• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Garantiju aģentūru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2003., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76169

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas pieredzi Gruzijas drošības sistēmai

Vēl šajā numurā

12.06.2003., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Garantiju aģentūru

Otrdien, 10.jūnijā, notikušajā preses konferencē ekonomikas ministrs Juris Lujāns uzsvēra, ka “līdz ar Latvijas Garantiju aģentūras (LGA) uzsākto garantiju sniegšanu Ekonomikas ministrija ir realizējusi atbalsta instrumentu uzņēmējiem. LGA ir vitāla nepieciešamība uzņēmējdarbības sekmēšanai un jaunu uzņēmumu dibināšanai”.

Hipotēku bankas prezidents Inesis Feiferis, “Hansabankas” Rīgas reģiona direktors Gints Čakāns un Aizkraukles bankas Juridisko personu apkalpošanas nodaļas vadītājs Aldis Duntavs izteica gandarījumu par Ekonomikas ministrijas spēju iedarbināt šo tik būtisko valsts atbalsta instrumentu uzņēmējiem, it īpaši tas ir būtisks atspēriena punkts mazo un jauno uzņēmumu dibinātājiem.

LGA vadītāja Lita Kalniņa apgalvoja, ka “interese par šo valsts atbalstu esot pat ļoti liela un 10. jūnijā jau tikšot vērtēts pirmais iesniegtais projekts LGA. Ļoti lielu interesi izrāda tieši Latvijas rajoni, un pirmais projekts arī nāk no Cēsu puses”.

Aģentūras darbība nodrošina reālu garantiju saņemšanu tiem uzņēmējiem, kuriem biznesa projektu finansējuma saņemšanai komercbankā nepieciešams ķīlas nodrošinājums. Tas nozīmē, ka uzņēmēji tagad var realizēt biznesa projektus, kurus no idejas līmeņa nebija iespējams pārvērst uzņēmējdarbībā komercbanku atteikuma dēļ, pamatojot lēmumu ar ķīlas nepietiekamību.

LGA 29. maijā apstiprināti aizdevumu garantēšanas noteikumi. Tie ļauj uzņēmējiem jau no šā gada 1.jūnija izsniegt valsts garantijas visās Latvijas komercbankās. Ar garantēšanas noteikumiem varat iepazīties arī Ekonomikas ministrijas mājaslapā internetā – www.em.gov.lv.

LGA sniegto garantiju mērķauditorijai noteiktas trīs prioritātes:

1. Jaunie, tikko komercdarbību uzsākušie uzņēmumi.

Šāda prioritāte Latvijā ir jauns valsts atbalsta instruments uzņēmējiem. LGA šādiem projektiem izsniedz līdz 20 000 latu, garantējot līdz 70% no kredīta summas.

2. Mazie un vidējie uzņēmumi (MVU).

Prioritāte nodrošina spēcīgu atbalstu MVU, ļaujot jau šogad īstenot vismaz 100 jaunas biznesa ieceres, vienlaikus sekmējot jaunu MVU izveidi.

3. MVU attīstības projekti, investējot tehnoloģijās.

Prioritāte sekmē jaunāko tehnoloģisko sasniegumu ieviešanu Latvijas uzņēmējdarbībā, tā veicinot MVU konkurētspēju ES. Garantijas maksimālais īpatsvars kredīta summā – 50%, ja projekta vērtība ir līdz 50 000 latiem.

LGA garantēšanas noteikumi saskaņoti ar Latvijas Komercbanku asociāciju (LKA) un Finanšu kapitāla un tirgus uzraudzības komisiju (FKTK). LKA izrādījusi padziļinātu interesi par šo projektu un aktīvi līdzdarbosies projekta realizēšanā.

Šogad valsts budžetā aģentūrai paredzēti 250 000 latu. Papildu jau LGA rīcībā esošie 500 000 latu valsts finanses, rezervētie ES līdzekļi 700 000 eiro kopā ir tuvu 1 500 000 latu. Arī Latvijas komercbankas izteikušas gatavību piedalīties Latvijas Garantiju aģentūras pamatkapitāla papildināšanā ar saviem līdzekļiem.

Iveta Balode, ekonomikas ministra padomniece

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!