• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tirdzniecību beznodokļu veikalos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2003., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76339

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par topošajiem valsts dokumentiem

Vēl šajā numurā

17.06.2003., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tirdzniecību beznodokļu veikalos

Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) 2003. gada 28. janvāra noteikumiem Nr. 51 “Kārtība, kādā izpildāma muitas procedūra – ievešana muitas noliktavās” līdz šī gada 30. jūnijam ir jāpārreģistrē beznodokļu tirdzniecības veikalu turēšanas atļaujas. Tā kā Eiropas Savienības valstīs beznodokļu tirdzniecības veikali un muitas noliktavas darbojas pēc vienotiem principiem un, ievedot tajos preces, tiek piemērota muitas procedūra “ievešana muitas noliktavā”, pēc atļauju pārreģistrācijas šie veikali juridiski iegūs D tipa muitas noliktavas statusu.

Beznodokļu tirdzniecības veikalus var izveidot tikai lidostu vai jūras ostu muitas zonās. Latvijā šajā biznesā šobrīd darbojas vienpadsmit uzņēmumu, kuriem izsniegtas kopumā četrpadsmit beznodokļu tirdzniecības veikalu turēšanas atļaujas. Desmit beznodokļu tirdzniecības veikali darbojas starptautiskajā lidostā “Rīga”, divi – Rīgas pasažieru ostā un pa vienam — Liepājas lidostā un Ventspils brīvostā.

Līdz šim dokumentus pārreģistrācijai iesnieguši astoņi uzņēmumi, prasot desmit beznodokļu tirdzniecības veikalu turēšanas atļauju pārreģistrāciju. D tipa noliktavas turēšanas atļauju vēl nav saņēmis neviens no šiem uzņēmumiem.

Lai veiktu atļauju pārreģistrāciju, papildus iesniegtajiem dokumentiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Galvenajai muitas pārvaldei (GMP) no Valsts zemes dienesta attiecīgās Zemesgrāmatu nodaļas ir jāpieprasa dokumenti, kas apliecina nomas tiesības uz muitas noliktavas platību.

Latvijas normatīvie akti neparedz obligātu neapdzīvojamo telpu nomas līgumu ierakstīšanu zemesgrāmatā. Taču saskaņā ar MK noteikumiem “Kārtība, kādā izpildāma muitas procedūra – ievešana muitas noliktavā” beznodokļu tirdzniecības veikaliem, kuri noslēguši nomas līgumus ar lidostām vai ostām, tie tomēr ir jāreģistrē Valsts zemes dienestā, jo muitai atļaujas pārreģistrēšanai ir jāpieprasa no atbildīgās valsts institūcijas nomas tiesības apliecinošs dokuments. Gadījumā, ja MK noteikumu prasība netiek izpildīta, GMP muitas noliktavas turēšanas atļauju beznodokļu tirdzniecības veikaliem izsniegt nevarēs un šā gada 1. jūlijā tiem sava darbība būs jāpārtrauc.

Pēc uzņēmēju sniegtās informācijas, beznodokļu tirdzniecības veikalu biznesa nākotne ir apdraudēta, jo teritoriju un telpu īpašnieki kaut kādu iemeslu dēļ lielākajā daļā gadījumu nevēlas nostiprināt nomas līgumus zemesgrāmatā.

“Šajā situācijā muita ir kļuvusi par ķīlnieci starp normatīvo aktu prasībām un biznesa interesēm. Mēs noteikti nevēlamies sagraut beznodokļu tirdzniecības veikalu biznesu, taču, ja uzņēmumu nomas līgumi ar ostām un lidostām netiks reģistrēti zemesgrāmatā, GMP nebūs tiesīga veikt šo veikalu pārreģistrāciju un izsniegt uzņēmumiem D tipa muitas noliktavas turēšanas atļaujas,” norāda VID Galvenās muitas pārvaldes direktors Mārtiņš Tols.

Valsts ieņēmumu dienesta  Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!