• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veicinot Amerikas un Latvijas ekonomisko sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.07.2003., Nr. 109 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77675

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

30.07.2003., Nr. 109

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veicinot Amerikas un Latvijas ekonomisko sadarbību

Piektdien, 25.jūlijā, Latvijā uzturējās ASV enerģētikas viceministrs Kails Makslarovs

ASV1.JPG (25869 bytes)
Foto: Juris Krūmiņš — “LV”
ASV2.JPG (15267 bytes)
Foto: Uldis Pāže — “LV”

25.jūlijā Valsts prezidenta Jūrmalas rezidencē: Amerikas Savienoto Valstu enerģētikas valsts sekretāra vietnieks Kails Makslarovs, ASV vēstnieks Latvijā Braiens Karlsons un Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga. 25.jūlijā Valdības namā: ASV enerģētikas valsts sekretāra vietnieks Kails Makslarovs un Latvijas Ministru prezidents Einars Repše

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga šā gada 25.jūlijā Jūrmalas rezidencē pieņēma ASV enerģētikas valsts sekretāra vietnieku Kailu Makslarovu.

Valsts prezidente ar K.Makslarovu pārrunāja Latvijas un ASV sadarbību ekonomikas un enerģētikas jomā, abu valstu atbildīgo institūciju sadarbību kodolmateriālu transportēšanas jautājumos un atzina veiksmīgu mijiedarbību kodolmateriālu kontrolē. Vaira Vīķe-Freiberga, raksturojot tendences Latvijas tautsaimniecībā, aicināja ASV valdību izvērtēt investīciju palielināšanas iespējas Latvijā un Baltijā pēc Latvijas iestāšanās ES un NATO nākamā gada maijā.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Ministru prezidenta

25.jūlijā Ministru prezidents Einars Repše tikās ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) enerģētikas viceministru Kailu Makslarovu.

Ministru prezidents pauda pateicību K.Makslarovam par ASV sniegto atbalstu Latvijai daudzās jomās. Viceministrs izteica atzinību Latvijas stingrajam atbalstam cīņā pret totalitārajiem režīmiem Afganistānā un Irākā.

E.Repše informēja viesi par Latvijas enerģētikas sektoru, pieminot arī naftas tranzīta aktualitātes. Ministru prezidents pauda pārliecību, ka Krievijas Federācijas valdības politikai šajā jomā attiecībā uz Latviju būtu jābalstās uz ekonomiskiem apsvērumiem.

E.Repše Latvijas ekonomiskās sadarbības kontekstā minēja arī Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) izvirzītos principus. K.Makslarovs piekrita, ka šo principu un nosacījumu ievērošana ir svarīga, un ASV valdība turpinās par to rūpēties.

Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu K.Makslarovs tikās ar Ministru prezidenta biedru Aināru Šleseru un ekonomikas ministru Juri Lujānu.

Raksturojot Latviju kā stratēģiski svarīgu vietu paplašinātās ES ekonomikā, Ministru prezidenta biedrs informēja, ka Latvijai ir lielas ekonomiskās attīstības potences, kas investoriem kļūs vēl pievilcīgākas pēc valsts iestāšanās ES. Kā stimulu veiksmīgai ārvalstu investīciju piesaistei Latvijā Ministru prezidenta biedrs minēja uzņēmējdarbības vides uzlabošanu, arī uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) samazināšanu līdz 15% no nākamā gada. 

Savukārt J.Lujāns, runājot par enerģētiku un resursu transportēšanas drošību, uzsvēra, ka nākotnē Latvijai svarīgi būtu attīstīties kā enerģētikas resursu tranzīta vietai starp austrumiem un rietumiem.

K.Makslarovs atzina, ka ASV augstu novērtē Latvijas ekonomiskās potences un iespējas. Abas puses bija vienisprātis par nepieciešamību veicināt ekonomisko sadarbību.

Valsts kancelejas  Komunikācijas departaments

Preses konferencē

No 24. līdz 26. jūlijam Latvijā viesojās Amerikas Savienoto Valstu enerģētikas sekretāra vietnieks Kails Makslarovs, lai pārrunātu reģionālās enerģētikas attīstības jautājumus. Vizītes laikā viņš ticies ar Valsts prezidenti, premjerministru, kā arī citiem valdības un biznesa aprindu pārstāvjiem.

Preses konferencē piektdien, 25. jūlijā, K. Makslarovs atzina, ka Latvijai ir ļoti veiksmīga ģeogrāfiskā atrašanās vieta un laba energoresursu tranzīta infrastruktūra, kas arī turpmāk veicinās energoresursu tranzītu caur Latviju.

K. Makslarovs Rīgā ieradās pēc vizītes Krievijas pilsētās Sanktpēterbugā, Murmanskā un Primorskā. Papildus darbam ASV enerģētikas departamentā K. Makslarovs ir arī līdzpriekšsēdētājs ASV – Krievijas Enerģētikas darba grupai, ko izveidojuši ASV prezidents Džordžs Bušs un Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Būdams Latvijā, K. Makslarovs ticies arī ar Ventspils mēru un a/s “Ventspils nafta” pārstāvjiem, kā arī iepazinies ar Ventspils ostas darbību. ASV amatpersona vēl tikai apgūst situāciju ar Ventspili, kas izveidojusies, tomēr viņš uzskata, ka arī turpmāk Ventspils būs svarīgs tranzīta punkts šajā reģionā. ASV ir ieinteresēts, lai arī turpmāk enerģētikas tirgū noritētu sekmīga reģionālā sadarbība. No tā iegūtu arī pārējais pasaules energoresursu, it īpaši naftas, tirgus.

K. Makslarovs atzina, ka atsevišķi ASV uzņēmumi ir izrādījuši interesi par iespējām investēt Latvijā un, iespējams, a/s “Ventspils nafta”, tomēr ir pāragri runāt par konkrētām kompānijā un sadarbības formām.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai ASV kompānijas labprātāk investētu Krievijas ostā Primorskā vai Latvijā, K. Makslarovs teica, ja ASV uzņēmumiem dotu iespējas, tad tie investētu visur, kur vien tas ir iespējams, jo biznesā galvenais ir ekonomiskais ieguvums.

Savukārt, atbildot uz jautājumu, vai ASV uzņēmumi, ienākot a/s “Ventspils nafta”, vēlāk savas daļas nepārdos Krievijas uzņēmumiem, līdzīgi kā tas noticis gadījumā ar Lietuvas uzņēmumu “Mažeiķu nafta”, K. Makslarovs teica, ka šādu garantiju sniegšana nav ASV valdības kompetencē. Tas ir biznesa jautājums, un Latvijai pašai būtu jāparūpējas par savu interešu aizsardzību.

Ministru prezidents Einars Repše, tiekoties ar K. Makslarovu, viņu iepazīstinājis ar Latvijas enerģētikas sektoru, pārrunājot arī naftas tranzīta aktualitātes. Premjerministrs uzsvēris, ka Krievijas valdības politikai šajā jomā attiecībā uz Latviju būtu jābalstās uz ekonomiskiem apsvērumiem. E. Repše saistībā ar Latvijas tranzīta attīstību vērsis uzmanību arī uz Pasaules tirdzniecības organizācijas izvirzītajiem principiem. K. Makslarovs piekritis, ka šo principu un nosacījumu ievērošana ir svarīga, un atzinis, ka ASV valdība turpinās par to rūpēties.

Vizītes laikā K. Makslarovs tikās arī ar Ministru prezidenta biedru Aināru Šleseru un ekonomikas ministru Juri Lujānu. Raksturojot Latviju kā stratēģiski svarīgu vietu paplašinātās Eiropas Savienības (ES) ekonomikā, Ministru prezidenta biedrs informējis, ka Latvijai ir lielas ekonomiskās attīstības potences, kas investoriem kļūs vēl pievilcīgākas pēc valsts iestāšanās ES.

Tikšanās laikā K. Makslarovs atzinis, ka ASV augstu novērtē Latvijas ekonomiskās potences un iespējas. Tikšanās dalībnieki bijuši vienisprātis par nepieciešamību veicināt Latvijas un ASV ekonomisko sadarbību.

Savukārt Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar ASV amatpersonu pārrunāja Latvijas un ASV sadarbību ekonomikā un enerģētikā, abu valstu atbildīgo institūciju sadarbību kodolmateriālu transportēšanas jautājumos un atzina par veiksmīgu mijiedarbību kodolmateriālu kontrolē. Prezidente raksturoja tendences Latvijas tautsaimniecībā, aicinot ASV palielināt investīcijas Latvijā un Baltijā. Sarunas noslēgumā pārrunātas attīstības prognozes politikā un tautsaimniecībā.

Artis Nīgals, “LV” nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!