• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem likumā "Par pievienotās vērtības nodokli". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2003., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75969

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar Eiropas Krāpšanas apkarošanas biroju

Vēl šajā numurā

10.06.2003., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”

Vakar, 9.jūnijā, Ministru kabineta sēdē, neņemot vērā Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) izteiktos iebildumus, tika akceptēts Finanšu ministrijas izstrādātais likumprojekts “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””.

LDDK pilnā mērā atbalsta valdības vēlmi izskaust nodokļu nemaksāšanu, veicinot godīgu konkurenci un ceļot vispārējo labklājību, bet aicina valdību to nedarīt uz godīgo uzņēmēju rēķina. Izstrādātais likumprojekts pašreizējā redakcijā nozīmē virkni papildu grūtību godīgajiem uzņēmējiem, vienlaikus neradot pārliecību par to spēju sasniegt sākotnējo mērķi.

LDDK iebilda un joprojām iebilst pret likumprojektā paredzēto Valsts ieņēmumu dienesta pilnvaru palielināšanu, nosakot tam tiesības izvērtēt personas spēju veikt uzņēmējdarbību. Šāds grozījums uzliktu par pienākumu katram jaundibinātam vai jau uzņēmējdarbību sākušam uzņēmumam, reģistrējoties par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksājumu, ierasties Valsts ieņēmumu dienestā un, sniedzot informāciju par savām materiāli tehniskajām un finansiālajām iespējām, pierādīt spēju veikt uzņēmējdarbību.

Likumprojektā nav noteikts, kāda informācija ir jāsniedz, ne arī kritēriji, pēc kuriem Valsts ieņēmumu dienests vērtēs uzņēmēju spēju veikt uzņēmējdarbību.

Tas rada iespēju šo normu traktēt dažādi, viešot neskaidrības un nekonsekvenci tās piemērošanā.

Otrkārt, LDDK ir nepieņemama prasība uzņēmējam, veicot priekšnodokļa atskaitījumus, pārliecināties, vai nodokļa rēķinu izsniegusi ar PVN apliekamā persona. Nesakārtotā un ne visiem pieejamā Valsts ieņēmuma dienesta PVN maksātāju datu bāze padara šīs normas īstenošanu neiespējamu. Nav arī norādīts, kā uzņēmējs pierādīs, ka šāda pārbaude ir veikta. Ministru kabineta sēdē Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta izteiktā piezīme, ka šai normai ir vairāk rekomendējošs raksturs, vēl jo vairāk liek apšaubīt nepieciešamību uzlikt uzņēmējam jaunu pienākumu.

Visbeidzot, LDDK iebilst pret grozījumu, kas paredz Valsts ieņēmumu dienestam tiesības aizkavēt pārmaksātās PVN summas atmaksāšanu, ja ar apliekamo personu saistītām personām ir PVN parāds. Likumprojekta pieņemšanas gadījumā uzņēmumam būs jāatbild par cita uzņēmuma nodokļu parādiem, ja līdzdalība tajā ir vismaz 20 procenti. Šāda norma faktiski pieļauj neierobežotu PVN atmaksas aizkavēšanu, kā rezultātā cietīs daudzi godīgie uzņēmēji.

 

Latvijas Darba devēju konfederācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!