• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ir jānodrošina, lai Latvijā neignorē likumus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.06.2003., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75906

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.258

Par Ministru prezidenta vietas izpildītāja iecelšanu

Vēl šajā numurā

06.06.2003., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ir jānodrošina, lai Latvijā neignorē likumus

Ministru prezidents Einars Repše intervijā Latvijas Radio 5.jūnijā

Intervija Latvijas Radio 5.jūnija raidījumā “Kāpnes” plkst.12.35. Vada žurnālists Jānis Krēvics

— Šorīt beidzās trīs dienu termiņš, ko jūs devāt Rīgas mēram Gundaram Bojāram paskaidrojumu sniegšanai par pieļautajiem pārkāpumiem “Saules akmens” celtniecībā. Atbilde no domes ir saņemta. Vai tajā ir sniegtas atbildes uz visiem jautājumiem, kas bija neskaidri?

Einars Repše: — Nē, nav sniegtas atbildes uz visiem jautājumiem. Šī atbilde ir uzskatāma kā izvairīga arī tajos jautājumos, uz kuriem viņi it kā cenšas sniegt atbildi, un, pats galvenais, nav ne kripatiņas mājiena uz to, kā tiks novērstas konstatētās nelikumības, jo šobrīd būvniecība un būvatļaujas izsniegšana ir nelikumīga, tur ir pārkāpti vairāki likumi un nav ievērotas pašas Rīgas domes noteiktās procedūras un arī likuma prasības. Un nav ne pušplēsta vārda par to, ko Rīgas dome un tās priekšsēdētājs Gundars Bojārs grasās enerģiski darīt, lai nelikumības pārtrauktu.

— Vismaz kāda atbilde uz kādu jautājumu ir sniegta pilnībā?

E.Repše: — Ziniet, nav — un uz tiem svarīgākajiem nav. Protams, kādi jautājumi ir atbildēti, bet, kā jau teicu, tas nav tas, ko mēs gaidījām, un tas nekādā ziņā nav pietiekami.

— Jūs nedēļas sākumā teicāt: gadījumā, ja Rīgas dome nereaģēs uz “Jaunā laika” prasību, tad rīkosimies mēs un lemsim par atsevišķu amatpersonu vai visas domes atlaišanu. Tad kas tagad notiks?

E.Repše: — Nu taisni tas arī notiks, mēs patlaban lemjam, un es patlaban gaidu no ministra Gatera ekspertīzi un konkrētus priekšlikumus, tātad faktiski rīcību.

— Tad viņam būs galavārds?

Einars Repše: — Viņam būs galavārds, viņš ir atbildīgais ministrs par pašvaldību, nevis par būvniecību, bet tieši par pašvaldību. Un, ja šinī gadījumā pašvaldība pieļauj likuma pārkāpumus un pieļauj, ka, izsniedzot būvatļauju, netiek respektēti pašas pašvaldības izdotie normatīvie dokumenti, tad pašvaldība acīmredzami par šo ir atbildīga, un ir jāsoda tātad konkrētas amatpersonas, kuru pārraudzībā tas ir noticis.

— Cik droši, ka Rīgas dome tiks atlaista?

E.Repše: — Par to, kāda tieši būs mūsu rīcība un lēmumi, šobrīd ir pāragri runāt, ministrs patlaban strādā pie konkrētu variantu risināšanas, līdz ar to es šobrīd nesteigšos apgalvot, ka tieši Rīgas dome būs tā, kas tiks atlaista, varbūt tiks atlaists vienkārši Rīgas domes vadītājs, kurš ir atbildīgs par sev pakļauto institūciju darbību.

— Bet vai šodien ir skaidrs, kurš ir vainīgs un kādi cilvēki ir apsūdzami?

E.Repše: — Jā, vainīgs šobrīd par nepietiekamu sev padoto institūciju uzraudzību un likumības nenodrošināšanu noteikti ir Rīgas domes vadītājs.

— Un šobrīd tas ir vienīgais?

E.Repše: — Viņš ir tas, kuram padotas citas amatpersonas, kuru darbībā ir konstatēti dažāda līmeņa pārkāpumi. Šeit man jāinformē, ka manās rokās ir nonākuši dokumenti, kas varētu liecināt arī par dokumentu viltošanas faktu visā šajā afērā.

— Saistībā ar “Saules akmeni””?

E.Repše: — Saistībā ar “Saules akmeni”.

— Konkrēti par kādām lietām? Par kāda līguma slēgšanu, būvniecību?

E.Repše: — Ir runa par dokumentiem, kuri manās rokās ir nonākuši, līdzīgi dokumenti, ar ļoti līdzīgu saturu, ar vienādu numuru, bet dažādiem datumiem, un tās izmaiņas vienā vai otrā dokumentā ir tieši tādas, lai atvieglotu vai leģitimizētu daļēji šīs būvatļaujas izsniegšanu. Un es šīs kopijas nosūtīšu Ģenerālprokuratūrai, patlaban tiek gatavota attiecīga vēstule, lai viņi tiek skaidrībā, jo tas jau ir patiešām satraucoši. Dokumentu viltošana tai lietā, it sevišķi, ja par to ir rakstiskas liecības, ir nopietns fakts, un par to ir atbildīgs domes vadītājs Gundars Bojārs. Līdz ar to tātad mēs vēl gatavojam savu rīcību un pārdomājam…

— Un kad būs zināms?

E.Repše: — Acīmredzot visā drīzumā.

— Tas būs vēl šonedēļ?

E.Repše: — Redziet, Krēvica kungs, ja es jums jau otro reizi atbildu uz jautājumu, ka tad, kad pieņemsim lēmumu, tad arī paziņosim, tad ir vienkārši bezjēdzīgi jums vēl trešo reizi jautāt — bet kad tieši? Tad, kad pieņemsim, tad arī pateiksim. Bet šobrīd ir pilnīgi skaidrs, ka mēs no Rīgas domes vadītāja negaidām vis kādu miglainu un aizplīvurotu atrakstīšanos, vai mēs pat negaidām no viņa konkrētas atbildes uz uzdotajiem jautājumiem, mēs no viņa gaidām arī rīcību nelikumību pārtraukšanā. Enerģisku rīcību, kas ļautu mums saprast, ka arī Rīgas domes vadītājs ir spējīgs nodrošināt sev padoto institūciju darbību atbilstoši likumiem un pašas Rīgas domes saistošajiem lēmumiem.

— Tad Rīgas dome un Gundars Bojārs vēl var ko darīt lietas labā?

E.Repše: — Protams, jā, mums nav un nekad nav bijis doma rīkoties tieši pret kādu pašvaldību vai kādu pašvaldības vadītāju. Mūsu pamatmērķis nav, piemēram, Gundara Bojāra atstādināšana no amata.

— Tad viņam ir jāraksta vēl viena vēstule …

E.Repše: — Nē, viņam ir jārīkojas, protams, būtu nepieciešams, lai viņš nekavējoties sniedz atbildi arī uz tiem jautājumiem, uz kuriem viņš nav sniedzis atbildi, bet pats svarīgākais — viņam būtu nekavējoši jārīkojas, lai pārtrauktu nelikumības, kas saistās ar “Saules akmens” celtniecību, un tad pēc tam mēs varam skatīt mierīgos apstākļos, kāda ir situācija, kāda ir vispareizākā iespējamā rīcība. Šeit, protams, ir zināmas investīcijas izdarītas, zināmi soļi jau sperti un tā tālāk, bet nav pieļaujama ne likuma ignorēšana, ne arī likumu piemērošana situācijai.

— Vakar izskanēja, ka līguma laušanas gadījumā tas varētu izmaksāt līdz pat 50 miljoniem, tad Rīgas pilsētai tas būtu jāsedz, jūsuprāt?

E.Repše: — Protams, Rīgas pilsētai. Jebkurā gadījumā Rīgas pilsēta un Rīgas dome ir vainīga pie šīs situācijas “ievārīšanas”, un Rīgas domei arī būtu jānes pilna atbildība. Protams, jūsu minētais skaitlis – 50 miljoni — tas ir tāds no gaisa pagrābts un uzpūsts...

— Paši uzņēmēji to teica.

E.Repše: — Jā, jā, skaidrs, ka paši uzņēmēji to teiks, bet, protams, šeit tātad “Saules akmens” būvētāji var sevi prezentēt kā labticīgi dalībnieki visā tai procesā, kuri ir griezušies pie valsts institūcijām ar lūgumu pēc būvatļaujas un tādu būvatļauju arī saņēmuši, un līdz ar to vaina par nelikumīgu būvatļaujas izsniegšanu, protams, ir jāuzņemas attiecīgām valsts, šinī gadījumā pašvaldības, institūcijām, kas to ir izdarījušas. Protams, jānoskaidro, kādas tur ir bijušas aizkulises, vai tur ir bijusi vai nav bijusi kukuļošana, par to jau arī neviens atklāti neteiks. Bet juridiskā situācija tiešām ir sarežģīta, šeit var draudēt zaudējumi, un tas arī ir nepareizi, ja valsts institūcijas vienu brīdi atļauj, atļauj nelikumīgi, pēc tam atkal aizliedz un kādi objekti ir jānojauc vai būvdarbi jāpārtrauc. Tas nebūtu pareizi, bet tas būtu risināms pašā saknē, proti, šādu būvatļauju, kas neatbilst pašas domes apstiprinātajam detālplānojumam, vispār nekad nedrīkstētu izsniegt. Ja reiz tā ir tikusi izsniegta, tad par to atbildīgas konkrētas amatpersonas, par to ir atbildīga Rīgas dome, un tai arī ir jānes šīs rīcības sekas.

— Kad es Gatera kungam pirms dažām dienām vaicāju, vai “Jaunais laiks” vēlas iekļūt Rīgas domē, viņš teica, ka jā, bet, protams, nevēloties par katru cenu gāzt līdzšinējo domi. Bet ko jūs sakāt — vai “Jaunais laiks” vēlas iekļūt Rīgas domē?

E.Repše: — Nu, pašvaldību vēlēšanas, cik man zināms, ir pēc pusotra gada, ne agrāk, un, protams, mūsu partija piedalīsies pašvaldību vēlēšanās, bet tas nekādā veidā nav saistāms ar šībrīža aktualitātēm. Šībrīža aktualitāte ir nodrošināt, ka Latvijā likumi netiek ignorēti, tas ir mūsu mērķis. Un, es domāju, mēs arī to panāksim.

— Par citu aktualitāti. Zaļo un Zemnieku savienības dēļ Saeima šodien nepieņēma grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā, jo tie neesot pārliecināti, ka tiks izveidota KNAB uzraudzības padome, kā to viņi vēlas darīt. Kāds ir jūsu komentārs par koalīcijas partneru rīcību?

E.Repše: — Mans komentārs ir — ka patiesi pārsteidzoši, kā no šī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ir nobijušies. Un, ja es labi saprotu, kāpēc, piemēram, Tautas partija no Korupcijas novēršanas biroja ir nobijusies, tad man nav īsti skaidrs, kāpēc arī Zaļo un Zemnieku savienība tik ļoti no tā baidās.

— Neviens jau nebaidās no biroja kā tāda, viņi baidās no tā, kā pakļautībā tas būs.

E.Repše: — Ziniet, tas ir tas, ko visi saka, un tā ir tā retorika, ko sāka Tautas partija, bet īstenībā tas, ko parasti saka, ne vienmēr ir tas īstais, un šinī gadījumā daudz svarīgāk ir nevis tas, ko visi, protams, uzdod par it kā pamatieganstu, bet gan tas, ko visi cenšas noslēpt. Un tas, ko cenšas noslēpt šobrīd, ir bailes no spēcīga, labi vadīta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja.

— Jūs pieļaujat, ka šādu padomi varētu izveidot?

E.Repše: — Šajā padomē es nesaskatu nekādas lielas problēmas. Jā, tur jāprecizē daži tīri juridiski jautājumi, bet citādi tā nevar traucēt, es domāju, ka tā var tikai nostiprināt šo biroju, ja tiek īstenota aptuveni tādā veidā, kā šobrīd ir priekšlikums. Taču slikti patlaban ir tas, ka kārtējo reizi tiek aizkavēta konkursa izsludināšana par jauna KNAB vadītāja izvēli, un vispār ir slikti, ka šādi priekšlikumi nāk pēkšņi, nesagatavoti un nepārdomāti un faktiski atsaucoties uz opozīcijas iniciatīvu, kurai šinī gadījumā (man ir stipras aizdomas) ir slēpti nolūki, nevis tas, ko viņi it kā atklāti deklarē.

— Jūs to pieļaujat, bet jūs vēl nezināt kādi?

E.Repše: — Nē, domāju, ka zinu, bažas ir no enerģiski strādājoša Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izveidošana ir torpedēta dažādos laikos ar dažādiem paņēmieniem. Iepriekšējā valdība, kurā Tautas partija bija stingri pārstāvēta, izdarīja ļoti daudz, lai tas birojs izveidotos vārgs un nīkulīgs, un patlaban viņi vienkārši turpina to pašu politiku, un acīmredzot mūsu iniciatīvas rada nopietnas bažas.

— Tagad par Rūdolfu Kalniņu. Vakar Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Kažociņš jums teica, ka nav pamata mainīt lēmumu, ar kuru Kalniņam nav sniegta pielaide valsts noslēpumam, un Korupcijas apkarošanas un novēršanas likumā ir rakstīts, ka biroja vadītājam jāatbilst likumā noteiktajām prasībām, lai saņemtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, un ka par biroja amatpersonu nevar būt persona, kura neatbilst šīm likumā noteiktajām prasībām. Tad sanāk, ka Rūdolfs Kalniņš, šobrīd atrodoties KNAB vadītāja vietnieka un vadītāja vietas izpildītāja amatā, neatbilst likumam.

E.Repše: — Jā, situācija tur juridiski ir sarežģīta, patlaban ar šo situāciju iepazīstos un acīmredzot rīkošos.

— Viņš tiks atlaists?

E.Repše: — Tātad, iepazīšos ar situāciju un pieņemšu lēmumu. Patlaban vēl es tiekos ar cilvēkiem, konsultējos un domāju par to, tieši kādu lēmumu pieņemt.

— Mūsu rīcībā ir nonācis kādreizējā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes direktora Inta Zītara ar viņa parakstu apstiprināts papīrs, kurā viņš stāsta par Rūdolfa Kalniņa darbu pārvaldē no 1997. līdz 1998.gadam, kur viņš (visu tekstu es nelasīšu) pašā noslēgumā atzīst, ka Kalniņš varbūt bija vidēji labs jurists, bet pilnīgi noteikti nebija augstas morāles cilvēks.

E.Repše: — Paldies, šī ir vēl papildu informācija, kas man agrāk nebija zināma, es to noteikti arī nodošu atbilstošām institūcijām izvērtēšanai, es patlaban iepazīstos ar šo lietu ļoti detalizēti un, tikko būšu gatavs, tad pieņemšu lēmumu.

Pēc ieraksta “LV” diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!