• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sociālajām problēmām un to risinājumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.2003., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76391

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vēstnieku atvadu vizītēm

Vēl šajā numurā

18.06.2003., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sociālajām problēmām un to risinājumiem

Lai pārrunātu aktuālākās sociālās problēmas Latvijā un to iespējamos risinājumu variantus, vakar, 16.jūnijā, pēc Valsts cilvēktiesību biroja (VCB) uzaicinājuma VCB viesojās labklājības ministre Dagnija Staķe. Tikšanās laikā labklājības ministre iepazīstināja ar ministrijas skatījumu uz jautājumiem, kas skar sociālo sfēru, un atbildēja uz biroja darbinieku jautājumiem.

Sarunas sākumā Dagnija Staķe atzina, ka viena no smagākajām problēmām Latvijā ir zemais pensiju līmenis, kam piekrita arī VCB darbinieki. Diemžēl pensiju indeksācijas rezultātā to pieaugums nebūs pietiekami straujš, tāpēc jāmeklē citi veidi un resursi. Kā vienu no prioritātēm ministre minēja arī invalīdu tiesību nodrošināšanu – jau palielināts pabalsts bērniem invalīdiem, tiek īstenots projekts par subsidēto darbavietu izveidošanu. Liela loma šo un citu sociālo jautājumu risināšanā būs Eiropas sociālā fonda līdzekļu piesaistei.

Atzīstot Labklājības ministrijas paveikto invalīdu tiesību nodrošināšanā, VCB darbinieki pauda neizpratni par likuma ”Par valsts pensijām” normu, kas paredz, ka nākamgad, pārrēķinot strādājošo invalīdu pensiju, netiks ņemts vērā pensijas kapitāls, ko persona uzkrājusi gada laikā. Tika panākta vienošanās, ka VCB sagatavos Labklājības ministrijai priekšlikumus par šo jautājumu.

VCB darbinieki vērsa ministres uzmanību uz to, ka ļoti daudz sūdzību tiek saņemts par pašvaldības sociālo palīdzību. VCB informēja, ka nesen pieņemtajos Ministru kabineta noteikumos Nr. 95 nav iekļauts dzīvokļa pabalsts, ko paredzēja iepriekšējie tiesību akti. Bez tam fakts, ka nav stājies spēkā Dzīvesvietas deklarēšanas likums, rada situāciju, ka maznodrošinātie iedzīvotāji, kuri dzīvo citur vai kuriem nav pieraksta vietas, nevar saņemt sociālo palīdzību pēc dzīvesvietas. Labklājības ministre, atzīstot šo likumdošanas problēmu, vienlaikus arī pauda, ka pašiem iedzīvotājiem būtu aktīvāk jāiesaistās sociālo jautājumu risināšanā. Nereti cilvēki tikai vēlas saņemt pabalstus, bet nav gatavi piedalīties līdzdarbības pasākumos.

VCB darbinieki arī informēja, ka samērā daudz sūdzību tiek saņemts par Veselības un darbaspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju (turpmāk VDEĀVK), savukārt invalīdi bieži izsaka pretenzijas par Tehnisko palīglīdzekļu centru, kas sadala invalīdiem nepieciešamos tehniskos palīglīdzekļus. Uz pieprasījumu izskaidrot, kā tiek kontrolēta šo palīglīdzekļu izsniegšanas kārtība, VCB atbildi joprojām nav saņēmis. Arī labklājības ministre atzina, ka par šo iestāžu darbu visbiežāk izteiktas pretenzijas. Viņa pati ir tikusies ar VDEĀVK darbiniekiem un uzskata, ka ne visi šīs iestādes darbinieki savus pienākumus pilda kvalitatīvi. Būtu jāorganizē papildu apmācība, taču tam nepieciešami papildu līdzekļi. Arī Tehnisko palīglīdzekļu centram Labklājības ministrija pašlaik pievērš pastiprinātu uzmanību, un D.Staķe lūdza informāciju par VCB saskatītajām problēmām nosūtīt Labklājības ministrijai.

Sarunas beigās panākta vienošanās, ka VCB arī turpmāk regulāri informēs labklājības ministri un citus ministrijas darbiniekus par aktuālākajām problēmām, kā arī sniegs priekšlikumus likumdošanas pilnveidošanai.

VCB Informācijas un sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!