• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par somiem kā atturībnieku tautu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.07.2003., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77285

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sparīgo tautsaimniecības lokomotīvi

Vēl šajā numurā

18.07.2003., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par somiem kā atturībnieku tautu

Somi faktiski patērē mazāk alkohola nekā citi eiropieši, neraugoties uz nomelnojošajiem apgalvojumiem par pretējo, raksta Helsinku avīze “Helsingin Sanomat”. Kā liecina Somijas Statistikas pārvaldes salīdzinošais pētījums, no visām Eiropas Savienības valstīm vienīgi Zviedrijā patērē mazāk alkohola uz vienu iedzīvotāju nekā Somijā. Laikraksta publikācijā norādīts, ka 2001.gadā vislielākie alkohola patērētāji pasaulē bija luksemburgieši. Viņi šajā gadā patērēja 12,4 litrus 100% alkohola ekvivalenta uz vienu iedzīvotāju, turpretim caurmēra soms izdzer gadā par veseliem pieciem litriem mazāk. Pārējo ES “dzērājvalstu” vidū ierindojas Īrija, Portugāle, Spānija, Francija un Vācija. Kad savienībai pievienosies Čehija, tā ienāks ar saviem dzērājiem, kas patērē 10,9 litrus gadā. Kaut arī alkohola patēriņa ziņā Somija ieņem vienu no pēdējām vietām Eiropas Savienībā, pasaules statistikā Somija ierindojas 23.vietā, jo eiropieši, it īpaši ES valstīs, ir vislielākie dzērāji pasaulē. Vīna un spirtoto dzērienu patēriņā Somija ir 16.vietā pasaulē, bet alus patēriņa ziņā – 13.vietā.

Tomēr, kā norāda laikraksts, statistika līdz ar sausajiem skaitļiem satur arī citus aspektus, kuri Somijas gadījumā izvirzās priekšplānā. ES valstīs, kurās reģistrēts liels alkohola patēriņš, vīns un alus parasti tiek lietots ēdienreizēs. Turpretim somi labprātāk dzer vakaros un nedēļas nogalēs un tāpēc ir pakļauti intoksikācijai vairāk, nekā lielākā daļa citu valstu iedzīvotāju, neraugoties uz mazāko kopējo patēriņu. Pēc “Helsingin Sanomat” rīcībā esošajiem datiem, no alkohola ik gadu mirst aptuveni 3 tūkstoši Somijas iedzīvotāju. Puse no viņiem mirst no dažādām ar alkohola lietošanu saistītām slimībām, bet otra puse iet bojā nelaimes gadījumos. No saindēšanās ar alkoholu katru gadu mirst aptuveni 400 Somijas iedzīvotāju. Šis skaitlis ir vislielākais Rietumu pasaulē un līdzinās to cilvēku skaitam, kuri Somijā iet bojā ceļu satiksmes negadījumos.

Atšķirībā no citām Eiropas valstīm, kurās alkohola patēriņš ir stabils vai jau kādu laiku samazinās, somi aizvadītajos gados ir palielinājuši alkohola patēriņu par 3–4%. Pētnieki un lēmumu pieņēmēji ir nobažījušies par Igaunijas ietekmi uz somu dzeršanas paradumiem, kad tā tiks uzņemta ES. Valda vispārējs uzskats, ka tad, kad Eiropas Savienībā iestāsies Igaunija, kur alkohola cenas ir daudz zemākas nekā Somijā, somu alkohola patēriņš varētu palielināties par par 1–1,5 litriem, un tie, kuri jau tagad lieto alkoholu, lietos to vēl vairāk. Veselības aizsardzības un sociālo lietu ministre Līsa Hisele uzskata, ka alkohola patēriņa palielināšanās nopietni apdraud sabiedrības veselību. Viņasprāt, viens no pasākumiem alkohola patēriņa samazināšanai varētu būt klubu un restorānu darba laika saīsināšana.

Pēc LETAS

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!