• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas valstī jauni ārvalstu vēstnieki. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2003., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76011

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas valsti mēs veidojam visi kopā

Vēl šajā numurā

11.06.2003., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas valstī jauni ārvalstu vēstnieki

Vakar Valsts prezidentei akreditācijas vēstuli iesniedza Ungārijas Republikas vēstnieks Lāslo Nikičera

V2.JPG (20111 bytes)Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, 10. jūnijā, saņēma akreditācijas vēstuli no Ungārijas vēstnieka Latvijā Lāslo Nikičera (Laszlo Nikicser).

Apliecinot, ka vairāk nekā pirms 80 gadiem nodibinātās diplomātiskās attiecības starp Latviju un Ungāriju ir draudzīgas un aktīvas, V.Vīķe-Freiberga un L.Nikičers atzina, ka “mūsu valstu attiecības iegūs jaunu kvalitāti, kad gan Latvija, gan Ungārija īstenos kopējo mērķi – dalību Eiropas Savienībā 2004. gadā”. Prezidente vienlaikus pauda prieku par ungāru tautas pozitīvo lēmumu par savas valsts dalību ES šā gada 12.aprīlī.

Pateicoties par referenduma organizēšanas pieredzi, ko Ungārija gatava nodot arī Latvijai, prezidente augstu novērtēja Ungārijas pastāvīgo un neatslābstošo atbalstu, Latvijai kļūstot par pilntiesīgu NATO dalībvalsti: “Esam gandarīti par Ungārijas parlamenta NATO pievienošanās līguma raito ratifikāciju. Simboliski, ka Ungārija kā bijusī pakļautā valsts pirmā no jaunajām NATO dalībvalstīm to ir ratificējusi.”

Sarunā abas puses atzina, ka īpašas pūles turpmākajās starpvalstu attiecībās jāpievērš ekonomisko kontaktu stiprināšanai. Ungārijas vēstnieks informēja, ka Ungārija vēlas izveidot abu valstu uzņēmējdarbības padomi, lai sekmētu uzņēmēju sadarbību. L.Nikičers arī apliecināja prezidentei savu interesi stiprināt Latvijas un Ungārijas sakarus zinātnes, izglītības un kultūras jomā. V.Vīķe-Freiberga sacīja, ka nesenā Ungārijas Nacionālās sapulces spīkeres Katalinas Sili vizīte Rīgā liecina ne tikai par mūsu valstu arvien aktīvākiem sakariem, bet arī apliecina mūsdienu Eiropas būtisku zīmi – valstu un reģionu ieinteresētāku sadarbību, arvien ciešāku saišu veidošanos Eiropā.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētājas

Otrdien, 10.jūnijā, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Ungārijas vēstnieku Latvijā Lāslo Nikičeru.

V1.JPG (16487 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar abu valstu sadarbības padziļināšanas iespējas.

Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre apsveica Ungārijas vēstnieku sakarā ar stāšanos amatā un pauda cerību, ka attiecības starp abām valstīm turpinās padziļināties un attīstīties. Viņa arī informēja par Saeimas darbības aktualitātēm – šā gada budžeta grozījumiem un Valsts prezidenta vēlēšanām. Vēstnieks interesējās arī par ceturtdien plānoto balsojumu par neuzticības izteikšanu Ministru prezidentam. Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka tā ir opozīcijas iniciatīva un tā izmanto visus demokrātijas instrumentus, lai panāktu savu mērķu īstenošanu. Tāpēc svarīga ir parlamenta frakciju disciplīna, jo situācijā, kad tās pārākums pār opozīciju ir neliels, katra balss nozīmīgos balsojumos var būt izšķiroša. Tomēr I.Ūdre izteica pārliecību, ka Saeima nepieņems lēmumu par valdības demisiju.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja arī novērotāju un nākamo deputātu darbību Eiropas Parlamentā.

Sarunas noslēgumā tās dalībnieki bija vienisprātis, ka ir jāintensificē abu valstu kontakti ekonomikā. Vēstnieks informēja, ka līdz ar vēstniecības darba sākšanu vistuvākajā laikā sāks darboties arī uzņēmēju padome, kuras uzdevums būs ekonomisko sakaru attīstība un veicināšana.

 

Saeimas preses dienests

Vakar Valsts prezidentei akreditācijas vēstuli iesniedza Bangladešas Tautas Republikas vēstnieks Nazimulla Čouderi

V4.JPG (25359 bytes)Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, 10. jūnijā, saņēma akreditācijas vēstuli no Bangladešas Tautas Republikas vēstnieka Latvijā Nazimulla Čouderi (Nazi-mullah Chowdhury).

Uzrunājot vēstnieku, Valsts prezidente ar gandarījumu atzīmēja, ka Bangladeša bija to valstu starpā, kuras 1991. gadā pirmās atzina Latvijas atgūto neatkarību. Vērtējot abu valstu divpusējās attiecības, prezidente atzīmēja: “Pagaidām mūsu valstu divpusējie kontakti nav bijuši pārāk aktīvi, tomēr pastāv labi priekšnoteikumi, lai nākotnē Latvijas un Bangladešas sadarbību attīstītu dažādās abām valstīm nozīmīgās jomās.” Abas puses sarunā uzsvēra, ka Latvijas dalība Eiropas Savienībā (ES) pavērs plašākas sadarbības iespējas starp Latviju un Bangladešu. ES šobrīd ir lielākais Bangladešas tirdzniecības partneris, un vēstnieks pauda cerību attīstīt Latvijas un Bangladešas attiecības tirdzniecības jomā. Abas puses īpaši pievērsās situācijai zivju pārstrādes nozarē Bangladešā un Latvijā, pārrunājot to ES kontekstā.

Valsts prezidente informēja vēstnieku par augstākās izglītības iespējām Latvijā angļu valodā, atzīmējot, ka tā ir viena no jomām, kur Latvija varētu būt interesanta Bangladešai.

Vēstnieks uzsvēra, ka Bangladeša ir valsts ar liberālu sabiedrību, kas cenšas attīstīt valsti demokrātiskā sistēmā. Viņš atzīmēja pasaules nevalstisko organizāciju klātbūtnes un darbības nozīmi Bangladešā. Valsts prezidente savukārt novērtēja ieguldījumu, ko Bangladeša devusi, piedaloties miera uzturēšanas spēku struktūrās pasaules karstajos punktos.

Prezidente un vēstnieks pārrunāja Bangladešas specifiku, kas saistīta ar valsts ģeogrāfisko novietojumu.

Bangladešas vēstnieks uzaicināja prezidenti apmeklēt Bangladešu.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētājas

V3.JPG (17555 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre vakar tikās arī ar Bangladešas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Nazimullahu Čouderi.

Tikšanās laikā pārrunāti divpusējās sadarbības intensificēšanas jautājumi.

Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre apsveica Bangladešas vēstnieku ar akreditāciju darbam mūsu valstī.

Savukārt Bangladešas vēstnieks informēja, ka līdzīgi kā Latvijā arī Bangladešā vairākus vadošos amatus ieņem sievietes, piemēram, valsts premjerministre un opozīcijas līdere ir sievietes. I.Ūdre norādīja – fakts, ka Latvijas augstākās amatpersonas ir sievietes un arī parlamentā no simt deputātiem piektdaļa ir sievietes, liecina par viņu profesionālajām spējām un zināšanām.

Pārrunājot Latvijas un Bangladešas sadarbības iespējas, Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka tās raksturojamas kā labvēlīgas. Tomēr abas puses bija vienisprātis, ka sadarbības intensificēšanai būtu nepieciešama oficiālo amatpersonu vizīšu apmaiņa. Kā informēja I.Ūdre, lai gan Latvijas ārpolitikas prioritātes ir integrācija Eiropas Savienībā un NATO, divpusējās attiecības ar pārējām pasaules valstīm, tostarp Bangladešu, arī ir nozīmīgas mūsu valstij.

Tikšanās noslēgumā uzsvērts, ka minimāli attīstīti ir abu valstu kontakti ekonomikas nozarē, arī tirdzniecības apjomi ir ļoti mazi, tāpēc arī šajā jomā būtu izvēršama plaša sadarbība.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!