• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par noziedzības tendencēm valstī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2003., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76171

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valstī noteiktajām minimālajām algām

Vēl šajā numurā

12.06.2003., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par noziedzības tendencēm valstī

Šogad Valsts policijā reģistrēts mazāks noziegumu skaits nekā pērn. Turklāt kārtības sargi šogad atklājuši vairāk likuma pārkāpumu nekā iepriekšējā gadā.

Tā, piemēram, šā gada pirmajos četros mēnešos valstī reģistrēti 15 790 noziedzīgi nodarījumi, bet pērn šajā pašā laikā izdarīto noziegumu bija par 466 vairāk.

Saskaņā ar statistikas datiem, līdz šim atklāts 6501 noziegums, bet pērn šajā laikā — 5926. Eiropas valstu vidū Latvija ieņem vadošo pozīciju automašīnu zādzību apkarošanā, jo mūsu valstī ir viszemākais nozagto automašīnu skaits — četros mēnešos reģistrēti 979 gadījumi, bet atklāti 112. To izdevies panākt, aizturot vairākas nopietnas noziedzīgas grupas, kas “specializējas” automašīnu zādzībās, piemēram, pēc noziedzīgās aprindās pazīstamā Adu aresta krasi saruka dārgo un ekskluzīvo auto zādzību skaits. Rīgā, policijai veiksmīgi realizējot arī citas auto zagļu aizturēšanas operācijas, aizbraukto auto skaits ir ievērojami sarucis, taču lauku rajonos skaits diemžēl palielinās. Tāpēc likuma sargi šobrīd rūpīgi strādā, lai novērstu transporta aizdzīšanu lauku rajonos.

Arī situācija organizētās noziedzības jomā, kā atzīst Valsts policijas vadība, tiek kontrolēta. Apzināti organizētās noziedzības grupējumi, to darbības sfēras, ietekmes un sakari. Šobrīd vērojama nestabilitāte noziedzīgo grupējumu vidū, ko raisa vairāku noziedzīgās pasaules līderu arestu un ietekmes sfēru savstarpējā pārdale. Līdz ar to tuvākajā nākotnē nav prognozējams organizētās noziedzības draudu pieaugums. Tomēr jāņem vērā, ka Latvijas noziedzīgie elementi turpmāk visās organizētās noziedzības jomās vairāk orientēsies uz Eiropas valstīm un centīsies nostiprināt starptautiskos noziedzīgos kontaktus. Nav izslēgts, ka līdz ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā arī Eiropas valstu noziedzīgie grupējumi centīsies “apgūt” jaunas teritorijas. Tādējādi var palielināties starptautiskā organizētā noziedzība, tai skaitā kontrabanda, cilvēktirdzniecība, nelegālā migrācija u.c.

Tā kā nelegālo narkotisko vielu aprite gan pasaulē, gan Latvijā ietilpst organizētās noziedzības ietekmes sfērā, no šā gada maija Valsts policijas Narkotiku apkarošanas birojs iekļauts Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē. Turpmākajā periodā prognozējams narkotisko vielu nelegālās aprites pieaugums, jo narkotiku tirdzniecība šobrīd ir viens no ienesīgākajiem noziedzīgajiem rūpaliem. Par to liecina fakts, ka šogad jau reģistrēti 318 ar narkotiskajiem līdzekļiem saistītie noziedzīgie nodarījumi. Tomēr šogad policijas darbinieki īstenojuši vairākas aizturēšanas operācijas. Tā, piemēram, Narkotiku apkarošanas biroja darbinieki Rīgā aizturēja agrāk par automašīnu zādzībām tiesātu personu Semeņkovu ar iesauku Slon, kura auto atrada 52, 402 gramus metamfetamīna. Tajā pašā dienā aizdomās par nelikumīgu narkotisko vielu iegādāšanos un glabāšanu realizācijas nolūkā tika aizturēti Semeņkova paziņas Svirbuts un Karasjovs. Abu vīriešu dzīvesvietā tika atsavināti 728 grami metamfetamīna un 1,2446 grami marihuānas. Par notikušo ierosināta krimināllieta. Savukārt, realizējot operatīvo informāciju, kļuva zināms, ka aizturētais Semeņkovs, kurš nodarbojas arī ar automašīnu zādzībām, aizdzītās automašīnas slēpj Rīgā, kādās garāžās Vējdzirnavu ielā. Vienā no tām tika atrasta zagta ‘BMW” automašīna, bet pie Semeņkova policija uzgāja un atsavināja šā gada sākumā nozagto “Audi 100”.

Viens no svarīgākajiem Ekonomikas policijas uzdevumiem ir cīņa ar nelegālu preču un citu vērtību pārvietošanu pāri Latvijas muitas robežai, nepieļaujot to tālāku apriti valsts iekšējā tirgū. Toties šogad reģistrēti 23 kontrabandas gadījumi, kas salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atskaites periodu ir par 11 noziedzīgiem nodarījumiem vairāk. Pirms kāda laika Ekonomikas policijas darbinieki, veicot operatīvos meklēšanas pasākumus, aizturēja kafijas “Brooke Bond Bon” kravu, kas tika pārvesta pāri Latvijas muitas robežai, izmantojot viltotus muitas dokumentus. Atsavināta kafija vairāk nekā 32 tūkstošu latu vērtībā. Atbilstoši Krimināllikuma 191. pantam “Nelikumīgi ievestu preču un citu vērtību glabāšana un realizēšana” registrēti 10 noziedzīgi nodarījumi ( par pieciem gadījumiem vairāk nekā pērn) un par spirta un alkoholisko dzērienu uzglabāšanas un pārvadāšanas noteikumu pārkāpšanu reģistrēti 17 noziedzīgi nodarījumi ( par deviņiem vairāk).

Saistībā ar kredītkaršu un dokumentu viltošanu Ekonomikas policijas darbinieki, īstenojot virkni operatīvo darbību, 2002. gadā noskaidroja un pārtrauca sešu noziedzīgu grupējumu (to skaitā arī starptautiskas) darbību, kas veica kredītkaršu viltošanu, skaidras naudas noņemšanu no kredītiestāžu kontiem vai arī dažādu preču iegādāšanos. Toties šogad par nelikumīgām operācijām ar naudas dokumentiem jau apturēta piecu noziedzīgu grupu darbība un Valsts policijas Ekonomikas policijas pārvaldē ir ierosinātas septiņas krimināllietas par nelikumīgām darbībām ar naudas dokumentiem.

Vērtējot kopējo noziedzības līmeni Latvijā uz 10 000 iedzīvotājiem, noziedzības līmenis Latvijā ir zemāks nekā Igaunijā un apmēram vienā līmenī ar Lietuvu. Latvijā reģistrēto noziegumu skaits ir samazinājies par 2,9%, Lietuvā — palicis iepriekšējā līmenī, bet Igaunijā palielinājies par 2,1%.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!