• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu iekšējā tirgus aizsardzībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.07.2003., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76845

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nodarbinātības plānu

Vēl šajā numurā

02.07.2003., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu iekšējā tirgus aizsardzībai

Saistībā ar pēdējā laikā presē un valdības aprindās sākto ažiotāžu ap cūkgaļas tirgus aizsardzības pasākumiem Latvijas Cūku audzētāju asociācija pauž pilnīgu atbalstu Zemkopības ministrijas sāktajai vietējā tirgus aizsardzības politikai, kas vērsta uz mūsu nacionālās zemkopības aizstāvību.

Asociācija uzskata, ja netiks veikti nopietni tirgus aizsardzības pasākumi, tad cūkaudzēšanas nozare Latvijā var tikt iznīcināta, tādēļ valdībai un Latvijas reakcijai uz lietuviešu spiedienu jābūt stingrai un nepārprotamai, vērstai uz vietējo ražotāju aizstāvību. Jāpiezīmē, ka 2002. gadā Latvijas cūku audzētāju zaudējumi bija 5,78 miljoni latu, 2003.gadā no janvāra līdz maijam zaudējumi ir Ls 544 000 apmērā katru mēnesi, tajā pašā laikā mūsu cūku audzētāju ražošanas līmenis ir pietiekami augsts, lai konkurētu ar Eiropas Savienības (ES) ražotājiem.

“Šis gadījums liecina, ka Latvijas varas iestādes beidzot iestājušās par pašmāju ražotājiem un pieņēmušas izsvērtu lēmumu, kas pozitīvi ietekmēs nozares attīstību,” uzskata Latvijas Cūku audzētāju asociācijas direktors Varis Sīmanis, “bet diskusijas par to, vai mūsu valdībai jāaizstāv pašu zemnieki, ir vienkārši nekorektas. Šajā sakarībā īpaši gribu iebilst gaļas pārstrādātāju uzņēmumu vadītājiem, kas ir ieinteresēti lētas cūkgaļas ieplūdināšanā Latvijā — ilgākā laika periodā viņu pastāvēšana ir atkarīga tieši no tā, vai pēc iestāšanās ES viņiem būs kvalitatīvas vietējās izejvielas.” Vismaz daļa no gaļas pārstrādātājiem arī to apzinās, piemēram, uzņēmums “Triāls” ir iegadājies cūku kompleksu Bauskas rajonā.

Cūku audzētāju asociācija uzskata, ka ir būtiski apzināties gan ministra Mārtiņa Rozes, gan Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) atbildību to savu vēlētāju priekšā, kas galvenokārt dzīvo lauku rajonos, jo ZZS vēlēšanu programmā īpaši uzsvērtas rūpes par lauku reģioniem un to ekonomisko attīstību. Tādēļ cūku audzētāji gaida no valdības stingru mugurkaulu un valdības nelokāmību, sēžot pie sarunu galda ar Lietuvas pārstāvjiem.

“Nenoliedzami, nedrīkst pieļaut situāciju, kad, aizstāvot vienu nozari, rodas grūtības citām, tādēļ valdības nākamais uzdevums ir sarunās ar Lietuvas un Igaunijas pārstāvjiem pierādīt mūsu iekšējā tirgus aizsardzības pasākumu likumību, kamēr lietuviešu solītie pretsoļi ir nelikumīgi no valstu savstarpējo attiecību viedokļa. Katrā ziņā šobrīd Zemkopības ministrijas un ministra pozīciju cūkaudzētāji visnotaļ atbalsta,” apgalvo Cūku audzētāju asociācijas direktors Varis Sīmanis.

Latvijas Cūku audzētāju asociācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!