• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1995. gada 22. aprīļa noteikumi Nr. 109 "Noteikumi par Nodokļu maksātāju reģistru". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.1995., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77502

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 110

Grozījumi likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru"

Vēl šajā numurā

25.04.1995., Nr. 63

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 109

Pieņemts: 22.04.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 109

Rīgā 1995. gada 22. aprīlī (prot Nr. 21  2. §)

Noteikumi par Nodokļu maksātāju reģistru

Izdoti Satversmes 81. pantā noteiktajā kārtībā

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā Valsts ieņēmumu dienesta iestādes Latvijas Republikas teritorijā reģistrē nodokļu maksātājus, kā arī Nodokļu maksātāju reģistra tiesisko statusu un darbības pamatus.

2. Valsts ieņēmumu dienests ar tā iestāžu starpniecību veido vienotu reģistrācijas sistēmu.

3. Latvijas Republikā nodokļu maksātāju reģistrācija jāveic atbilstīgi likumiem un normatīvajiem aktiem, kā arī šiem noteikumiem.

4. Nodokļu maksātāju reģistrā ietilpst:

4.1. fizisko personu nodokļu maksātāju reģistrs;

4.2. juridisko personu un citu personu (uz līguma vai norunas pamata izveidotu fizisku un (vai) juridisku personu grupu vai to pārstāvju (tālāk tekstā — «citas personas»)) nodokļu maksātāju reģistrs.

II. Nodokļu maksātāju reģistra datu bāze

5. Nodokļu maksātāju reģistra datu bāzē ietilpst:

5.1. ziņas par nodokļu maksātājiem — fiziskajām un juridiskajām personām (arī juridisko personu filiālēm un struktūrvienībām) un citām personām, kuras reģistrētas atbilstīgi šiem noteikumiem;

5.2. banku un citu kredītiestāžu ziņas par atvērtajiem, slēgtajiem un mainītajiem juridisko personu kontiem;

5.3. informācija, kuru sniedz šādas Tieslietu ministrijas reģistru iestādes:

5.3.1. Uzņēmumu reģistrs;

5.3.2. Valsts zemes dienests;

5.3.3. Patentu valde;

5.3.4. Tieslietu ministrijas Sabiedrisko lietu departamenta Ārvalstu firmu reģistrācijas nodaļa;

5.3.5. Tieslietu ministrijas Sabiedrisko lietu departamenta Masu informācijas līdzekļu un sabiedrisko organizāciju reģistrācijas nodaļa;

5.3.6. Tieslietu ministrijas Sabiedrisko lietu departamenta Reliģijas lietu nodaļa;

5.4. informācija, kuru sniedz Pilsonības un imigrācijas departaments;

5.5. informācija, kuru sniedz Valsts kases departaments;

5.6. informācija, kuru sniedz apgabaltiesu Zemesgrāmatu nodaļas.

6. Nodokļu maksātāju reģistrs Ministru kabineta noteiktajā kārtībā veic savstarpēju informācijas apmaiņu ar pašvaldībām un šādām institūcijām:

6.1. Valsts sociālās apdrošināšanas fondu;

6.2. Valsts statistikas komiteju;

6.3. Iekšlietu ministriju un tās iestādēm;

6.4. Tieslietu ministrijas reģistru iestādēm un apgabaltiesu Zemesgrāmatu nodaļām.

III. Uzskaites kārtība

7. Visiem nodokļu maksātājiem, izņemot šo noteikumu 8. punktā minētās personas, Ministru kabineta noteiktajā kārtībā obligāti jāstājas uzskaitē Valsts ieņēmumu dienesta iestādē atbilstīgi personas juridiskajai adresei (atrašanās vietai);

7.1. juridiskajām un citām personām — desmit dienu laikā no to reģistrācijas brīža Tieslietu ministrijas reģistru iestādēs;

7.2. fiziskajām personām — desmit dienu laikā pēc atļaujas saņemšanas veikt individuālo darbu vai uzsākt saimniecisko darbību;

7.3. fiziskajām, juridiskajām un citām personām — desmit dienu laikā pēc nekustamā īpašuma saņemšanas valdījumā vai īpašumā, kā arī pēc attiecīgo personu nekustamo īpašumu iesaistīšanas uzņēmējdarbībā (saimnieciskajā darbībā);

7.4. budžeta institūcijām — desmit dienu laikā no to izveidošanas dienas.

8. Fiziskās personas, kuras gūst ienākumus, pamatojoties uz darba tiesiskajām attiecībām, un kuras neveic uzņēmējdarbību, tiek reģistrētas, kad tās attiecīgajā Valsts ieņēmumu dienesta iestādē saņem algas nodokļa grāmatiņu vai algas nodokļa gada karti.

9. Personas uzskatāmas par reģistrētām Nodokļu maksātāju reģistrā pēc nodokļu maksātāja reģistrācijas apliecības saņemšanas.

10. Nodokļu maksātājiem tiek piešķirti nodokļu maksātāju kodi.

Fiziskajām personām piešķirtais kods ir identisks Pilsonības un imigrācijas departamenta piešķirtajam personas kodam.

Tieslietu ministrijas reģistru iestādēs reģistrētajām personām piešķirtais kods ir identisks Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu maksātāju reģistra kodam.

11. Ja tiek mainīta personas juridiskā adrese (atrašanās vieta), atvērti jauni konti bankās, finansu iestādēs un kredītiestādēs, kā arī tiek veiktas citas izmaiņas, visiem nodokļu maksātājiem (fiziskajām, juridiskajām un citām personām) desmit dienu laikā Ministru kabineta noteiktajā kārtībā jāpaziņo par to attiecīgajai Valsts ieņēmumu dienesta iestādei saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta apstiprināto veidlapu.

12. Ja tiek pārtraukta ar nodokļiem apliekamā darbība vai pieņemts lēmums par likvidāciju, attiecīgās juridiskās personas vai nekustamā īpašuma administratoram vai likvidatoram desmit dienu laikā par to jāinformē attiecīgā Valsts ieņēmumu dienesta iestāde.

13. Bankām, finansu iestādēm vai kredītiestādēm nav tiesību atvērt pastāvīgu kontu:

13.1. juridiskajām personām (rezidentiem) — bez Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtā nodokļu maksātāja koda atzīmes nodokļu maksātāja reģistrācijas apliecībā;

13.2. fiziskajām personām — bez Pilsonības un imigrācijas departamenta piešķirtā personas koda pasēs;

13.3. nerezidentiem — bez attiecīgās valsts izdota personas identifikācijas dokumenta datiem.

14. Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības pieprasīt no nodokļu maksātāja informāciju, kas nepieciešama reģistrēšanai Nodokļu maksātāju reģistrā saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.

15. Informācija, kuru saņem Nodokļu maksātāju reģistrs, uzskatāma par konfidenciālu. Ierēdņiem (ierēdņu kandidātiem, darbiniekiem) aizliegts izpaust par nodokļu maksātāju informāciju, kas viņiem kļuvusi zināma, pildot dienesta pienākumus, ja šo noteikumu 16. punktā nav noteikts citādi. Par informācijas izpaušanu vainīgais ierēdnis (ierēdņa kandidāts, darbinieks) tiek saukts pie likumos noteiktās atbildības.

16. Informācija par nodokļu maksātāju bez nodokļu maksātāja atļaujas var tikt sniegta tikai likuma «Par nodokļiem un nodevām» (Latvijas Vēstnesis, 1995, 26) 22. pantā paredzētajos gadījumos.

17. Ja persona, kurai jāreģistrējas Nodokļu maksātāju reģistrā, šo noteikumu 7. punktā noteiktajā laikā neierodas reģistrēties attiecīgajā Valsts ieņēmumu dienesta iestādē vai ja personas sniegtās ziņas neatbilst patiesībai, kā arī ja savlaicīgi netiek sniegta informācija par personas juridiskās adreses (atrašanās vietas) maiņu un jaunu kontu atvēršanu bankās, finansu iestādēs un citās kredītiestādēs, kā arī citām izmaiņām, nodokļu maksātājs tiek saukts pie atbildības saskaņā ar likumu «Par nodokļiem un nodevām» un citiem likumiem.

18. Nodokļu maksātāja izslēgšana no Nodokļu maksātāju reģistra notiek katra kalendāra gada beigās pēc dokumentu saņemšanas Ministru kabineta noteiktajā kārtībā, ja likumos nav noteikts citādi. Par nodokļu maksātāju izslēgšanu no Nodokļu maksātāju reģistra tiek izdots attiecīgs Valsts ieņēmumu dienesta priekšnieka rīkojums.

IV. Noslēguma jautājumi

19. Ar 1995. gada 1. jūniju Valsts ieņēmumu dienesta iestādēs nodokļu maksātāju reģistrācijas apliecības jāsaņem:

19.1. visām budžeta institūcijām.

19.2. visām fiziskajām personām, izņemot šo noteikumu 8. punktā minētās personas;

19.3. visām jaundibināmajām juridiskajām personām un citām personām;

19.4. juridiskajām personām, kuru pamatkapitāls (statūtu fonds) tiek mainīts;

19.5. pievienotās vērtības nodokļa maksātājiem.

20. No 1996. gada 1. janvāra līdz 1996. gada 1. jūlijam Valsts ieņēmumu dienesta iestādēs nodokļu maksātāju reģistrācijas apliecības jāsaņem pārējām juridiskajām personām.

21. Šo noteikumu 5., 6., 7., 8., 9., 11., 12., 14. un 18. punktā minētās normas tiek piemērotas pēc attiecīgu Ministru kabineta noteikumu stāšanās spēkā.

22. Valsts ieņēmumu dienests izstrādā un līdz 1995. gada 2. maijam iesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā noteikumu projektu par kārtību, kādā piemērojami šie noteikumi.

Ministru prezidents M. GAILIS

Finansu ministrs,
Ministru prezidenta biedrs A. PIEBALGS

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!