• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Lielbritānijas pieredzi, ieceļot amatpersonas amatā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.06.2003., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75821

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mācību kursu lēmējiem

Vēl šajā numurā

05.06.2003., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Lielbritānijas pieredzi, ieceļot amatpersonas amatā

Aizvakar, 3. jūnijā, ministri tikās ar Apvienotās Karalistes Amatpersonu amatā iecelšanas komisijas vadītāju Renniju Fričiju, kura viesojas Latvijā pēc Valsts kancelejas ielūguma un ar Lielbritānijas valdības atbalstu.

Tikšanās laikā R.Fričija iepazīstināja ar Apvienotās Karalistes pieredzi amatpersonu iecelšanā amatā, komisijas vadītāja amata izveidi un galvenajiem savas darbības mērķiem: godīgu un atklātu amatpersonu atlases un amatā iecelšanas procesu un kvalitatīvu tā iznākumu.

Komisija ir neatkarīga institūcija, kuras uzdevums ir sakārtot amatpersonu iecelšanas amatā procesu un padarīt to atklātu un saprotamu. R.Fričija uzsvēra sadarbības nozīmi ar plašsaziņas līdzekļiem un sabiedrību.

Ministrus interesēja, vai šāda sistēma iespējama tādā nelielā valstī kā Latvija, kurā cits citu pazīst un uz augstākajiem amatiem pretendē labi zināmi cilvēki.

R.Fričija ieteica detalizēti un regulāri informēt sabiedrību par amatpersonu amatā iecelšanas procesu un atlases kritērijiem. Augstā amatpersona atzīmēja, ka arī Apvienotajā Karalistē pastāv šādi aizspriedumi, bet ir svarīgi panākt, lai iecelšana amatā būtu godīga, likumīga un atklāta.

Šodien paredzēts seminārs valsts sekretāriem par jautājumiem saistībā ar amatpersonu iecelšanu amatā.

Savukārt vakar, 4. jūnijā, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas pārstāvji tikās ar Apvienotās Karalistes Amatpersonu amatā iecelšanas komisijas priekšsēdētāju Britu Impērijas ordeņa kavalieri Renniju Fričiju.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar amatpersonu amatā iecelšanas kārtību.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Staņislavs Šķesters iepazīstināja Apvienotās Karalistes Amatpersonu amatā iecelšanas komisijas priekšsēdētāju ar komisijas darbu, kā svarīgu minot to jomu, kas saistīta ar valsts amatpersonu darbību regulējošo likumu izstrādi.

R. Fričija iepazīstināja komisijas pārstāvjus ar viņas vadītās Apvienotās Karalistes Amatpersonu amatā iecelšanas komisijas darbu, kas galvenokārt saistīts ar amatpersonu iecelšanu amatā un to pārraudzību. Viņa uzsvēra, ka minētās komisijas galvenie mērķi ir nodrošināt amatpersonu iecelšanas procesa godīgumu, likumību un caurspīdīgumu.

Apvienotās Karalistes Amatpersonu amatā iecelšanas komisija tika izveidota tāpēc, ka sabiedrībā un arī valsts institūcijās valdīja neskaidrība un neuzticība procesam, kad tiek ievēlētas amatpersonas svarīgos valsts amatos. R. Fričija informēja, ka minētā komisija ir neatkarīga institūcija un nav valsts civildienestā. Viņa uzsvēra, ka amatpersonu iecelšanas procesam un viņu tālākajai rīcībai ir jāattaisno sabiedrības cerības un jāiegūst tās uzticība visā amatpersonu ievēlēšanas procesā. Pašaizliedzība, godprātīgums, objektivitāte, atskaitīšanās, atklātība, godīgums un vadība ir valsts dienesta galvenie principi.

Atbildot uz Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas pārstāvju jautājumiem par Latvijas amatpersonu ievēlēšanas sistēmas sakārtošanu, R. Fričija uzsvēra, ka svarīga ir tieši sabiedrības uzticība amatpersonu amatā iecelšanas procesam un atlases kritērijiem. Viņa arī uzsvēra sabiedrības informēšanas darba lielo nozīmi.

Saeimas preses dienests Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!