• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2003. gada 22. jūlija noteikumi Nr. 413 "Kārtība, kādā nosakāma un pārskatāma minimālā mēneša darba alga". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.07.2003., Nr. 109 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77636

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.417

Grozījumi Ministru kabineta 1999.gada 9.novembra noteikumos Nr.377 "Izglītības iestāžu reģistrācijas kārtība"

Vēl šajā numurā

30.07.2003., Nr. 109

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 413

Pieņemts: 22.07.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.413

Rīgā 2003.gada 22.jūlijā (prot. Nr.41 13.§)
Kārtība, kādā nosakāma un pārskatāma minimālā mēneša darba alga
Izdoti saskaņā ar Darba likuma 61.panta trešo daļu
1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā nosakāma un pārskatāma minimālā mēneša darba alga.
2. Minimālās mēneša darba algas paaugstināšanai tiek noteikts septiņu gadu pārejas periods, kurā minimālās darba algas apmēram jāsasniedz līdz 50 procentiem no Finanšu ministrijas prognozētās strādājošo mēneša vidējās bruto darba samaksas par iepriekšējo gadu. Ja valstī iepriekšējā saimnieciskajā gadā ir prognozēts, ka strādājošo mēneša vidējās bruto darba samaksas pieaugums būs apmērā līdz diviem latiem, minimālā mēneša darba alga attiecīgajā saimnieciskajā gadā netiek pārskatīta.
3. Minimālās mēneša darba algas plānotais apmērs pārejas periodā ir šāds (procentos no Finanšu ministrijas prognozētās strādājošo mēneša vidējās bruto darba samaksas par iepriekšējo gadu):

3.1. 2004.gadā — 43 %;

3.2. 2005.gadā — 44 %;

3.3. 2006.gadā — 46 %;

3.4. 2007.gadā — 47 %;

3.5. 2008.gadā — 48 %;

3.6. 2009.gadā — 49 %;

3.7. 2010.gadā — 50 %.
4. Katru saimniecisko gadu līdz 1.maijam Labklājības ministrija:

4.1. kopīgi ar Finanšu ministriju, Ekonomikas ministriju, Valsts kancelejas Politikas koordinācijas departamentu, Latvijas Pašvaldību savienību, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību un Latvijas Darba devēju konfederāciju izvērtē ekonomisko situāciju valstī un saskaņo minimālās mēneša darba algas apmēru (ar precizitāti līdz latam), ņemot vērā šo noteikumu 3.punktu, un ieviešanas datumu. Jautājumu par saskaņoto minimālās mēneša darba algas apmēru un ieviešanas datumu izskata Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē;

4.2. jautājumu par minimālās mēneša darba algas paaugstināšanu, tās apmēru un ieviešanas datumu pēc izskatīšanas Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē iesniedz Ministru kabinetā lēmuma pieņemšanai.
5. Finanšu ministrija mēneša laikā pēc Ministru kabineta lēmuma pieņemšanas par minimālās mēneša darba algas paaugstināšanu izstrādā priekšlikumus (vairākos variantos) valsts iestāžu darbinieku mēneša darba algu skalu pārskatīšanai saistībā ar minimālās mēneša darba algas paaugstināšanu (turpmāk — priekšlikumi) un iesniedz tos aprēķinu veikšanai ministrijās, Valsts kancelejā, īpašu uzdevumu ministru sekretariātos, Valsts zemes dienestā, Valsts kontrolē, Augstākajā tiesā, Satversmes tiesā, Prokuratūrā, Centrālajā vēlēšanu komisijā, Nacionālajā radio un televīzijas padomē un Valsts cilvēktiesību birojā. Finanšu ministrijas izstrādātos priekšlikumus Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija nosūta pašvaldībām aprēķinu veikšanai.
6. Šo noteikumu 5.punktā minētās institūcijas triju nedēļu laikā pēc priekšlikumu saņemšanas iesniedz Finanšu ministrijā aprēķinus par papildus nepieciešamo finansējumu minimālās mēneša darba algas paaugstināšanai. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija apkopo un iesniedz Finanšu ministrijā arī pašvaldību aprēķinus, bet Veselības ministrija — aprēķinus par papildus nepieciešamo finansējumu veselības aprūpes uzņēmumiem, kuru sniegto veselības aprūpes pakalpojumu samaksai paredzēts finansējums no valsts budžeta līdzekļiem.
7. Finanšu ministrija divu nedēļu laikā izvērtē šo noteikumu 5.punktā minēto institūciju iesniegtos aprēķinus un priekšlikumu īstenošanas ietekmi uz kopbudžeta bilanci un iesniedz tos izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai Ministru kabinetā.
8. Finanšu ministrija pēc Ministru kabineta lēmuma pieņemšanas par papildu finansējuma piešķiršanu minimālās mēneša darba algas paaugstināšanai iekļauj nepieciešamo finansējumu attiecīgā saimnieciskā gada valsts budžeta projekta papildu izdevumu pieprasījumā.
9. Pēc Ministru kabineta lēmuma pieņemšanas par minimālās mēneša darba algas paaugstināšanu:

9.1. Labklājības ministrija līdz attiecīgā saimnieciskā gada 1.septembrim izstrādā Ministru kabineta noteikumu projektu par minimālo mēneša darba algu un minimālo stundas tarifa likmi un noteiktā kārtībā iesniedz to izskatīšanai Ministru kabinetā;

9.2. Finanšu ministrija līdz attiecīgā saimnieciskā gada 1.decembrim izstrādā tiesību aktu projektus par nepieciešamajiem grozījumiem Ministru kabineta noteikumos, kas saistīti ar darba samaksas jautājumiem, un noteiktā kārtībā iesniedz tos izskatīšanai Ministru kabinetā.
Ministru prezidents E.Repše

Labklājības ministre D.Staķe

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!