• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas dalība ES pavērs jaunas sadarbības iespējas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2003., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76187

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ungārijas NATO pieredzi Latvijai

Vēl šajā numurā

12.06.2003., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas dalība ES pavērs jaunas sadarbības iespējas

Šodien Filipīnās tiek svinēta Neatkarības diena

Erlinda Basilio, Filipīnu vēstniece, — “LV”

F2.JPG (12203 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

— Vēstnieces kundze, mūsu valstij šis ir ārkārtīgi nozīmīgs laiks, kad Latvija dinamiski nostiprina savas starptautiskās pozīcijas un autoritāti, integrējoties Eiropas Savienībā (ES) un NATO. Tās ir mūsu ārpolitikas prioritātes, taču gan Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, gan citas valsts augstākās amatpersonas ne reizi vien uzsvērušas, ka Latvijai ir nozīmīga arī sadarbība ar citām draudzīgām valstīm, arī tālām. Bet kā jūs raksturotu Filipīnu attieksmi pret Latviju?

— Filipīnu Republikas valdība attiecībām ar Latvijas Republiku piešķir lielu nozīmi. Sakari starp Filipīnu un Latvijas oficiālajām personām ir būtiski nostiprinājuši divpusējās saites un sadarbību starp mūsu valstīm un tautām. Augstākajā līmenī mums ir līdzīgs pasaules redzējums un līdzīgi mērķi — dzīvot mierīgā, stabilā un drošā pasaulē. Līdzīgi ir arī centieni nodrošināt mūsu tautām augstāku dzīves kvalitāti.

— Kā filipīnieši raugās uz Latvijas integrāciju ES un NATO?

— Uz Latvijas sekmīgajiem centieniem iestāties ES un Ziemeļatlantijas līguma organizācijā mēs raugāmies ar lielu un patiesu interesi. Mēs aplaudējam jūsu panākumiem un sūtām jums vissirsnīgākos apsveikumus. Es uzskatu, ka jūsu valsts dalība šajās ietekmīgajās starptautiskajās organizācijās jums nesīs būtisku labumu, kad Latvija beidzot ieņems savu likumīgo vietu Eiropas un Ziemeļatlantijas struktūrās.

— Pavisam drīz Latvija būs sasniegusi savus ārpolitikas stratēģiskos mērķus, jau nākamgad kļūstot par pilntiesīgu ES un NATO dalībvalsti. Vai tas, jūsuprāt, pavērs jaunas iespējas arī divpusējai sadarbībai?

— Jā, noteikti, jo Filipīnas kā aktīva Dienvidaustrumu Āzijas valstu asociācijas (ASEAN) locekle ar Latviju kā ES dalībvalsti atradīs vairāk iespēju politiskai, ekonomiskai un kultūras sadarbībai, kā arī kopīgiem projektiem, jo ASEAN cieši sadarbojas ar ES. Nupat, 6. jūnijā, es Stokholmā klausījos Viņa ekselenci Einaru Repši, Latvijas Republikas Ministru prezidentu, un arī runāju ar viņu. Tas manī viesa jaunu pārliecību par mūsu sadarbības nākotni. Ir virkne daudzsološu sadarbības iespēju, lai padziļinātu mūsu valstu politiskos un ekonomiskos kontaktus, kā arī sadarbību sociālajā jomā. Latvijai kļūstot par pilntiesīgu ES locekli, Āzijas un Eiropas valstu sadarbība būs vēl viena kontaktu iespēja, kopīgi sekmējot Eiropas un Āzijas tautu labklājību. Visas šīs daudzsološās, saistošās iespējas neapšaubāmi sekmēs arī intensīvākas attiecības starp mūsu tautām. Mēs cerīgi raugāmies arī uz turpmāko sadarbību ar Latviju ANO un citās starptautiskās organizācijās. Turpināsim cieši sadarboties, arī lai stiprinātu šīs organizācijas, tā veicinot tautu uzplaukumu un labklājību visā pasaulē.

— Kā jūs izjūtat savu īpašo misiju, jau kopš 1998. gada jūnija — tātad nupat apritēja pieci gadi — pārstāvot Filipīnu intereses Latvijā?

— Kopš akreditācijas par Filipīnu Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijā esmu ļoti cieši sadarbojusies ar attiecīgajām Latvijas amatpersonām, darot visu iespējamo, lai stiprinātu mūsu valstu draudzīgās saites, kas, laimīgā kārtā, jau pastāvēja starp mūsu zemēm un tautām. Kopīgiem spēkiem esam paplašinājuši sadarbības diapazonu, līdz ar to arī sekmējot mūsu tautām gaišu nākotni.

— Jūsu tautai šī ir īpaša diena, jo filipīnieši šogad 12. jūnijā atzīmē jau 105. savas neatkarības proklamēšanas gadadienu.

— Tā ir, tāpēc es šodien vēlos īpaši vērsties pie “Latvijas Vēstneša” lasītājiem un visas draudzīgās Latvijas tautas ar apliecinājumu, ka man personiski tas ir liels gods — kalpot Filipīnu valdībai un tautai, cieši iesaistoties Filipīnu un Latvijas divpusējo attiecību sekmēšanā. Varētu teikt, ka man Filipīnu neatkarības pasludināšanas 105. gadadiena ir jo nozīmīgāka tāpēc, ka šajā vēsturiskajā un priekpilnajā dienā jūtos kopā ar saviem latviešu draugiem.

Jānis Ūdris, “LV” ārlietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!