• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsu muitas gatavību iekļauties ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2003., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76324

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nepieciešamību iztaisnot muguras

Vēl šajā numurā

17.06.2003., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mūsu muitas gatavību iekļauties ES

Galvenās muitas pārvaldes direktors Mārtiņš Tols:

Saskaņā ar Eiropas Savienības prasībām muitai līdz 2004. gada 1. maijam ir jānodrošina savietojamība ar divām ES sistēmām – integrētā tarifa vadības sistēmu un elektronisko tranzīta kontroles sistēmu. Ieviešot tarifa vadības sistēmu, muitas precēm, kas tiek pārvietotas pāri ES ārējai robežai, būs iespējams piemērot vienotus ES tarifus. Tranzīta sistēma savukārt nozīmē elektronisku tranzīta kontroli kravām, kuru pārvadāšanai tranzītā tiek formētas muitas deklarācijas. Tranzīta kravu kustība ar šīs sistēmas palīdzību tiks kontrolēta gan tām kravām, kas šķērso ES ārējo robežu un pārvietojas tranzītā uz kādu no ES dalībvalstīm, gan kravām, kas kā ārvalstu preces tiks pārvietotas ES iekšienē no vienas ES dalībvalsts uz otru.

Eiropas Komisija nesen izplatītajā ziņojumā ir paudusi neapmierinātību ar darbu kavēšanu, nodrošinot muitas sistēmu savietojamību, kas lielākoties bija atkarīgi no valsts atbalsta un budžeta piešķiršanas. Taču šā gada budžetā muitas sistēmu savietojamībai tika piešķirti 1,3 miljoni latu, kas pagaidām ir pietiekami sistēmu ieviešanai. Protams, cits jautājums ir par to, vai ārējo apstākļu ietekmē neaizkavēsies darbi, ko citas kandidātvalstis uzsāka veikt agrāk nekā Latvija. Mēs darbu uzsākām ar aptuveni gada novēlošanos, taču patlaban mēs to kompensējam, apgūstot citu valstu uzkrāto pieredzi un izmantojot jau gatavus risinājumus. Tagad mums šie darbi ir jāveic ļoti saspringtā režīmā, taču pagaidām tie netiek kavēti, un jau jūlijā EK ekspertu monitoringa vizītes laikā plānots viņus iepazīstināt ar mūsu darba praktiskajiem rezultātiem. Vienotās muitas sistēmās strādāsim no 2004. gada 1. maija. Latvijas muita dara visu, lai elektroniskajā tranzīta sistēmā muitas deklarācijas varētu formēt līdz ar plānoto ES paplašināšanās brīdi. Tad arī tiks nodrošināts, lai integrētā tarifa vadības sistēma tiktu ieviesta līdz ES noteiktajam termiņam.

Ko muita dara, lai ieviestu elektronisko tranzīta kontroles sistēmu? Pirmkārt, patlaban tiek pieņemti četri jauni darbinieki, kuri strādās tieši ar tranzīta procedūru normatīvās bāzes, kā arī tranzīta sistēmas lietotāju palīdzības dienesta izveidošanas jautājumiem, kā arī vēl divi informācijas tehnoloģiju speciālisti, kuri nodrošinās šīs tranzīta datorsistēmas ieviešanu. Otrkārt, tiek analizēti ES un Latvijas normatīvie akti un paralēli tam gatavoti nepieciešamie priekšlikumi grozījumiem. Šo darbu ir plānots pabeigt šā gada beigās. Patlaban ir izsludināts konkurss papildus nepieciešamo ES dokumentu tulkošanai latviešu valodā.

Tā kā valsts budžeta finansējuma piešķiršana un līdz ar to arī darbu uzsākšana aizkavējās, secinājām, ka sākotnēji būs jāievieš elektroniskā tranzīta kontroles sistēma, kas atbilst ES minimālajām prasībām, negaidot brīdi, kad tiks izsludināti konkursi un iegādāts viss nepieciešamais galīgā varianta sistēmas darbībai. Ir pieņemts lēmums pagaidām ieviest ES minimālajām prasībām atbilstošu tranzīta kontroles sistēmu, ko, pēc iestāšanās ES turpināsim pilnveidot. Pagaidu sistēmas ieviešanai izmantota EK ieteiktā tranzīta sistēmas programmatūra, kas muitai jau ir instalēta esošajā datortehnikā uz ierobežotu darbības laiku. Oktobrī saņemsim lietošanai nepieciešamās licences un papildu datortehniku, un tad sistēmu sāks apgūt muitnieki.

Arī integrētā tarifa vadības sistēmai (ITVS) līdz 2004. gada l. maijam tiks ieviests ES prasībām atbilstošs pagaidu risinājums. Savulaik pastāvēja bažas, vai sistēma būs savietojama ar muitas informācijas sistēmu ASYCUDA, kas šobrīd jau darbojas visā Latvijā. Tādēļ pēc izpētes veikšanas 2002. gada beigās vienojāmies ar sistēmas izstrādātājiem par ASYCUDA pilnveidošanu, lai tā būtu savietojama ar integrētā tarifa vadības sistēmu. ITVS ieviešanas rezultātā visi ES likumdošanai atbilstošie muitas nodokļu aprēķini tiks veikti, izmantojot jauno tarifu sistēmu, pārsūtot šo informāciju uz ASYCUDA.

Šobrīd ir uzsākta sarunu procedūra par datoru, standarta programmatūras licenču iegādi no datorkompānijām un tarifu sistēmas licenču iegādi no Zviedrijas muitas. Paralēli tam notiek darbs pie programmas papildināto risinājumu ieviešanas, kas nodrošinās sistēmas darbību pēc iestāšanās ES. Igaunija ir izstrādājusi savu tarifu sistēmu, par pamatu ņemot Zviedrijas risinājumu. Mēs pieņēmām lēmumu Latvijā ITVS veidot, par pamatu ņemot Igaunijā adaptēto un pilnveidoto zviedru sistēmu. Balstoties uz Igaunijas risinājumu, Latvija izveidos savu tarifu sistēmu, saskaņojot mūsu muitas dienesta vajadzības ar ES prasībām.

“DIENAS BIZNESS”; pēc M. Tola raksta “Muita gatavojas ES sistēmu savietošanai”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!