• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunumiem nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.07.2003., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76872

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pievienošanos Eiropas ekonomikas zonas līgumam

Vēl šajā numurā

03.07.2003., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunumiem nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanā

2003. gada 28. februārī Saeimā tika pieņemts likums “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām””. Ar minētajiem grozījumiem likums tika papildināts ar jaunu 28.1pantu “Stingrās uzskaites pavadzīmju-rēķinu, nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošana nodokļu un nodevu aprēķināšanai”. Pamatojoties uz minētā panta otrajā daļā noteikto pilnvarojumu, ir izstrādāti Ministru kabineta (MK) noteikumi “Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un iekārtām”.

1. jūlijā Ministru kabinets izskatīja šos noteikumus. Jaunie MK noteikumi pamatā saglabā līdz šim spēkā esošo ar 1999.gada 23.februāra Ministru kabineta “Noteikumiem par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un iekārtām” noteikto kārtību, kādā nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajās ierīcēs un iekārtās ir reģistrējama par darījumiem saņemtā samaksa, šo ierīču un iekārtu obligātās tehniskās prasības, nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietotāju, tirgotāju un apkalpojošo dienestu pienākumus, kā arī Kases aparātu un kases sistēmu komisijas un Valsts ieņēmumu dienesta uzdevumus.

Šajos MK noteikumos ir pilnveidota nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu ekspertu, tirgotāju un apkalpojošo dienestu reģistrācijas kārtība, uzdodot par pienākumu minētajām personām, sākot savu saimniecisko darbību, iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā visus nepieciešamos dokumentus, laikus informēt Valsts ieņēmumu dienestu par izmaiņām reģistrētajā informācijā, kā arī projektā paredzētajā kārtībā informēt Valsts ieņēmumu dienestu par savas darbības izbeigšanu. Noteikumos nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu ekspertiem, tirgotājiem un apkalpojošajiem dienestiem noteikti papildu pienākumi, kas minētajām personām jāizpilda, veicot savu darbību, kā arī noteikta vienāda veida plombu lietošana minēto ierīču un iekārtu plombēšanai. Atbilstoši noteikumos ietvertajām prasībām turpmāk ekspertīzi veiks saskaņā ar likumu “Par atbilstības novērtēšanu” noteiktas personas, kuras pirms eksperta darbības uzsākšanas tiks akreditētas Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā saskaņā ar standartu LVS-EN-45011. Lai palielinātu ekspertu, tirgotāju un servisdienestu atbildību par veiktajām darbībām, projektā ietverta prasība apdrošināt civiltiesisko atbildību.

MK noteikumos ir noteikti numurēto un Valsts ieņēmumu dienestā reģistrējamo kvīšu un biļešu rekvizīti, to lietošanas un reģistrēšanas kārtība, kā arī pārskata par minēto kvīšu un biļešu izlietojumu paraugi. Noteikumos ir ietverts Kases aparāta (kases sistēmas) žurnāla paraugs un noteikta tā aizpildīšanas kārtība. Līdz šim minētā kārtība bija noteikta ar atsevišķiem Valsts ieņēmumu dienesta rīkojumiem.

Šie MK noteikumi nosaka kārtību, kādā elektroniskās ierīces un iekārtas, to lietotāji, tirgotāji un apkalpojošie dienesti reģistrējami publiski pieejamā Valsts ieņēmumu dienesta vienotā datu bāzē (reģistrā), kā arī izslēdzami no tās.

Noteikumi ir saskaņoti ar Kases aparātu un kases sistēmu komisiju, kura izveidota, lai koordinētu ar kases aparātiem un kases sistēmām saistītās starpresoru intereses, un kuras sastāvs ir apstiprināts ar Ministru kabineta rīkojumu. Kases aparātu komisijā darbojas Finanšu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Tieslietu ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta, Konkurences padomes, Patērētāju tiesību aizsardzības centra, Latvijas Nacionālā metroloģijas centra, Kases aparātu tirgotāju un servisa dienestu asociācijas, Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas un Latvijas Tirgotāju asociācijas pārstāvji.

VID Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!