• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par beznodokļu tirdzniecības veikalu turēšanas atļaujām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2003., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75976

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem likumā "Par pievienotās vērtības nodokli"

Vēl šajā numurā

10.06.2003., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par beznodokļu tirdzniecības veikalu turēšanas atļaujām

Turpinot līdzšinējās muitas likumdošanas prasību saskaņošanu ar Eiropas Savienības (ES) nosacījumiem, Ministru kabinets (MK) 2003.gada 28.janvārī apstiprināja noteikumus Nr.51 “Kārtība, kādā izpildāma muitas procedūra — ievešana muitas noliktavā”. Līdz ar to spēku zaudēja MK 1997.gada 19.novembra noteikumi Nr.380 “Noteikumi par beznodokļu tirdzniecības veikaliem”.

ES valstīs beznodokļu tirdzniecības veikali un muitas noliktavas darbojas pēc vienotiem principiem, un tajos, novietojot preces, piemērojama viena un tā pati muitas procedūra — ievešana muitas noliktavā. Latvijā pirms minēto MK noteikumu pieņemšanas blakus ievešanai muitas noliktavā tika veikta atsevišķa procedūra — ievešana beznodokļu tirdzniecības veikalā.

Lai saskaņotu Latvijas un ES praksi, tika noteikts, ka patlaban esošie beznodokļu tirdzniecības veikali uzņēmējiem jāpārreģistrē, iegūstot privātās D tipa muitas noliktavas statusu. “Atļaujas, kas beznodokļu tirdzniecības veikalu turēšanai izsniegtas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai — 5. februārim, Valsts ieņēmumu dienestā (VID) ir jāpārreģistrē līdz šā gada 30.jūnijam,” atgādina VID Galvenās muitas pārvaldes direktors Mārtiņš Tols.

MK noteikumi šobrīd paredz, ka muitas noliktavas atvēršanai tās turētājam jāparāda, ka viņam ir tiesības strādāt šajās telpās, proti, ir noslēgts nomas līgums par muitas noliktavas platības iznomāšanu vai ir pierādījumi par platību atrašanos īpašumā. Kad potenciālais D tipa muitas noliktavas turētājs pieprasa atļauju muitas noliktavas turēšanai, muitas uzdevums ir no Tieslietu ministrijas Zemesgrāmatu departamenta pieprasīt izziņu par noliktavas turētāja tiesībām atrasties noliktavas platībā. Tas nozīmē, ka informācija par noliktavas platību īpašniekam vai iznomātājam būtu jāreģistrē zemesgrāmatā.

Latvijā Civillikums gan neparedz obligātu neapdzīvojamo telpu nomas līgumu ierakstīšanu zemesgrāmatā, taču, ja darījums nav nostiprināts zemesgrāmatā, tas nav saistošs trešajām personām. “Tādējādi telpu īpašniekam ir iespēja pārdot īpašumu citai personai, kas nomnieku — muitas noliktavas turētāju — no telpām padzen, sakot, ka neko nezina par noslēgto nomas līgumu. Šādi gadījumi praksē ir bijuši, noliktavas turētājs cieš ievērojamus zaudējumus, turklāt pušu strīdu risināšanā tad tiek iesaistīta arī muita,” atzīmē muitas direktors, piebilstot, ka šādu strīdu izšķiršana gan nav muitas kompetence. Reģistrējot nomas līgumu zemesgrāmatā, strīdīgu situāciju rašanās iespēja ir izslēgta. Tāpēc muita, izsniedzot noliktavas turēšanas atļauju, vispirms pieprasa no atbildīgās valsts institūcijas dokumentu, kas apliecina noliktavas turētāja tiesības uz noliktavas platību izmantošanu.

Muitas direktors atgādina, ka nepārreģistrētās beznodokļu tirdzniecības veikalu turēšanas atļaujas ar šā gada 1.jūliju vairs nebūs spēkā. Veicot pārreģistrāciju līdz noteiktajam datumam, valsts nodeva nav jāmaksā. Pēc 1.jūlija atļauju būs iespējams pārreģistrēt, samaksājot valsts nodevu Latvijas normatīvajos aktos noteiktajā apmērā.

VID Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!