• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par muitas vadītāju sanāksmi Briselē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.2003., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76784

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pārtikas eksportu uz ES

Vēl šajā numurā

01.07.2003., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par muitas vadītāju sanāksmi Briselē

Pagājušajā nedēļā, no 26. līdz 28. jūnijam, Galvenās muitas pārvaldes direktors Mārtiņš Tols piedalījās Pasaules muitas organizācijas (PMO) sanāksmē Briselē.

Šobrīd pasaulē vērojama tendence uzdot muitas administrācijām pievērst īpašu uzmanību fiskālajai funkcijai. Diemžēl, pārlieku paplašinoties pienākumu lokam šajā virzienā, muita nespēj efektīvi veikt uzdevumus, kas saistīti ar sabiedrības aizsardzības nodrošināšanu, pēc tikšanās ar simt sešdesmit valstu kolēģiem atzina M. Tols.

Gadskārtējā sanāksmē muitas dienestu vadītāji apsprieduši daudzus nozīmīgus jautājumus, kā arī apstiprinājuši papildināto Arušas deklarāciju par godīgumu muitā.

Diskutējot par autotransporta rindu samazināšanas iespējām uz robežas, PMP padome norādījusi, ka muitas procedūras – “izlaišana brīvam apgrozījumam” noformēšana jāpārceļ no robežas uz iekšzemi. Ieteikts arī iespējami plaši ieviest iepriekšējo deklarēšanu, piesakot preču pārvietošanu pāri muitas robežai 24 stundas iepriekš. Piemēram, Kanāda no 2004. gada 1. aprīļa pilnībā pāriet tikai uz preču iepriekšējās deklarēšanas kārtību.

Savukārt ASV jau sākusi īstenot Konteineru drošības iniciatīvā paredzētos pasākumus, aptverot divdesmit lielākās ostas. Turpmāk šīs iniciatīvas pasākumus plānots īstenot arī citu valstu ostās, ar kurām ASV ir tieša satiksme.

Sanāksmē tika prezentēts PMO sagatavotais ziņojums par muitas veikumu narkotiku apkarošanā, kā arī saistībā ar globālajiem terorisma draudiem pārrunātas iespējas pastiprināt ieroču kontrabandas novēršanas pasākumus. Narkotiku, ieroču un citu preču kontrabandas apkarošanas kontekstā sanāksmē uzsvērta nepieciešamība pastiprināt riska analīzi, iedalot muitai tās veikšanai papildu resursus.

No 10. līdz 14. septembrim Kankunā, Meksikā, notiks Pasaules tirdzniecības organizācijas dalībvalstu tirdzniecības ministru konference, kurā tiks apspriesti starptautiskā tirgus veicināšanas pasākumi. Pasaules muitas organizācijas sanāksmē nolemts sagatavot un nosūtīt šī foruma dalībniekiem vēstuli par starptautiskā tirgus aizsardzības pasākumiem, kas saistīti ar terorisma izplatības ierobežošanu, uzsverot muitas īpašo lomu to nodrošināšanā.

Sanāksmes ietvaros notika arī Pasaules muitas organizācijas ģenerāldirektora vēlēšanas. Turpmākos piecus gadus vienīgo vadības līmeņa pasaules organizāciju, kuras kompetencē ir muitas jautājumi, vadīs Francijas pārstāvis Mišels Danē, kurš amatā tika ievēlēts atkārtoti.

VID Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!