• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par padomju spiedzi Sāru Leanderi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.2003., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77737

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pasaules draudzīgāko pilsētu Rio

Vēl šajā numurā

01.08.2003., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par padomju spiedzi Sāru Leanderi

Maskavā jurists, rakstnieks un žurnālists Arkādijs Vaksbergs pēc slepeno Krievijas arhīvu atvēršanas nācis klajā ar sensacionālu informāciju - zviedru aktrise un viena no Ādolfa Hitlera favorītēm Sāra Leandere (1907-1981) patiesībā bijusi Padomju Savienības spiedze.

Otrā pasaules kara laikā dziedātāja un aktrise Sāra Leandere Vācijā bija iemantojusi milzīgu slavu un popularitāti. Slepenā informācija starp Padomju Savienību un Vāciju bieži šķērsoja neitrālo Zviedriju. “Tas bija praktiskākais ceļš, un tieši tādēļ Zviedrijā bija pārstāvētas gandrīz visas karojošās valstis,” skaidro bijušais Zviedrijas Drošības policijas priekšnieks Tūre Foršbergs. Šajā ķēdē perfekti iederējās Sāra Leandere. Viņai bija ideoloģiskas saites ar Zviedrijas Komunistisko partiju un kontakti nacistiskās Vācijas augstākajās aprindās. Ādolfs Hitlers bieži bija redzams kopā ar Sāru Leanderi.

Leandere tikusi izmantota informācijas apritei pirms 1942. un 1943. gadu mijā plānotā atentāta pret Hitleru.

Visspēcīgākos pierādījumus Sāras Leanderes spiedzes darbībai ir sniedzis viens no Padomju Savienības izlūkdienesta vadītājiem ģenerālleitnants Pāvels Sudoplatovs. Pirms nāves viņš magnetofona lentē ierakstīja savas atmiņas. Tajās atklājas, ka Sāra Leandere bijusi slepenā aģente ar segvārdu Rozmarija (Rose-Marie). Viņa vākusi materiālus, kas palīdzējuši Padomju Savienībai gūt priekšstatu par situāciju ziemeļvalstīs un Lielbritānijas, ASV un Vācijas interesēm šajā reģionā. Nav nekādas informācijas, ka Sāra Leandere par savu pienākumu veikšanu būtu saņēmusi samaksu. Vaksbergs raksta, ka viņa to darījusi ideoloģisku iemeslu dēļ. Zviedrijas Drošības policijas arhīvos ir materiāli, kas liecina, ka viņa strādājusi gan Vācijas, gan Padomju Savienības labā. Leandere ir uzskatīta arī par nacisti un britu aģenti.

Pēc “AFTONBLADET”  un “SVENSKA DAGBLADET”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!