• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
In memoriam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.07.2003., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77376

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trešdiena, 23.07.2003.

Laidiena Nr. 107, OP 2003/107

Vēl šajā numurā

18.07.2003., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

In memoriam

Pasaulē mazākās fotokameras radītājs Valters Caps aizgājis pasaules lielajos mūžības ceļos

CAPS.JPG (17958 bytes)
Foto: Pēteris Korsaks

Latvijas Zinātņu akadēmija un Latvijas Fotogrāfijas muzejs saņēmis ziņu, ka 2003. gada 17. jūlijā Šveicē, savā dzīvesvietā, miris VEF “Minox” foto kameras izgudrotājs Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktors Valters Caps (Walter Zapp).

Valters Caps dzimis Rīgā 1905. gada 4. septembrī vācbaltu ģimenē. Līdz 1921. gadam ģimene dzīvoja Rīgā, pēc tam pārcēlās uz dzīvi Tallinā. Dzīvojot un strādājot Igaunijā, V.Capam radās ideja par miniatūras fotokameras radīšanu, kas vienā eksemplārā tika izgatavota 1936. gadā. Tā kā nebija nevienas rūpnīcas, kas uzņemtos fotokameras sērijveida ražošanu, rūpnīca VEF apņēmās 18 mēnešu laikā “Minox” kameru ieviest ražošanā.

Valters Caps, 2001. gadā būdams Rīgā, turpināja apbrīnot tālaika VEF darbinieku spējas tik īsā laikā radīt pasaulē mazāko fotokameru, kas darbojās pēc pilnīgi jauniem principiem nekā esošās fotokameras. Izgudrotāja un dizainera nopelns ir tas, ka pēc šīs unikālās fotokameras radīšanas visas pasaules foto vēstures grāmatas pieminēja neatkarīgās Latvijas ražojumu, kaut arī Latvijas kā valsts vārds 50 gadus no pasaules kartes bija izdzēsts.

Šķiroties no Rīgas, Valtera Capa vēlme bija savu 100 gadu jubileju atzīmēt Rīgā. Diemžēl viņa piemiņai varam vien aizdegt svecīti un izteikt līdzjūtību tuviniekiem: dēlam, mazmeitai un vedeklai, kā arī Latvijas sabiedrībai, kas viņu iepazina divās ciemošanās reizēs Latvijā un Igaunijā.

 

Pēteris Korsaks, Latvijas Fotogrāfijas muzeja galvenais speciālists

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!