• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālās vēlēšanu komisijas 2003. gada 14. jūlija lēmums Nr. 6 "Par instrukcijas "Par tautas nobalsošanas sarīkošanu" apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2003., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77192

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

LZA Terminoloģijas komisijas lēmums Nr.22

Par angļu termina logistics atbilsmi latviešu valodā

Vēl šajā numurā

16.07.2003., Nr. 105

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Centrālā vēlēšanu komisija

Veids: lēmums

Numurs: 6

Pieņemts: 14.07.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums Nr.6

Rīgā 2003. gada 14. jūlijā

Par instrukcijas “Par tautas nobalsošanas sarīkošanu” apstiprināšanu

Centrālā vēlēšanu komisija nolemj:

1. Apstiprināt instrukciju “Par tautas nobalsošanas sarīkošanu”.

2. Atzīt par spēku zaudējušu Centrālās vēlēšanu komisijas 1999.gada 19.oktobra sēdē ar lēmumu nr. 17 apstiprināto instrukciju “Par tautas nobalsošanas sarīkošanu”.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A. Cimdars

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre K. Kurzemniece

 

 

Apstiprināta

Centrālās vēlēšanu komisijas

2003.gada 14.jūlija sēdē ar lēmumu Nr. 6

Instrukcija

“Par tautas nobalsošanas sarīkošanu”

1. Tautas nobalsošanas sagatavošana

1.1. Tautas nobalsošanas sagatavošanu visu līmeņu vēlēšanu komisijas Latvijā uzsāk pēc tautas nobalsošanas izsludināšanas un organizē likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”, likumā “Par pilsētu, rajonu, novadu un pagastu vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirkņu komisijām” un šajā instrukcijā noteiktajā kārtībā.

1.2. Pilsētas, novada un pagasta vēlēšanu komisijas sniedz priekšlikumus attiecīgajai domei (padomei) par vēlēšanu iecirkņu noteikšanu, izveido vēlēšanu iecirkņu komisijas (turpmāk tekstā — iecirkņu komisijas), nosaka to darba laiku pirms nobalsošanas dienas.

1.3. Iecirkņa komisija nodrošina, lai vēlēšanu telpas būtu pienācīgi iekārtotas un apgādātas ar visu aizklātai balsošanai nepieciešamo aprīkojumu.

1.4. Iecirkņa komisijas priekšsēdētājs ir atbildīgs par iecirkņa komisijas darbu, balsošanas procesa norisi atbilstoši likumam, balsošanas rezultātu pareizu aprēķināšanu un to materiālo vērtību saglabāšanu, kas nodotas attiecīgās komisijas rīcībā.

1.5. Iecirkņa komisijas sekretārs ir atbildīgs par iecirkņa komisijas protokoliem un pārējo dokumentāciju.

1.6. Iecirkņa komisijas loceklis pilda pienākumus, ko tam uzdevis iecirkņa komisijas priekšsēdētājs.

1.7. Balsošanai iecirknī jāsagatavo viena vai vairākas balsošanas kastes. Tām jābūt cieši noslēdzamām, ar spraugu virspusē un atveramu vāku. Līdzīgi sagatavojamas arī mazākas kastes balsošanas organizēšanai balsotāju atrašanās vietā.

1.8. Iecirkņa komisija uzsāk darbu domes (padomes) noteiktajā vietā vismaz 10 dienas pirms balsošanas dienas. Uzsākot darbu, iecirkņa komisija:

1.8.1. izliek redzamā vietā paziņojumu par komisijas atrašanās vietu un darba laiku, nepieciešamības gadījumā izvieto norādes, kā šī vieta atrodama;

1.8.2. pieņem to balsotāju rakstveida pieteikumus, kuri veselības stāvokļa dēļ vai šās instrukcijas 3.1.punkta trešajā daļā minētajā gadījumā nevarēs ierasties nobalsot balsošanas telpās, un reģistrē tos pieteikumu žurnālā balsošanai balsotāju atrašanās vietā.

1.9. Ja tautas nobalsošanu rīko saskaņā ar likuma “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu” 1.panta 1., 3. vai 4.punktu, iecirkņa komisija nodrošina, lai atnākušajiem balsotājiem būtu iespēja iepazīties attiecīgi ar iesniegtā Satversmes grozījumu projekta tekstu, apturētā likuma tekstu vai iesniegtā likumprojekta tekstu. Uz tā nedrīkst būt nekādas atzīmes vai piezīmes. Ja tiek rīkota tautas nobalsošana par Satversmes grozījumu projektu, balsošanas telpās jābūt pieejamam Satversmes tekstam. Ja apturētais likums vai iesniegtais likumprojekts paredz grozījumus citā likumā, iecirkņa komisijā jābūt pieejamam šā likuma tekstam.

1.10. Sākot ar vēlēšanu iecirkņa darba uzsākšanu, vismaz 10 dienas pirms balsošanas dienas (1.8. punkts) iecirkņa komisijas sekretārs vai — viņa prombūtnes laikā — cits iecirkņa komisijas priekšsēdētāja pilnvarots komisijas loceklis raksta balsošanas gaitas protokolu, izdarot tajā atzīmes par vēlēšanu iecirkņa darbību pirms balsošanas dienas.

1.11. Saņēmusi no attiecīgās pilsētas, novada vai pagasta vēlēšanu komisijas balsošanas zīmes, iecirkņa komisija tās apzīmogo ar iecirkņa komisijas zīmogu (otrā pusē), pārskaita un izdara atzīmes par balsošanas zīmju skaitu un apzīmogošanu balsošanas gaitas protokolā. Balsošanas zīmes jāpārskaita vismaz divas reizes. Līdz tautas nobalsošanas dienai zīmes uzglabājamas iesaiņotas 4.2.4.punktā noteiktajā kārtībā.

1.12. Vēlēšanu iecirknī saņemtās balsošanas zīmes līdz tautas nobalsošanas dienai glabājamas policijas vai Zemessardzes uzraudzībā.

 

 

2. Balsošanas kārtība

2.1. Pirms vēlēšanu iecirkņa atvēršanas iecirkņa komisija sagatavo iecirkni darbam, tai skaitā:

2.1.1. pārliecinās, vai balsošanas telpās atrodas visi nepieciešamie balsošanas materiāli;

2.1.2. izsaiņo apzīmogotās balsošanas zīmes (1.11. punkts), pārskaita tās vismaz divas reizes un to skaitu ieraksta balsošanas gaitas protokolā;

2.1.3. pārbauda, vai balsošanas telpās un tuvāk par 50 metriem no ieejas ēkā, kurā atrodas vēlēšanu iecirknis, nav izvietoti aģitācijas materiāli.

2.2. Balsošanas dienā iecirkņa komisija atver balsošanas telpas pulksten 8.00 un ielaiž tajās balsotājus līdz pulksten 20.00.

2.3. Netraucējot komisijas darbu, balsošanas norisi vēlēšanu iecirknī var novērot Centrālās vēlēšanu komisijas un attiecīgā rajona vēlēšanu komisijas locekļi, šo komisiju pilnvarotas personas, attiecīgās pilsētas, novada vai pagasta vēlēšanu komisijas locekļi, plašsaziņas līdzekļu pārstāvji, kā arī vienlaikus ne vairāk kā divi pilnvaroti novērotāji no katras politiskās organizācijas (partijas) vai politisko organizāciju (partiju) apvienības.

2.4. Pilnvarotajiem novērotājiem ir jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un attiecīgs rakstveida pilnvarojums. Plašsaziņas līdzekļu pārstāvji uzrāda attiecīgu dokumentu.

2.5. Pēc balsošanas telpu atvēršanas iecirkņa komisijas sekretārs vai — viņa prombūtnes laikā — cits iecirkņa komisijas priekšsēdētāja pilnvarots komisijas loceklis turpina rakstīt balsošanas gaitas protokolu, izdarot tajā šādas atzīmes:

2.5.1. par balsošanas kastes aizzīmogošanu ( 2.6.punkts);

2.5.2. par atkārtoti izsniegtajām balsošanas zīmēm (2.15.punkts);

2.5.3. par balsošanai balsotāju atrašanās vietā izsniegtajām balsošanas zīmēm (3.3.punkts);

2.5.4. par balsošanai balsotāju atrašanās vietā pāri palikušajām, tai skaitā sabojātajām balsošanas zīmēm (3.7.punkts);

2.5.5. par balsotāju sūdzībām par balsošanas norisi un viņiem sniegto atbildi (2.20.punkts);

2.5.6. par ziņām, ko iecirkņa komisija sniedz attiecīgajai rajona, pilsētas, novada vai pagasta vēlēšanu komisijai vai Centrālajai vēlēšanu komisijai, tai skaitā ziņām par balsotāju sarakstos reģistrēto balsotāju skaitu (2.21. un 2.22. punkts);

2.5.7. par visiem starpgadījumiem un traucējumiem, protestiem un sakarā ar tiem pieņemtajiem lēmumiem;

2.5.8. par citām darbībām, kas saistītas ar balsošanas gaitu.

2.6. Pēc vēlēšanu iecirkņa atvēršanas pulksten 8.00 vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs vai sekretārs komisijas, kā arī 2.3. punktā minēto personu (ja tās ir ieradušās) klātbūtnē pārliecinās, vai balsošanas kastes, kurās paredzēts iemest balsošanas zīmes, ir tukšas. Pēc tam balsošanas kastes aizzīmogo un par to izdara atzīmi balsošanas gaitas protokolā. Balsošanas kastes ar saviem zīmogiem ir tiesīgi aizzīmogot (parakstīties) arī pilnvarotie novērotāji.

2.7. Pēc balsošanas kastes aizzīmogošanas iecirkņa komisija nekavējoties ziņo attiecīgajai pilsētas, novada vai pagasta vēlēšanu komisijai par iecirkņa darba uzsākšanu. Apkopojusi minētās ziņas, pilsētas, novada vai pagasta vēlēšanu komisija par to ziņo rajona vēlēšanu komisijai, kas nekavējoties par to informē Centrālo vēlēšanu komisiju.

2.8. Iecirkņa komisija pārliecinās, vai atnākušās personas ir vēlētāji, kuru Latvijas pilsoņa pasē (2.11.punkts) vai arī šīs instrukcijas 2.9.punktā minētajā reģistrācijas lapā nav atzīmes par piedalīšanos attiecīgajā tautas nobalsošanā.

2.9. Balsotāja personu apliecinošs dokuments ir Latvijas pilsoņa pase. Ārvalstīs dzīvojošie balsotāji, kuri nav saņēmuši Latvijas pilsoņa pasi, uzrāda Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izdotu reģistrācijas lapu ar attiecīgā balsotāja personas kodu (turpmāk — reģistrācijas lapa), kā arī attiecīgo citas valsts pasi vai citu attiecīgās valsts noteikto personu apliecinošu dokumentu.

2.10. Kopā ar balsotāju, kuram ir fiziski trūkumi un kurš tādēļ personiski nevar izdarīt atzīmes balsošanas zīmē, balsošanas telpās tiek ielaists viņa ģimenes loceklis vai cita persona, kurai balsotājs uzticas. Šī persona nedrīkst būt attiecīgās iecirkņa komisijas loceklis vai balsošanas procesa un balsu skaitīšanas nodrošināšanai pieaicināta persona. Pēc balsotāja norādījumiem attiecīgā persona izdara atzīmes balsošanas zīmē, kā arī parakstās balsotāju sarakstā. Par to iecirkņa komisija balsotāju sarakstā ailē “Piezīmes” izdara atzīmi, ierakstot attiecīgās personas vārdu, uzvārdu un personas kodu vai (ja attiecīgā persona nav Latvijas pilsonis) vārdu, uzvārdu, personu apliecinošā dokumenta nosaukumu, numuru un valsti, kurā dokuments izdots, kā arī attiecīgā balsotāja kārtas numuru balsotāju sarakstā.

2.11. Iecirkņa komisijas loceklis, iepriekš pārliecinājies, ka persona ir vēlētājs un tās pasē (reģistrācijas lapā) nav atzīmes par piedalīšanos attiecīgajā tautas nobalsošanā, balsotāju sarakstā ieraksta balsotāja vārdu, uzvārdu, personas kodu, kā arī izdara balsotāja Latvijas pilsoņa pasē vai reģistrācijas lapā atzīmi par piedalīšanos attiecīgajā tautas nobalsošanā:

2.11.1. Latvijas pilsoņa pasē atzīme tiek izdarīta 14.lappusē;

2.11.2. ja pases 14. lappusē nav vietas minētās atzīmes izdarīšanai, tā tiek izdarīta 12. vai 13. lappusē;

2.11.3. jaunā parauga pasēs, kas izdotas pēc 2002. gada 1. jūlija, atzīme par piedalīšanos attiecīgajā tautas nobalsošanā izdarāma 9. lappusē.

2.12. Katram balsotājam iecirkņa komisija izsniedz vienu balsošanas zīmi, kuras otra puse apzīmogota ar iecirkņa komisijas zīmogu.

2.13. Balsotājs parakstās balsotāju sarakstā par balsošanas zīmes saņemšanu.

2.14. Balsošanas telpās ierīkojama atsevišķa istaba vai nodalījums, kur balsotājs vienatnē balsošanas zīmē var izdarīt nepieciešamās atzīmes, pēc savas izvēles atzīmējot ar atzīmi “+” vēlamo atbildi “PAR” vai “PRET”.

2.15. Ja balsotājs balsošanas zīmi ir sabojājis, iecirkņa komisija viņam izsniedz jaunu balsošanas zīmi (saņemot atpakaļ sabojāto) un izdara attiecīgu atzīmi balsotāju sarakstā rindā “Atzīmes par atkārtotu balsošanas zīmju izsniegšanu”, norādot attiecīgā balsotāja kārtas numuru. Turpat balsotājs parakstās par jaunas balsošanas zīmes saņemšanu. Sabojātā balsošanas zīme nekavējoties dzēšama, nogriežot tās labo augšējo stūri, un novietojama atsevišķi. Par atkārtoti izsniegtajām balsošanas zīmēm izdarāma atzīme balsošanas gaitas protokolā.

2.16. Pēc tam, kad balsotājs ir izdarījis savu izvēli un salocījis balsošanas zīmi, viņš iecirkņa komisijas locekļa klātbūtnē iemet balsošanas zīmi balsošanas kastē.

2.17. Balsošanas zīmes balsošanas dienā var saņemt un nobalsot tie balsotāji, kuri ieradušies balsošanas telpās līdz pulksten 20.00.

2.18.  Iecirkņa komisijai aizliegts aģitēt.

2.19. Balsošanas laikā kārtību balsošanas telpās uzrauga vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs. Viņš raugās, lai balsošanas telpās un tuvāk par 50 metriem no ieejas ēkā, kurā atrodas vēlēšanu iecirknis, nenotiktu vēlēšanu brīvības ierobežošana un kārtības traucēšana, kā arī aģitācija.

2.20. Sūdzības par balsošanas norisi balsotāji iesniedz iecirkņa komisijas priekšsēdētājam, un tās tiek reģistrētas balsošanas gaitas protokolā. Jebkura sūdzība par balsošanas norisi jāizskata un jādod atbilde sūdzības iesniedzējam, bet tās saturs jāieraksta balsošanas gaitas protokolā.

2.21. Balsošanas dienā pulksten 12.00, 16.00 un 20.00 iecirkņa komisija ziņo attiecīgajai pilsētas, rajona, novada vai pagasta vēlēšanu komisijai par balsotāju sarakstos reģistrēto balsotāju skaitu. Apkopojusi minētās ziņas, pilsētas, novada vai pagasta vēlēšanu komisija par to ziņo rajona vēlēšanu komisijai, kas nekavējoties par to informē Centrālo vēlēšanu komisiju. Republikas pilsētas vēlēšanu komisija, apkopojusi no iecirkņiem savākto informāciju par balsotāju sarakstos reģistrēto balsotāju skaitu, nekavējoties par to informē Centrālo vēlēšanu komisiju.

2.22. Ziņas, ko iecirkņa komisija sniedz attiecīgajai pilsētas, rajona, novada vai pagasta vēlēšanu komisijai vai Centrālajai vēlēšanu komisijai, tai skaitā ziņas par balsotāju sarakstos reģistrēto vēlētāju skaitu, ierakstāmas vēlēšanu gaitas protokolā.

2.23. Balsošanas dienā pulksten 20.00 iecirkņa komisija slēdz balsošanas telpas un uzsāk balsu skaitīšanu šajā instrukcijā noteiktajā kārtībā.

2.24. Ja nepieciešams, iecirkņa komisija saskaņā ar likuma “Par pilsētu, rajonu, novadu un pagastu vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirkņu komisijām” 22.pantu balsošanas procesa un balsu skaitīšanas nodrošināšanai pieaicina civildienesta ierēdņus un citus speciālistus no vēlētāju vidus.

2.25. Balsošanas procesa un balsu skaitīšanas nodrošināšanai pieaicinātajām personām jāatbilst likuma “Par pilsētu, rajonu, novadu un pagastu vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirkņu komisijām” 6.panta noteikumiem, un tās var uzsākt darbu saskaņā ar pilsētas, novada vai pagasta vēlēšanu komisijas lēmumu pēc darba līguma noslēgšanas.

2.26. Katras pieaicinātās personas pienākumus nosaka darba līgums. Iecirkņa komisijas priekšsēdētājs atbild par to, lai pieaicinātās personas ievērotu likumu un precīzi izpildītu uzdotos pienākumus.

 

 

3. Balsošanas organizēšana balsotāja atrašanās vietā

3.1. Ja atsevišķi balsotāji veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties balsošanas telpās, iecirkņa komisija, pamatojoties uz šo balsotāju vai viņu pilnvarotu personu rakstveida iesniegumu, kas reģistrēts pieteikumu žurnālā balsošanai balsotāju atrašanās vietā, organizē balsošanu šo balsotāju atrašanās vietā, nodrošinot aizklātību.

Balsošana balsotāju atrašanās vietā tiek organizēta arī šā punkta pirmajā daļā minēto personu kopējiem, ja viņi laikus iesnieguši rakstveida iesniegumu par balsošanu savā atrašanās vietā.

Aizdomās turētajām, apsūdzētajām vai tiesājamajām personām, pret kurām kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums, balsošana tiek organizēta šā punkta pirmajā daļā noteiktajā kārtībā.

Citu balsotāju balsošana ārpus balsošanas telpām nav pieļaujama.

3.2. Iecirkņa komisija balsošanas dienā turpina pieņemt rakstveida pieteikumus par balsošanu balsotāja atrašanās vietā. Pēc pulksten 12.00 pieņemtos pieteikumus iecirkņa komisija apmierina, ja ir iespējams ierasties balsotāja atrašanās vietā līdz pulksten 20.00.

3.3. Iecirkņa komisijas locekļus balsošanas organizēšanai balsotāja atrašanās vietā izraugās iecirkņa komisijas priekšsēdētājs, un šiem komisijas locekļiem izsniedz balsošanas kasti, balsotāju sarakstus un balsošanas zīmes atbilstoši pieteikumu skaitam, kā arī rezervi gadījumam, ja balsošanas zīme tiek sabojāta.

3.4. Ziņas par balsošanai balsotāju atrašanās vietā izsniegtajām balsošanas zīmēm ierakstāmas balsošanas gaitas protokolā.

3.5. Balsotāji, kuri balso savā atrašanās vietā, ierakstāmi atsevišķā balsotāju sarakstā, un salocītās balsošanas zīmes iemetamas atsevišķā aizzīmogotā balsošanas kastē.

3.6. Balsošanā balsotāja atrašanās vietā var būt klāt pilnvarotie novērotāji.

3.7. Atgriezušies no izbraukuma, iecirkņa komisijas locekļi nodod balsošanas kasti, kuras spraugu komisijas priekšsēdētājs komisijas klātbūtnē nekavējoties aizzīmogo, balsotāju sarakstus, kurus komisijas priekšsēdētājs nekavējoties noslēdz, kā arī neizmantotās un sabojātās balsošanas zīmes. Ziņas par balsošanai balsotāju atrašanās vietā pāri palikušajām, tai skaitā sabojātajām balsošanas zīmēm, kā arī balsotāju sarakstos balsošanai balsotāju atrašanās vietā reģistrētais balsotāju skaits ierakstāms balsošanas gaitas protokolā.

3.8. Ja vēlētāja iesniegums reģistrēts pieteikumu žurnālā balsošanai balsotāju atrašanās vietā, bet balsotājs nav nobalsojis, tas atzīmējams balsošanas gaitas protokolā, norādot, kādu iemeslu dēļ balsošana nav notikusi (piemēram, balsotājs neatrodas mājās; jau nobalsojis iecirknī; nav Latvijas pilsoņa pases u. tml.).

3.9. Iecirkņa komisija nodrošina ar transportu komisijas locekļus, kas organizē balsošanu vēlētāju atrašanās vietā.

 

 

4. Balsu skaitīšana

4. 1.Vispārīgie noteikumi

4.1.1. Balsu skaitīšana vēlēšanu iecirknī uzsākama tūlīt pēc vēlēšanu iecirkņa slēgšanas.

4.1.2. Balsu skaitīšanu izdara vēlēšanu iecirkņa komisija atklātā sēdē. Netraucējot komisijas darbu, sēdē var būt klāt Centrālās vēlēšanu komisijas un attiecīgā rajona vēlēšanu komisijas locekļi un šo komisiju pilnvarotas personas, attiecīgās pilsētas, novada vai pagasta vēlēšanu komisijas locekļi, plašsaziņas līdzekļu pārstāvji, kā arī vienlaikus ne vairāk kā divi pilnvaroti novērotāji no katras politiskās organizācijas (partijas) vai politisko organizāciju (partiju) apvienības.

4.1.3. Par balsu skaitīšanu iecirkņa komisija raksta balsu skaitīšanas protokolu divos eksemplāros.

4.1.4. Balsu skaitīšanas protokolu var sagatavot, izmantojot datoru. Pēc datu ievadīšanas un pārbaudes protokolu izdrukā divos eksemplāros. Katru eksemplāru caurauklo, auklas galus sasien, nostiprina ar uzlīmi, paraksta un apzīmogo, norādot, cik lapu cauršūts.

4.2. Balsotāju un balsošanas zīmju skaita salīdzināšana

4.2.1. Tūlīt pēc vēlēšanu iecirkņa slēgšanas vēlēšanu iecirkņa komisija:

4.2.1.1. aizzīmogo balsošanas kastu spraugas;

4.2.1.2. noslēdz balsotāju sarakstus un pēc tam, kad iecirkņa komisijas priekšsēdētājs ir pārbaudījis, vai balsotāju saraksti noformēti pareizi, tos parakstījis un apzīmogojis, novieto atsevišķi sarakstus balsošanai iecirknī un sarakstus balsošanai vēlētāju atrašanās vietā;

4.2.1.3. savāc vienkopus:

— neizmantotās balsošanas zīmes;

— sabojātās balsošanas zīmes;

4.2.1.4. balsu skaitīšanā neizmantojamos balsošanas materiālus un veidlapas novieto tā, lai tie netraucētu balsu skaitīšanu.

4.2.2. Pirms tiek atvērtas balsošanas kastes, iecirkņa komisija balsu skaitīšanas protokolā sadaļā “Vispārīgās ziņas” aizpilda A1 – A6 rindas:

4.2.2.1. apzīmogoto balsošanas zīmju skaitu (A1 rinda) nosaka pēc ierakstiem balsošanas gaitas protokolā;

4.2.2.2. pāri palikušās apzīmogotās balsošanas zīmes, tai skaitā 3.7. punktā minētās (A2 rinda), saskaita vismaz divas reizes un pēc šo zīmju skaita ierakstīšanas balsu skaitīšanas protokolā tās dzēš, nogriežot labo augšējo stūri;

4.2.2.3. sabojātās balsošanas zīmes, pret kurām balsotājiem atkārtoti izsniegtas balsošanas zīmes, tai skaitā 3.7. punktā minētās (A3 rinda), saskaita vismaz divas reizes un pēc šo zīmju skaita ierakstīšanas balsu skaitīšanas protokolā tās dzēš, nogriežot labo augšējo stūri;

4.2.2.4. balsotājiem izsniegto balsošanas zīmju skaitu (A4 rinda) aprēķina aritmētiski: no apzīmogoto balsošanas zīmju skaita (A1 rinda) atņemot pāri palikušo balsošanas zīmju skaitu (A2 rinda) un sabojāto balsošanas zīmju skaitu, pret kurām balsotājiem atkārtoti izsniegtas balsošanas zīmes (A3 rinda), t.i., A4 = A1 – A2 – A3;

4.2.2.5. pēc balsotāju sarakstiem, kas aizpildīti vēlēšanu iecirknī, nosaka balsotāju skaitu iecirknī un ieraksta balsu skaitīšanas protokolā (A5.1 rinda);

4.2.2.6. pēc balsotāju sarakstiem balsošanai balsotāju atrašanās vietā nosaka balsotāju skaitu katrai šādai balsošanas kastei atsevišķi un to ieraksta balsu skaitīšanas protokolā (piemēram, ja ir lietotas divas kastes — attiecīgi A5.2; A5.3 rinda);

4.2.2.7. pēc tam aritmētiski summē balsotāju kopskaitu (A5.1 + A5.2 + A5.3) un to ieraksta balsu skaitīšanas protokolā (A5 rinda);

4.2.2.8.  balsu skaitīšanas protokolā ieraksta balsotāju sarakstos izdarīto kopējo atzīmju skaitu par balsotājiem atkārtoti izsniegtajām balsošanas zīmēm, tai skaitā no balsotāju sarakstiem balsošanai balsotāju atrašanās vietā (A6 rinda).

4.2.3. Pēc tam atsevišķi iesaiņo (4.2.4.punkts):

— pāri palikušās balsošanas zīmes,

— sabojātās balsošanas zīmes.

4.2.4. Balsošanas zīmes iesaiņojamas un iesaiņojums nostiprināms ar uzlīmi, kuru apzīmogo ar iecirkņa komisijas zīmogu un paraksta iecirkņa komisijas priekšsēdētājs vai sekretārs. Uz katra iesaiņojuma norādāms tā saturs (“Pāri palikušās balsošanas zīmes” un “Sabojātās balsošanas zīmes”), kā arī attiecīgo balsošanas zīmju skaits. Klātesošajiem pilnvarotajiem novērotājiem arī ir tiesības aizzīmogot saiņus ar saviem zīmogiem vai parakstīties uz tiem, par ko jābūt atsaucei balsošanas gaitas protokolā.

4.3. Balsošanas kastēs atrasto balsošanas zīmju skaita noteikšana

4.3.1. Pēc iepriekšminēto ziņu ierakstīšanas balsu skaitīšanas protokolā un balsošanas zīmju iesaiņošanas atveramas balsošanas kastes:

4.3.1.1. ja balsošanai balsotāju atrašanās vietā izmantotas vairākas balsošanas kastes, tās atveramas pa vienai un no tām izņemtās balsošanas zīmes skaitāmas atsevišķi;

4.3.1.2. ja balsošanai vēlēšanu iecirknī izmantotas vairākas balsošanas kastes, tās atveramas vienlaicīgi un no tām izņemtās balsošanas zīmes skaitāmas kopā.

4.3.2. Izņēmusi balsošanas zīmes no balsošanas kastes, iecirkņa komisija pārliecinās, vai katra balsošanas zīme ir apzīmogota ar attiecīgās iecirkņa komisijas zīmogu. Ja tiek atrastas tādas balsošanas zīmes, kuras nav apzīmogotas ar attiecīgās iecirkņa komisijas zīmogu, tās nekavējoties nododamas iecirkņa komisijas priekšsēdētājam, kurš tās numurē, izdara uz tām atzīmi “NLA” (Nederīga, nav līdzskaitāma aprēķinos) un novieto atsevišķi. Ja tiek atrastas saplēstas balsošanas zīmes, tās nekavējoties nododamas iecirkņa komisijas priekšsēdētājam, kurš tās novieto atsevišķi. Balsošanas gaitas protokolā norāda, kāda iemesla dēļ un cik balsošanas zīmes atzītas par nederīgām.

4.3.3. Pēc zīmju izņemšanas no katras balsošanas kastes un balsošanas zīmju zīmogu pārbaudes balsu skaitīšanas protokolā ieraksta:

4.3.3.1. to nederīgo balsošanas zīmju skaitu, kuras nav apzīmogotas ar attiecīgās iecirkņa komisijas zīmogu ( attiecīgi B7.1.1; B7.1.2; B7.1.3 rinda utt.);

4.3.3.2. saplēsto balsošanas zīmju skaitu (attiecīgi B7.2.1; B7.2.2; B7.2.3 rinda utt.).

4.3.4. Kad atvērtas visas balsošanas kastes un pārbaudītas visas zīmes, nederīgās balsošanas zīmes, kuras nav apzīmogotas ar attiecīgās iecirkņa komisijas zīmogu, dzēš un iesaiņo instrukcijas 4.2.4. punktā minētajā kārtībā. Saplēstās balsošanas zīmes iesaiņo instrukcijas 4.2.4. punktā minētajā kārtībā.

4.3.5. No katras balsošanas kastes izņemtās pārējās balsošanas zīmes saskaita atsevišķi, un to skaitu ieraksta balsu skaitīšanas protokolā (B8.1; B8.2; B8.3 utt.). Skaitīšana veicama vismaz divas reizes.

4.3.6. Pēc tam iecirkņa komisija pēc balsu skaitīšanas protokola veidlapā norādītās kontroles metodikas pārbauda ierakstu pareizību.

4.3.7. No katras balsošanas kastes izņemto balsošanas zīmju skaitam jābūt vienādam ar attiecīgajā balsotāju sarakstā ierakstīto balsotāju skaitu vai mazākam par to. Ja pēc norādītās kontroles metodikas kontrolskaitļi attiecībā uz balsošanas zīmēm nesakrīt, skaitīšana atkārtojama. Ja pēc vairākkārtējas skaitīšanas un pārbaudes kontrolskaitļi nesakrīt, par to izdara ierakstu vēlēšanu gaitas protokolā.

4.3.8. Ja kādā balsošanas kastē balsošanas zīmju skaits ir lielāks par attiecīgajā balsotāju sarakstā ierakstīto balsotāju skaitu, iecirkņa komisija izdara attiecīgu ierakstu balsošanas gaitas protokolā un par to nekavējoties paziņo Centrālajai vēlēšanu komisijai. Turpmākā skaitīšana un visas citas darbības attiecībā uz šādas balsošanas kastes saturu jāveic atsevišķi, ierakstot skaitīšanas rezultātus atsevišķā balsu skaitīšanas protokolā (divos eksemplāros).

4.3.9. Pēc tam balsošanas zīmes no visām kastēm apvieno, izņemot 4.3.8.punktā norādīto gadījumu, saskaita vismaz divas reizes un to skaitu ieraksta balsu skaitīšanas protokolā C12 rindā.

4.4. Balsošanas zīmju šķirošana pēc satura

4.4.1. Pēc tam balsošanas zīmes sašķirojamas trijās grupās:

4.4.1.1. kurās ar “+” atzīmēta tikai atbilde “PAR”;

4.4.1.2. kurās ar “+” atzīmēta tikai atbilde “PRET”;

4.4.1.3. nederīgās balsošanas zīmes, kurās balsotāja griba nav saprotama, t.i., kurās ar “+” nav atzīmēta ne atbilde “PAR”, ne atbilde “PRET” vai kurās ar “+” ir atzīmēta gan atbilde “PAR”, gan atbilde “PRET”.

4.4.2. Balsošanas zīmes pēc šķirošanas atkārtoti pārbauda cits komisijas loceklis.

4.4.3. Par katru nederīgo balsošanas zīmi (4.4.1.3. punkts) iecirkņa komisija pieņem lēmumu, un balsošanas zīmi dzēš. Iecirkņa komisijas priekšsēdētājs katru nederīgo balsošanas zīmi numurē, izdara uz tās atzīmi “Nederīga” un paraksta to. Tad iecirkņa komisija šīs balsošanas zīmes saskaita vismaz divas reizes un to skaitu ieraksta balsu skaitīšanas protokolā (C13 rinda).

4.4.4. Pēc tam iecirkņa komisija atsevišķi saskaita balsošanas zīmes, kurās ar “+” atzīmēta atbilde “PAR”, un atsevišķi balsošanas zīmes, kurās ar “+” atzīmēta atbilde “PRET”. Skaitīšana veicama vismaz divas reizes un balsu skaitīšanas protokola C14 rindā ierakstāms balsošanas zīmju skaits, kurās ar “+” atzīmēta atbilde “PAR” un C15 rindā — balsošanas zīmju skaits, kurās ar “+” atzīmēta atbilde “PRET”.

4.4.5. Pirms balsu skaitīšanas protokola parakstīšanas vēlreiz pārbauda visu ierakstu pareizību atbilstoši balsu skaitīšanas protokolā norādītajai kontroles metodikai. Pārbaudi izdara iecirkņa komisijas priekšsēdētājs un tas iecirkņa komisijas loceklis, kurš šo pārbaudi nav izdarījis iepriekš. Ja summa nesakrīt, pārskaita atkārtoti.

4.4.6. Balsu skaitīšanas protokola abus eksemplārus paraksta visi iecirkņa komisijas locekļi, kuri piedalās sēdē. Iecirkņa komisijas priekšsēdētājs paraksta un apzīmogo abus balsu skaitīšanas protokola eksemplārus.

4.4.7. Pēc balsu skaitīšanas protokola parakstīšanas iecirkņa komisija nekavējoties paziņo attiecīgās republikas pilsētas vai attiecīgā rajona vēlēšanu komisijai:

4.4.7.1. balsotāju skaitu, kas piedalījušies balsošanā;

4.4.7.2. balsošanas zīmju skaitu, kurās ar “+” atzīmēta atbilde “PAR”;

4.4.7.3. balsošanas zīmju skaitu, kurās ar “+” atzīmēta atbilde “PRET”.

4.4.8. Pēc tam atsevišķos saiņos 4.2.4. punktā noteiktajā kārtībā iesaiņo:

4.4.8.1. balsošanas zīmes, kurās ar “+” atzīmēta atbilde “PAR”;

4.4.8.2. balsošanas zīmes, kurās ar “+” atzīmēta atbilde “PRET”;

4.4.8.3. nederīgās balsošanas zīmes (kurās balsotāja griba nav saprotama).

4.4.9. Ziņas par balsošanā piedalījušos vēlētāju skaitu, kā arī balsu skaitu, kas tautas nobalsošanā nodotas “PAR” un “PRET”, izliekamas vēlēšanu iecirknī redzamā vietā.

4.4.10. Vienā vai vairākos saiņos iesaiņo vēlēšanu komisijai nogādājamos materiālus:

4.4.10.1. atsevišķi iesaiņotās balsošanas zīmes (pāri palikušās; nederīgās; derīgās);

4.4.10.2. balsotāju sarakstus;

4.4.10.3. balsu skaitīšanas protokola vienu eksemplāru;

4.4.10.4. pieteikumu žurnālu balsošanai balsotāju atrašanās vietā, kā arī šo balsotāju rakstveida pieteikumus;

4.4.10.5. balsošanas gaitas protokolu un saņemtās sūdzības;

4.4.10.6. atsevišķi iesaiņo pasu spiedogus.

4.4.11. Iesaiņotos vēlēšanu komisijai nogādājamos balsošanas materiālus un otru neiesaiņoto balsu skaitīšanas protokola eksemplāru iecirkņa komisijas priekšsēdētājs nogādā attiecīgās pilsētas, novada vai pagasta vēlēšanu komisijai. Pavadrakstā (divos eksemplāros) norādāms saiņu skaits, to saturs, nosūtīšanas datums un laiks, kā arī tās personas vārds un uzvārds, ar kuru balsošanas materiāli nosūtīti, ja tos nenogādā komisijas priekšsēdētājs. Ja attiecīgajā pilsētā, novadā vai pagastā ir tikai viens vēlēšanu iecirknis, minētie balsošanas materiāli nogādājami attiecīgā rajona vēlēšanu komisijai.

 

 

5. Pilsētas, novada un pagasta vēlēšanu komisijas darbība

balsu skaitīšanas procesā

5.1. Pilsētas, novada un pagasta vēlēšanu komisijas amatpersona, pieņemot no iecirkņa komisijas balsošanas materiālus un balsu skaitīšanas protokolus:

5.1.1. uzraksta uz balsu skaitīšanas protokola un pavadraksta (abos eksemplāros) laiku, kad šie materiāli saņemti, paraksta tos un apzīmogo. Vienu pavadraksta eksemplāru, uz kura izdarāma arī atzīme par neiesaiņotā balsu skaitīšanas protokola saņemšanu, saņem vēlēšanu iecirkņa komisijas pārstāvis;

5.1.2. pārbauda protokola aizpildīšanas pareizību;

5.1.3. atbilstoši balsu skaitīšanas protokolā norādītajai kontroles metodikai pārbauda, vai aprēķini par balsošanas zīmēm izdarīti pareizi.

5.2. Republikas pilsētas vēlēšanu komisija veic iesniegto balsu skaitīšanas protokolu datorizētu apstrādi.

5.3. Ja aprēķini veikti pareizi, vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs balsu skaitīšanas protokola eksemplārā norāda, kad saņemts protokols, un apstiprina to ar savu parakstu un vēlēšanu komisijas zīmogu.

5.4. Ja aprēķini nav veikti pareizi, balsu skaitīšanas protokolu atdod iecirkņa komisijai kļūdu novēršanai; ja nepieciešams, iecirkņa komisijas rīcībā nodod arī balsošanas materiālus.

5.5. Rajona pilsētas, novada vai pagasta vēlēšanu komisija pēc balsošanas materiālu saņemšanas no visām attiecīgajā pilsētā vai pagastā izveidotajām iecirkņu komisijām un aprēķinu pārbaudes balsu skaitīšanas protokolus nogādā rajona vēlēšanu komisijai kopā ar pavadrakstu, kurā atzīmēts nosūtīšanas datums un laiks, tās personas vārds un uzvārds, ar kuru balsu skaitīšanas protokoli nosūtīti, ja tos nav nogādājis vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs.

5.6. Republikas pilsētas vēlēšanu komisija pēc balsošanas materiālu saņemšanas no visām iecirkņu komisijām un to datorizētās apstrādes šīs instrukcijas 6. nodaļā noteiktajā kārtībā sastāda savu balsu skaitīšanas protokolu un ne vēlāk kā trīs darba dienu laikā nogādā Centrālajā vēlēšanu komisijā. Saņemtie balsošanas materiāli glabājami republikas pilsētas pašvaldībā līdz īpašam Centrālās vēlēšanu komisijas rīkojumam.

 

 

6. Balsu skaitīšana rajona vēlēšanu komisijā

6.1. Rajona vēlēšanu komisija, pieņemot no rajona pilsētu, novadu un pagastu vēlēšanu komisijām balsu skaitīšanas protokolus:

6.1.1. pārbauda protokola aizpildīšanas pareizību;

6.1.2. uz balsu skaitīšanas protokola norāda, kad tas saņemts rajona vēlēšanu komisijā, un vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs to apstiprina ar savu parakstu un komisijas zīmogu;

6.1.3. atbilstoši balsu skaitīšanas protokolā norādītajai kontroles metodikai pārbauda tā pareizību.

6.2. Rajona vēlēšanu komisija veic iesniegto balsu skaitīšanas protokolu datorizētu apstrādi.

6.3. Ja balsu skaitīšanas protokolā tiek konstatētas kļūdas, rajona vēlēšanu komisija paziņo par to attiecīgās rajona pilsētas, novada vai pagasta vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam un uzdod tās novērst.

6.4. Ja balsu skaitīšanas protokoli sastādīti pareizi, rajona vēlēšanu komisija to paziņo attiecīgajai rajona pilsētas, novada vai pagasta vēlēšanu komisijai un pieņem no tās balsošanas materiālus, pieņemšanas un nodošanas aktā norādot, cik saiņos no katra balsošanas iecirkņa materiāli saņemti.

6.5. Kad balsu skaitīšanas protokoli saņemti no visām rajona pilsētu, novadu un pagastu vēlēšanu komisijām un pārbaudīti, rajona vēlēšanu komisija sastāda savu balsu skaitīšanas rezultātu protokolu, kuru paraksta visi rajona vēlēšanu komisijas locekļi un ar komisijas zīmogu apstiprina rajona vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs.

6.6. Rajona vēlēšanu komisijas balsu skaitīšanas rezultātu protokols caurauklojams un auklu gali nostiprināmi ar uzlīmi, uz kuras ir rajona vēlēšanu komisijas zīmogs un vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja vai sekretāra paraksts.

6.7. Balsu skaitīšanas rezultātu protokolu un tā ierakstu disketē vai kompaktdiskā kopā ar iecirkņu komisiju balsu skaitīšanas protokoliem vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs trīs darba dienu laikā nogādā Centrālajā vēlēšanu komisijā.

6.8. Balsošanas materiāli glabājami rajona pašvaldībā līdz īpašam Centrālās vēlēšanu komisijas rīkojumam.

 

 

7. Papildu noteikumi, ja tautas nobalsošana

notiek vienlaikus ar vēlēšanām

7.1. Par balsošanas gaitu iecirkņa komisija raksta vienotu vēlēšanu un tautas nobalsošanas gaitas protokolu.

7.2. Pieteikumi par vēlēšanu vai tautas nobalsošanas organizēšanu vēlētāja atrašanās vietā reģistrējami vienā žurnālā. Organizējot vēlēšanas vēlētāja atrašanās vietā, vienlaikus organizējama arī balsošana par tautas nobalsošanai izvirzīto jautājumu.

7.3. Vēlēšanās un tautas nobalsošanā nodoto balsu skaitīšana notiek vienlaikus, bet atsevišķās vēlēšanu iecirkņa telpas vietās.

7.4. Balsu skaitīšanas protokoli, vēlēšanu un balsošanas materiāli nogādājami pilsētas, novada vai pagasta, kā arī rajona vēlēšanu komisijā vienlaikus.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A. Cimdars

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre K. Kurzemniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!