Latvijas Pārtikas centra informācija
Rīgā 2003. gada 14.jūlijā
Eiropas Savienībā atzītās jaunās pārtikas saraksts
(Turpinājums. Sākumu skat. “Latvijas Vēstnesī” Nr.7, 15.01.2003.;
Nr. 36, 06.03.2003.)
Sastādīts, pamatojoties uz Ministru kabineta 2002. gada 9. jūlija noteikumu Nr.295 “Jaunās pārtikas novērtēšanas kārtība un jaunās pārtikas klasifikācijas, marķēšanas un kvalitātes prasības” 12. punktu:
Nr. p.k. |
Pieteicēja nosaukums un adrese |
Jaunās pārtikas nosaukums |
Atzīšanas datums/ Eiropas Komisijas lēmuma numurs |
23. |
Morinda Inc. 333 W.River Park Drive Provo, UT 84604 USA |
Sula, kas iegūta no morindas (Morinda citrifolia L.) augļiem (“noni” sula) kā jaunās pārtikas sastāvdaļa. |
05.06.2003. 2003/426/EC |
24. |
Martek Biosciences Corporation 6480 Dobbin Road Columbia Maryland 21045 USA |
Eļļa ar palielinātu dokoza- heksaēnskābes saturu (DHA), kas iegūta no mikroaļģēm Schizochytrinum sp. Eļļas tīrības kritēriji: skābes skaitlis ne vairāk kā 0,5 mg KOH/g; peroksīda skaitlis ne vairāk kā 5,0 miliekv./kg eļļas; mitrums un gaistošās vielas ne vairāk kā 0,05%; nepārziepojamas vielas ne vairāk kā 4,5%; trans- taukskābes ne vairāk kā 1%; DHA saturs ne mazāk kā 32%. Pārtika, kurai atļauts pievienot eļļu ar palielinātu DHA saturu, nepārsniedzot šādu DHA daudzumu pārtikā: piena produkti, izņemot piena dzērienus, — 200 mg/100g, siera produkti — 600 g/100 g; piena produktu analogi, izņemot dzērienus, — 200 mg/100g, siera produktu analogi — 600 g/100 g; margarīns un tam līdzīgi produkti, salātu mērces — 600 mg/100 g; sausās brokastis — 500 mg/100 g; uztura bagātinātāji — 200 mg ražotāja noteiktajā uztura bagātinātāja dienas devā; diētiskā pārtika cilvēkiem ar veselības traucējumiem; diētiskā pārtika ar samazinātu enerģētisko vērtību — 200 mg/ ēdienreizes uztura aizstājējā. |
05.06.2003. 2003/427/EC |
Latvijas Pārtikas centra direktors U.Ārmanis