Ministru kabineta noteikumi Nr.399
Rīgā 2003.gada 15.jūlijā (prot. Nr.40, 36.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 20.novembra noteikumos Nr.491 “Piena, apstrādāta piena un piena produktu aprites noteikumi”
Izdoti saskaņā
ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4.panta otro daļu, 8.panta otro daļu un 13.panta trešo daļu
Izdarīt Ministru kabineta 2001.gada 20.novembra noteikumos Nr.491 “Piena, apstrādāta piena un piena produktu aprites noteikumi” (Latvijas Vēstnesis, 2001, 172.nr.; 2002, 94.nr.) šādus grozījumus:
1. Papildināt noteikumus ar 5.1, 5.2 un 5.3 punktu šādā redakcijā:
“5.1 Piena ražotājs drīkst pārdot govs pienu Pārtikas un veterinārajā dienestā reģistrētam sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumam, ja ar to ir noslēgts līgums par piena piegādi noteiktā daudzumā un tiek ievērotas šādas prasības:
5.1 1. Pārtikas un veterinārā dienesta attiecīgās teritoriālās struktūrvienības inspektors:
5.1 1.1. ir novērtējis piena ieguves, pirmapstrādes, glabāšanas un transportēšanas procesu un sniedzis atzinumu, ka piena ieguves, pirmapstrādes, glabāšanas un transportēšanas prasības tiek ievērotas;
5.1 1.2. pārbauda dzīvnieku novietni ne retāk kā reizi trijos mēnešos;
5.1 2. dzīvnieki tiek izmeklēti saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta ikgadējo dzīvnieku infekcijas slimību profilakses un apkarošanas plānu, un tiem nav konstatēti infekcijas slimību ierosinātāji;
5.1 3. piens tiek izmeklēts saskaņā ar šo noteikumu 25.punktā noteiktajām prasībām, kā arī reizi trijos mēnešos tiek pārbaudīta patogēno mikroorganismu klātbūtne pienā;
5.1 4. Pārtikas un veterinārā dienesta pilnvarots veterinārārsts novērtē dzīvnieku veselību ne retāk kā reizi mēnesī, ņem paraugus šo noteikumu 5.1 2. un 5.1 3.apakšpunktā noteiktajiem laboratoriskajiem izmeklējumiem un pēc to rezultātu saņemšanas sniedz atzinumu par piena izmantošanu;
5.1 5. piens atbilst šo noteikumu 13. un 15.punktā un normatīvajos aktos par pārtikas piesārņojumu noteiktajām prasībām.
5.2 Šo noteikumu 5.1 punktā minētais sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums, saņemot pienu no piena ražotāja:
5.2 1. izmēra un reģistrē īpašā žurnālā piena temperatūru. Ja tā ir augstāka par 10 °C, pienu nepieņem;
5.2 2. reģistrē saņemtā piena daudzumu;
5.2 3. dzeramo pienu pēc tā saņemšanas nekavējoties termiski apstrādā, karsējot 100 °C temperatūrā vismaz 30 sekundes. Pēc karsēšanas pienu atdzesē ne ilgāk kā divas stundas un uzglabā 2 °C līdz 6 °C temperatūrā ne ilgāk kā 36 stundas.
5.3 Šo noteikumu 5.1 1.1.apakšpunktā minētā atzinuma kopija glabājas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā, kuram piena ražotājs pārdod pienu.”
2. Papildināt noteikumus ar 131.1 punktu šādā redakcijā:
“131.1 Noteikumu 5.1, 5.2 un 5.3 punkts zaudē spēku ar īpašiem Ministru kabineta noteikumiem.”
Ministru prezidents E.Repše
Zemkopības ministrs M.Roze
Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 19.jūliju.