• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pūliņiem izbeigt haosu Irākā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2003., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75932

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts gatavību pāriet uz eiro

Vēl šajā numurā

10.06.2003., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pūliņiem izbeigt haosu Irākā

Amerikāņiem bija viegli sagraut Sadāma Huseina režīmu, taču viņi netiek galā ar haosu, kas izveidojies pēc režīma krišanas. Vašingtona nebija gatava aizpildīt radušos varas trūkumu. Galvenais amerikāņu administrators Irākā ģenerālis Džejs Gārners strādāja trīs nedēļas un neizdarīja neko būtisku: Irākā joprojām nebija ne miera, ne drošības, ne elektrības, ne ūdens.

Jaunieceltais civilais administrators Pols Brēmers ir pieredzējis diplomāts, taču, kā skeptiski norāda respektablais laikraksts “Financial Times”, viņš varbūt ir speciālists terorisma apkarošanā, taču ne jau valsts pārvaldīšanas smalkumos. Okupācijas armijai Irākā galvenokārt jānodrošina irākiešu tautas miers un drošība, tāpēc ir vissvarīgāk izveidot reālu valsts pārvaldi. Tajās arābu valstīs, kur valdība nespēja nodrošināt pamatvajadzības: drošību, veselības aprūpi un izglītību, tukšumu ātri aizpildīja islāma radikāļi.

Brēmers atgriezies valsts sektorā pēkšņi, un to vērtē dažādi. BBC komentētāji domā, ka Vašingtona vērtē drošību Irākā tikpat augstu kā valsts infrastruktūras atjaunošanu, jo Brēmers ir lietpratīgāks drošības jautājumos. Brēmers apgalvo, ka palīdzēt Irākas iedzīvotājiem atgūt valsti no despotiskā režīma ir brīnišķīgs izaicinājums.

Valsts departamenta avoti liecina, ka Brēmers varētu strādāt Irākā vismaz pāris mēnešu. Viņš stratēģiski vadīs Irākas varas iestāžu izveidi. Iepriekšējais administrators Džejs Gārners Brēmera vadībā nodarbosies ar konkrētiem ikdienas un saimnieciskiem atjaunošanas uzdevumiem. Ar ko Brēmers ir labāks par malā atbīdīto Gārneru? ASV Starptautiskās attīstības aģentūras bijušais direktors Braiens Atvuds atzīst, ka Brēmers spēj politiski novērtēt stāvokli un “neuzkāpt uz daudzajām mīnām”. Tikpat svarīgs ir fakts, ka Brēmers ir civilpersona. Tā kā karš ir beidzies, amerikāņiem šķitis prātīgāk beigt “ģenerāļa gubernatora “ pārvaldi. Atjaunot mieru un drošību Irākā varbūt ir vieglāk diplomātam nekā karavīram. Diplomātam Brēmeram ir vērtīgas starptautiskas pazīšanās un draudzīgas attiecības ar iespējamajiem ieguldītājiem.

Brēmera pirmie soļi ir vērsti uz kārtības iedibināšanu galvaspilsētā Bagdādē. Jau pāris dienu pēc ierašanās viņš publiski paziņoja, ka pavēlēs Amerikas Savienoto Valstu karaspēkam šaut uz marodieriem tūlīt notikuma vietā. Brēmers pavēlējis palielināt policistu skaitu vispirms Bagdādē, pēc tam arī cituviet, un aizliedzis ieņemt jebkura līmeņa vadošus amatus Sadāma Huseina partijas “Baath” biedriem, lai izslēgtu diktatūras atkārtošanos valsts pārvaldē. Pastiprinot pūliņus drošības uzlabošanai, koalīcija gatavojas izvietot Irākā vēl 15 tūkstošus karavīru un 1000 militāro policistu, kuru skaits sasniegs gandrīz četrus tūkstošus.

Jaunajam administratoram ir maz laika, jo viņam steidzami jāizveido darboties spējīga pagaidu valdība, kurā strādātu arī irākieši (irākiešiem par sarūgtinājumu ANO DP rezolūcijā runāts tikai par pagaidu administrācijas izveidi - “LV”).

“Washington Post” norāda, ka piecas nedēļas pēc Sadāma režīma gāšanas irākieši vēl nevar justies droši. Republikāņi ASV Kongresā sākuši uztraukties par šo problēmu, jo baidās, ka amerikāņi, uzvarējuši karā, zaudēs miera laikā tāpēc, ka nav novērtējuši sekas. Nav ievērotas amerikāņu izbaudītās skarbās mācību stundas Bosnijā, Kosovā, Somālijā, Haiti un Afganistānā, kas skaidri lika saprast, ka pilnīgi jānovērtē likumības trūkuma un patvaļas sekas.

“JAUNĀ AVĪZE”; pēc I. Bergas raksta “Kad beigsies haoss Irākā”

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas un “LV” redakcijas apkopotā

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti.

Pārpublikācijas šeit, “Latvijas Vēstnesī”, – saīsinājumā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!