kultūras mantojuma centra Eiropas nodaļas vadītāja Metsčilda Roslere. Rīgas liktenis izšķirsies no 30.jūnija līdz 6.jūlijam, kad Parīzē Pasaules kultūras mantojuma komiteja lems, ko darīt tālāk. Pēc šā izteikuma cita pēc citas aktīvi reaģēja dažādas amatpersonas un tagad domei prasa triju dienu laikā novērst nelikumības Ķīpsalā. Un jau šodien dome lems par šo situāciju. Mūsu viesis šodien ir Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Kreituss. No Rīgas domes un tās vadītāja gan Einars Repše, gan Ivars Gaters vakar pieprasīja triju dienu laikā paskaidrojumus par pieļautajiem likumpārkāpumiem “Saules akmens” būvniecībā, liekot tos novērst. Ko dome šobrīd dara, un kāda varētu būt atbilde pēc šā termiņa beigām?

Aivars Kreituss: — Ministrs Gatera kungs pie mums bija domes ārkārtas sēdē, mēs it kā atbildējām uz visiem jautājumiem, un abas puses palika apmierinātas, tātad būtībā šodienas situācijai vajadzētu jūtami atšķirties. Nu izskatās, ka tā jūtami neatšķiras, tāds pats “Saules akmens”, kāds tur bija, tāds tur ir, par vieniem desmit centimetriem augstāk uzbetonēts.

— Tātad jūs sakāt, ka Gatera kungs mainīja domas?

A.Kreituss: — Es pat nezinu, vai Gatera kungs mainīja domas. Ieradās UNESCO Eiropas pārstāve, vakar bija interesanta konference, kurā es piedalījos, tā ka man bija iespēja to visu klātienē dzirdēt, un es pat teiktu, ka tas, kas izskan presē, izskan bargāk, nekā šī kundze teica, jo viņa minēja Vīnes piemēru, kur izcēlies liels konflikts sakarā ar to, ka kādi četri debesskrāpji būvēti kaut kur uz robežas starp buferzonu un pamatzonu un tad nu likts tos jaukt nost. Vai tie citur pārcelti, to es šobrīd nezinu, bet ir bijuši laikam kādi lieli viesnīcu kompleksi, un, protams, tie ir daudz dārgāki nekā šis “Saules akmens”. Tā ka, ja runājam par to, vai var, atsaucoties uz dārgām izmaksām, kaut ko mainīt vai nevar, tad tas bija tāds piemērs, ka kaut kur Eiropā tā notiek un to var darīt.

— Un jūs sakāt, ka nav nekas tik briesmīgi, tad jūs droši varat teikt, ka šajā laikā — no 30.jūnija līdz 6.jūlijam — Rīgu neizbalsos no šī saraksta.

Aivars Kreituss: — Nē. To nu gan es droši varu teikt, ka Rīgu neizbalsos, un es domāju, ka šodien par to būs runa pilsētas Attīstības komitejas ārkārtas sēdē, jo tā tiek sasaukta pulksten pusdivos pirms domes sēdes, un rīt uz Attīstības komitejas sēdi mēs gribējām uzaicināt šo kundzi, kas vakar runāja seminārā pilsētas Attīstības departamentā par šo jautājumu, un uzdot daudzus jautājumus, rādīt to, kas ir mūsu dokumentos pieņemts ar domes lēmumiem.

— Bet kāda būs domes atbilde?

A.Kreituss: — Pēc trijām dienām. Es domāju, ka tā nevar būt emocionāla. Es varu teikt savu subjektīvo viedokli, ka man nepatīk tā ēka, ko šobrīd tur ceļ, pirmais variants būtu smukāks. Bet, otrkārt, tad man uzreiz jāsaka, ka ir detālplānojums, kas pieņemts 2001.gadā. Un detālplānojumā ir punkts, kas paredz trijos kvartālos iespēju mainīt celtņu augstumu. Tātad tāds punkts ir. To tad mūsu speciālisti no Attīstības departamenta, protams, uzreiz izvilks, uz to atsauksies. Tālāk — 26.februārī Rīgas dome ir nobalsojusi par šīs būvniecības ieceres atbalstu, tas nozīmē, ka par šo otro variantu, kurš mazāk izskatās pēc buras, atkal Rīgas dome ir nobalsojusi, atkal nobalsojusi par tiem 26 stāviem, par ko mums šobrīd it kā pārmet. Tātad pirms tam ir bijis balsojums par detālplānojumu, kurā atļauj tur to lietu mainīt un palielināt. Domāju, ka tie ir tie juridiskie momenti, un ne tikai tie. Uz tiem atsauksies mūsu speciālisti, skatot jautājumu no juridiskās puses, pēc tam paliek šī vairāk vai mazāk emocionālā puse un runa par to, cik tur ir aizķerta dabas pamatnes zona, arī šo jautājumu tur ar kartēm mūsu speciālisti rīt noteikti rādīs un arī šodien skatīs pulksten pusdivos. Tur daļējs aizskārums varbūt ir, bet tādu klaju likumpārkāpumu būtībā nav. Es domāju, ka šo jautājumu stipri saasināja iecere taisīt šo pāļu ciematu, autori abiem jautājumiem ir vieni un tie paši, tas ir Koziola kungs ar savām firmām, un šis pāļu ciemats izraisīja lielu uzmanību tajā sakarā, ka Rīga ir iekļauta UNESCO kultūras mantojuma sarakstā koka apbūves un jūgendstila ēku dēļ. Un, ja mēs kaut ko tādu būvējam tur priekšā Ķīpsalas koka apbūvei, protams, par to sākas uztraukums, un tam sekoja atkalatgriešanās pie “Saules akmens”, kur jautājums jau it kā bija apskatīts un ne vienreiz vien skaidrots.

— Andra Amerika vadītā Attīstības komiteja, kurā jūs esat vadītāja vietnieks, mainīs statusu teritorijai, uz kuras tiek celts, un Attīstības departaments būvatļauju izdeva jau mainītajam projektam ar 26 stāviem. “Saules akmens” teritorija no dabas pamatnes mainīta uz jauktā darījuma zonu, tātad kas šeit ir noticis?

A.Kreituss: — Nu, noticis ir tas, kas var notikt likumā pieļautajā kārtībā. Būtībā jau nav noticis nekas tāds, ko nedrīkst darīt, un nav noticis nekas tāds, kā jau es atsaucos uz Rīgas domes deputātu 26.februāra balsojumu, deputāti var par to balsot un ir arī nobalsots, tā ka būtībā nevar šeit parādīt, ka kaut kur kādā vietā ir pārkāpts likums. Es saku — saruna pārvēršas no tīri juridiskas diskusijas, kas būs noteikti starp juristu birojiem, ja jau notiks sūdzēšanās, par emocionālu sarunu.

— Vai jūs sabiedrībai, iedzīvotājiem varat pateikt, kāds ieguvums būs no Ķīpsalas detālplānojuma maiņas?

A.Kreituss: — Ieguvums, manuprāt, šobrīd vairs nekāds īpašais nebūs. Runa būtībā ir par to, kas varētu notikt tālāk ar šo pāļu ciematu. Tas ir tas jautājums, ko tiešām tagad varētu saasināt un teikt: jā, jūs šo jauno detālplānojuma izmaiņu gribat piemērot pāļu ciemata būvēšanas idejai, to mums varētu pārmest. Bet ir vēl otrs moments, kas uzreiz jāatzīmē: nevar jau šo detālplānojuma izmaiņu jauno variantu pieņemt bez vismaz trīsreizējas sabiedriskās apspriešanas. ?ī sabiedriskā apspriešana būs, un šī skaļā izteikšanās, it īpaši no arhitektu puses pret šādu apbūvi uz ūdens virsmas, jau ir izskanējusi, un es domāju, ka ļoti grūti būs šādu projektu dabūt cauri.

— Gaters arī aicināja atcelt Rīgas pilsētas domes Attīstības komitejas lēmumu par atbalstu “Euroline” iecerei Ķīpsalā būvēt tā saucamo pāļu ciemu. Vai tas tiks darīts, un vai šīs ēkas tur būs?

A.Kreituss: — Nu jā, tas sasaucas ar to, ko es jums tikko teicu, — jātaisa ir detālplānojums, pēc tam jārīko tā sabiedriskā apspriešana, jāapstiprina. Un tai pašā laikā presē ir izskanējusi doma, ka Rīgas dome atbalsta šī pāļu ciema būvniecību. Nu galīgi aplami, tā tas nav, Rīgas dome atbalsta tad, ja tā ir nobalsojusi. Jautājuma apspriešana ir bijusi Attīstības komitejā, tur tas ir vienreiz skatīts, un šādi jautājumi mums tiek nesti kaudzēm, ļoti daudz, un tie tiek apspriesti ne vienreiz vien un tālāk netiek īstenoti, bet pilsētas Attīstības komitejai tie visi ir jāskata. Tur ir klāt prese, tur ir klāt žurnālisti. Un šajā gadījumā izcēlās liels uztraukums, par to tika sabiedrībai vairāk paziņots nekā par daudziem citiem līdzīgiem gadījumiem. Bet žurnālisti klāt ir vienmēr, un viņi to var paziņot vienmēr, un šajā gadījumā līdz Rīgas domes lēmumam ir ārkārtīgi tālu.

— Sākot no paša sākuma — vai kaut vienā brīdī “Saules akmens” būvniecība ir bijusi nelikumīga?

A.Kreituss: — Man ir grūti šobrīd pateikt par tiem brīžiem, kurā brīdī. Bet mēs skatījāmies šodien kopīgi no rīta — Bojāra kungs, pilsētas Attīstības departamenta vadība, Attīstības komitejas vadība Amerika kunga vadībā, mēs būtībā atrodam atbildes no juridiskās puses par datumiem, kā tas viss ir bijis saskaņots. Tāpēc par nelikumību … man tas vairāk izskatās kā emocijas, it īpaši skatoties, ka ir Ekonomikas ministrija, Būvniecības departaments, ir Valsts būvinspekcijas vadītājs, un no viņiem nav bijuši apstrīdoši lēmumi par šo celtni.

— Domes pagājušās nedēļas ārkārtas sēdē daži deputāti izteicās, ka “Saules akmens” detālplāna pārveide būs tikai tāds ielāps, jo nav vienota skatījuma.

A.Kreituss: — “Saules akmens” detālplānojumu jau netaisās tur mainīt, detālplānojumu taisās pārizstrādāt jeb izstrādāt tādam gabalam abpus Vanšu tilta, cik metros, to man ir grūti pateikt, bet es teiktu tā — tas gabals ir no Vanšu tilta pa labi uz jūras pusi apmēram līdz Māra Gaiļa mājai, šīs rindu mājas varbūt ietverot, tad uz priekšu ietver vēl “Olimpijas” lielveikalu, protams, otrā pusē Preses namu un “Saules akmeni”, bet detālplānojuma izstrādi attiecinot uz “Saules akmeni” kaut kādā veidā, un mainīšana jau būtībā nav nepieciešama.

— Runājot par dabas pamatni, kāpēc šī dome nav veikusi dabas pamatņu inventarizāciju, lai pateiktu, kur var notikt būvniecība un kur ne, un šo plānu kopumā apstiprinātu, lai nebūtu šādu diskusiju?

A.Kreituss: — Tāpēc, ka turpinās moratorijs detālplānojuma izstrādāšanai visai Rīgai un it īpaši moratorijā iekļautajai zonai, un mūsu Attīstības departamenta speciālisti to, ko jūs prasāt, sola izdarīt līdz nākamā gada vidum.

— Jūs esat pārliecināts, ka to varēs izdarīt?

A.Kreituss: — Termiņi tādi ir, tie tika saskaņoti, tāpēc moratorijs arī tika izsludināts, un tāpēc arī daudz kas Rīgā nenotiek. Investoru piedāvājumi ir ārkārtīgi plaši. Es jums varu pateikt, ka portfelī ir kādu 53 supermārketu piedāvājumi, iedomājieties, ko investori Rīgā grib visās malās būvēt, tas ir ļoti daudz, projekti ļoti intensīvi tiek izstrādāti, attīstās mājokļu celtniecības programma, un arī ne vienu vien mājokli tiek domāts būvēt, nu, vismaz šajā buferzonā.

— Vakar premjers piedraudēja ar vairāku amatpersonu vai pat visas domes atlaišanu. Jūsuprāt, vai tas varētu notikt?

A.Kreituss: — Es negribētu to komentēt, es gribētu teikt tā: kam ir vara un spēks rokās, tas var rīkoties. Un šajā gadījumā ir likums, kurā, ja ir pieļauti pārkāpumi, ir paredzēts, ka var atlaist gan vadību, gan visu domi. Un šorīt radio arī Gatera kungs kārtējo reizi precīzi pateica, kā tas ir likumā, tā ka es domāju, ka ir likums un likumā ir iespējas rīkoties, un atbilstoši likumam arī valdība var rīkoties, un it īpaši var rīkoties reģionālās reformas un pašvaldību lietu ministrs Gatera kungs.

— Bet jūs redzat vainu, kāpēc dome būtu jāatlaiž?

A.Kreituss: — Šodien, pārspriežot šos juridiskos aspektus un runājot par “Saules akmeni”, šādu vainu ir grūti ieraudzīt. Vainu ir daudz kopumā, ir šādas tādas lietas, par ko deputāti bieži strīdas un neatrod kopsaucēju, bet jāņem vērā, ka pilsēta ir milzīga un pilsētā ļoti daudz kas notiek katru dienu. Un, ja runājam par to, ka notiek dažādas negaidītas lietas un nepatīkamas lietas, nu, tāda ir pilsēta diemžēl, un ar to ir jācīnās deputātu vadībā izpildvarai. Bet “Saules akmens”, manuprāt, ja skatās tīri no likumīgā viedokļa, nav tas iemesls, lai varētu atlaist Rīgas domi, un es domāju, ka tuvākajās dienās viss tiks pa plauktiņiem salikts un tiks meklēts kopsaucējs, lai UNESCO pārstāvji pārmetumus mums nevarētu izteikt.

Pēc ieraksta “LV” diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!