• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas zinātnieki godina e-sabiedrības pamatlicējus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2003., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76191

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Skanēs Rīga, skanēs visi Latvijas novadi, dziedās visa tauta

Vēl šajā numurā

12.06.2003., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas zinātnieki godina e–sabiedrības pamatlicējus

ZA2.JPG (17394 bytes)
ZA3.JPG (18168 bytes)
ZA4.JPG (18773 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes Datorikas nodaļas vadītājs asoc. prof. Jānis Bičevskis un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas loceklis prof. Edvīns Karnītis; Jānim Bičevskim medaļu pasniedz a/s “Dati” prezidents Valdis Lokenbahs, Edvīnam Karnītim — LZA prezidents Jānis Stradiņš

“Jau desmit gadu Latvijā darbojas a/s “Dati”, ar savu darbību veicinot izglītības atbalstu informātikā, un piekto reizi kopā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju (LZA) un Latvijas Izglītības fonda (LIF) mērķprogrammu “Izglītībai, zinātnei un kultūrai” tiek pasniegta gada balva par izcilu veikumu vai mūža devumu datorzinātnēs, informātikā vai par nozīmīgu informācijas izstrādes sistēmu veicināšanu”, tā 2003. gada balvu pasniegšanas svinīgo ceremoniju atklāja LZA prezidents profesors Jānis Stradiņš. Un piebilda: “Latvijas sekmīgā informatizācija ir deklarētā prioritāte mūsu sabiedrībā.” Ekspertu komisija 2003.gada balvas piešķīra: profesoram Dr.sc. ing. Edvīnam Karnītim — par izcilu ieguldījumu Nacionālās programmas “Informātika” izstrādes vadīšanā un informācijas sabiedrības metodoloģisko pamatu likšanā un profesoram Dr.sc. comp. Jānim Bičevskim par izcilu ieguldījumu valsts nozīmes informācijas sistēmu integrēšanā un izglītības sistēmas informatizēšanā.

Profesors Edvīns Karnītis beidzis Rīgas Tehniskās universitātes Automātikas un skaitļošanas tehnikas fakultāti un LZA aspirantūru. Inženierzinātņu doktors. Strādājis LZA Elektronikas un skaitļošanas tehnikas institūtā, bijis Latvijas Akadēmiskās bibliotēkas direktors (1991-1999). RTU un LU mācībspēks. Ministru prezidenta padomnieks (1999-2000), ministra palīgs Ekonomikas ministrijā (2000-2001), kopš 2001.gada — Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas loceklis. Darbojas Latvijas un starptautiskās organizācijās, referējis starptautiskos forumos par informācijas politikas un infrastruktūras veidošanu, par informācijas apgādi un tehnoloģijām. Vairāk nekā 130 publikācijas un autora apliecības par pētījumiem informācijas sistēmu analīzē, sintēzē, konstruēšanā un lietošanā dažādās nozarēs, informācijas sabiedrības izveidē.

Profesors Jānis Bičevskis ir beidzis Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un matemātikas fakultāti. Datorzinātņu doktors. Kopš 1968. gada strādā Latvijas Universitātē: programmētājs un projektu vadītājs LU Skaitļošanas centrā, LU lektors, docents, profesors, katedras vadītājs. Kopš 1999.gada LU Datorikas nodaļas vadītājs, Latvijas Izglītības sistēmas informatizācijas projekta vadītājs. Viņa vadībā izstrādāti visdažādākie projekti: Baltijas valstu valdību datu pārraides tīkla projekts, integrētās valsts nozīmes informācijas sistēmas (megasistēmas) projekts, veidota zemkopības informatīvā sistēma “Augsne — raža”, instrumentu ražošanas tehnoloģiskās sagatavošanas sistēma LURIGA u.c. 54 zinātnisko publikāciju autors.

Rīgas Informācijas tehnoloģijas institūta direktors Dr. habil. sc. comp. Juris Borzovs katru laureātu raksturoja ar elegantu humoru, proti, profesors Jānis Bičevskis ir informācijas tehnoloģijas pasaulē izcila personība, kuras spilgtākās īpašības ir neatlaidība, kā teiktu pielīdēji, vai ietiepība, kā teiktu kritiski noskaņotie. Darba rezultāts nosaka, kuru vārdu lietot. Pats raksta datorprogrammas. Pirmais būtiskais darbs bija jau pirms gadiem trīsdesmit ekonomiskās informācijas apstrāde. Bet “laiks nav nauda, un to nevar atgūt” — Latvija pašlaik ir līderpozīcijās Eiropas Savienības kandidātvalstu vidū, un Jānim Bičevskim būtu jādod iespēja pozitīvi izpausties jeb būt neatlaidīgam. Edvīns Karnītis — fiziķis pēc izcelsmes un domāšanas tipa, kurš uzskata, ka ikviena problēma ir risināma, jāķeras tik klāt. No viņa darbības laika Latvijas Akadēmiskajā bibliotēkā šī bibliotēka ir “pati datorizētākā”, uz šīs bāzes būtu jāveido Latvijas Nacionālā bibliotēka. Daudzas Latvijas valdības un partijas piešķīra vairākus miljonus izglītības sistēmas informatizācijai. Bet kādam ir jāskatās nākotnē — un Latvijā šajā ziņā nav līdzīgu Edvīnam Karnītim. Mums jau ir e-pasts, e-pārvalde, e-komercija, un, lūk, mums ir arī E-Karnītis, savu ekskursu pabeidza profesors J. Borzovs.

Balvas pasniedza LZA prezidents Jānis Stradiņš, ekspertu komisijas priekšsēdētājs LZA viceprezidents Juris Ekmanis, a/s “Dati” prezidents Valdis Lokenbahs un LIF “Izglītībai, zinātnei un kultūrai” padomes priekšsēdētājs Dr.chem. Imants Meirovics. Pēc īpašo LZA goda locekļa Jāņa Strupuļa veidoto medaļu, uz kurām attēlota pirmā sieviete programmētāja Ada Lavleisa, diplomu, krāšņu ziedu pušķu un daudzu laba vēlējumu un suminājumu saņemšanas laureāti pateicības vārdos atcerējās visus savus kolēģus, ar kuriem kopā iesākta Latvijas informācijas sabiedrības veidošana. Jauki, bet — vai tas būs viss? Kā piebilda profesors J. Bičevskis, nesenā apspriedē 26 valstis runāja par informatizāciju skolās. Eiropas valstīs jau 90% māju ir datori, skolēni kolektīvi gatavo mājas darbus. Būs jāprot “nostāvēt pretī” tehnikas priekšrocībām.

Šī balvu pasniegšanas reize bija jauka liecība vēl vienai ļoti vēlamai un visādi izkopjamai mūsu sabiedrības īpašībai — mecenātisma dāsnumam. Sagadījās tā, ka šī diena bija profesora Imanta Meirovica dzimšanas diena, un par viņa aktivitāti zinātnes mecenātismā labi pateica Valdis Lokenbahs: “Ir tādi cilvēki, kuri, palaiduši raķeti, atviegloti nopūšas — lai nu tā lido! Bet ir tādi, kuri visu laiku vēro, rosina, labo... Un tāds ir Imants Meirovics.” Savukārt savu sekmīgo sadarbību ar “Datiem” I. Meirovics pamatoja ar labu likteņa sakritību, kas 1993. gadā viņu saveda kopā ar LZA, V. Lokenbahu un to kolektīvu, no kura izauga a/s “Dati”. Un ar “Datu” atbalstu jau 330 Latvijas studentu ir apguvuši datorzinības. Un ir pilnīgi skaidrs, ka no šiem jaunajiem, apdāvinātajiem cilvēkiem izaugs jauni zinātnieki un laureāti.

Pamatots, loģisks secinājums sabiedrībā, kura 21. gadsimtu uzskata par informācijas gadsimtu.

Ilga Tālberga  — “Latvijas Vēstnesim”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!