• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cik atvērti esam pret savu sabiedrību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2003., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76008

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par cīņu pret cilvēktirdzniecību

Vēl šajā numurā

11.06.2003., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Cik atvērti esam pret savu sabiedrību

GULBIS.JPG (18823 bytes)
Iekšlietu ministrs Māris Gulbis
AKSENOKS.JPG (16572 bytes)
Tieslietu ministrs Aivars Aksenoks

Kā jau iepriekš izskanējis vairākos masu medijos, 5. jūnijā pirms sprieduma pasludināšanas J. Vingra, A. Lipņicka, R. Meļķa un I. Straumes apsūdzībā par kāda vīrieša piekaušanu līdz nāvei Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnese Lauma Volberga bez tiesas priekšsēdētāja ziņas pēdējā brīdī mainīja tiesas zāles vietu, turklāt no lielākas brīvās zāles uz mazāku. Tiesas zālē, kas izrādījās par šauru, lai tajā tiesas spriedumu varētu noklausīties atnākušie žurnālisti, netika ielaista pat cietusī persona un tulks. Pēc sprieduma pasludināšanas, kas bija attaisnojošs (prokurors gan tiesājamajiem pieprasīja vairāku gadu cietumsodu), konvojs, kas veda ārā tiesājamos no tiesas zāles, bez brīdinājuma diezgan rupji uzbruka masu mediju pārstāvjiem.

Pirmdien, 9. jūnija pēcpusdienā, Tieslietu ministrijā (TM) sakarā ar šo nepatīkamo incidentu Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesā 5. jūnijā tika sasaukta ārkārtas apspriede. Uz apspriedi TM tika aicināti arī plašsaziņas līdzekļu pārstāvji, jo vairāki no viņiem bija nepatīkamā notikuma aculiecinieki. Tieslietu ministrijas rīkotajā apspriedē piedalījās tieslietu ministrs Aivars Aksenoks, iekšlietu ministrs Māris Gulbis, Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Gunārs Kūtris un TM Tiesu departamenta direktore Dzintra Kulla.

Kā paskaidroja Tieslietu ministrijas Tiesu departamenta direktore Dzintra Kulla, saistībā ar šiem notikumiem un pēc sprieduma nolasīšanas Latgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs Alfs Baumanis ierosinājis disciplinārlietu pret tiesnesi Laumu Volbergu. Taču savu izšķirošo vārdu šajā lietā teiks Tiesnešu disciplinārkolēģija. Bet organizatoriskā ziņā, konkrēti – par to, ka zālē netika ielaista cietusī un tulks, bet žurnālisti vairākas stundas bez paskaidrojumiem, kāpēc, pretēji Latvijas likumdošanai, netiek ielaisti tiesas zālē, galvenokārt vainojama tiesas sēžu sekretāre Jevgēnija Feļa. Saistībā ar viņu tiek risināts jautājums par atbrīvošanu no saviem pienākumiem.

Tieslietu ministrs Aivars Aksenoks atzīmēja: šis gadījums ir grūti izskaidrojams un netipisks līdzšinējā tiesu praksē, taču arī tas raisa pārdomas, un šie pārkāpumi procesuālajā, organizatoriskajā un ētikas normu jomā ir plašākas apspriešanas vērti tiesnešu un tiesu darbinieku vidū. Tieslietu ministrija sākusi pārbaudi Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesā par lietu izskatīšanas nodrošināšanu un tiesu darba organizāciju, bet tai nav tiesību iejaukties tiesas spriešanā un vērtēt to. Ministrs piebilda, ka prokuratūra šai lietā gatavojas iesniegt protestu un, iespējams, pārsūdzības kārtā tā nonāks arī kasācijas instancē. Kā tika minēts, tiesnese pārkāpusi arī likuma ”Par tiesu varu” normas procesa atklātuma ziņā, liedzot plašsaziņas pārstāvjiem piedalīties sprieduma noklausīšanā.

TM.JPG (20859 bytes)
Foto: A.F.I.
Ārkārtas sēdē Tieslietu ministrijā: Tieslietu ministrijas Tiesu departamenta direktore Dzintra Kulla, Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Gunārs Kūtris, iekšlietu ministrs Māris Gulbis un tieslietu ministrs Aivars Aksenoks

Iekšlietu ministrs Māris Gulbis informēja, ka notiek dienesta izmeklēšana par konvoju rīcību un, ja minētie fakti par rupju vai netaktisku konvoja rīcību apstiprināsies, vainīgie no soda nevarēs izvairīties. Ministrs gan piebilda, ka konvojs par ielaišanu vai neielaišanu tiesas zālē parasti vadās pēc tiesneša vai tiesas darbinieka norādījuma. Vairāki žurnālisti, kuri regulāri atspoguļo tiesu procesus, atzīmēja, ka Latgales priekšpilsētas tiesā diezgan bieži rodas neizpratne starp tiesas darbiniekiem un masu medijiem, jo īstas kārtības tur nav. Tieslietu ministrs atzina, ka telpas šajā tiesā “ir briesmīgas”, taču rudenī tā pārcelsies uz jaunām telpām, kas varētu atvieglot tiesas darbību. Tomēr visiem kopā jādomā gan par tiesnešu un tiesu darbinieku kvalifikācijas paaugstināšanu, gan par saprotošu un atbildīgu attieksmi pret tiesas apmeklētājiem, to skaitā žurnālistiem. To prasa arī tiesneša ētikas kodekss.

Ārkārtas apspriedes nobeigumā žurnālisti vēlējās zināt, vai tiesnese L. Volberga uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku ir tiesīga pildīt savus pienākumus, cik ilgā laikā Tiesnešu disciplinārkolēģija varētu izskatīt viņas disciplinārlietu, kāds varētu būt sods u. tml. Dz. Kulla atbildēja, ka līdz šim par tiesnesi L. Volbergu nav bijušas tādas sūdzības, tas esot pirmais gadījums un pašlaik viņa turpinot strādāt. Bet par tiesneses rīcību un sodu konkrētajā gadījumā lems Tiesnešu disciplinārkolēģija mēneša laikā. Tieslietu ministrs izteica ierosinājumu Dz. Kullai padomāt, kādā striktākā kārtībā žurnālisti varētu pieteikt savu vēlmi saņemt vajadzīgo informāciju, lai turpmāk novērstu līdzīgus gadījumus.

Rita Belousova, “LV” tieslietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!