• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai Latvijas iedzīvotāji uz referendumu dotos informēti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.07.2003., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77601

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas ražotājiem Eiropā

Vēl šajā numurā

25.07.2003., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai Latvijas iedzīvotāji uz referendumu dotos informēti

Pagājis jau pusgads, kopš ar Ministru prezidenta Einara Repšes rīkojumu tika izveidota pirmsreferenduma sabiedrības informēšanas vadības grupa. Vakar, 24. jūlijā, vadības grupa rīkoja preses konferenci, kurā stāstīja par paveikto un informēja arī par tās plāniem tuvākajā nākotnē.

Vadības grupas vadītāja Ramona Umblija skaidro, ka pirmajā pusgadā veikts ļoti apjomīgs darbs – apzinātas tās sabiedrības grupas, kurām visvairāk trūkst informācijas par Eiropas Savienību (ES), noskaidrots, kuri ir aktuālākie jautājumi, izgatavoti dažādi iespiedmateriāli par iedzīvotājus interesējošiem jautājumiem, sagatavoti lektori, kas Latvijas iedzīvotājiem stāsta par ES, kā arī veiktas daudzas citas aktivitātes. Jebkuru informatīvo aktivitāšu norisē stingri tiek ievērots decentralizācijas princips – īpaši ir pievērsta uzmanība reģionos dzīvojošajiem, lai informācija par ES tiktu nogādāta pēc iespējas tuvāk katram Latvijas iedzīvotājam.

 

Par sagatavotajiem iespiedmateriāliem

Viena no būtiskām vadības grupas aktivitātēm pirmajā darbības pusgadā bijusi iespiedmateriālu sagatavošana. Pirms tam tika noskaidroti jautājumi, kas iedzīvotājus interesē visvairāk saistībā ar ES. Pamatojoties uz aptauju datiem, tika izgatavotas brošūras, kurās tika skaidrots, vai pēc iestāšanās ES Latvija saglabās neatkarību, vai lauki saņems atbalstu, vai, pievienojoties ES, iedzīvotājiem būs iespēja pelnīt vairāk un vai mainīsies pensijas. Bez tam ir izdotas arī sadarbībā ar Zemkopības ministriju tapušās faktu lapas, kurās skaidroti dažādi lauku iedzīvotājiem svarīgi jautājumi par piensaimniecību, cūkkopību, bioloģisko lauksaimniecību u.c. aktuāliem tematiem. R. Umblija pastāstīja, ka sagatavotie iespiedmateriāli tiek izplatīti dažādos informatīvajos un masu pasākumos. Informatīvie materiāli nogādāti arī visās Latvijas publiskajās bibliotēkās, kuru mūsu valstī ir aptuveni 900. Tāpat materiāli nogādāti arī daudzās rajonu padomēs un pagastos, kur tie brīvi pieejami iedzīvotājiem.

 

Arī nevalstiskais sektors informē

Vadības grupa nākusi klajā arī ar iniciatīvu pirmsreferenduma kampaņas norisē iesaistīt nevalstiskās organizācijas, pašvaldības, izglītības un kultūras iestādes. Tādējādi iedzīvotāji informāciju par ES dzirdētu no “savējiem” – savas sociālās, profesionālās vai vecuma grupas pārstāvjiem. Organizējot projektu konkursu, lai piešķirtu tiem finansējumu, atklājās, ka atsaucība bija ļoti liela – tika iesniegti 237 projektu pieteikumi, no kuriem tika atbalstīti tikai 37. Projektu finansiālai atbalstīšanai tika piešķirti 143 000 latu.

 

Tiek organizēti arī atraktīvi pasākumi

Ņemot vērā, ka informācija par ES ne vienmēr ir aizraujoša un interesē visus iedzīvotājus, pirmsreferenduma kampaņas laikā ir domāts arī par to, lai iedzīvotāju uzmanību piesaistītu ar informatīvi izklaidējošu pasākumu palīdzību. Šādi pasākumi ir “Lauku Avīzes” diskusijas Latvijas rajonos, infobusa vizītes, infoteltis, hokeju fanu atribūtika, kurā tika akcentēta Latvijas pievienošanās ES, u.c. aktivitātes.

 

Sagatavoti arī eksperti

Vadības grupa uzsver, ka kampaņas laikā īpaša loma ir personiskai sarunai ar cilvēkiem, tādēļ sabiedrības informēšanā ir iesaistīti arī nozaru speciālisti. Tā kā pieprasījums pēc informācijas par Latvijas dalību ES ir ļoti liels, vadības grupa ir sagatavojusi lektorus darbam pirms referenduma. Lai arī savu prasmi dažādos pasākumos ir apliecinājusi tikai aptuveni puse lektoru, to spēja piesaistīt klausītāju uzmanību un prasme atbildēt uz cilvēku jautājumiem līdz šim vienmēr nav bijusi teicama. Bieži vien laukos dzīvojošie teic, ka jaunieši no Rīgas neizprot to problēmas un nespēj tieši pateikt, kā dzīvos zemnieks.

Bez jau minētajiem pasākumiem vadības grupa apmaksājusi arī žurnālistu braucienus uz tuvākajām kaimiņvalstīm, kur notikuši referendumi. Tāpat par vadības grupas līdzekļiem ir apmaksāts arī pētījums par iespējamiem Latvijas attīstības scenārijiem, iestājoties ES un paliekot ārpus tās. Daudz naudas plānots izlietot, veidojot raidījumus televīzijā, radio, kā arī veidojot pielikumus dažādiem laikrakstiem, skaidro R. Umblija.

 

Izmantota nav pat puse naudas

Dažādu pirmsreferenduma pasākumu organizēšanai un vadības grupas darba nodrošināšanai no budžeta līdzekļiem tika atvēlēts viens miljons latu. Līdz šā gada jūnija beigām no piešķirtās naudas iztērēti mazāk nekā 30%, preses konferencē stāstīja R. Umblija. Vēl līdz referendumam gaidāms daudz pasākumu, būtiska finansējuma daļa paredzēta arī reklāmai – gan aicinot piedalīties referendumā, gan aicinot balsot “par”. Līdz šim vadības grupa savā darbā strikti ievērojusi nepieciešamību atspoguļot gan pozitīvos, gan negatīvos eirointegrācijas aspektus. Šāds princips tiks ievērots arī turpmāk, sola R. Umblija, bet tas neattiecas uz pēdējo kampaņas nedēļu pirms referenduma, kad iedzīvotāji tiks aģitēti atbalstīt Latvijas integrāciju ES.

 

Daudzi vēl nezina, kā balsot

Par vadības grupas panākumiem, pēc R. Umblijas teiktā, liecina sabiedriskās domas aptaujas, kas rāda arvien pieaugošu balsstiesīgo Latvijas iedzīvotāju atbalstu dalībai ES. Tāpat ir samazinājies arī to iedzīvotāju skaits, kas ir “pret”, skaidro R. Umblija. Tajā pašā laikā būtiski pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kas vēl nav izlēmuši, kā balsot referendumā. Cerams, ka vadības grupas aktivitātes mazinās to cilvēku skaitu, kas savu izvēli vēl nav izdarījuši, un ikviens uz referendumu dosies pārliecināts par savu izdarīto izvēli.

Ilze Sedliņa,  “LV” korespondente

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!