• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas kredītreitingu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.07.2003., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77467

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad katram jāsaprot, sava tēvasēta jāsakopj

Vēl šajā numurā

23.07.2003., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas kredītreitingu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra “Fitch Ratings” pirmdien, 21.jūlijā, publicējusi ikgadējo ziņojumu par Latvijas kredītreitingu, palielinot Latvijas reitingu ilgtermiņa aizdevumiem ārvalstu valūtā no BBB uz BBB+.

“Fitch Ratings” apstiprinājusi šādus kredītreitingus:

ilgtermiņa aizdevumiem ārvalstu valūtā — BBB+

ilgtermiņa aizdevumiem vietējā valūtā — A

īstermiņa aizdevumiem ārvalstu valūtā — F3

Nākotnes vērtējums — stabils (a stable outlook).

“Fitch Ratings” ziņojumā norāda, ka Latvijas reitinga paaugstināšanu ir stimulējusi mūsu valsts stabilā ekonomikas izaugsme, strukturālās reformas, banku sektora nostiprināšanās un stabilā ārvalstu investīciju plūsma. Latvijai, kā uzsvērts, ir viens no augstākajiem ārvalstu investīciju rādītājiem ES kandidātvalstīs. Arī publisko finanšu sistēmas stabilitāte ir iemesls reitinga paaugstināšanai. Piemēram, Latvijas valsts parāds, kas ir tikai 15% pret IKP, ir zemākais valsts parāda līmenis no visām valstīm, kam ir BBB reitings.

Vienīgais negatīvais “Fitch Ratings” ziņojumā minētais aspekts ir Latvijas maksājumu bilances tekošā konta deficīts, tāpēc arī tiek norādīts, ka tālākais Latvijas reitinga iespējamais palielinājums būs atkarīgs no mūsu valsts iespējām samazināt šo deficītu.

Finanšu ministrs Valdis Dombrovskis ir iepriecināts par Latvijas reitinga paaugstinājumu un uzskata, ka šis fakts izslēdz spekulācijas iespējas par pašreizējo budžeta stāvokli un tautsaimniecības attīstību:

““Fitch Ratings” lēmums paaugstināt Latvijas reitingu ir objektīvs mūsu valsts novērtējums – tā ir atzinība gan ekonomikas attīstības tempam, gan uzņēmējdarbības un makroekonomiskās vides stabilitātei, gan arī valsts fiskālajai politikai. Tādējādi šis vērtējums, kas ir tieši pretējs pēdējā laikā izskanējušajām spekulācijām par reitinga pazemināšanas iespējām, apliecina, ka valsts dodas pareizā attīstības virzienā un mēs kļūstam arvien cienījamāki partneri potenciālajiem investoriem un citiem finanšu sfēras pārstāvjiem.”

Kā zināms, kredītreitingu aģentūras “Standard & Poor’s” Latvijai sniegtais novērtējums ilgtermiņa aizdevumiem ārvalstu valūtā arī ir BBB+, bet aģentūras “Moody’s” piešķirtais reitings ir A2.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!