• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par muitas noliktavu darba uzlabošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.07.2003., Nr. 104 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77164

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par topošajiem valsts dokumentiem

Vēl šajā numurā

11.07.2003., Nr. 104

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par muitas noliktavu darba uzlabošanu

Trešdien, 9.jūlijā, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Galvenās muitas pārvaldes (GMP) vadība tikās ar Loģistikas un muitas brokeru asociācijas prezidentu Aivaru Tauriņu un Latvijas Nacionālās kravu ekspeditoru asociācijas Muitas noliktavu un muitas brokeru departamenta vadītāju Zigurdu Tamsonu, lai pārrunātu ar muitas noliktavu darbību saistītos jautājumus.

Šā gada 1.jūlijā darbu sāka pirmais apvienotais muitas kontroles punkts (AMKP) SIA “Mono”. Lai nodrošinātu optimālu muitas noliktavu darbību, ir izstrādāta un apstiprināta AMKP tehnoloģijas modeļu metodika. Saskaņā ar šo metodiku muitas noliktava var iegūt pilnvarotas noliktavas statusu, kas dod tiesības bez muitas ierēdņa klātbūtnes noņemt un uzlikt muitas nodrošinājumu un preču muitošanas brīdī neuzrādīt preces muitas iestādē. Tātad, lai muitotu preci, deklarētājam nav jādodas ar kravu pie muitas ierēdņa, tikai elektroniski uz AMKP jānosūta deklarācija, kur to pārbauda muitnieks un attiecīgi vai nu pabeidz muitas procedūru, vai arī dod norādījumus par turpmāko rīcību.

Tiesības pilnībā uzsākt un pabeigt pirmsmuitošanas darbības, piemērot muitas režīmu, kā arī noformēt dokumentus muitas noliktava iegūst tad, ja tā ir saņēmusi vietējās muitošanas atļauju.

Šāda kārtība ļauj ietaupīt gan laiku, gan samazināt preču transportēšanas izdevumus, tātad tā ir uzņēmējam izdevīga. Arī muitas dienestam tā dod iespēju ietaupīt resursus un palielināt darba efektivitāti, jo, muitniekam braucot no noliktavas uz noliktavu, lai pieņemtu deklarācijas un pārbaudītu kravas, laiks un līdzekļi tiek izmantoti neekonomiski.

Lai gan pilnvarotās noliktavas statuss un vietējās muitošanas atļaujas iegūšana muitas noliktavu turētājiem dod iespēju paplašināt savas darbības pilnvaras, tādējādi sekmējot biznesa attīstību, šobrīd uzņēmēju aktivitāte piedāvāto iespēju izmantošanā nav pietiekama. GMP vadība uzskata, ka daudzas muitas noliktavas jau šobrīd atbilst visām prasībām, lai kļūtu par pilnvarotajām noliktavām.

Šobrīd pilnvarotās noliktavas statusu ieguvušas tikai trīs muitas noliktavas, bet dokumentus tā iegūšanai patlaban nav iesniedzis neviens muitas noliktavas turētājs. Vietējās muitošanas atļauju bez muitas noliktavas SIA “Schenker”, kas pilotprojekta ietvaros vietējo muitošanu veic jau ilgāk nekā gadu, ir saņēmušas vēl trīs muitas noliktavas. Vienas muitas noliktavas turētājs ir iesniedzis dokumentus vietējās muitošanas atļaujas saņemšanai.

Ir skaidrs, ka to pilnvaroto noliktavu un muitas noliktavu, kas ir saņēmušas vietējās muitošanas atļaujas, veidošanās process nenoritēs zibenīgi. Taču GMP vadība aicina tajā aktīvi iesaistīties visas muitas noliktavas, jo sekmīga procesa virzība galvenokārt ir viņu pašu interesēs.

Sarunā ar uzņēmēju intereses pārstāvošo asociāciju vadītājiem GMP aicināja atbalstīt muitu abpusēji izdevīgo pasākumu īstenošanā. Ir nepieciešams kliedēt uzņēmēju bažas un neziņu, izskaidrojot priekšrocības, ko muitas noliktavas turētājam dod pilnvarotās noliktavas statuss vai vietējās muitošanas atļauja. GMP amatpersonas ir gatavas atkārtoti tikties ar nozares pārstāvjiem, lai atbildētu uz neskaidrajiem jautājumiem.

VID Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!