• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2003. gada 16. jūlija rīkojums Nr. 452 "Par Valsts civilās aizsardzības plānu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.07.2003., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77309-par-valsts-civilas-aizsardzibas-planu

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.453

Par Lauksaimniecības subsīdiju valsts programmu 2003.gadam

Vēl šajā numurā

18.07.2003., Nr. 106

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 452

Pieņemts: 16.07.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta rīkojums Nr.452

Rīgā 2003.gada 16.jūlijā (prot. Nr.40, 40.§)

Par Valsts civilās aizsardzības plānu

1. Apstiprināt Valsts civilās aizsardzības plānu.

2. Noteikt, ka par Valsts civilās aizsardzības plāna precizēšanu un kontroli atbildīgā institūcija ir Iekšlietu ministrija.

3. Iekšlietu ministrijai, sākot ar 2004.gadu, katru gadu:

3.1. precizēt Valsts civilās aizsardzības plānu un iekšlietu ministram līdz 1.maijam iesniegt precizēto Valsts civilās aizsardzības plānu apstiprināšanai Ministru kabineta;

3.2. sagatavot un iekšlietu ministram līdz 1.martam iesniegt Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par iepriekšējā gadā veiktajiem pasākumiem un darbībām civilajā aizsardzībā.

Ministru prezidents E.Repše

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

 

Apstiprināts

ar Ministru kabineta

2003.gada 16.jūlija rīkojumu Nr.452

Valsts civilās aizsardzības plāns

I. Valsts Civilās aizsardzības plānošanas un rīcības mērķi, rīcības virzieni, uzdevumi un prognozējamie rezultāti

1. Īstenojot civilās aizsardzības likuma prasības noteikt valsts apdraudējuma gadījumos šādus civilās aizsardzības plānošanas un rīcības mērķus:

1.1. panākt civilās aizsardzības sistēmas (turpmāk — sistēmas) saskaņotu rīcību iespējamo katastrofu, militāra iebrukuma vai kara gadījumā;

1.2. sniegt palīdzību iedzīvotājiem;

1.3. novērst vai mazināt katastrofu iespējamo apdraudējumu cilvēku dzīvībai un veselībai, kaitējumu īpašumam, videi un tautsaimniecībai;

1.4. atbalstīt ar resursiem Nacionālo bruņoto spēku vajadzības militāra iebrukuma vai kara gadījumā;

1.5. noteikt juridisko personu pienākumus civilajā aizsardzībā;

1.6. iesaistīt Nacionālos bruņotos spēkus atbalsta sniegšanai civilās aizsardzības pasākumu veikšanā saskaņā ar noslēgto līgumu.

2. Noteikt šādus rīcības virzienus mērķu sasniegšanā civilās aizsardzības pasākumu plānošanā un reaģēšanas pasākumu veikšanā:

2.1. apzināt valstī iespējamo apdraudējuma veidus;

2.2. noteikt valsts institūciju un iedzīvotāju apziņošanas kārtību apdraudējuma gadījumā (1. un 2. pielikums);

2.3. noteikt civilās aizsardzības sistēmas darbību iespējamo katastrofu, kā arī militāra iebrukuma vai kara gadījumā;

2.4. reglamentēt civilās aizsardzības sistēmas vadības principus katastrofu, militāra iebrukuma vai kara gadījumā;

2.5. noteikt atbildīgās valsts iestādes, pašvaldības un komercsabiedrības par civilās aizsardzības plānošanas, reaģēšanas un seku likvidēšanas neatliekamajiem pasākumiem.

3. Noteikt šādus uzdevumus civilās aizsardzības pasākumu plānošanā un reaģēšanas pasākumu veikšanā:

3.1. izstrādāt republikas pilsētās un rajonos, kā arī komercsabiedrībās civilās aizsardzības pasākumu plānus;

3.2. noteikt preventīvos pasākumus valsts institūciju, pašvaldību un glābšanas dienestu rīcībai (14.,15.,16.,17.,18.,19.,20., 21. pielikuma 1.punktā);

3.3. noteikt valsts institūciju, pašvaldību un glābšanas dienestu rīcību gatavības, reaģēšanas un seku likvidēšanas neatliekamo pasākumu veikšanas laikā (14.,15.,16.,17.,18.,19.,20.,21. pielikuma 2.punktā un 22.pielikumā);

3.4. noteikt valsts institūciju, pašvaldību un glābšanas dienestu rīcību militāra iebrukuma, vai kara gadījumā (23.pielikums);

3.5. noteikt valsts materiālo rezervju iesaistīšanu reaģēšanas pasākumos.

4. Prognozējamie rezultāti:

Saskaņota vadības un glābšanas dienestu rīcība palīdzības sniegšanā iedzīvotājiem un seku likvidēšanas neatliekamo pasākumu veikšanā iespējamo katastrofu, militāra iebrukuma vai kara gadījumā, lai samazinātu kaitējumu cilvēkiem, īpašumam un videi.

5. Pasākumi izvirzīto mērķu un uzdevumu sasniegšanai un rādītāji to izpildes nodrošināšanai

Lai panāktu sistēmas mērķu sasniegšanu un uzdevumu izpildi nepieciešams organizēt un veikt sistēmas nodrošināšanas pasākumus, kuri ietver sistēmas vadību, valsts institūciju un iedzīvotāju apziņošanas kārtību katastrofās, apzinot iespējamo katastrofu veidus, plānošanas procesu, institūciju un pašvaldību savstarpējo sadarbību preventīvo, gatavības, reaģēšanas un seku likvidēšanas neatliekamo pasākumu veikšanā, kā arī sistēmas finansēšanu un materiāltehnisko nodrošinājumu.

Sistēmas gatavību pārbauda mācībās, kompleksās pārbaudēs un analizējot attiecīgus republikas pilsētu un rajonu plānus, ziņojumus par veiktajiem pasākumiem civilās aizsardzības sistēmas ietvaros. Rezultāti tiek izmantoti civilās aizsardzības plānu precizēšanai.

6. Valsts civilās aizsardzības plāna pasākumu īstenošanai piešķirtais un papildus nepieciešamais finansējums.

Valsts institūcijas, pašvaldības, komercsabiedrības, iestādes un organizācijas savu civilās aizsardzības uzdevumu izpildi finansē attiecīgi no saviem budžetiem. Sistēmas organizācijas pamatā ir teritoriālais princips, tās struktūras teritoriālās pamatvienības ir rajoni un republikas pilsētas.

7. Valsts civilās aizsardzības plāna pasākumu īstenošanas materiāltehniskais nodrošinājums.

Ārkārtējo situāciju izsludināšanas vai katastrofu gadījumā reaģēšanai un seku likvidēšanas neatliekamo pasākumu veikšanai iesaista dienestu, pašvaldību un komercsabiedrību rīcībā esošos resursus.

Atbilstoši likuma “Par Latvijas Republikas valsts materiālajām rezervēm” prasībām veido valsts materiālās rezerves, kuras iesaista reaģēšanas, katastrofu vai to draudu gadījumā un seku likvidēšanas neatliekamajos pasākumos.

Iedzīvotāju brīdināšanai par iespējamo apdraudējumu tiek veidota trauksmes un apziņošanas sistēma.

Lai aizsargātu iedzīvotājus no katastrofu postošajiem faktoriem var izmantot esošās aizsargbūves.

 

II. Valstī iespējamie apdraudējuma veidi

8. Atbilstoši katastrofas veidam, tās intensitātei un raksturam, kā arī tās radīto postījumu apjomam un reaģēšanā iesaistāmo resursu iespējām izšķir:

8.1. vietēja mēroga katastrofas — ja katastrofas radīto postījumu apjoms nepārsniedz vienas pašvaldības administratīvās teritorijas robežas;

8.2. reģionāla mēroga katastrofas — ja katastrofas radīto postījumu apjoms pārsniedz vienas pašvaldības administratīvās teritorijas robežas;

8.3. valsts mēroga katastrofas — katastrofas radīto postījumu apjoms aptver visu valsts teritoriju vai nozīmīgu tās daļu.

Atkarībā no katastrofas mēroga, ja ir nepieciešama fizisko un juridisko personu tiesību un brīvības ierobežošana, izsludina ārkārtējo situāciju.

Valsts iekārtu apdraudošu iekšējo nemieru vai ārēju draudu gadījumā izsludina izņēmuma stāvokli.

Ja valstij pieteikts karš vai izdarīts militārs iebrukums, izsludina karastāvokli.

Izsludinātas ārkārtējās situācijas, izņēmuma stāvokļa vai kara gadījumā var izsludināt mobilizāciju, lai realizētu ar nacionālo drošību un valsts aizsardzību saistītos uzdevumus.

Civilās aizsardzības sistēmas darbību militāra iebrukuma vai kara gadījumā realizē saskaņā ar 23.pielikumu.

9. Bīstamo vielu noplūde

9.1. Bīstamie objekti ārpus valsts:

Baltkrievijas Republikas Novopolockas pilsētas ķīmiskie un naftas pārstrādes uzņēmumi, kas avārijas gadījumā var izraisīt ūdens saindēšanu Daugavā ar bīstamām ķīmiskām vielām, kuru koncentrācija ūdenī var pārsniegt maksimāli pieļaujamās normas.

Lietuvas Republikas teritorijā, Latvijas robežas tuvumā, izvietoti Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīca un Butiņģes naftas produktu termināls. Avārijas rezultātā iespējama Latvijas teritorijas un Baltijas jūras ūdeņu piesārņošana.

9.2. Bīstamie objekti valsts teritorijā:

Republikas teritoriju caur Daugavpils, Jelgavas, Jēkabpils, Tukuma, Talsu, Ventspils, Kuldīgas, Dobeles, Bauskas un Aizkraukles rajoniem šķērso naftas un naftas produktu vadi, to kopējais garums — 437 km. Maksimālā produktu pārsūknēšanas jauda 14 000 tonnu diennaktī. Darba spiediens vados sasniedz 64 atm.

Gada laikā tiek pārsūknēts 18,0 milj. tonnu naftas un 3,6 milj. tonnu naftas produktu un avārijas gadījumā var tikt piesārņota vide (3.pielikums).

Maģistrālā gāzes vada kopējais garums ar 45 gāzes sadales stacijām valsts teritorijā ir 1 216 km. Maksimālais darba spiediens gāzes vados var sasniegt 55 atm. Gada laikā tiek pārsūknēts 3,6 miljardi m3 gāzes. Gāzes vads šķērso Alūksnes, Valkas, Cēsu, Valmieras, Rīgas, Bauskas, Jelgavas, Dobeles, Saldus, Tukuma, Kuldīgas, Liepājas, Ogres, Jēkabpils, Aizkraukles, Preiļu un Daugavpils rajonu teritorijas.

Maģistrālie gāzes vadi (4.pielikums), kuri šķērso Latvijas teritoriju, pēc katriem 20 – 25 km ir ierīkoti aizvari gāzes padeves pārtraukšanai. Sajaucoties ar gaisu robežās no 5 līdz 15 %, dabasgāze veido sprādzienbīstamu maisījumu un sprādziena radītais spiediens (līdz 8 atm.) var izsaukt postījumus, ugunsgrēkus un cilvēku upurus.

Rīgas rajona Inčukalnā izvietota pazemes gāzes krātuve, kas aizņem teritoriju no Vangažiem līdz Siguldai. Pazemes krātuves ietilpība ir 4,0 miljardi m3 gāzes (4.pielikums).

Pa dzelzceļu, šķērsojot 17 republikas rajonus, tiek pārvadātas bīstamas ķīmiskas vielas un produkti, pa šādiem maršrutiem:

— Zilupe – Rēzekne – Krustpils – Jelgava – Tukums-II – Ventspils;

— Indra – Daugavpils – Krustpils – Rīga;

— Kārsava – Rēzekne – Daugavpils – Eglaine, Kurcums;

— Jelgava – Liepāja;

— Meitene – Jelgava – Rīga – Lugaži;

— Glūda – Reņģe;

— Kalēti – Priekule – Vaiņode;

— Rīga – Tukums;

— Rīga – Skulte.

Avārijas gadījumā bīstamās zonas var rasties jebkurā vietā visa dzelzceļa maršruta garumā. Paaugstinātas bīstamības zonas ir dzelzceļa mezglos: Rēzeknē, Daugavpilī, Krustpilī, Jelgavā, Rīgā, Ventspilī (5.pielikums).

Ar jūras transportu tiek nosūtītas un saņemtas kravas, ko apstrādā lielākās Latvijas ostas. Kuģi gadā pārvadā vairāk nekā 16 milj. tonnu naftas un naftas produktu, 7,7 milj. tonnu šķidro un sauso ķīmisko vielu kravu. Avārijas gadījumā var tikt piesārņota ostu un jūras akvatorija un piekraste.

Valsts akciju sabiedrības starptautiskās lidostas “Rīga” kravu pārvadājumi sastāda 4408 tonnas gadā.

Rīgā, Ventspilī, Rēzeknē, Daugavpilī, citās pilsētās un rajonos izvietoti bīstami objekti, kur pielieto, ražo, pārvadā, vai uzglabā bīstamas ķīmiskas vielas, pielietojot ugunsnedrošu un sprādzienbīstamu tehnoloģiju.

Uzņēmumi, kuri pakļaujas Ministru kabineta 2001.gada 19.jūnija noteikumiem Nr. 259 “Rūpniecisko avāriju riska novērtēšanas kārtība un riska samazināšanas pasākumi”, un ir iesnieguši pieteikumu par bīstamām vielām, Ietekmes uz vidi novērtējuma valsts birojam, un varētu būt pakļauti minēto noteikumu prasībām norādīti 6.pielikumā. Ietekmes uz vidi novērtējuma valsts biroja saraksti (Rūpnieciskā riska objekti un teritorijas) norādīti 7.pielikumā.

10. Transporta avārijas

Avārijas var notikt uz dzelzceļa, autoceļiem, ar kuģiem jūrā un ar gaisa kuģiem. Pēdējos gados pieaug dzelzceļa, autotransporta un jūras transporta pārvadājumi, t.sk. bīstamo kravu (5. un 8. pielikumi), kas izraisa draudus satiksmes dalībniekiem, iedzīvotājiem un videi.

Dzelzceļa avārijas var izraisīt ritošā sastāva bojājumi, terora akti uz dzelzceļa vai savstarpēja vilcienu sadursme, kā rezultātā var notikt sprādzieni, ugunsgrēki un bīstamo vielu noplūde ar iedzīvotāju bojā eju un vides piesārņošanu noplūdes zonā. Ik gadu Latvijā tiek reģistrēti vairāk nekā 4 tūkstoši satiksmes negadījumi, kuros iet bojā 500 – 600 cilvēki un tiek ievainoti vairāk nekā 5 tūkst. cilvēki. (“Latvijas statistikas gadagrāmata 2000” 166. lpp.).

Kuģu sadursmes jeb avārijas rezultātā var notikt bīstamo vielu vai naftas produktu noplūde jūrā ar turpmāko piekrastes teritorijas piesārņošanu, ar faunas bojā eju.

Gaisa kuģa avārijas var notikt to sadursmes rezultātā, dispečeru darbības kļūdu rezultātā jeb nelabvēlīgos laika apstākļos (vētra, pērkona negaiss, sniegputenis), kā arī lidaparātu bojājumu vai terora akta rezultātā. Tas rada draudus lidmašīnā esošajiem pasažieriem un iedzīvotājiem lidmašīnas nogāšanās vietā.

11. Plūdi

Atkarībā no laika apstākļiem, Daugavā, Gaujā, Ventā, Lielupē, Ogrē, Bārtā pavasarī var veidoties ievērojami ledus sastrēgumi.

Visapdraudētākās vietas Daugavā ir no Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) ūdenskrātuves līdz Daugavpils pilsētai, t.sk. Jēkabpils pilsēta, Aizkraukles, Jēkabpils, Preiļu, Krāslavas un Daugavpils rajoni. Minētajos rajonos plūdi var notikt pat 2 reizes gadā.

Iespējamās applūdes zonas pārējās Latvijas upēs:

— Gaujā — pie Ādažiem un Carnikavas;

— Lielupē — pie Jūrmalas, Kalnciema, Jelgavas, Staļģenes;

— Ventā — pie Skrundas, Vārves, Zūrām, Zlēkām, Piltenes;

— Ogrē — no ietekas Daugavā līdz Norupītei;

— Bārtā — pie ietekas Liepājas ezerā.

Plūdu apdraudējumu Rīgai un Jūrmalai rada ziemeļrietumu vējš ar ātrumu 20 m/s un vairāk, kas sadzen jūras ūdeni Daugavā un Lielupē, daļēji appludinot Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona, Kurzemes rajona, Zemgales priekšpilsētas, Centra rajona teritorijas. (Plūdu apdraudētās teritorijas noteiktas Rīgas pilsētas civilās aizsardzības pasākumu plānā) (9.pielikums).

Iedzīvotāju drošību var apdraudēt Daugavas kaskādes hidroelektrostaciju dambju iespējami pārrāvumi lielu plūdu rezultātā.

Pļaviņu hidroelektrostacijas ar ūdenskrātuves tilpumu 603 milj. m3 dambja pārrāvuma gadījumā tiks appludinātas Jaunjelgavas, Ķeguma, Lielvārdes pilsētu un daļēji Aizkraukles un Ogres rajonu teritorijas.

Ķeguma hidroelektrostacijas ar ūdenskrātuves tilpumu 160 milj. m3 dambja pārrāvuma gadījumā tiks appludinātas Ogres un Ikšķiles pilsētas.

Rīgas hidroelektrostacija ar ūdenskrātuves tilpumu 339 milj. m3 dambja pārrāvuma gadījumā var applūst 41,9 km2 Rīgas pilsētas teritorijas.

Katastrofas Daugavas hidroelektrostaciju kaskādē var notikt:

— avāriju rezultātā elektrosadales sistēmās;

— hidroturbīnu bojājumu rezultātā;

— dambja pārrāvuma gadījumā.

Katastrofu, militāra iebrukuma, kara darbības un diversiju rezultātā tiks traucēta elektroapgāde.

Katastrofu draudu gadījumā veic iedzīvotāju evakuāciju no bīstamās zonas, atbilstoši republikas pilsētās un rajonos izstrādātajiem civilās aizsardzības pasākumu plāniem.

12. Vētra, lietus gāzes, apledojums, putenis

Iedzīvotājus, tautsaimniecības objektus apdraud virpuļvētra ar vēja ātrumu 25 m/s un vairāk, vējš ar ātrumu 30 m/s un vairāk — 30 % un lielākā Latvijas daļā, kā rezultātā var notikt sakaru un elektrolīniju pārrāvumi, kontaktu un kabeļu bojājumi pilsētu elektrotransporta un elektrovilcienu līnijās. Var tikt sagrautas vai bojātas dzīvojamās mājas un ražošanas ēkas, izraisītas transporta avārijas, mežu postījumi, autoceļu un ielu aizsprostojumi (nogāzti koki, konstrukcijas).

Lietus un nokrišņu daudzumu 50 mm un vairāk 12 stundās un mazāk, var izsaukt ūdens līmeņa celšanos upēs, applūdinot zemākās vietas, māju pagrabus utt.

Putenis un apledojums var izsaukt transporta kustības traucējumus, transporta avārijas, elektropārvades un sakaru līniju bojājumus, elektroenerģijas padeves pārtraukumus, mežu postījumus.

13. Mežu un kūdras purvu ugunsgrēki

Vairāk kā 48 % valsts teritorijas aizņem meži un purvi. Teritorijas ar paaugstinātu ugunsbīstamību norādītas 10.pielikumā. Meža ugunsnedrošo laika posmu visā valsts teritorijā katru gadu nosaka Valsts meža dienests ar rīkojumu. Meža ugunsnedrošais laika posms atkarīgs no meteoroloģiskajiem apstākļiem un ilgst no sniega nokušanas līdz rudens lietavām. Ugunsbīstamākās ir jaunaudzes un vidēja vecuma skujkoku audzes.

Valsts meža dienests organizē meža ugunsdrošības uzraudzību un ugunsgrēku ierobežošanu. Pēc Valsts meža dienesta pieprasījuma, kad izsmeltas Valsts meža dienesta ugunsdzēsības iespējas, palīdzību ugunsgrēku ierobežošanā sniedz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (turpmāk - Glābšanas dienests), Nacionālie bruņotie spēki, citas valsts un pašvaldību iestādes.

14. Elektrotīklu bojājumi

Elektrotīklu bojājumi apdraud ražojošo objektu, komunālo uzņēmumu, publisko tālruņu tīklu un mobilo sakaru operatoru normālu darbību, radio un televīzijas translāciju. Tiek ierobežotas iedzīvotāju informēšanas iespējas. Elektrotīklu bojājumus var izsaukt vadu apledojums, vēja iespaidā nogāzto koku uzkrišana uz elektopārvades līnijām, bojājumi transformatoru apakšstacijās, terora akti u.c.

15. Avārijas siltumapgādes sistēmās

Avārijas siltumapgādes sistēmās var pārtraukt ēku siltumapgādi. Bojājumi siltumtīklos var izraisīt apakšzemes inženierkomunikāciju applūšanu, ceļu un ielu izskalošanu, siltumapgādes tīklu, ēku siltumapgādes sistēmu un ūdensvada aizsalšanu.

Gāzes vadu vai elektropārvades līniju avāriju rezultātā var tikt pārtraukta siltumapgāde.

16. Avārijas gāzes apgādes sistēmās

Avārijas gāzes apgādes sistēmās var izsaukt ugunsgrēkus, sprādzienus, sagraujot ēkas, kā rezultātā rodas cilvēku upuri. Gāzes padeves traucējumi var pārtraukt siltumapgādes sistēmu darbību un ražošanas procesus.

Maģistrālo gāzes vadu avārijas var izsaukt meža un purva ugunsgrēkus.

17. Avārijas ūdens apgādes un kanalizācijas sistēmās

Avārijas ūdens apgādes sistēmās notiek maģistrālo un sadales cauruļvadu bojājumu rezultātā, kas izsauc spiediena kritumu sistēmā, ceļu un ielu izskalošanu, pagrabu un pazemes telpu applūšanu.

Avārijas energoapgādes sistēmās var izsaukt aukstā ūdens apgādes sistēmu sūkņu apstāšanos.

Kanalizācijas sistēma nodrošina notekūdeņu (fekāliju, saimniecisko, ražošanas, atmosfēras nokrišņu) pieņemšanu un novadīšanu, ieskaitot to bioloģisko attīrīšanu.

Kanalizācijas sistēmas bojājumu gadījumos ar notekūdeņiem var applūst ielas un to posmi, pagrabtelpas.

Bez tam ilgstošu applūšanu gadījumos, sevišķi siltā laikā, var rasties labvēlīgi apstākļi infekcijas slimību, vai pat var izveidoties epidēmijas perēkļi. Kanalizācijas pārplūdi var radīt aizsērējuši kolektori un notekūdeņu pārsūknēšanas staciju darba pārtraukumi. Ļoti bīstama ir notekūdeņu iekļūšana tīrā ūdens cauruļvados dažādu avāriju rezultātā.

18. Cilvēku infekcijas slimības, dzīvnieku infekcijas slimības un augu slimības

18.1. Par potenciāliem cilvēku masveida saslimšanas avotiem uzskatāmi pārtikas apritē (t.sk. dzeramā ūdens piegādē) un sadzīves pakalpojumu sniegšanā iesaistītās komercsabiedrības, individuālie komersanti, publiskās atpūtas vietas, t.sk. peldvietas.

Var prognozēt:

a) ar pārtiku un dzeramo ūdeni saistītās masveida infekcijas slimības (salmoneloze, šigeloze, kampilobakterioze, ešerihiozes, A hepatīts un citas enterovīrusu infekcijas, trihineloze u.c.), toksikoinfekcijas un saindēšanās;

b) ar vides faktoriem saistītos infekcijas slimību (leģioneloze, grauzēju un posmkāju pārnēsātās infekcijas slimības, epidēmiskais utu izsitumu tīfs u.c.) uzliesmojumus;

c) lielu gripas epidēmiju vai pandēmiju;

d) vakcīnregulējamo infekcijas slimību uzliesmojumus (masalas, poliomielīts u.c.);

e) bīstamo infekcijas slimību (mēris, holēra, tropu posmkāju pārnestie vīrusu hemorāģiskie drudži) ievešanu.

 

Veselības ministrija un tās pakļautībā un pārraudzībā esošās institūcijas organizē neatliekamus pretepidēmiskos pasākumus saskaņā ar Epidemioloģiskās drošības likuma, Ministru kabineta 1998.g. 21. jūlija noteikumu Nr. 257 “Medicīniski sanitāro pasākumu veikšanas kārtība bīstamu infekcijas slimību izplatības novēršanai”, Ministru kabineta 2000.g. 26.septembra noteikumu Nr. 330 “Vakcinācijas noteikumi” u.c. normatīvo aktu prasībām.

18.2. Dzīvnieku masveida saslimšanu un bīstamu inficēšanos galvenokārt var izraisīt saindēta barība un saskare ar bīstamu slimību (cūku mēris, trakumsērga, mutes un nagu sērga u.c.) inficētiem dzīvniekiem vai inficētu dzīvnieku izcelsmes produkciju.

Epizootiju draudu vai uzliesmojuma gadījumā veic pasākumus ko paredz Ministru kabineta 2002.gada 19.marta noteikumi Nr. 127 “Epizootiju uzliesmojuma likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība”, prasībām.

18.3. Augu saslimstības iedala karantīnas un nekarantīnas slimībās. Pret karantīnas slimībām savlaicīgi tiek konstatēta infekcijas izraisītāja klātbūtne un tiek iznīcināti attiecīgie infekcijas perēkļi, kā aktuālākā var būt kartupeļu gaišā gredzenpuve.

Nekarantīnas slimības savlaicīgi tiek ierobežotas, lietojot augu aizsardzības līdzekļus. Kā raksturīgākā Latvijā sastopama kartupeļu lakstu puve.

19. Radiācijas avārijas

19.1. Ignalīnas atomelektrostacija

Ignalīnas atomelektrostacijā darbojas divi Krievijā ražoti RBMK tipa reaktori, katra reaktora jauda 1500 MW. Atomelektrostacija atrodas 8 km attālumā no valsts robežas un 28 km attālumā no Daugavpils pilsētas.

Pamatojoties uz Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (SAEA) Tehniskajā dokumentā TECDOC-953 noteikto klasifikāciju, gatavības un rīcības plānošanu Ignalīnas atomelektrostacijas kodolavārijas gadījumam Latvijas Republikā valsts un vietējā līmenī veic atbilstoši 1.kategorijas prasībām.

Avārija Ignalīnas atomelektrostacijas reaktora aktīvās zonas bojājuma rezultātā var radīt plašu Latvijas teritorijas radioaktīvo piesārņojumu, izsaucot tūlītēju veselības kaitējumu cilvēkiem, kas atrodas neatliekamo aizsardzības pasākumu plānošanas zonā ap Ignalīnas atomelektrostaciju (30 km), un izsaukt vēlīnu veselības kaitējumu iedzīvotājiem ilgtermiņa aizsardzības pasākumu plānošanas zonā (100 km).

Latvijas dienvidaustrumos valdošie ir dienvidu, dienvidrietumu, rietumu vēji. Radioaktīvais piesārņojums, pēc radioaktīvo vielu noplūdes Ignalīnas atomelektrostacijā, Latvijas robežu un 30 km zonas robežu, atkarībā no vēja ātruma, var sasniegt īsā laikā (11.pielikums).

Neatliekamo aizsardzības pasākumu plānošanas zonā (30 km ap Ignalīnas atomelektrostaciju) ietilpst Daugavpils pilsēta un Daugavpils rajona 8 pagasti.

Ilgtermiņa aizsardzības pasākumu plānošanas zonā (100 km) ietilpst Daugavpils, Krāslavas, Preiļu rajons, kā arī daļēji Rēzeknes un Jēkabpils rajons.

19.2. Citi valsts nozīmes jonizējošā starojuma objekti (12.pielikums).

19.3. Valsts teritorijā radioaktīvais piesārņojums var rasties, notiekot avārijai arī kodolobjektos ārpus valsts (13.pielikums), kā arī Zemes mākslīgā pavadoņa ar radioaktīviem materiāliem nokrišanas gadījumā.

19.4. Kodolmateriālu pazušanas, neatļautas pārvietošanas, lietošanas vai pārveidošanas gadījumā, vai ja ir radušies draudi, ka tiks veiktas neatļautas darbības ar kodolmateriāliem, Drošības policija koordinē kodolmateriālu atgūšanas pasākumus atbilstoši 2000.gada 21.novembra likuma “Par radiācijas drošību un kodoldrošību” 22.panta prasībām.

20. Terorisms

Bīstams riska veids, kas var apdraudēt valsts drošību, ir starptautiskais terorisms.

Teroristi savu mērķu sasniegšanai visbiežāk izmanto šaujamieročus un sprāgstvielas, kā arī masu iznīcināšanas līdzekļus, pielietojot ķīmiskās, bioloģiskās un radioaktīvās vielas.

Terora akti var būt vērsti pret cilvēkiem veicot ķīlnieku sagrābšanu, kā arī pret infrastruktūru.

Terorisma dažāda rakstura dēļ ir grūti paredzēt iespējamo seku ietekmi uz iedzīvotājiem, attiecīgo teritoriju un vidi. Lai sekmīgi cīnītos ar terorismu nepieciešama attiecīgu dienestu pastāvīga gatavība un cieša starptautiska sadarbība (22.pielikums).

Saņemot operatīvo informāciju par terora akta iespējamību attiecīgas valsts institūcijas un drošības dienesti (Drošības policija, Valsts un municipālā policija, robežsardze, muita u.c.) veic pastiprinātu robežas apsardzi, robežkontroli un kravas pārbaudi visās valsts robežas šķērsošanas vietās, svarīgu valsts nozīmes objektu apsardzi un citus drošības pasākumus.

21. Bruņots konflikts

Bruņots konflikts var izraisīties pierobežas zonā. Tajā var tikt iesaistītas nelielas bruņotas grupas šķērsojot robežu jeb veicot attiecīgas teritorijas vai objektu apšaudi vai bombardēšanu bez robežas šķērsošanas.

22. Sabiedriskās nekārtības

Sabiedriskās nekārtības rodas atsevišķu iedzīvotāju grupu neapmierinātības rezultātā, protestējot pret valsts vai pašvaldību institūciju darbību vai bezdarbību, kā arī masu pasākumu organizēšanas laikā.

Sabiedrisko nekārtību rezultātā var tikt nodarīts kaitējums cilvēku veselībai, izdemolētas valsts un pašvaldību iestādes, sabojāti transporta līdzekļi utt.

 

III. Sistēmas plānošana, vadība un reaģēšana

Iekšlietu ministrija sadarbībā ar pārējām ministrijām izstrādā Valsts civilās aizsardzības plānu.

Republikas pilsētās un rajonos pašvaldības kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta struktūrvienībām izstrādāja civilās aizsardzības pasākumu plānus, kuri paredz preventīvos, gatavības, reaģēšanas un seku likvidēšanas neatliekamos pasākumus, ņemot vērā iespējamos katastrofu veidus, mērogu un paaugstinātas bīstamības objektus attiecīgajā administratīvajā teritorijā.

Komercsabiedrībās izstrādāja civilās aizsardzības pasākumu plānus, ņemot vērā pašvaldību dotos uzdevumus, apzinot iespējamos riskus un katastrofu draudus komercsabiedrības objektu teritorijā strādājošiem, kā arī tieši apdraudētajiem iedzīvotājiem ārpus objektu teritorijas.

Pamatojoties uz Ministru kabineta 1998.gada 14.jūlija noteikumiem Nr. 247 izveidota Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija, kas organizē preventīvos pasākumus, kā arī glābšanas un ārkārtējās situācijās izraisīto seku likvidēšanas pasākumus reģiona un valsts mēroga katastrofās.

Katastrofu vai to draudu gadījumā Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas priekšsēdētājs ir tiesīgs izdot rīkojumus, kas ir saistoši valsts iestādēm, pašvaldībām, komercsabiedrībām un iedzīvotājiem civilās aizsardzības jautājumos.

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas priekšsēdētājs vai viņa pilnvarota persona katastrofu vai to draudu gadījumā, normatīvos aktos noteiktā kārtībā, iesaista valsts materiālo rezervju resursus.

Republikas pilsētās un rajonos izveidotas un ar attiecīgu pašvaldību domes (padomes) rīkojumu apstiprinātas ārkārtējo situāciju operatīvās komisijas kas organizē preventīvos pasākumus, kā arī glābšanas un seku likvidēšanas neatliekamos pasākumus republikas pilsētas vai rajona administratīvajā teritorijā.

Komercsabiedrības vadītājs izveido ārkārtējo situāciju operatīvo komisiju, vai nozīmē pilnvarotu personu, kas organizē reaģēšanas un glābšanas darbus katastrofās komercsabiedrības objektos.

Gadījumā, ja komercsabiedrības spēki un līdzekļi nepietiekami, pieprasa palīdzību no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta struktūrvienības.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonas vai savas kompetences ietvaros citu valsts pārvaldes iestāžu amatpersonas vada reaģēšanas un seku likvidēšanas neatliekamos pasākumus notikuma vietā, atkarībā no katastrofas veida. Sistēmas institūciju savstarpējā sadarbība valsts apdraudējuma gadījumos norādīta 24. pielikumā. Sadarbības dokumenti gatavības, reaģēšanas un seku likvidēšanas neatliekamo pasākumu veikšanai norādīti 25.pielikumā.

Gadījumā, ja situācija pāraug krīzē, Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija var darboties Krīzes kontroles centra uzdevumā. Krīzes kontroles centrs nepieciešamības gadījumā informē Ministru prezidentu par situācijas attīstību.

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

1.pielikums

01-452 COPY.GIF (101022 bytes)

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

2.pielikums

02-452 COPY.GIF (73035 bytes)

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

3.pielikums

Naftas un naftas produktu vadi

Nr. p.k.

Nosaukums

Teritorija, ko šķērso naftas un naftas produktu vadi

1.

Polocka – Ventspils

Daugavpils rajona Salienas, Vecsalienas, Skrudalienas, Laucesas, Kalkūnes, Sventes un Šēderes pagastos, Jēkabpils rajona Rites pagasta, Aizkraukles rajona Neretas un Pilskalnes pagastos, Bauskas rajona Brunavas, Ceraukstes, Gailīšu, Īslīces, Rundāles un Viesturu pagastos, Jelgavas rajona Vircavas, Platones, Svētes, Glūdas un Līvbērzes pagastos, Dobeles rajona Bērzes un Jaunbērzes pagastos, Tukuma rajona Džūkstes, Lestenes, Degoles, Irlavas, Tumes un Vānes pagastos un Kandavas novadā, Kuldīgas rajona Kabiles un Rendas pagastos, Talsu rajona Sabiles novadā, Ventspils rajona Usmas, Ugāles un Tārgales pagastos un Ventspilī

2.

Polocka – Mažeiķi

Bauskas rajona Brunavas, Gailīšu un Īslīces pagastos, Dobeles rajona Ukru pagasta

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

 

4.pielikums

Maģistrālie gāzes vadi

Nr. p.k.

Nosaukums

Teritorija, ko šķērso gāzes vadi

1.

Viļņa – Rīga

Bauskas rajona Gailīšu, Ceraukstes, Codes un Iecavas pagastos Rīgas rajona Olaines, Ķekavas un Stopiņu pagastos, Salaspils un Baldones lauku teritorijās

2.

Rīga – Paņevēža

Rīgas rajona Salaspils un Baldones lauku teritorijās un Daugmales pagastā, Bauskas rajona Iecavas, Codes, Ceraukstes un Gailīšu pagastos

3.

Inčukalna pazemes gāzes krātuve – Rīga

Rīgas rajona Krimuldas, Sējas, Inčukalna, Garkalnes, Ropažu un Stopiņu pagastos

4.

Vireši – Tallina

Cēsu rajona Raunas, Veselavas un Mārsnēnu pagastos, Valmieras rajona Kauguru, Brenguļu, Valmieras, Rencēnu, Jeru un Naukšēnu pagastos

5.

Rīga – Daugavpils

Rīgas rajona Salaspils lauku teritorijā, Ogres rajona Ikšķiles un Lielvārdes lauku teritorijās, Ogresgala, Rembates, Lēdmanes, Jumpravas un Krapes pagastos, Aizkraukles rajona Skrīveru, Aizkraukles, Kokneses, Klintaines un Aiviekstes pagastos, Jēkabpils rajona Krustpils, Variešu, Kūku un Vīpes pagastos, Preiļu rajona Turku, Rožupes, Jersikas un Rožkalnu pagastos, Daugavpils rajona Kalupes, Vaboles, Maļinovas un Līksnas pagastos un Daugavpilī

6.

Iecava – Liepāja

Bauskas rajona Iecavas pagastā, Jelgavas rajona Sidrabenes, Jaunsvirlaukas, Vircavas, Platones, Svētes, Glūdas un Līvbērzes pagastos, Dobeles rajona Bērzes, Dobeles un Bikstu pagastos, Tukuma rajona Džūkstes un Jaunpils pagastos, Saldus rajona Remtes, Saldus, Lutriņu un Zirņu pagastos un Brocēnu lauku teritorijā, Kuldīgas rajona Raņķu un Rudbāržu pagastos un Skrundas lauku teritorijā, Liepājas rajona Kalvenes, Kazdangas, Vecpils, Aizputes, Dunalkas, Tadaiķu Medzes un Grobiņas pagastos un Liepājā

7.

Korneti – Inčukalna pazemes gāzes

krātuve

Alūksnes rajona Veclaicenes, Jaunlaicenes, Trapenes, Gaujienas un Virešu pagastos un Apes lauku teritorijā, Valkas rajona Grundzāles, Palsmanes, Launkalnes un Brantu pagastos, Cēsu rajona Raunas, Veselavas, Priekuļu, Vaives, Drabešu un Līgatnes pagastos, Rīgas rajona Siguldas un Krimuldas pagastos

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

 

5.pielikums

Stratēģiskās (valsts) nozīmes dzelzceļa līnijas

Nr. p.k.

Nosaukums

Teritorija, ko šķērso dzelzceļa līnijas

1

2

3

1.

Zilupe – Krustpils – Jelgava –Tukums II – Ventspils

Ludzas rajona Zaļesjes, Briģu, Nirzas, Isnaudas un Cirmas pagastos, Zilupē un Ludzā, Rēzeknes rajona Lendžu, Griškānu, Verēmu, Ozolmuižas, Sakstagala, Sokolku, Viļānu un Dekšāru pagastos, Rēzeknē un Viļānos, Preiļu rajona Sīļukalna pagastā, Madonas rajona Varakļānu pagastā, Jēkabpils rajona Atašienes, Mežāres, Kūku, Krustpils, Sēlpils un Salas pagastos un Jēkabpilī, Aizkraukles rajona Staburaga, Seces, Daudzeses, Sērenes un Valles pagastos, Ogres rajona Birzgales pagastā, Bauskas rajona Vecumnieku un Iecavas pagastos, Jelgavas rajona Sidrabenes, Cenu, Glūdas un Līvbērzes pagastos, Jelgavā, Dobeles rajona Bērzes un Jaunbērzes pagastos, Tukuma rajona Džūkstes, Slampes, Smārdes, Tumes, Sēmes un Pūres pagastos, Kandavas novadā un Tukumā, Talsu rajona Strazdes, Lībagu un Ģibuļu pagastos un Stendē, Ventspils rajona Usmas, Ugāles, Puzes un Tārgales pagastos un Ventspilī

2.

Indra – Daugavpils – Krustpils – Rīga

Krāslavas rajona Indras, Kalniešu, Skaistas, Krāslavas, Kombuļu, Ūdrīšu un Izvaltas pagastos, Daugavpilī, Daugavpils rajona Biķernieku, Naujenes, Līksnas, Vaboles, Kalupes un Nīcgales pagastos, Preiļu rajona Jersikas un Turku pagastos un Līvānos, Jēkabpils rajona Krustpils, Kūku un Vīpes pagastos un Jēkabpilī, Aizkraukles rajona Skrīveru, Aizkraukles, Kokneses, Klintaines un Aiviekstes pagastos un Pļaviņās, Ogres rajona Ikšķiles un Lielvārdes lauku teritorijās, Ikšķilē, Lielvārdē, Ķegumā un Ogrē, Ogresgala, Rembates un Jumpravas pagastos, Rīgā, Rīgas rajona Salaspils lauku teritorijā, Salaspilī un Stopiņu pagastā

3.

Kārsava – Rēzekne – Daugavpils – Eglaine, Kurcums

Ludzas rajona Malnavas, Salnavas un Mežvidu pagastos un Kārsavā, Rēzeknes rajona Bērzgales, Ilzeskalna, Verēmu, Ozolmuižas, Ozolaines, Lūznavas, Silmalas, Maltas, un Feimaņu pagastos, Rēzeknē, Preiļu rajona Rušonu un Pelēču pagastos, Daugavpils rajona Višķu, Dubnas, Maļinovas, Naujenes, Līksnas, Kalkūnes, Laucesas, Demenes un Medumu pagastos, Daugavpilī

4.

Jelgava – Liepāja

Jelgavas rajona Glūdas pagastā, Dobeles rajona Bērzes, Dobeles, Annenieku, Krimūnu un Bikstu pagastos un Dobelē, Tukuma rajona Jaunpils pagastā, Saldus rajona Blīdenes, Remtes, Saldus, Lutriņu un Zirņu pagastos, Brocēnu lauku teritorijā un Brocēnos, Kuldīgas rajona Rudbāržu pagastā, Skrundas lauku teritorijā un Skrundā, Liepājas rajona Kalvenes, Vecpils, Bunkas, Tadaiķu, Gaviezes un Grobiņas pagastos un Durbes lauku teritorijā, Liepājā

5.

Meitene – Jelgava – Rīga – Lugaži

Jelgavā, Jelgavas rajona Cenu, Ozolnieku, Platones, Lielplatones un Elejas pagastos, Rīgā, Rīgas rajona Olaines, Mārupes, Garkalnes, Inčukalna, Allažu un Siguldas pagastos, Olainē un Siguldā, Cēsu rajona Līgatnes, Drabešu, Vaives, Priekuļu un Liepas pagastos un Cēsīs, Valmieras rajona Kauguru un Brenguļu pagastos un Valmierā, Valkas rajona Trikātas, Jērcēnu, Plāņu un Valkas pagastos, Strenčos un Valkā

6.

Glūda – Reņģe

Jelgavas rajona Glūdas pagastā, Dobeles rajona Krimūnu, Auru, Naudītes, Penkules, Bēnes un Vītiņu pagastos, Auces lauku teritorijā un Aucē, Saldus rajona Vadakstes un Rubas pagastos

7.

Kalēti – Priekule – Vaiņode

Liepājas rajona Kalētu, Virgas, Priekules un Vaiņodes pagastos un Priekulē, Saldus rajona Nīgrandes pagastā

8.

Rīga –Tukums

Rīgā, Jūrmalā, Rīgas rajona Babītes pagastā, Tukuma rajona Smārdes pagastā un Tukumā

9.

Rīga – Skulte

Rīgā, Rīgas rajona Carnikavas pagastā, Saulkrastu lauku teritorijā un Saulkrastos, Limbažu rajona Skultes pagastā

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

 

6. pielikums

Uzņēmumi, kuri ir iesnieguši pieteikumu par bīstamām vielām un kuri pakļaujas Ministru kabineta noteikumu Nr. 259 “Rūpniecisko avāriju riska novērtēšanas kārtība un riska samazināšanas pasākumi” prasībām (R) :

Objekta Nr.

Uzņēmumi

Rūpnieciskās avārijas novēršanas programma

Drošības pārskats

1

2

3

4

R 1

A/S “B.L.B. Baltijas termināls”, Ezera iela 22, Rīga

 

+

R 2

A/S “Latvijas finieris”, uzņēmums “Lignums”, Platā iela 4, Rīga

 

+

R 3

A/S “Latvijas gāze”, ekspluatācijas iecirknis “Inčukalna pazemes gāzes krātuve”, p/n Ragana, Krimuldas pag., Rīgas raj.

 

+

R 4

A/S “Latvijas ķīmija”, Katlakalna iela 10, Rīga

+

 

R 5

A/S “Olainfarm”, Rūpnīcu iela 4, Olaine

+

 

R 6

A/S “Saldus naftas bāze”, “Torņi”, Saldus

 

+

R 7

A/S “Ventamonjaks”, Dzintaru iela 66, Ventspils

 

+

R 8

A/S “Ventbunkers”, Dzintaru iela 90, Ventspils

 

+

R 9

A/S “Ventspils nafta”, Talsu iela 75, Ventspils

 

+

R 10

A/S BAO “Gardenes bīstamo atkritumu novietne”, Gardene, Auru pag., Dobeles raj.

 

+

R 11

A/S BAO “Kņavas bīstamo atkritumu novietne”, Kņava, Viļānu pag., Rēzeknes raj.

+

 

R 12

PU “Rīgas ūdens”, dzeramā ūdens attīrīšanas stacija “Daugava”, Bauskas iela 209, Rīga

+

 

R 13

SEZ SIA “Elme Messer Metalurgs”, Brīvības iela 93, Liepāja

+

 

R 14

SIA “Baltijas naftas Apgāde”, Jūrkalnes iela 10, Jūrmala

+

 

R 15

SIA “Biolars”, Rūpnīcu iela 3, Olaine

 

+

R 16

SIA “DG Termināls”, Pulvera iela 4, Liepāja

 

+

R 17

SIA “East – West Transit”, Liepājas naftas bāze, Upmalas iela 21, Flotes iela 9, Liepāja

+

 

R 18

SIA “East – West Transit”, Rēzeknes naftas bāze, Komunālā iela 6, Rēzekne

+

 

R 19

SIA “Gulbenes degviela”, naftas bāze, Miera iela 17, Gulbene

+

 

R 20

SIA “LatRosTrans”, LRDS “Ilūkste”, Pašulienes ciems, Šēderes pag., Daugavpils raj.

 

+

R 21

SIA “Latvija Statoil”, Rīgas termināls, Laivinieku iela 7, Rīga

+

 

R 22

SIA “Latvijas propāna gāze”, Daugavpils gāzes uzpildes stacija, Jelgavas iela 2, Daugavpils

 

+

R 23

SIA “Latvijas propāna gāze”, Liepājas gāzes uzpildes stacija, Grīzupes iela 3/5, Liepāja

 

+

R 24

SIA “Latvijas propāna gāze”, Rīgas eksporta gāzes uzpildes stacija, Zilā iela 20, Krievusala, Rīga

 

+

R 25

SIA “Latvijas propāna gāze”, Valmieras gāzes uzpildes stacija, Cempu iela 12, Valmiera

 

+

R 26

SIA “Latvijas propāna gāze”, Ventspils gāzes uzpildes stacija, Kustes dambis 33, Ventspils

 

+

R 27

SIA “Lido nafta”, “Meža miers”, Inčukalna pag., Rīgas raj.

+

 

R 28

SIA “Lukoil Baltija R”, Olaines naftas bāze, Jelgavas šos. 16.km, Olaines pag., Rīgas raj.

 

+

R 29

SIA “Man-Tess”, Tvaika iela 7a, Rīga

+

 

R 30

SIA “Man-Tess”, Tvaika iela 7k-1, Rīga

+

 

R 31

SIA “Massonyx Ltd”, Zaļā iela 17, Garkalnes pag., Rīgas raj.

 

+

R 32

SIA “Neste Latvija”, Rīgas termināls, Laivinieku iela 5, Rīga

+

 

R 33

SIA “Omega Holding”, Daugavpils naftas bāze, Jelgavas iela 2a, Daugavpils

 

+

R 34

SIA “Pro gāze”, sašķidrinātas naftas gāzes bāze, Aplokciema iela 3, Rīga

+

 

R 35

SIA “Rīgas laku un krāsu rūpnīca”, Daugavgrīvas iela 63/65, Rīga

+

 

R 36

SIA “Stena”, Stendes naftas bāze, Stende, Talsu raj.

+

 

R 37

SIA “Vars”, Dzintaru iela 66, Ventspils

 

+

R 38

SIA “Vudisona termināls”, naftas produktu pārkraušanas bāze, Tvaika iela 39, Rīga

+

 

R 39

SIA “Ziemeļu nafta”, Madonas naftas bāze, Saules iela 62, Madona

+

 

R 40

SIA “American United Company”, Jelgavas naftas bāze, Aviācijas iela 10, Jelgava

+

 

R 41

SIA KU “InterGaz”, gāzes termināls, Vaļņu iela 10, Daugavpils

 

+

R 42

SIA “Sprādzieni”, Daugavas iela 8, Saurieši, Stopiņu pag., Rīgas raj.

+

 

 

Uzņēmumi, kuri vēl nav iesnieguši pieteikumu par bīstamām vielām, bet kuri varētu pakļauties Ministru kabineta noteikumu Nr. 259 “Rūpniecisko avāriju riska novērtēšanas kārtība un riska samazināšanas pasākumi” prasībām

Objekta Nr.

Uzņēmumi

R 43

VAS “Latvenergo”, DET kokapstrādes cehs, “Dienvidnieki”, Cenu pag., Jelgavas raj.

R 44

SIA “WL Bunkering”, Tvaika iela 68, Rīga

R 45

SIA “Jēkabpils termināls”, Artilērijas iela 7, Jēkabpils

R 46

SIA “Latgales nafta”, naftas bāze, Borovkas ciems, Ūdrīšu pag., Krāslavas raj.

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

7.pielikums

07-452 COPY.GIF (68552 bytes)

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

8. pielikums

 

Nacionālas nozīmes paaugstinātas bīstamības transporta risku teritorijas

Valsts galvenie autoceļi

Nr. p.k.

Nosaukums

Atrašanās vieta

1

2

3

1.

Autoceļš A1 Rīga – Latvijas–Igaunijas robeža (Ainaži)

Rīgas rajona Garkalnes, Ādažu un Carnikavas pagastos, Saulkrastu lauku teritorijā un Saulkrastos, Limbažu rajona Skultes, Liepupes un Viļķenes pagastos, Salacgrīvas un Ainažu lauku teritorijās, Salacgrīvā un Ainažos

2.

Autoceļš A2 Rīga – Latvijas–Igaunijas robeža (Veclaicene)

Rīgā, Rīgas rajona Garkalnes, Inčukalna un Siguldas pagastos, Siguldā, Cēsu rajona Līgatnes, Drabešu, Vaives, Veselavas un Raunas pagastos, Valkas rajona Launkalnes, Brantu, Bilskas, Palsmanes un Grundzāles pagastos, Alūksnes rajona Virešu, Gaujienas, Trapenes, Jaunlaicenes un Veclaicenes pagastos un Apes lauku teritorijā

3.

Autoceļš A3 Inčukalns – Valmiera – Latvijas – Igaunijas robeža (Valka)

Rīgas rajona Sējas un Krimuldas pagastos, Cēsu rajona Straupes, Stalbes, Raiskuma un Vaidavas pagastos, Valmieras rajona Kocēnu un Valmieras pagastos, Valkas rajona Jērcēnu, Plāņu un Valkas pagastos, Strenčos un Valkā

4.

Autoceļš A4 Rīgas apvedceļš (Baltezers–Saulkalne)

Rīgas rajona Salaspils lauku teritorijā, Ķekavas, Olaines, Mārupes un Babītes pagastos

5.

Autoceļš A5 Rīgas apvedceļš (Salaspils - Babīte)

Rīgas rajona Salaspils lauku teritorijā, Garkalnes, Ropažu un Stopiņu pagastos

6.

Autoceļš A6 Rīga – Daugavpils -Krāslava- Latvijas-Baltkrievijas robeža (Pāternieki)

Rīgā, Rīgas rajona Salaspils lauku teritorijā un Salaspilī, Ogres rajona Ikšķiles un Lielvārdes lauku teritorijās, Ikšķilē, Lielvārdē, Ķegumā un Ogrē, Ogresgala, Rembates un Jumpravas pagastos, Aizkraukles rajona Skrīveru, Aizkraukles, Kokneses, Klintaines un Aiviekstes pagastos, Jēkabpils rajona Krustpils, Kūku un Vīpes pagastos un Jēkabpilī, Preiļu rajona Turku un Jersikas pagastos un Līvānos, Daugavpils rajona Nīcgales, Līksnas un Naujenes pagastos, Krāslavas rajona Izvaltas, Ūdrīšu, Krāslavas, Kalniešu un Piedrujas pagastos un Krāslavā

7.

Autoceļš A7 Rīga - Bauska - Latvijas-Lietuvas robeža (Grenctāle)

Rīgā, Rīgas rajona Ķekavas un Olaines pagastos un Baldones lauku teritorijā, Bauskas rajona Iecavas, Codes, Ceraukstes un Brunavas pagastos un Bauskā

8.

Autoceļš A8 Rīga - Jelgava - Latvijas-Lietuvas robeža (Meitene)

Rīgā, Rīgas rajona Olaines pagastā, Jelgavā, Jelgavas rajona Cenu, Jaunsvirlaukas, Platones, Lielplatones un Elejas pagastos

9.

Autoceļš A9 Rīga – Liepāja

Rīgas rajona Babītes un Salas pagastos, Jelgavas rajona Valgundes pagastā un Kalnciema lauku teritorijā, Dobeles rajona Jaunbērzes, Dobeles, Annenieku un Bikstu pagastos, Tukuma rajona Džūkstes pagastā, Saldus rajona Blīdenes, Saldus un Zirņu pagastos, Brocēnu lauku teritorijā, Brocēnos un Saldū, Kuldīgas rajona Rudbāržu pagastā, Skrundas lauku teritorijā un Skrundā, Liepājas rajona Kalvenes, Vecpils, Tadaiķu un Grobiņas pagastos, Durbes lauku teritorijā, Grobiņā, Durbē un Liepājā

10.

Autoceļš A10 Rīga – Ventspils

Jūrmalā, Rīgas rajona Babītes un Salas pagastos, Tukuma rajona Slampes, Smārdes, Tumes, Sēmes un Pūres pagastos un Kandavas novadā, Talsu rajona Strazdes, Lībagu un Ģibuļu pagastos, Ventspils rajona Usmas, Ugāles, Puzes, Popes un Tārgales pagastos un Ventspilī

11.

Autoceļš A11 Liepāja - Latvijas-Lietuvas robeža (Rucava)

Liepājā un Liepājas rajona Nīcas un Rucavas pagastos

12.

Autoceļš A12 Jēkabpils- Rēzekne- Ludza – Latvijas- Krievijas robeža (Terehova)

Jēkabpils rajona Kūku, Vīpes, Mežāres un Atašienes pagastos un Jēkabpilī, Madonas rajona Varakļānu pagastā un Varakļānos, Rēzeknes rajona Dekšāru, Viļānu, Sokolku, Sakstagala, Ozolmuižas, Verēmu un Griškānu pagastos, Ludzas rajona Cirmas, Isnaudas, Briģu un Zaļesjes pagastos, Ciblas novadā un Ludzā

13.

Autoceļš A13 Latvijas- Krievijas robeža (Grebņeva) – Rēzekne – Daugavpils – Latvijas-Lietuvas robeža (Medumi)

Ludzas rajona Malnavas un Mežvidu pagastos un Kārsavā, Rēzeknes rajona Bērzgales, Verēmu, Ozolaines, Lūznavas, Maltas, un Feimaņu pagastos, Preiļu rajona Rušonu un Pelēču pagastos, Daugavpils rajona Višķu, Dubnas, Maļinovas, Naujenes, Kalkūnes un Medumu pagastos

14.

Autoceļš A14 Daugavpils apvedceļš

Daugavpils rajona Kalkūnes, Sventes, Līksnas un Naujenes pagastos

15.

Autoceļš A15 Rēzeknes apvedceļš

Rēzeknes rajona Ozolaines, Ozolmuižas, Audriņu un Verēmu pagastos

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

9.pielikums

09-452 COPY.GIF (59047 bytes)

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

10.pielikums

10-452 COPY.GIF (72405 bytes)

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

11.pielikums

Radioaktīvā mākoņa, kas radies Ignalinas atomelektrostacijas kodolavārijas rezultātā, pārvietošanās laiks atkarībā no vēja ātruma

Vēja ātrums m/sek.

Radioaktīvais mākonis sasniedz:

 

LR robežu (8 km)

30 km zonas robežu

2

1 st. 7 min.

4 st. 10 min.

3

44 min.

2 st. 47 min.

4

33 min.

2 st. 05 min.

5

27 min

1 st. 40 min.

6

22 min.

1 st. 24 min.

10

13 min.

49 min.

15

9 min.

34 min.

20

7 min.

26 min.

25

5 min.

19 min.

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

 

12.pielikums

Valsts nozīmes jonizējošā starojuma objekti Latvijā

Nr. p.k.

Darbības veids (iekārta)

Radionuklīds

Aktivitāte, Bq

Darbavieta (adrese)

1.

Asins apstarošanas iekārta “BIOBEAM-2000”

Cs-137

44,4 . 1012

Valsts Asins donoru centrs, Sēlpils 6, Rīgā, LV-1007

2.

Gamma starošanas iekārta “Issļedovateļ”

Co-60

3,5 . 1014

RTU ķīmijas fakultāte, Āzenes 12, Rīgā

3.

Gamma starojuma iekārta “AGAT-R”

Co-60

1,61 . 1014

BO VU “Daugavpils onkoloģiskā slimnīca”, Siguldas 24, Daugavpils, LV-5420

4.

1) Tvertnēs nr. 1, 3, 4, 5 un 6 iebetonētie radioaktīvie atkritumi

2) Tvertnē nr. 7 radioaktīvo vielu un jonizējošā starojuma avotu apglabāšana, ilgstoša uzglabāšana

Dažādi

Dažādi, t.sk.;

Sr-90,
Co-60,
Cs-137

 

2,95 . 1013

1,18 .1014

1,33 . 1013

SIA “RAPA”, Baldones radioaktīvo atkritumu glabātava, Baldone, Baldones šoseja 27. km

5.

Lietotās kodoldegvielas glabāšana – reaktora šahtā – glabātavā

Urāns un dalīšanās produkti

Līdz

6,0 . 1014

SIA “RAPA”, Miera 31, Salaspils, LV-2169

6.

BO VU Latvijas Onkoloģijas centrs

Co-60

~1,9 . 1014

Rīga, Hipokrāta 4

Tabulā uzskaitītie valsts nozīmes radioaktīvā starojuma objekti Nr. 1, 4, 5 ugunsgrēka, terora akta, diversijas un radiācijas drošības normu neievērošanas rezultātā var radīt apdraudējumu objektā strādājošiem un vides piesārņojumu objekta teritorijā un ārpus tā.

Iekšlietu ministra vietā —  tieslietu ministrs A.Aksenoks

 

13.pielikums

Līdz 500 un līdz 1000 km rādiusā no valsts robežas darbojošies kodolobjekti

Nr.
p.k.

AES nosaukums

Attālums no Latvijas robežas

Reaktoru skaits un tips

Kopējā elektriskā jauda /MW/

1

2

3

4

5

Līdz 500 km

1.

Ignalinas AES-Lietuva

8

2-RBMK

2760

2.

Loviisas AES-Somija

265

2-VVER

900

3.

Ļeņingradas AES-Krievija

275

4-RBMK

3700

4.

Oskarshammas AES-Zviedrija

280

3-BWP

2207

5.

Forsmarkas AES-Zviedrija

300

3-BWP

3095

6.

Smoļenskas AES-Krievija

310

3-RBMK

2775

7.

Olkiloito AES-Somija

330

2-BWR

1420

8.

Kaļiņinas AES-Krievija

475

2-VVER

1900

9.

Barsebekas AES-Zviedrija

480

1-BWR

1200

10.

Ringhalsas AES-Zviedrija

500

3-PWR 1-BWR

3500

Līdz 1000 km

1.

Černobiļas AES-Ukraina

520

2-RBMK

1850

2.

Rovenskas AES-Ukraina

535

3-VVER

1695

3.

Hmeļņickas AES-Ukraina

700

1-VVER

950

4.

Kurskas AES-Krievija

708

4-RBMK

3700

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

 

14.pielikums

Bīstamo vielu noplūde

1. Preventīvie pasākumi

Nr. p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1

2

3

4

5

1.

Informācijas saņemšana par iespējamo bīstamo vielu noplūdi

10 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

2.

Glābšanas dienesta vadības apziņošana un lēmumu pieņemšana par veicamajiem pasākumiem

20 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

3.

Attiecīgu Glābšanas dienesta struktūrvienību informēšana

30 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

4.

Glābšanas darbos iesaistāmo institūciju informēšana par to iespējamo iesaistīšanu avārijas likvidēšanā

1 stunda

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

5.

Iespējamā bīstamajā zonā atrodošos iedzīvotāju informēšana par iespējamo apdraudējumu

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Glābšanas dienests

Valsts policija

Pašvaldības

6.

Iespējamās avārijas bīstamās zonas noteikšana

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Vides ministrija

Glābšanas dienests

Vides ministrija

7.

Preventīvo pasākumu noteikšana sadarbībā ar glābšanas darbos iesaistītām institūcijām, lai novērstu vai mazinātu avārijas sekas

6 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests,

glābšanas darbos iesaistītās institūcijas

8.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības organizēšana un sniegšanas kārtības noteikšana saindētajā teritorijā

2 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Veselības ministrija

Pašvaldības

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesti

Veselības ministrija

Katastrofu medicīnas centrs

9.

Pasākumu par iedzīvotāju un materiālo vērtību evakuāciju no bīstamās zonas organizēšana un īpašuma apsardze

6 stundas

Iekšlietu ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Iekšlietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

Pašvaldības

Valsts policija

Nacionālie bruņotie spēki

10.

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas priekšsēdētāja informēšana par veiktajiem pasākumiem

Pēc katrām 2 stundām

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

11.

Valsts materiālo rezervju atbildīgo glabātāju apziņošana par resursu iespējamo iesaistīšanu

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienesta struktūrvienības

12.

Valsts materiālo rezervju sagatavošana izsniegšanai

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Valsts materiālo rezervju atbildīgie glabātāji

 

2. Gatavības, reaģēšanas un seku likvidēšanas neatliekamie pasākumi

Nr.
p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1

2

3

4

5

1.

Informācijas apstrādāšana par bīstamo vielu noplūdi.

Glābšanas dienesta vadības informēšana.

10 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

2.

Iesaistāmo institūciju informēšana par bīstamo vielu noplūdi

30 min.

Iekšlietu ministrija

Valsts policija

Glābšanas dienests

3.

Situācijas novērtēšana, izlūkošana, bīstamās zonas noteikšana

1 stunda

Iekšlietu ministrija

Vides ministrija

Glābšanas dienests

Vides ministrijas struktūrvienības

4.

Bīstamajā zonā atrodošos iedzīvotāju brīdināšana par apdraudējumu un rīcību avārijas zonā

2 stundas

Iekšlietu ministrija Glābšanas dienests

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Valsts policija

Pašvaldības

5.

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas darba organizēšana

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

6.

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas informēšana par situāciju notikuma vietā un veiktajiem pasākumiem

Pēc katrām 2 stundām

Iekšlietu ministrija

Vides ministrija

Glābšanas dienests

Vides ministrija

7.

Valsts materiālo rezervju iesaistīšana

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Mobilizācijas uzdevumu izpildītājs

8.

Noplūdušās bīstamās vielas identificēšana ar ekspresanalīzes metodēm vai vielas paraugu ņemšana laboratorijas analīzei

6 stundas

Iekšlietu ministrija

Vides ministrija

Glābšanas dienests

Vides ministrijas struktūrvienības

9.

Iedzīvotāju evakuācija, izmitināšana, aprūpe, īpašuma apsardze

6 stundas

Pastāvīgi

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Iekšlietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Labklājības ministrija

Pašvaldības

Valsts policija

Nacionālie bruņotie spēki

Labklājības ministrija

10.

Seku likvidēšanas neatliekamo pasākumu veikšana sadarbībā ar avārijas brigādēm un iesaistītām institūcijām

Pastāvīgi

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests, glābšanas darbos iesaistītās institūcijas, avārijas brigādes

11.

Pirmās palīdzības, neatliekamās un specializētās neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana un koordinācija ar citiem neatliekamos pasākumos iesaistītiem dienestiem

Pastāvīgi

Iekšlietu ministrija

Veselības ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Glābšanas dienests

Valsts policija

Veselības ministrija

Katastrofu medicīnas centrs

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesti

Pašvaldības

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesti

12.

Izziņas materiālu vākšana, apkopošana un avārijas cēloņa noteikšana

24 stundas

Iekšlietu ministrija

Vides ministrija

Iekšlietu ministrija

Labklājības ministrija

Valsts policija

Vides ministrija

Glābšanas dienests

Valsts darba inspekcija

13.

Informācijas par radītiem zaudējumiem apkopošana

1 mēnesis

Reģionālās attīstības

un pašvaldību lietu ministrija

Ministrijas

Pašvaldības

Ministrijas

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

 

15.pielikums

Transporta avārijas

1. Preventīvie pasākumi

Nr.
p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1.

Valsts autoceļu tīkla saglabāšana un attīstība

2000.-2015.g.g

Satiksmes ministrija

VAS “Autoceļu direkcija”

2.

Dzelzceļa infrastruktūras rekonstrukcija un uzlabošana

2000.–2006.g.g

Satiksmes ministrija

VAS “Latvijas dzelzceļš”

3.

Ritošā sastāva atjaunošana un modernizācija

2000.–2006.g.g

Satiksmes ministrija

VAS “Latvijas dzelzceļš”

4.

Dzelzceļa datu pārraides tīkla izveide un pilnveidošana

2000.–2006.g.g

Satiksmes ministrija

VAS “Latvijas dzelzceļš”

5.

Maršrutu tīkla izveidošana un attīstība

2000.–2006.g.g

Pašvaldības

Satiksmes ministrija

Pašvaldības

Satiksmes ministrija

 

2. Gatavības, reaģēšanas un seku likvidēšanas neatliekamie pasākumi

Nr.
p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1.

Informācijas saņemšana, apstrādāšana, Glābšanas dienesta vadības informēšana.

10 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

2.

Attiecīgo Glābšanas dienesta struktūrvienību informēšana

10 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

3.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, citu avārijas dienestu savstarpēja informēšana par notikušo avāriju

20 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

4.

Situācijas novērtēšana, izlūkošana un nepieciešamo spēku un līdzekļu noteikšana

30 min.

Iekšlietu ministrija

Valsts policija

Glābšanas dienests

5.

Valsts policijas, Nacionālo bruņoto spēku iesaistīšana kārtības uzturēšanā un bīstamās zonas norobežošanā

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Valsts policija

Glābšanas dienests

Nacionālie bruņotie spēki

6.

Valsts materiālo rezervju resursu iesaistīšana

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Mobilizācijas uzdevumu izpildītājs

Atbildīgie glabātāji

7.

Pirmās palīdzības, neatliekamās un specializētās neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana

Pastāvīgi

Iekšlietu ministrija

Veselības ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Glābšanas dienests

Valsts policija

Veselības ministrija

Katastrofu medicīnas centrs

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesti

Pašvaldības

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

 

16.pielikums

Plūdi

1. Preventīvie pasākumi

Nr.
p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1

2

3

4

5

1.

Informācijas nodošana Glābšanas dienestam saskaņā ar noslēgto līgumu par ūdens līmeņiem upēs un iespējamām prognozēm

Pastāvīgi

Vides ministrija

Latvijas Hidrometeoroloģijas aģentūra

2.

Novērošanas posteņu norīkošana un informācijas apkopošana par ledus apstākļiem un ūdens līmeņa svārstībām plūdu apdraudētajos rajonos

6 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Pašvaldības

3.

Glābšanas dienesta vadības un attiecīgu struktūrvienību informēšana

30 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

4.

Ūdenskrātuvju dambju apsekošana un bīstamo vietu noteikšana

24 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Iekšlietu ministrija

Pašvaldības

Glābšanas dienesta struktūrvienības

5.

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas priekšsēdētāja informēšana

1 reizi dienā

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

6.

Iedzīvotāju, kuri dzīvo iespējamā applūdes zonā, brīdināšana par plūdu draudiem un iespējamo evakuāciju

12 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Pašvaldības

7.

Pasākumu precizēšana par iedzīvotāju un materiālo vērtību evakuācijas veikšanu, izvietošanu un īpašuma apsardzi

12 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību  lietu ministrija

Iekšlietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Pašvaldības

Glābšanas dienesta struktūrvienības

Valsts policija

Nacionālie bruņotie spēki

8.

Iedzīvotāju, mājlopu un materiālo vērtību evakuācija no iespējamās applūdes zonas

24 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Iekšlietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Pašvaldības

Glābšanas dienesta struktūrvienības

Nacionālie bruņotie spēki

9.

Ledus spridzināšanas darbu saskaņošana ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem

6 – 8 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Pašvaldības

Nacionālie bruņotie spēki

10.

Upes baseinu izlūkošana ar gaisa kuģa palīdzību

6 stundas

Aizsardzības ministrija

Nacionālie bruņotie spēki

11.

Brīdināšana par velkoņu iesaistīšanu ledus uzlaušanā

24 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Pašvaldības

12.

Krasta dambju nostiprināšana

3 – 4 dienas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Pašvaldības

Nacionālie bruņotie spēki

13.

Daugavas hidroelektrostaciju kaskādes vadības brīdināšana par ūdenskrātuvju ūdens līmeņu iespējamo regulēšanu

2 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Ekonomikas ministrija

Iekšlietu ministrija

Pašvaldības

Valsts akciju sabiedrība “Latvenergo”

Glābšanas dienests

14.

Valsts materiālo rezervju atbildīgo glabātāju apziņošana par resursu iespējamo iesaistīšanu

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienesta struktūrvienības

15.

Valsts materiālo rezervju resursu sagatavošana izsniegšanai

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Valsts materiālo rezervju atbildīgie glabātāji

 

2. Gatavības, reaģēšanas un seku likvidēšanas neatliekamie pasākumi

Nr.
p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1

2

3

4

5

1.

Informācijas nodošana Glābšanas dienestam saskaņā ar noslēgto līgumu par ūdens līmeņiem un ledus kustību upēs

Pastāvīgi

Vides ministrija

Latvijas Hidrometeoroloģijas aģentūra

2.

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas priekšsēdētāja informēšana

1 stunda

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

3.

Nacionālo bruņoto spēku resursu iesaistīšana ledus uzlaušanā

6 – 8 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Iekšlietu ministrija

Pašvaldības

Nacionālie bruņotie spēki

Glābšanas dienests

4.

Nacionālo bruņoto spēku sapieru un/vai velkoņu iesaistīšana ledus uzlaušanai upēs

12 stundas

Aizsardzības ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Pašvaldības

Velkoņu (ledlaužu) īpašnieki

5.

Daugavas hidroelektrostacijas kaskādē ūdens noplūdes režīma regulēšana

2 stundas

Ekonomikas ministrija

Valsts akciju sabiedrība “Latvenergo”

6.

Valsts materiālo rezervju resursu iesaistīšana

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Valsts materiālo rezervju atbildīgie glabātāji

7.

Darbības atjaunošana enerģētikas un komunālajos uzņēmumos

2 – 4 dienas

Ekonomikas ministrija

Pašvaldības

Valsts akciju sabiedrība “Latvenergo”

Komunālie dienesti

8.

Sociālās palīdzības sniegšana cietušajiem

1 nedēļa

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Pašvaldības

9.

Seku likvidēšanas neatliekamo pasākumu organizēšana un veikšana

Pastāvīgi

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Iekšlietu ministrija

Pašvaldības

Komunālie dienesti

Nacionālie bruņotie spēki

Glābšanas dienesta struktūrvienības

10.

Neatliekamās un specializētās neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana.

Pretepidemioloģiskie pasākumi

Pastāvīgi

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Veselības ministrija

Pašvaldības

Veselības ministrija

Katastrofu medicīnas centrs

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesti

Sabiedrības veselības aģentūra

11.

Informācijas apkopošana par plūdu rezultātā radītajiem zaudējumiem

1 mēnesis

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Ministrijas

Pašvaldības

Iekšlietu ministra vietā —  tieslietu ministrs A.Aksenoks

 

17.pielikums

Mežu un kūdras purvu ugunsgrēki

1. Preventīvie pasākumi

Nr.
p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1.

1.1. Mežu uguns nedrošā laika posma noteikšana

Katru gadu līdz 15.aprīlim

Zemkopības ministrija

Valsts meža dienests

 

1.2. Mežu novērošana no uguns novērošanas torņiem

Katru gadu no 15.aprīļa

Zemkopības ministrija

Valsts meža dienests

2.

Noteikto ierobe žojumu ievērošanas kontrole mežos ugunsnedrošajā laika posmā

Katru gadu no 15.aprīļa

Zemkopības ministrija

Valsts meža dienests

3.

Sakaru uzturēšana ar Valsts meža dienesta atbildīgām personām

Pastāvīgi

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienesta

   

struktūrvienības

     
     

4.

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas informēšana par gatavību mežu ugunsgrēku dzēšanai

Katru gadu līdz 15.aprīlim

Zemkopības ministrija

Iekšlietu ministrija

Valsts meža dienests

Glābšanas dienests

5.

Glābšanas dienesta struktūrvienību gatavības nodrošināšana iesaistīties mežu dzēšanas darbos pēc Valsts meža dienesta pieprasījuma saskaņā ar savstarpējiem līgumiem

Katru gadu līdz 15.aprīlim

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienesta struktūrvienības

6.

Valsts materiālo rezervju atbildīgo glabātāju apziņošana par resursu iespējamo iesaistīšanu

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienesta struktūrvienības

7.

Valsts materiālo rezervju resursu sagatavošana izsniegšanai

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Valsts materiālo rezervju atbildīgie glabātāji

8.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanas organizēšana un kārtības noteikšana cietušajiem

Pastāvīgi

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Veselības ministrija

Pašvaldības

Veselības ministrija

Katastrofu medicīnas centrs

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesti

 

2. Gatavības, reaģēšanas un seku likvidēšanas neatliekamie pasākumi

Nr.
p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1.

Informācijas saņemšana par meža vai kūdras purva ugunsgrēku

10 min.

Iekšlietu ministrija

Zemkopības ministrija

Glābšanas dienests

Valsts meža dienests

2.

Attiecīgu Glābšanas dienesta struktūrvienību informēšana

20 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

3.

Institūciju iesaistīšana saskaņā ar noslēgtajiem sadarbības dokumentiem

4 stundas

Zemkopības ministrija

Valsts meža dienests

4.

Iedzīvotāju brīdināšana par ugunsgrēku, tā attīstību un iespējamo iedzīvotāju evakuāciju no bīstamās zonas

2 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Iekšlietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Pašvaldības

Valsts policija, Nacionālie bruņotie spēki

5.

Ugunsgrēku dzēšana un ierobežošanas darbu veikšana

Pastāvīgi

Zemkopības ministrija

Iekšlietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Valsts meža dienests

Glābšanas dienesta struktūrvienības

Nacionālie bruņotie spēki

6.

Neatliekamās un specializētās neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana

Pastāvīgi

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Veselības ministrija

Pašvaldības

Veselības ministrija

Katastrofu medicīnas centrs

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesti

7.

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas priekšsēdētāja informēšana par situāciju

2 stundas

Zemkopības ministrija

Iekšlietu ministrija

Valsts meža dienests

Glābšanas dienests

8.

VAS “Latvijas dzelzceļš”, AS “Latvijas gāze” un SIA “Lat Ros Trans” informēšana par mežu un purvu ugunsgrēka iespējamo izplatīšanos dzelzceļa, maģistrālo gāzes un naftas vadu aizsardzības zonā

20 min.

Zemkopības ministrija

Iekšlietu ministrija

Valsts meža dienests

Glābšanas dienests

9.

Valsts materiālo rezervju resursu iesaistīšana

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Valsts materiālo rezervju atbildīgie glabātāji

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

 

18.pielikums

Vētra, lietusgāzes, apledojums, sniega sanesumi

1. Preventīvie pasākumi

Nr.
p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1

2

3

4

5

1.

Operatīvās informācijas nodošana Glābšanas dienestam saskaņā ar noslēgto līgumu par meteoroloģiskajām parādībām

Pastāvīgi

Vides ministrija

Latvijas Hidrometeoroloģijas aģentūra

2.

Glābšanas dienesta vadības informēšana un lēmumu pieņemšana par veicamajiem pasākumiem

20 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

3.

Glābšanas dienesta struktūrvienību informēšana

20 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

4.

Iedzīvotāju informēšana par iespējamiem katastrofas draudiem

No 30 min. līdz 2 stundām

Iekšlietu ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Nacionālā Radio un televīzijas padome

Satiksmes ministrija

Glābšanas dienests

Valsts policija

Pašvaldības

VB SIA “Latvijas Televīzija” VBS

“Latvijas Radio”

BO VAS “Latvijas valsts radio un televīzijas centrs”

5.

Attiecīgu avārijas brigāžu un iesaistāmo dienestu brīdināšana par gatavību avārijas darbu veikšanai

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests, iesaistāmās institūcijas, avārijas brigādes un dienesti

6.

Sagatavošanās neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai

Pastāvīgi

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Veselības ministrija

Pašvaldības

Veselības ministrija

Katastrofu medicīnas centrs

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesti

7.

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas priekšsēdētāja informēšana

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

8.

Valsts materiālo rezervju atbildīgo glabātāju apziņošana par resursu iespējamo iesaistīšanu

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienesta struktūrvienības

9.

Valsts materiālo rezervju resursu sagatavošana izsniegšanai

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Valsts materiālo rezervju atbildīgie glabātāji

 

2. Gatavības, reaģēšanas un seku likvidēšanas neatliekamie pasākumi

Nr.
p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1.

Operatīvās informācijas nodošana Glābšanas dienestam saskaņā ar noslēgto līgumu par meteoroloģiskajām parādībām

Pastāvīgi

Vides ministrija

Latvijas Hidrometeoroloģijas aģentūra

2.

Ārkārtējās situācijas valsts operatīvās komisijas darba organizēšana

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

3.

Seku likvidēšanas neatliekamo pasākumu veikšanai

Pastāvīgi

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests, iesaistītās institūcijas, avārijas brigādes un dienesti

4.

Citu avārijas dienestu iesaistīšana

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests, iesaistītās institūcijas, avārijas brigādes un dienesti

5.

Pirmās, neatliekamās un specializētās neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana cietušajiem

Pastāvīgi

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Iekšlietu ministrija

Veselības ministrija

Pašvaldības

Glābšanas dienests

Valsts policija

Veselības ministrija

Katastrofu medicīnas centrs

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesti

6.

Sociālās palīdzības sniegšana cietušajiem

1 nedēļa

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Pašvaldības

7.

Informācijas par radītajiem zaudējumiem apkopošana

1 mēnesis

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Ministrijas

Pašvaldības

Ministrijas

8.

Valsts materiālo rezervju resursu iesaistīšana

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Mobilizācijas uzdevumu izpildītājs

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

 

19.pielikums

Avārijas enerģētikas, sakaru un komunālajos uzņēmumos

1. Preventīvie pasākumi

Nr.
p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1.

Energoapgādes drošības palielināšana

Pastāvīgi

Ekonomikas ministrija

VAS “Latvenergo”, citas energoapādes uzņēmējsabiedrības

2.

Siltumapgādes sistēmas regulāra rekonstruēšana un modernizācija

Pastāvīgi

Pašvaldības

Pašvaldības siltumapgādes uzņēmējsabiedrības

3.

Naftas produktu rezerves izveide

2005. –2009.g.g. 31.decembris

Ekonomikas ministrija

V/U “Materiālās rezerves”, citas uzņēmējsabiedrības

4.

Telekomunikāciju tīkla modernizācija

Pastāvīgi

Satiksmes ministrija

SIA “Lattelekom”

SIA “Mobilais Telefons”

SIA “Tele 2”

5.

Komunālo tīklu remonts un apkope

Pastāvīgi

Pašvaldība

Citi pašvaldību komunālie uzņēmumi

6.

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas priekšsēdētāja informēšana

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

 

2. Gatavības, reaģēšanas un seku likvidēšanas neatliekamie pasākumi

Nr.
p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1.

Informācijas saņemšana par notikušo avāriju

10 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

2.

Attiecīgu glābšanas dienesta struktūrvienību un glābšanas darbos iesaistāmo institūciju informēšana par notikušo avāriju un iesaistīšana darbos

30 min.

Iekšlietu ministrija

Ekonomikas ministrija

Satiksmes ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Glābšanas dienests

Avārijas brigādes un dienesti

Pašvaldības

3.

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas darba organizēšana

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

4.

Iedzīvotāju informēšana par katastrofu un rīcību avārijas apstākļos

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Nacionālā Radio un televīzijas padome

Satiksmes ministrija

Glābšanas dienests

Valsts policija

Pašvaldības

VB SIA “Latvijas Televīzija”

VBS “Latvijas Radio”

BO VAS “Latvijas valsts radio un televīzijas centrs”

5.

Valsts materiālo rezervju resursu iesaistīšana

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Valsts materiālo rezervju atbildīgie glabātāji

6.

Pirmās palīdzības, neatliekamās un specializētās neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana.

Pastāvīgi

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Veselības ministrija

Pašvaldības

Veselības ministrija

Katastrofu medicīnas centrs

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesti

7.

Seku likvidēšanas neatliekamo pasākumu veikšana

Pastāvīgi

Iekšlietu ministrija

Avārijas brigādes un iesaistītās institūcijas

8.

Katastrofas seku rezultātā nodarīto zaudējumu novērtēšana un lēmuma pieņemšana par avārijas glābšanas darbu materiāli finansiālo atbalstu

1 mēnesis

Iekšlietu ministrija

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

Glābšanas dienests

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

 

20.pielikums

Cilvēku, mājlopu, augu masveida saslimšana un sevišķi bīstamas infekcijas

1. Preventīvie pasākumi

Nr.
p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1.

Informācijas saņemšana par iespējamo infekcijas slimību masveida izplatīšanos vai masveida saindēšanos, kā arī par bīstamo infekcijas slimību ievešanas draudiem, tās precizēšana un apkopošana

Pastāvīgi

Veselības ministrija

Zemkopības ministrija

Iekšlietu ministrija

Veselības ministrija

Zemkopības ministrija

Glābšanas dienests

2.

Glābšanas dienesta vadības un attiecīgu struktūrvienību informēšana

20 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

3.

Apdraudējuma novērtēšana, potenciāli bīstamo objektu un iesaistāmo institūciju apzināšana

3 stundas

Veselības ministrija

Zemkopības ministrija

Veselības ministrija

Zemkopības ministrija

4.

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas priekšsēdētāja informēšana par iespējamiem draudiem

2 stundas

Veselības ministrija

Zemkopības ministrija

Veselības ministrija

Zemkopības ministrija

5.

Darbības stratēģijas izstrādāšana un plānošana kopā ar citām institūcijām

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Veselības ministrija

Zemkopības ministrija

Iekšlietu ministrija

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

Veselības ministrija

Zemkopības ministrija

Glābšanas dienests

6.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības organizēšanas, sniegšanas un pretepidēmijas pasākumu kārtības noteikšana konkrētā gadījumā

Pastāvīgi

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Veselības ministrija

Pašvaldības

Veselības ministrija

Sabiedrības veselības aģentūra

7.

Iedzīvotāju apziņošana un brīdināšana par iespējamo saslimšanu ar infekcijas slimībām vai saindēšanos un profilakses pasākumiem

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Nacionālā radio un televīzijas padome

Satiksmes ministrija

Glābšanas dienests

VB SIA “Latvijas Televīzija

VBS “Latvijas Radio”

BOVAS “Latvijas valsts radio un televīzijas centrs”

8.

Valsts materiālo rezervju atbildīgo glabātāju apziņošana par resursu iespējamo iesaistīšanu

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienesta struktūrvienības

9.

Valsts materiālo rezervju resursu sagatavošana izsniegšanai

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Valsts materiālo rezervju atbildīgie glabātāji

 

2. Gatavības, reaģēšanas un seku likvidēšanas neatliekamie pasākumi

Nr.
p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1.

Informācijas saņemšana par cilvēku, mājlopu, augu masveida saslimšanu un sevišķi bīstamu infekciju parādīšanos

10 min.

Veselības ministrija

Zemkopības ministrija

Iekšlietu ministrija

Veselības ministrija

Sabiedrības veselības aģentūra

Zemkopības ministrija

Glābšanas dienests

2.

Attiecīgu glābšanas dienestu struktūrvienību un iesaistāmo institūciju informēšana

30 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests Iesaistītās institūcijas

3.

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas darba organizēšana

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

4.

Nepieciešamo resursu noteikšana infekcijas slimības uzliesmojuma (epidēmijas) apkarošanai

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Veselības ministrija

Zemkopības ministrija

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

Veselības ministrija

Sabiedrības veselības aģentūra

Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra

Zemkopības ministrija

5.

Iedzīvotāju brīdināšana par iespējamo saslimšanu ar infekcijas slimībām vai saindēšanos un profilakses pasākumiem

2 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Iekšlietu ministrija

Nacionālā Radio un televīzijas padome

Satiksmes ministrija

Pašvaldības

Glābšanas dienests

Valsts policija

VB SIA “Latvijas Televīzija”

VBS “Latvijas Radio”

BO VAS “Latvijas valsts radio un televīzijas centrs”

6.

Karantīnas režīma noteikšana, lai ierobežotu slimības izplatīšanos

4 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Veselības ministrija

Zemkopības ministrija

Pašvaldības

Veselības ministrija

Sabiedrības veselības aģentūra

Zemkopības ministrija

7.

Materiālo resursu mobilizēšana

4 stundas

Veselības ministrija

Zemkopības ministrija

Veselības ministrija

Zemkopības ministrija

8.

Pretepidēmijas un sanitāri higiēnisko pasākumu veikšana evakuēto un pārvietoto iedzīvotāju vidū

Pastāvīgi

Veselības ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Veselības ministrija

Sabiedrības veselības aģentūra un tās filiāles

Pašvaldības

9.

Normatīvajos tiesību aktos un rajonu civilās aizsardzības pasākumu plānos paredzēto pretepidēmijas pasākumu organizēšana un veikšana

Pastāvīgi

Veselības ministrija

Zemkopības ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Veselības ministrija

Sabiedrības veselības aģentūra un tās filiāles

Zemkopības ministrija

Pašvaldības

10.

Valsts materiālo rezervju resursu iesaistīšana

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Mobilizācijas uzdevumu izpildītājs

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

 

21.pielikums

Radiācijas avārijas

1. Preventīvie pasākumi

Nr.
p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1

2

3

4

5

 

Informācijas gatavība

1.

Saņemtās informācijas novērtēšana par radiācijas situāciju un tās iespējamo tālāko attīstību

10 min.

Vides ministrija

Radiācijas drošības centrs

2.

Informācijas un rekomendāciju sniegšana Glābšanas dienestam par informācijas gatavības pakāpes izsludināšanu, civilās aizsardzības sistēmā iesaistīto institūciju, komercsabiedrību apziņošanu, nepieciešamības gadījumā rekomendāciju sniegšana Glābšanas dienestam, sasaukt Ārkārtējo situāciju valsts operatīvo komisiju

20 min.

Vides ministrija

Radiācijas drošības centrs

3.

Informācijas apmaiņas ar citām valstīm un starptautiskām organizācijām nodrošināšana un radiācijas situācijas attīstības un iespējamo seku novērtēšana

1 stunda

Vides ministrija

Radiācijas drošības centrs

4.

Civilās aizsardzības sistēmā iesaistīto institūciju apziņošana, Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas sastāva informēšana, informācijas nodošana plašsaziņas līdzekļiem saskaņā ar Radiācijas drošības centra rekomendācijām

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

5.

Informācijas sniegšana iedzīvotājiem

2 stundas

Nacionālā Radio un televīzijas padome Satiksmes ministrija

VB SIA “Latvijas Televīzija”

VBS “Latvijas Radio”

BO VAS “Latvijas valsts radio un televīzijas centrs”

6.

Rekomendāciju sniegšana Latvijas Tūrisma attīstības aģentūrai par ieteikumiem cilvēkiem, kas dodas uz valstīm, ko skārusi avārijas iedarbība

2 stundas

Vides ministrija

Radiācijas drošības centrs

7.

Ārlietu ministrijas informēšana par to, ka Latvijas Republikas diplomātiskajām pārstāvniecībām ārzemēs, iespējams, būs nepieciešams sniegt palīdzību Latvijas iedzīvotājiem, kuri atrodas valstī, ko skārusi avārijas iedarbība

2 stundas

Vides ministrija

Radiācijas drošības centrs

8.

Radiācijas negadījumu operatīvās brīdināšanas sistēmas datu reģistrēšanas seansu noteikšana un informācijas sniegšana Glābšanas dienestam, ja radiācijas līmenis pārsniedz operatīvās brīdināšanas līmeni

Pastāvīgi un pēc katrām 6 stundām

Vides ministrija

Radiācijas drošības centrs

9.

Pēc informācijas par radiācijas avārijas vietas un laika saņemšanas, radioaktīvā aerosola mākoņa pārvietošanās prognozes izstrādāšana vai iegūšana no starptautiskām organizācijām un tās nosūtīšana Glābšanas dienestam saskaņā ar noslēgto līgumu un Radiācijas drošības centram savstarpēji saskaņotā formā un apjomā

2–3 stundas

Vides ministrija

Latvijas Hidrometeoroloģijas aģentūra

10.

Operatīvās meteoroloģiskās informācijas sniegšana un precizēšana savstarpēji saskaņotā formā un apjomā sistēmā iesaistītām institūcijām

Pastāvīgi un pēc katras stundas

Vides ministrija

Latvijas Hidrometeoroloģijas aģentūra

11.

Dozimetriskās kontroles veikšana robežkontroles un robežpārejas punktos personām, transporta līdzekļiem un kravām, kas šķērsojušas ārvalstu teritorijas ar iespējamu radioaktīvo piesārņojumu

Pastāvīgi

Iekšlietu ministrija

Valsts robežsardze

12.

Radioaktīvā piesārņojuma kontrolēšanas uzsākšana importētajos pārtikas produktos un to piedevās no valstīm, ko skārusi radiācijas avārijas iedarbība

2 stundas

Zemkopības ministrija

Sanitārā robežinspekcija

13.

Radioaktīvā piesārņojuma kontroles uzsākšana importētajos mēslojuma līdzekļos no valstīm, ko skārusi radiācijas avārijas iedarbība un starojuma aktivitātes mērījumu noteikšana

Paaugstinātā gatavība

2 stundas

Zemkopības ministrija

Sanitārā robežinspekcija

14.

Informācijas par kodolavārijas tiešiem draudiem, kas var ietekmēt radiācijas drošību Latvijā, saņemšana un novērtēšana

10 min.

Vides ministrija

Radiācijas drošības centrs

15.

Informācijas un rekomendāciju sniegšana Glābšanas dienestam par nepieciešamību izsludināt sistēmas paaugstināto gatavības pakāpi

10 min.

Vides ministrija

Radiācijas drošības centrs

16.

Paaugstinātas gatavības pakāpes izsludināšana

30 minūtes

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

17.

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas darba organizēšana

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

18.

Iedzīvotāju informēšana par iespējamo radioaktīvo piesārņojumu un veicamajiem aizsardzības pasākumiem

1 stunda

Iekšlietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Nacionālā Radio un televīzijas padome

Satiksmes ministrija

Glābšanas dienests

Policija

Nacionālie bruņotie spēki

VB SIA “Latvijas Televīzija”

VBS “Latvijas Radio”

BO VAS “Latvijas valsts radio un televīzijas centrs”

19.

Pieprasīšana radiācijas situācijas novērošanā iesaistītajām laboratorijām veikt vides objektu, pārtikas produktu, dzīvnieku barības un dzeramā ūdens gamma un beta aktivitātes mērījumus un gamma spektrometrijas mērījumus

1 stunda

Vides ministrija

Veselības ministrija

Zemkopības ministrija

Vides ministrija

Veselības ministrija

Zemkopības ministrija

20.

Stabilā joda preparātu, individuālo aizsardzības līdzekļu, radiācijas mērinstru mentu un individuālo dozimetru, personīgās lietošanas priekšmetu, pārtikas un dzeramā ūdens, transporta iespējamai iedzīvotāju evakuācijai, sakaru un apziņošanas līdzekļu, kā arī evakuācijas un dezaktivācijas punktu aprīkojuma u.c. materiāli tehnisko resursu nodrošinājuma precizēšana

2 – 3 stundas

Iekšlietu ministrija

Satiksmes ministrija

Aizsardzības ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

Satiksmes ministrija

Nacionālie bruņotie spēki

Pašvaldības

21.

Valsts materiālo rezervju atbildīgo glabātāju apziņošana par resursu iespējamo iesaistīšanu

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienesta struktūrvienības

22.

Valsts materiālo rezervju resursu sagatavošana izsniegšanai

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Valsts materiālo rezervju atbildīgie glabātāji

23.

Individuālo dozimetru izsniegšana un personu, kuras var tikt iesaistītas avārijas seku likvidēšanas pasākumos, nodrošināšana ar individuāliem aizsardzības līdzekļiem

24 stundas

Vides ministrija

Radiācijas drošības centrs

24.

Radiācijas negadījumu operatīvās brīdināšanas sistēmas datu reģistrēšanas seansu periodiskuma noteikšana un informācijas sniegšana Ārkārtējo situāciju valsts operatīvajai komisijai un Glābšanas dienestam

Pastāvīgi un pēc katrām 3 stundām

Vides ministrija

Radiācijas drošības centrs

25.

Sistēmā iesaistīto institūciju un dienestu nodrošināšanā ar meteoroloģisko informāciju savstarpēji saskaņotā formā un apjomā

1 stunda

Vides ministrija

Latvijas Hidrometeoroloģijas aģentūra

26.

Nacionālo bruņoto spēku personāla nodrošinājuma ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem un gatavību iedzīvotāju apziņošanai pārbaude atbilstoši noslēgtajiem līgumiem (plāniem)

2–3 stundas

Aizsardzības ministrija

Nacionālie bruņotie spēki

27.

Sagatavošanās neatliekamās un specializētās neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai

2 stundas

Veselības ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Veselības ministrija

Veselības ministrija

Pašvaldības

Katastrofu medicīnas centrs

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesti

28.

Laboratoriju apziņošana, ko atbilstoši noslēgtajiem līgumiem var iesaistīt cilvēku, transporta līdzekļu un kravu radioaktīvā piesārņojuma kontrolē

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Vides ministrija

Veselības ministrija

Glābšanas dienests

Radiācijas drošības centrs

Sabiedrības veselības aģentūra

29.

Reģionālo laboratoriju, kā arī institūciju, ar ko noslēgti līgumi, apziņošana, lai sagatavotu un sniegtu rekomendācijas par mājdzīvnieku aizsardzību un nodrošinātu gatavību dzīvnieku barības un dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu radioaktīvā piesārņojuma kontrolei

2 stundas

Zemkopības ministrija

Zemkopības ministrija

Pārtikas un veterinārais dienests

30.

Institūciju, ar kurām noslēgti līgumi, apziņošana par lauksaimniecībā izmantojamo zemju un augu izcelsmes pārtikas produktu radioaktīvā piesārņojuma kontroles veikšanu

2 stundas

Zemkopības ministrija

Zemkopības ministrija

Pārtikas un veterinārais dienests

31.

Transporta un sakaru līdzekļu nodrošinājuma precizēšana, institūciju un komercsabiedrību ar ko noslēgti līgumi, apziņošana, lai nodrošinātu avārijas seku likvidēšanas pasākumus ar transportu un sakaru līdzekļiem, evakuācijas norisi un, nepieciešamības gadījumā, gatavību izveidot papildus sakaru sistēmas

4 stundas

Satiksmes ministrija

Satiksmes ministrija,

VAS “Latvijas dzelzceļš”

31.1.

Par dzelzceļu un autotransportu starp pilsētām, kuras atrodas dažādos administratīvajos rajonos

4 stundas

Satiksmes ministrija

Satiksmes ministrija,

VAS “Latvijas dzelzceļš”

31.2.

Par autotransportu pilsētu, rajonu un novadu robežās un starp pilsētām viena administratīvā rajona robežās

4 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Pašvaldības

32.

Dezaktivācijas nodrošināšana robežpāreju un robežšķērsošanas punktu tiešā tuvumā cilvēkiem, transporta līdzekļiem un kravām, kas šķērsojušas ārvalstu teritorijas ar radioaktīvo piesārņojumu

12 stundas

Iekšlietu ministrija

Veselības ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Vides ministrija

Glābšanas dienests

Valsts robežsardze

Veselības ministrija

Sabiedrības veselības aģentūra

Pašvaldības

Radiācijas drošības centrs, SIA “RAPA”

 

2. Gatavības, reaģēšanas un seku likvidēšanas pasākumi

Nr.
p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1

2

3

4

5

 

Pilnā gatavība

1.

Apziņošana un civilās aizsardzības sistēmas aktivēšana

     

1.1.

Informācijas, par kodolavāriju, kas var ietekmēt radiācijas drošību Latvijā, saņemšana un novērtēšana

10 min.

Vides ministrija

Radiācijas drošības centrs

1.2.

Ziņošana iekšlietu ministram (Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas priekšsēdētājam) par nepieciešamību izsludināt sistēmas pilnās gatavības pakāpi

10 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

1.3.

Starptautisko organizāciju un valstu, kas var būt pakļautas radiācijas kaitējumam, informēšana

10 min.

Vides ministrija

Radiācijas drošības centrs

1.4.

Informācijas un rekomendāciju sniegšana Glābšanas dienestam par nepieciešamību izsludināt sistēmas pilnās gatavības pakāpi un civilās aizsardzības sistēmā iesaistīto institūciju, komercsabiedrību un pašvaldību apziņošanai

10 min.

Vides ministrija

Radiācijas drošības centrs

1.5.

Krīzes kontroles centra informēšana par situācijas attīstību

10 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

1.6.

Valsts institūciju, pašvaldību, dienestu un komercsabiedrību apziņošana

1 stunda

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

1.7.

Iedzīvotāju brīdināšana un informācijas sniegšana par avārijas attīstību un aizsardzības pasākumiem (joda profilakse, paslēpšanās telpās u.c.

1 stunda

Iekšlietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Nacionālā Radio un televīzijas padome

Satiksmes ministrija

Glābšanas dienests

Valsts policija

Nacionālie bruņotie spēki

VB SIA “Latvijas Televīzija”

VBS “Latvijas Radio”

BO VAS “Latvijas valsts radio un televīzijas centrs”

1.8.

Sakaru sistēmas stabilas darbības un nepieciešamo papildu sakaru sistēmas izveides nodrošināšana

2–3 stundas

Satiksmes ministrija

Satiksmes ministrija

1.9

Tautsaimniecības nodrošināšanas organizēšana ar energoresursiem, kas nepieciešami sabiedrības dzīves un saimnieciskās darbības veikšanai

2–3 stundas

Ekonomikas ministrija

Ekonomikas ministrija

2.

Sabiedrības informēšana

2.1.

Preses konferences rīkošana informācijas sniegšanai plašsaziņas līdzekļiem par notikušo avāriju, tās attīstības gaitu un aizsardzības pasākumiem

Pastāvīgi

Iekšlietu ministrija

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

3.

Radiācijas situācijas novērošanas un izlūkošanas organizēšana

3.1.

Radiācijas negadījumu operatīvās brīdināšanas sistēmas datu reģistrēšanas seansu periodiskuma noteikšana

Pēc katras stundas

Vides ministrija

Radiācijas drošības centrs

3.2.

Radiācijas situācijas izlūkošana 100 km zonā ap avārijas vietu

3 stundas

Vides ministrija

Iekšlietu ministrija

Radiācijas drošības centrs

Glābšanas dienests

3.3.

Detalizēta radiācijas situācijas novērošanas izlūkošana neatliekamo aizsardzības pasākumu plānošanas zonā

6 stundas

Vides ministrija

Radiācijas drošības centrs

Reģionālās vides pārvaldes laboratorijas

3.4.

Pārtikas produktu, dzeramā ūdens, virszemes ūdeņu, veselībai nozīmīgu vielu un materiālu, dzīvojamo telpu radioaktīvā piesārņojuma kontroles veikšana

Pastāvīgi

Veselības ministrija

Vides ministrija

Zemkopības ministrija

Sabiedrības veselības aģentūra

Valsts sanitārā inspekcija

Radiācijas drošības centrs

Pārtikas un veterinārais dienests

4.

Radiācijas situācijas novērtēšana, attīstības prognozēšana un rekomendāciju izstrādāšana

4.1.

Radiācijas situācijas sākotnējā novērtēšana un situācijas attīstības prognozēšana

1 – 2 stundas

Vides ministrija

Radiācijas drošības centrs

4.2.

Radioaktīvā piesārņojuma un starojuma līmeņa noteikšana, radiācijas situācijas novērošanas un izlūkošanas koordinēšana, informācijas apkopošana par avārijas zonas izpētē iesaistīto institūciju un komercsabiedrību veiktā radioaktīvā piesārņojuma mērījumiem, situācijas attīstības prognozēšana, rekomendāciju izstrādāšana aizsardzības pasākumu ieviešanai, radiācijas drošības pasākumu izpildes uzraudzīšana radiācijas avārijas zonā

Pastāvīgi

Vides ministrija

Iekšlietu ministrija

Radiācijas drošības centrs

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas ekspertu un speciālistu grupa

5.

Iedzīvotāju neatliekamo aizsardzības pasākumu organizēšana (stabilā joda profilakse, izvietošana telpās un aizsargbūvēs, evakuācijas pasākumi un piesardzības pasākumu noteikšana lauksaimniecībā)

5.1.

Lēmuma pieņemšana par plānoto masu pasākumu atcelšanu un darba pārtraukšana iestādēs, kas atrodas neatliekamo aizsardzības pasākumu zonā un nav iesaistītas avārijas seku likvidēšanā.

Nodarbību atcelšana izglītības iestādēs, nepieciešamo aizsardzības pasākumu nodrošināšana un personu reģistrācija, kuri atstāj izglītības iestādes, kas atrodas neatliekamo aizsardzības pasākumu zonā

2–3 stundas

Iekšlietu ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

Pašvaldības

5.2.

Stabilā joda preparātu izsniegšanas organizēšana 30 km neatliekamo aizsardzības pasākumu plānošanas zonā ap Ignalīnas atomelektrostacijas tām personām, kurām tās nav iepriekš izdalītas

4 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Iekšlietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Pašvaldības

Glābšanas dienests

Nacionālie bruņotie spēki

5.3.

Evakuācijas pasākumu organizēšana un piedalīšanās cilvēku un materiālo vērtību evakuācijā no radioaktīvā piesārņojuma zonas

24–72 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Iekšlietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Pašvaldības

Valsts policija

Nacionālie bruņotie spēki

5.4.

Transporta līdzekļu nodrošinājuma organizēšana evakuācijas pasākumu veikšanai:

— par dzelzceļa un autotransportu starp pilsētām, kuras atrodas dažādos administratīvajos rajonos

— par autotransportu pilsētu, rajonu un novadu robežās un starp pilsētām viena administratīvā rajona robežās

.

48 stundas

48 stundas

.

Satiksmes ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Satiksmes ministrija

VAS “Latvijas dzelceļš”

Pašvaldības

5.5.

Aizsardzības pasākumu zonā:

— informēšana par lauku darbu pārtraukšanu vai ierobežošanu, lapu dārzeņu, iegūtā piena un no atklātām vietām ņemtā ūdens lietošanas aizliegšana vai ierobežošana, pirms nav veikta tā piesārņojuma kontrole

— pārtikas produktu, dzeramā ūdens un dzīvnieku barības krājumu izveidošana un to novietošana slēgtās telpās;

— dzeramā ūdens ņemšanas vietu nosegšana, mājlopu novietošana slēgtās telpās

.

1 stunda

4 stundas

3 stundas

Iekšlietu ministrija

Nacionālā Radio un televīzijas padome

Satiksmes ministrija

Pašvaldības

Pašvaldības

Glābšanas dienests

Valsts policija

VB SIA “Latvijas Televīzija”

VBS “Latvijas Radio”

BO VAS “Latvijas valsts radio un televīzijas centrs”

Iedzīvotāji

Iedzīvotāji

6.

Sabiedriskās kārtības nodrošināšana

6.1.

Sabiedriskās kārtības nodrošināšana, patrulēšana, nepieciešamās informācijas sniegšana, radioaktīvā piesārņojuma zonas apsardze, evakuācijas maršrutu norādīšana, transporta kustības regulēšana

Pastāvīgi

Iekšlietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Valsts policija

Nacionālie bruņotie spēki

6.2.

Fiziskās aizsardzības nodrošināšana ar radioaktīvo vielu izmantošanu saistītos valsts nozīmes jonizējošā starojuma objektos, kas atrodas avārijas zonā

Pastāvīgi

Iekšlietu ministrija

Drošības policija

7.

Valsts materiālo rezervju resursu iesaistīšana

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Valsts materiālo rezervju atbildīgie glabātāji

8.

Personāla aizsardzība

8.1.

Personāla nodrošināšanas organizēšana ar nepieciešamajiem individuālās aizsardzības līdzekļiem

12 stundas

Iekšlietu ministrija

Vides ministrija

Glābšanas dienests

Radiācijas drošības centrs

8.2.

Personāla individuālās dozimetriskās kontroles nodrošināšana

Pastāvīgi

Vides ministrija

Radiācijas drošības centrs

9.

Medicīniskā un psiholoģiskā palīdzība

9.1.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana

Pastāvīgi

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Veselības ministrija

Pašvaldības

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesti

9.2.

Cietušo personu transportēšanas organizēšana uz specializētiem valsts ārstniecības centriem un iestādēm

Pastāvīgi

Veselības ministrija

Katastrofu medicīnas centrs

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesti

9.3.

Specializētās medicīniskās palīdzības sniegšanas un medicīniskās rehabilitācijas organizēšana un koordinēšana avārijas seku likvidēšanā iesaistītam personālam un avārijā cietušajiem

Pastāvīgi

Veselības ministrija

Katastrofu medicīnas centrs

Bezpeļņas valsts akciju sabiedrības organizācija

P.Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca

9.4.

Veselības aprūpes nodrošināšana radiācijas avārijā cietušajiem, ņemot vērā radiācijas drošības prasību izpildi

Pastāvīgi

Veselības ministrija

Ārstniecības iestādes, kur hospitalizē avārijā cietušos

9.5.

Pretepidēmisko pasākumu un sadzīves apstākļu higiēniskās kontroles veikšana cilvēku pastāvīgās dzīves, pagaidu un pastāvīgās izmitināšanas vietās, kā arī cietušo ārstniecības vietās

Pastāvīgi

Veselības ministrija

Sabiedrības veselības aģentūra

Valsts sanitārā inspekcija

9.6

Psiholoģiskās palīdzības organizēšana un sniegšana radiācijas avārijā cietušajiem

Pastāvīgi

Veselības ministrija

Bezpeļņas organizācija valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Psihiatrijas centrs”

10.

Dezaktivācija

10.1.

Cilvēku un transporta līdzekļu radioaktīvā piesārņojuma kontroles un dezaktivācijas organizēšana un veikšana

Pastāvīgi

Veselības ministrija

Vides ministrija

Iekšlietu ministrija

Sabiedrības veselības aģentūra

Radiācijas drošības centrs

Glābšanas dienests

10.2.

Apdzīvoto vietu, evakuācijas un avārijas seku likvidēšanas darbos iesaistīto vienību pārvietošanās ceļu dezaktivācijas organizēšana

72 stundas

Iekšlietu ministrija

Vides ministrija

Glābšanas dienests

SIA “RAPA”

Radiācijas drošības centrs

10.3.

No radioaktīvi piesārņotajām teritorijām pārvietojošos cilvēku un transporta līdzekļu dezaktivācijas veikšana robežpāreju un robežšķērsošanas punktu tiešā tuvumā

Pastāvīgi

Iekšlietu ministrija

Vides ministrija

Valsts robežsardze

Glābšanas dienests SIA “RAPA”

10.4.

Radioaktīvi piesārņotās augsnes, tehnikas, apģērba, sadzīves un citu priekšmetu apglabāšana SIA”RAPA” glabātuvē vai speciāli izveidotās vietās

Pastāvīgi

Iekšlietu ministrija

Vides ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Glābšanas dienests

SIA “RAPA”

Pašvaldības

Nacionālie bruņotie spēki

11.

Turpmākie aizsardzības pasākumi lauksaimniecībā

11.1.

Informēšana par turpmākiem aizsardzības pasākumiem lauksaimniecībā:

novāktās ražas lietošanas uzturā vai izmantošanas pārstrādei ierobežošana vai aizliegšana;

lauksaimniecības produktu un mājdzīvnieku izvešanas aizliegšana no radioaktīvi piesārņotās teritorijas, savvaļas augu un dzīvnieku gaļas lietošanas aizliegšana vai ierobežošana

24–48 stundas

Iekšlietu ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Nacionālā Radio un televīzijas padome

Satiksmes ministrija

Valsts policija

Glābšanas dienests

Pašvaldības

VB SIA “Latvijas Televīzija”

VBS “Latvijas Radio”

BO VAS “Latvijas valsts radio un televīzijas centrs”

11.2.

Dzīvnieku novietņu izveidošana, dzīvnieku radioaktīvā piesārņojuma kontrole un to sadalīšana grupās, atkarībā no piesārņojuma, nepieciešamības gadījumā to apglabāšana

Pastāvīgi

Zemkopības ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Pārtikas un veterinārais dienests

Pašvaldības

Iedzīvotāji

11.3.

Dzīvnieku dezaktivācijas organizēšana un, nepieciešamības gadījumā, to likvidēšanas kārtības ieteikšana;

Pastāvīgi

Zemkopības ministrija

Pārtikas un veterinārais dienests

11.4.

Dzīvnieku augu izcelsmes pārtikas produktu radioaktīvā piesārņojuma kontrole

Pastāvīgi

Zemkopības ministrija

Pārtikas un veterinārais dienests

Augkopības produkcijas kvalitātes valsts kontroles dienests

11.5.

Pārtikas produktu un dzīvnieku barības radioaktīvā piesārņojuma kontroles organizēšana pārstrādes uzņēmumos un tirdzniecības vietās

Pastāvīgi

Zemkopības ministrija

Pārtikas un veterinārais dienests

11.6.

Rekomendācijas sniegšana dzīvnieku un augu izcelsmes pārtikas produktu tālākai pārstrādei, lai samazinātu radioaktīvo piesārņojumu gala produktos

Pastāvīgi

Zemkopības ministrija

Pārtikas un veterinārais dienests

Augkopības produkcijas kvalitātes valsts kontroles dienests

11.7.

Dzīvnieku un augu izcelsmes pārtikas produktu tālākās pārstrādes organizēšana, lai samazinātu radioaktīvo piesārņojumu

Pastāvīgi

Zemkopības ministrija

Pārtikas un veterinārais dienests

Augkopības produkcijas kvalitātes valsts kontroles dienests

11.8.

Rekomendāciju sniegšana par augu un dzīvnieku aizsardzības, pārtikas produktu dezaktivācijas, augsnes dezaktivācijas un rekultivācijas pasākumu organizēšanu

Pastāvīgi

Zemkopības ministrija

Lauksaimniecības konsultāciju centrs

12.

Evakuēto un pagaidu izmitināto cilvēku aprūpe

12.1.

Evakuēto un pagaidu izmitināto cilvēku reģistra izveidošana un uzturēšana, bojāgājušo un cietušo identifikācijas, uzskaites un pārvietošanas veikšana

48–72 stundas

Iekšlietu ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Valsts policija

Pašvaldības

12.2.

Katastrofā cietušo, evakuēto un pagaidu izmitināto iedzīvotāju neatliekamā materiālā un psihosociālā atbalsta sniegšanas organizēšana, atbilstošo dzīves apstākļu, humanitārās palīdzības sadales, nepieciešamo darba un sadzīves apstākļu nodrošināšana no citām administratīvām teritorijām pieaicinātam glābšanas darbos iesaistītam personālam

Pastāvīgi

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Pašvaldības

12.3.

Pārtikas produktu apgādes sistēmas organizēšana radiācijas avārijā cietušajiem

48 stundas

Zemkopības ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Zemkopības ministrija

Pašvaldības

Iekšlietu ministra vietā —  tieslietu ministrs A.Aksenoks

 

22.pielikums

Terorisms

Gatavības, reaģēšanas un seku likvidēšanas neatliekamie pasākumi

Nr.
p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1

2

3

4

5

1.

Informācijas saņemšana, apstrāde un vadības informēšana

10 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

2.

Attiecīgo dienestu informēšana

20 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

3.

Attiecīgo dienestu, neatliekamās medicīniskās palīdzības ierašanās notikuma vietā

20 min.

Iekšlietu ministrija

Veselības ministrija

Glābšanas dienests

Drošības policija

Valsts policija

Katastrofu medicīnas centrs

Neatliekamā medicīniskā palīdzība

4.

Speciālo dienestu iesaistīšana pretterorisma pasākumu veikšanai

20 min.

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

5.

Notikuma vietas ierobežošana

30 min.

Iekšlietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Valsts un pašvaldību policija

Nacionālie bruņotie spēki

6.

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas darba organizēšana

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Iekšlietu ministrija

7.

Evakuācijas pasākumu veikšana no apdraudētās zonas

4 stundas

Pašvaldība

Iekšlietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Valsts un pašvaldību policija

Nacionālie bruņotie spēki

8.

Krīzes kontroles centra informēšana par situācijas attīstību

Pēc katrām 2 stundām

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

9.

Iedzīvotāju informēšana par radušos situāciju

2 stundas

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

10.

Psiholoģiska atbalsta sniegšana iedzīvotājiem

Pastāvīgi

Veselības ministrija

Pašvaldības

Katastrofu medicīnas centrs

Pašvaldības

11.

Pārrunu veikšana ar teroristiem

Pastāvīgi

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

12.

Teroristu izvirzīto prasību saskaņošana ar valdību

Pastāvīgi

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

13.

Ķīlnieku sarakstu sastādīšana un precizēšana

Pastāvīgi

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

14.

Diplomātisko pārstāvniecību informēšana par notikušo

Pastāvīgi

Ārlietu ministrija

Ārlietu ministrija

15.

Iespējamās informācijas iegūšana par teroristiem

Pastāvīgi

Iekšlietu ministrija

Interpols

16.

Starpvalstu palīdzības pieprasīšana no ārvalstu dienestiem

Pēc valdības lēmuma

Ārlietu ministrija

Iekšlietu ministrija

Ārlietu ministrija

Iekšlietu ministrija

17.

Darbs ar masu medijiem informācijas sagatavošanā

Pastāvīgi

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

Ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija

18.

Seku likvidēšanas neatliekamo pasākumu veikšana

Pastāvīgi

Iekšlietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Pašvaldības

Finanšu ministrija

Veselības ministrija

Vides ministrija

Iekšlietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Pašvaldības

Finanšu ministrija

Veselības ministrija

Vides ministrija

19.

Valsts materiālo rezervju resursu iesaistīšana

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Materiālo rezervju atbildīgie glabātāji

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

 

23.pielikums

Civilās aizsardzības sistēmas darbība militāra iebrukuma vai kara gadījumā

1. Preventīvie pasākumi

Nr.
p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1

2

3

4

5

1.

Saskaņā ar valdības lēmumu ministriju un to padotībā esošo iestāžu un pašvaldību apziņošana

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

2.

Iedzīvotāju informēšana par situācijas attīstības gaitu un veicamajiem pasākumiem

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Satiksmes ministrija

Aizsardzības ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Nacionālā Radio un televīzijas padome

Glābšanas dienests

Valsts policija

BO VAS “Latvijas valsts radio un televīzijas centrs”

Nacionālie bruņotie spēki

Pašvaldības

VB SIA “Latvijas Televīzija”

VBS “Latvijas Radio”

3.

Televīzijas un radio studiju darbības sagatavošana pārorientēšanai informatīvo un propagandas materiālu izplatīšanai iedzīvotājiem

4 stundas

Nacionālā Radio un televīzijas padome

VB SIA “Latvijas Televīzija” vadība

VBS “Latvijas Radio” vadība

4.

Valsts materiālo rezervju atbildīgo glabātāju apziņošana par resursu iespējamo iesaistīšanu

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienesta struktūrvienības

5.

Valsts materiālo rezervju resursu sagatavošana izsniegšanai

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Valsts materiālo rezervju atbildīgie glabātāji

6.

Sabiedriskās kārtības uzturēšanas pasākumu pastiprināšana

6 – 8 stundas

Iekšlietu ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Valsts policija

Pašvaldības

7.

Apziņošanas, trauksmes un sakaru pārbaude un iespējamo papildus sakaru līdzekļu iesaistīšana iedzīvotāju apziņošanā

12 stundas

Iekšlietu ministrija

Satiksmes ministrija

Glābšanas dienests

Sakaru sistēmas operatori

8.

Krīzes kontroles centra informēšana par preventīvajiem pasākumiem civilās aizsardzības jomā

Pastāvīgi un pēc katrām 6 stundām

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

9.

Mobilizējamo civilās aizsardzības formējumu gatavības (personālsastāvs, materiālais nodrošinājums, ekipējums, aizsardzības līdzekļi) pārbaude mobilizācijai

24 stundas

Iekšlietu ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Ministriju vadītāji

Glābšanas dienests

Pašvaldības

Iestādes

Komercsabiedrības

10.

Nacionālo bruņoto spēku mobilizācijas pieprasījumu izpildes gatavības pārbaude

Saskaņā ar Nacionālo bruņoto spēku plānu

Ministrijas

Pašvaldības

Iestādes

Pašvaldības

11.

Saimnieciskās darbības pārtraukšana patvertnēs un to atbrīvošana

24 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Pašvaldības

Pašvaldības

Patvertņu īpašnieki (apsaimniekotāji)

12.

Patvertņu iekārtu pārbaude un sakārtošana iedzīvotāju uzņemšanai

24 stundas

Pašvaldības

Patvertņu īpašnieki (apsaimniekotāji)

13.

Iedzīvotāju nodrošināšanas ar pārtiku, energoresursiem un medicīniskās palīdzības sniegšanas kārtības precizēšana

24 stundas

Zemkopības ministrija

Ekonomikas ministrija

Veselības ministrija

Zemkopības ministrija

Ekonomikas ministrija

Veselības ministrija

14.

Iedzīvotāju iespējamās evakuācijas no bīstamās zonas pasākumu precizēšana atbilstoši republikas pilsētu, rajonu civilās aizsardzības pasākumu plāniem

24 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Iekšlietu ministrija

Pašvaldības

Valsts policija

15.

Valsts līmeņa svarīgu objektu pastiprinātas apsardzes un aizsardzības organizēšana

24 stundas

Iekšlietu ministrija

Aizsardzības ministrija

Iekšlietu ministrija

Aizsardzības ministrija

16.

Kultūras mantojuma, vizuālās mākslas, muzeju vērtību, valsts arhīva dokumentu, bibliotēku fondu saglabāšanas organizēšana uz vietas un sagatavošana daļējai evakuācijai

48 stundas

Kultūras ministrija

Valsts arhīvi, muzeji, bibliotēkas

17.

Brīvības pieminekļa saglabāšanas organizēšana

48 stundas

Iekšlietu ministrija

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija

Iekšlietu ministrija

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija

 

2. Gatavības, reaģēšanas un seku likvidēšanas neatliekamie pasākumi

Nr.
p.k.

Nosaukums

Izpildes termiņš

Par izpildi atbildīgā nozare (ministrija)

Izpildītāji

1

2

3

4

5

 

Ja draudu periodā netika veikti plānotie pasākumi, tad militāra iebrukuma vai kara gadījumā veic arī draudu periodā plānotos pasākumus

     

1.

Saskaņā ar iekšlietu ministra norādījumu veikt Ministriju un to padotībā esošo iestāžu apziņošanu par civilās aizsardzības pasākumu realizāciju

20 min.

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

2.

Ministriju un to padotībā esošo iestāžu pāriešana uz darba režīmu militāra iebrukuma vai kara gadījumā

2 stundas

Ministriju un iestāžu vadītāji

Ministrijas un iestādes

3.

Pēc mobilizācijas izsludināšanas civilās aizsardzības formējumu mobilizācija (nokomplektēšana ar personālu, aprīkojumu, tehniku, transportu, individuālajiem aizsardzības līdzekļiem), darbības režīma noteikšana

48 stundas

Iekšlietu ministrija

Ministrijas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Glābšanas dienests

Iestādes

Pašvaldības

4.

Iedzīvotāju informēšana par situāciju un veicamajiem pasākumiem

2 stundas

Iekšlietu ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Nacionālā Radio un televīzijas padome

Satiksmes ministrija

Glābšanas dienests

Valsts policija

Pašvaldības

VB SIA “Latvijas Televīzija”

VBS “Latvijas Radio”

BO VAS “Latvijas valsts radio un televīzijas centrs”

5.

Krīzes kontroles centra informēšana par Iekšlietu ministrijas un to padotībā esošo iestāžu gatavību

Pastāvīgi un pēc katrām 6 stundām

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

6.

Valsts materiālo rezervju individuālo aizsardzības līdzekļu izsniegšana iedzīvotājiem

48 stundas

Iekšlietu ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Glābšanas dienests

Valsts materiālo rezervju atbildīgie glabātāji

Pašvaldības

7.

Iedzīvotāju evakuācija no bīstamās zonas saskaņā ar republikas pilsētu, rajonu civilās aizsardzības pasākumu plāniem

48 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Iekšlietu ministrija

Pašvaldības

Valsts policija

8.

Kultūras mantojuma, vizuālās mākslas, muzeju vērtību, valsts arhīva dokumentu, bibliotēku fondu ieplānotā evakuācija

48 stundas

Kultūras ministrija

Satiksmes ministrija

Valsts arhīvi, muzeji, bibliotēkas

Satiksmes ministrija

9.

Brīvības pieminekļa apsardzes organizēšana

Pastāvīgi

Iekšlietu ministrija

Valsts policija

10.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana cietušajiem un veselības aprūpes nodrošināšana iedzīvotājiem, katastrofu medicīnas sistēmas izvēršana darbam

Pastāvīgi

Veselības ministrija

Veselības ministrija

Katastrofu medicīnas centrs

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesti

11.

Iedzīvotājiem normētās apgādes ieviešana

48 stundas

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Visas ministrijas

Pašvaldības

Visas ministrijas

12.

Bīstamo ķīmisko vielu un sprāgstvielu daudzumu samazināšana uzņēmumos, kas nodarbojas ar to glabāšanu un izmanto ražošanā

48 stundas

Attiecīgas ministrijas

Uzņēmumu vadītāji

13.

Svarīgu valsts objektu pastiprināta apsardze un aizsardzība

Pastāvīgi

Aizsardzības ministrija

Iekšlietu ministrija

Nacionālie bruņotie spēki

Valsts policija

14.

Glābšanas darbu veikšana

Pastāvīgi

Iekšlietu ministrija

Glābšanas dienests

Civilās aizsardzības formējumi

Citas reaģēšanā iesaistītās juridiskas un fiziskas personas

15.

Valsts materiālo rezervju resursu iesaistīšana

4 stundas

Iekšlietu ministrija

Valsts materiālo rezervju atbildīgie glabātāji

Valsts materiālo rezervju atbildīgie darbinieki

16.

Atbalsts Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un civilās aizsardzības formējumiem

Pastāvīgi

Ministrijas

Pašvaldības

Iestādes

Pašvaldības

17.

Medicīniskās palīdzības sniegšanas organizācija kara darbībā cietušajiem. Apgāde ar medikamentiem un medicīniskiem materiāliem

Pastāvīgi

Veselības ministrija

Veselības ministrija

18.

Sakaru nodrošināšana un iespējamo papildus sakaru sistēmu organizēšana

Pastāvīgi

Satiksmes ministrija

Satiksmes ministrija

19.

Dzelzceļa, autotransporta, jūras satiksmes, ostu, gaisa satiksmes darbības nodrošināšana: — dzelzceļa un autotransporta starp pilsētām, kuras atrodas dažādos administratīvajos rajonos, jūras un gaisa satiksmi;

— autotransporta pilsētu, rajonu un novadu robežās un starp pilsētām viena administratīvā rajona robežās

Pastāvīgi

Pastāvīgi

Satiksmes ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Satiksmes ministrija

Pašvaldības

20.

Nodrošināšana ar pārtikas produktiem

Pastāvīgi

Zemkopības ministrija

Zemkopības ministrija

21.

Nodrošināšana ar uzkrātajiem finanšu resursiem

Pastāvīgi

Finanšu ministrija

Finanšu ministrija

22.

Nodrošināšana ar energoresursiem no valsts rezervēm

Pastāvīgi

Ekonomikas ministrija

Ekonomikas ministrija

23.

Sabiedriskās kārtības uzturēšanas nodrošināšana

Pastāvīgi

Iekšlietu ministrija

Iekšlietu ministrija

24.

Starptautiskās sadarbības mobilizācijas jautājumos koordinēšana, ārvalstu humānās palīdzības saņemšanas koordinēšana

Pastāvīgi

Ārlietu ministrija

Ārlietu ministrija

25.

Mobilizējamo resursu uzskaite un mobilizācijas uzdevumu realizācija

Pastāvīgi

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Pašvaldības

26.

Nacionālo bruņoto spēku nodrošināšana ar hidrometeoroloģisko informāciju

Pastāvīgi

Vides ministrija

Latvijas Hidrometeoroloģijas aģentūra

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

24.pielikums

24-452 COPY.GIF (95595 bytes)

Iekšlietu ministra vietā — tieslietu ministrs A.Aksenoks

 

25. pielikums

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta sadarbības dokumenti gatavības, reaģēšanas un seku likvidēšanas neatliekamo pasākumu veikšanai

Nr.
p.k.

Organizācija, iestāde vai institūcija

Sadarbība

1

2

3

1.

Valsts akciju sabiedrības “Latvenergo“ uzņēmums “Rīgas elektrotīkli”

Sadarbības instrukcija ugunsgrēku gadījumos

2.

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Baltijas Helikopters”

Sadarbības līgums par helikopteru BELL 206B un MD500E izmantošanu

3.

Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēki

Sadarbības līgums par rīcību dzēšot ugunsgrēkus JS u.c. objektos, objektu ugunsdrošības uzraudzība.

4.

Valsts policijas Ekspertīžu centrs

Sadarbība līgums par ķīmisko vielu identifikāciju

5.

Aviācijas meklēšanas — glābšanas koordinācijas centrs

Sadarbības plāns aviokatastrofu gadījumā, veicot glābšanas operācijas

6.

“Latgales AVIO” helikopteru avio kompānijas Rīgas filiāle

Sadarbības līgums par helikoptera MI-2 izmantošanu

7.

Iekšlietu ministrijas Pretterorisma vienība “Omega”

Sadarbības līgums par palīdzību eju un aizsprostojumu pārvarēšanā, sprādzienu novēršanā, alpīnisma pakalpojumu sniegšanā

8.

Rīgas ātrās medicīniskās palīdzības stacija

Sadarbības instrukcija dabas un tehnogēnās katastrofās, medicīniskās palīdzības sniegšana negadījuma vietā.

9.

Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēki

Sadarbības līgums par gaisa kuģu izmantošanu

10.

Valsts bezpeļņas sabiedrība “Latvijas Radio”

Vienošanās protokols par Ārkārtējas informācijas sniegšanu sniegšanu pa radio

11.

Valsts policijas Kinoloģijas centrs

Sadarbības līgums par suņu izmantošanu cilvēku meklēšanā un glābšanā sabrukušu ēku drupās un citās vietās

12.

Valsts bezpeļņas sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Latvijas Televīzija”

Sadarbība līgums par Ārkārtējas informācijas sniegšanu TV

13.

Veselības ministrijas Valsts akciju sabiedrība “Sabiedrības veselības aģentūra”

Sadarbības līgums ūdens, gaisa un augsnes toksiskā piesārņojuma identificēšanai un kvantitatīvai noteikšanai (Toksiskas vielas, gāzes, pesticīdi, radioaktīvas vielas)

14.

Latvijas Hidrometeoroloģiskā aģentūra

Hidrometeoroloģiskās informācijas sniegšana

15.

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību “LatRosTrans”

Sadarbības līgums avārijas un glābšanas darbos “LatRosTrans” objektos

16.

Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēki

Sadarbības plāns meklēšanas un glābšanas pasākumos uz jūras un ostās

17.

Valsts uzņēmums “Materiālās rezerves”

Vienošanās protokols par putu radītāja izsniegšanu no materiālajām rezervēm ugunsgrēku gadījumos

18.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests Valsts meža dienests Meža apsardzības un aizsardzības daļa

Metodiskie norādījumi mežu ugunsgrēku dzēšanā. Sadarbības kārtība mežu ugunsgrēku dzēšanā, tālruņu saraksts

19.

Nacionālie bruņotie spēki

Sadarbības līgums par sadarbību glābšanas darbos

20

Valsts akciju sabiedrības “Latvijas dzelzceļš”

Sadarbības līgums par apmaiņu ar operatīvo informāciju ugunsgrēku, katastrofu u.c. gadījumos

21.

Akciju sabiedrība “Latvijas gāze”

Sadarbības līgums par sadarbību ugunsgrēku un avāriju gadījumos

22.

Sabiedriskā organizācija — Krīzes centrs “Skalbes”

Sadarbības līgums par psiholoģiskās palīdzības sniegšanu cietušajiem un VUGD personālam negadījuma vietā

23.

Valsts akciju sabiedrības “Starptautiskā lidosta Rīga”

Rīcības plāns aviācijas avāriju situācijās

24.

Rīgas bāreņu sociālās rehabilitācijas un atbalsta centrs “Marsa gatve”

Vien. protokols par sociālās, medicīniskās un psiholoģiskās palīdzības sniegšanu cietušajiem un bez pajumtes palikušajiem bērniem

25.

Sabiedriska organizācija Latvijas Sarkanais Krusts

Sadarbības līgums par palīdzības sniegšanu cietušajiem, tehniskās palīdzības sniegšana, starptautiskas palīdzības organizēšana.

26.

Akciju sabiedrība “Latvijas neatkarīgā televīzija”

Vienošanās protokols par Ārkārtējas informācijas sniegšanu TV

27.

Akciju sabiedrība “Radio SWH”

Vienošanās protokols par Ārkārtējas informācijas sniegšanu pa radio

28.

Valsts akciju sabiedrības “Latvijas dzelzceļš”

Vienošanās protokols par sadarbību ugunsgrēku dzēšanā, avārijas un glābšanas darbos

29.

Sabiedrība ar ierobežotu “Radio Skonto”

Instrukcija par Ārkārtējas informācijas sniegšanu pa radio

30.

Latvijas vides aģentūra

Sadarbības līgums par radiācijas informācijas iegūšanu, bezsaimnieka ķīmisko vielu sastāva identifikāciju

Iekšlietu ministra vietā —  tieslietu ministrs A.Aksenoks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!