• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iedragāto ASV un Buša tēlu pasaulē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.2003., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76717

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauneklīgo Ogres komersantu

Vēl šajā numurā

01.07.2003., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iedragāto ASV un Buša tēlu pasaulē

Karš Irākā iedragājis ASV un šīs valsts prezidenta Džordža Buša tēlu visā pasaulē, tai skaitā Eiropas un musulmaņu valstīs, liecina 20 valstīs veiktas aptaujas rezultāti. Pētījumā secināts, ka karš Irākā ir padziļinājis plaisu starp ASV un Eiropu, kā arī izraisījis neapmierinātību musulmaņu valstīs. “Lielākajā daļā valstu ASV imidžs iedzīvotāju acīs gada laikā ir būtiski pasliktinājies,” secina “Pew Research Center” veiktā pētījuma autori, salīdzinot šā gada rezultātus ar 2002. gada rezultātiem. Francijā pozitīvs viedoklis par ASV ir 43 procentiem iedzīvotāju, lai gan pērn šis skaitlis bija 63 procenti. Vācijā par Savienotajām Valstīm pozitīvās domās ir 45 procenti iedzīvotāju (pirms gada - 61 procents), Krievijā - 31 procents (pirms gada - 61 procents), Spānijā - 38 procenti (pērn šajā valstī aptauja netika veikta). Musulmaņu valstīs rādītāji ir vēl zemāki, turklāt šī tendence sniedzas tālu aiz Tuvo Austrumu arābu valstu robežām, aptverot arī Āziju un Āfriku. Piemēram, Indonēzijā pozitīvs viedoklis par ASV ir tikai 15 procentiem iedzīvotāju, lai gan vēl pērn šis skaitlis bija 61 procents.

Arī Buša popularitāte pasaulē ir strauji kritusies. Lielākā daļa aptaujāto uzskata, ka tieši Bušs ir “galvenā problēma attiecībās ar ASV”. Šāds viedoklis ir 74 procentiem Vācijas un Francijas iedzīvotāju, 67 procentiem Itālijas iedzīvotāju, 60 procentiem kanādiešu, 59 procentiem britu, 50 procentiem Spānijas iedzīvotāju un 43 procentiem Krievijas iedzīvotāju. Respondenti daudz vairāk uzticas Lielbritānijas premjeram Tonijam Blēram un ANO ģenerālsekretāram Kofi Annanam. Zīmīgi, ka arī Savienotajās Valstīs ir samazinājies to cilvēku īpatsvars, kuri iestājas par ciešu saikņu saglabāšanu ar Eiropu - no 62 procentiem pirms Irākas kara tas šobrīd noslīdējis līdz 57 procentiem.

Pēc BNS

Pēc “LV” redakcijas apkopotā

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti.

Pārpublikācijas šeit, “Latvijas Vēstnesī”, – saīsinājumā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!