• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzturlīdzekļu apmēru bērnam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.2003., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76791

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.7

Par detālā plānojuma apstiprināšanu Jūrmalā, teritorijai starp Kāpu ielu, Rožu ielu, Zaru ielu un pludmali.

Vēl šajā numurā

01.07.2003., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzturlīdzekļu apmēru bērnam

Šodien, 1.jūlijā, Ministru kabineta (MK) sēdē izskatīs Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariāta izstrādāto MK noteikumu projektu “Par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”.

Ministru kabineta noteikumu projekta mērķis ir atbilstoši spēkā esošajām tiesību aktu normām noteikt minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu nodrošināt bērnam ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa mantas stāvokļa.

Minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kādu katram no vecākiem ir pienākums katru mēnesi nodrošināt katram no saviem bērniem no viņa piedzimšanas brīža līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai, tiek noteikts 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Savukārt minimālais uzturlīdzekļu apjoms, kuru katram no vecākiem ir pienākums katru mēnesi nodrošināt bērnam vecumā no septiņu gadu vecuma sasniegšanas dienas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, tiek noteikts 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas, jo skolas vecuma bērnu uzturēšanai sakarā ar izdevumiem mācību līdzekļu un mācību procesam nepieciešamā inventāra iegādei ir vajadzīgi lielāki līdzekļi.

Noteikumu projekts ir saistīts ar Civillikuma 179.panta sesto daļu, kurā noteikts: “Ja ir radies strīds par uzturlīdzekļiem bērnam, tiesa pēc prasītāja lūguma nekavējoties pieņem lēmumu par to, kādā apmērā atbildētājam pagaidām, līdz strīda izšķiršanai, jāsedz bērna uzturēšanas izdevumi. Bērna pagaidu uzturlīdzekļu apmērs nevar būt mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmēru.”

2003. gada 6. martā stājās spēkā Ministru kabineta 2003.gada 25.februāra noteikumi Nr.97 “Kārtība, kādā ģimene vai atsevišķi dzīvojoša persona atzīstama par trūcīgu”, kuru 28.1.apakšpunkts atzīst par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1994.gada 19.aprīļa noteikumus Nr.89 “Par izmaiņām minimālajā darba algā”, kuros bija noteikts krīzes iztikas minimums. Līdz ar to šobrīd mūsu valstī vairs nedarbojas neviens normatīvais akts, kurš tieši un nepastarpināti noteiktu iztikas minimumu. No Latvijas Republikas Satversmes, Latvijas Darba likuma, Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma un uz minēto likumu pamata izdoto Ministru kabineta noteikumu normām var izsecināt, ka šobrīd normatīvajos aktos noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kuru darba devējam ir pienākums nodrošināt darbiniekam, ir minimālā mēneša darba alga. Tā kā minimālā darba algas apmēra noteikšanas mērķis ir nodrošināt darbiniekam iztikas minimumu, var secināt, ka valstī noteikto minimālo mēneša darba algu var pielīdzināt iztikas minimumam. Saskaņā ar Ministru kabineta 2002.gada 27.decembra noteikumiem Nr.580 “Noteikumi par minimālo mēneša darba algu un minimālo stundas tarifa likmi”, kopš 2003.gada 1.janvāra minimālā mēneša darba alga normālā darba laika ietvaros ir 70 latu.

Projekts uzliek vecākiem pienākumu nodrošināt katram bērnam minimālo uzturlīdzekļu summu. Šie noteikumi atvieglos minimālā uzturlīdzekļu apjoma noteikšanu strīdus gadījumos un uzlabos bērnu materiālo nodrošinājumu šķirtajās ģimenēs, jo noteikumi paredz minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kas bērnam jāsaņem no vecākiem. Var prognozēt, ka līdz ar minēto samazināsies pašvaldību sociālo pabalstu pieprasītāju skaits.

Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariāts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!