• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mājokļu siltināšanas projektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.07.2003., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77362

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par projektu "Rail Baltica"

Vēl šajā numurā

18.07.2003., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mājokļu siltināšanas projektu

15.jūlijā Vides ministrijā (VM) notika preses konference, ko rīkoja vides ministrs Raimonds Vējonis kopā ar Latvijas Hipotēku un zemes bankas valdes priekšsēdētāju un prezidentu Inesi Feiferi un Vides investīciju fonda valdes priekšsēdētāju Ilzi Puriņu.

Konferences mērķis bija informēt par Vācijas un Latvijas valdību atbalstītu projektu “Mājokļa sanācijas iniciatīva enerģijas taupīšanai”, kas paredz apmēram 11 daudzdzīvokļu māju siltināšanu. Šo projektu kopīgi realizē Vācijas Vides, dabas aizsardzības un reaktoru drošības federālā ministrija, Vācijas attīstības banka “Kreditanstalt fūr Wiederaufbau”, Latvijas Vides ministrija, Vides investīciju fonds un Latvijas Hipotēku un zemes banka.

Vides ministrs Raimonds Vējonis atzina, ka sliktas siltumizolācijas dēļ mājai rodas lieli siltuma zudumi un ēkas apkurināšanai tiek izmantots vairāk resursu. Bez tam atmosfērā palielinās ogļskābās gāzes piesārņojums. Ir aprēķināts, ka, apkurinot nesiltinātu dzīvokli, gada laikā dabā nonāk apmēram trīs tonnas ogļskābās gāzes. Bet, realizējot projektu, tās daudzums varētu samazināties par 50—55% jeb 1000 tonnām.

Projekts tiks sākts jau šogad, un to īstenot paredzēts divos gados. Pašvaldībām, dzīvokļu īpašnieku sabiedrībām un dzīvokļu īpašniekiem konkursa kārtībā tiek piedāvāta iespēja saņemt kredītu ar samazinātu procentu likmi mājas kompleksās siltināšanas projekta finansēšanai.

Paredzēts, ka kredītus izsniegs Hipotēku un zemes banka, tie tiks piešķirti pēc tipveida projekta būvētām daudzdzīvokļu mājām, un naudu būs iespējams saņemt gan latos, gan eiro. Kredīta nomaksas laiks var būt pat 20 gadi.

Vides ministrs atgādināja, ka Vācijas valdība ir paredzējusi piešķirt dāvinājumu nedaudz vairāk kā 2 miljonus eiro kredīta procentu likmes samazināšanai un daļējai izmaksu segšanai pirmajiem projektiem. Kopumā ir piešķirti 5 miljoni eiro, no kuriem 3,5 miljoni eiro paredzēti sanācijas pasākumu finansēšanai 2003.gadā, bet 1,5 miljoni eiro sanācijas projektu finansēšanai nākamajā gadā.

Runājot par kredīta saņemšanas un nomaksas noteikumiem, Inesis Feiferis pastāstīja, ka kredītprocentu likme pirmajā gadā būs 2,5%, ja pašvaldība kredīta saņemšanai sniegs garantijas. Ar katru nākamo gadu likme pieaugs un desmitajā gadā sasniegs 5,28%. Ja kredīts tiks nodrošināts ar nekustamo īpašumu, kredītlikme pirmajā gadā būs 2,75%, bet desmitajā gadā — 5,63% savukārt, ja kredīts tiks izsniegts bez ķīlas nodrošinājuma, kredītprocentu likme pirmajā gadā būs 3,75%, bet desmitajā — 6,63%. Sākot no 11. gada, kredītlikme tiks piemērota pēc tā brīža procenta likmes. Bankas prezidents norādīja, ka pirmo divu siltināto māju dzīvokļu īpašnieki katrs saņems subsīdijas 1000 eiro apmērā.

Pieteikumi konkursam līdz 15.augustam jānosūta Hipotēku un zemes bankai. Sīkāka informācija par projektu, kā arī pieteikuma anketa meklējama VM, Vides investīciju fonda un Hipotēku bankas interneta mājaslapās “www.vidm.gov.lv”, “www. lvif.gov.lv”, “www.hipo.lv”.

Zaida Kalniņa, “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!