• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienību kā kvalitātes zīmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.07.2003., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77291

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas vēju grieztajām dzirnavām

Vēl šajā numurā

18.07.2003., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienību kā kvalitātes zīmi

Latvijas Attīstības aģentūras valdes priekšsēdētājs Juris Kanels:

Pēc Latvijas Bankas datiem, uzkrātās ārvalstu tiešās investīcijas (ĀTI) no ES valstīm 2002. gada beigās Latvijā veidoja 909 miljonus latu, t.i., vairāk nekā pusi (56%) no kopējā investīciju apjoma. Īstenībā šis skaitlis ir ievērojami lielāks, jo daudzu ES valstu investīcijas Latvijā nonāk caur citās valstīs reģistrētajiem meitasuzņēmumiem un kopuzņēmumiem (piem., daļa no Skandināvijas valstu investīcijām Latvijā tiek īstenotas caur Igauniju).

ES valstis lielākoties ir investējušas transporta un sakaru jomā (23% no kopējām ĀTI Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā), apstrādes rūpniecībā (18%), nekustamā īpašuma biznesā (17%), finanšu starpniecībā (16%), tirdzniecībā (15%), kā arī elektroenerģijas, gāzes un ūdensapgādes sektorā (5%). Lielākā daļa ieguldīto investīciju ir saistīta ar pakalpojumiem, kas ir mūsu stiprā puse un valsts lielā niša, kura ir jānostiprina un jāattīsta arī turpmāk. Pozitīvs faktors ir arī ES valstu nozīmīgais investīciju apjoms Latvijas apstrādes rūpniecībā, it īpaši investīcijas pārtikas produktu un dzērienu ražošanā (31% no ES valstu ieguldītajām investīcijām apstrādes rūpniecībā), tekstilizstrādājumu ražošanā (20%), koksnes un tās izstrādājumu ražošanā (14%), kā arī metālu ražošanā (14%).

Nozīmīgākie investori Latvijā joprojām ir Vācija (12,8% no uzkrātajām ĀTI), Skandināvijas valstis (Zviedrija – 12,8%, Dānija, 10,8% un Somija – 7,2%), jo ar kaimiņvalstīm Latvijai vēsturiski ir izveidojušās labvēlīgas attiecības tirdzniecības jomā.

Domājot par attīstības perspektīvām, jāpievērš uzmanība, ka tādas Eiropas lielvalstis kā Francija, Itālija un Spānija investīciju apjoma ziņā Latvijā ieņem samērā nenozīmīgu vietu salīdzinājumā ar šo valstu investīcijām citās Austrumeiropas un Viduseiropas valstīs. Arī Nīderlandes un Lielbritānijas investīciju potenciāls nav pilnīgi izmantots, tāpēc mums būtu jādomā, kā veidot aktīvākas un intensīvākas ekonomiskās attiecības ar šīm valstīm.

Līdz ar iestāšanos ES Latvija būs pilnvērtīga tās dalībniece un juridiski daudz tuvāka Eiropas tirgum, kas pavērs arī plašākas iespējas investīciju piesaistes ziņā. Potenciālajiem investoriem tas dos papildu garantiju par ieguldīto investīciju drošumu, gan arī uzticamību juridiskā līmenī, jo ES valstu partneri rēķināsies ar to, ka mēs vadāmies pēc tiem pašiem likumiem kā citas ES valstis. Iestāšanās ES būs kā kvalitātes zīme, un potenciālais investors vairs neuztrauksies par juridiskajiem noteikumiem, bet pilnībā pievērsīsies pilnasinīgai ekonomiskajai darbībai.

Jāuzsver, ka Latvijā jau šobrīd ir izglītots un motivēts darbaspēks, kas ir viens no svarīgākajiem priekšnosacījumiem investoru ienākšanai mūsu valstī. Vienlaikus valstij ir jāiegulda visas pūles, lai radītu jaunas augsti kvalificētas darbavietas ne tikai tiem, kuri izglītību ieguvuši Latvijā, bet arī ārzemēs. Tieši šādu kvalificētu speciālistu efektīva nodarbinātība ir viens no virsmērķiem valsts straujākam ekonomiskajam uzplaukumam.

“DIENAS BIZNESS”; pēc J. Kanela raksta “Pavērs plašākas iespējas investīciju piesaistei”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!