• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pazudušajiem Huseina miljardiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.2003., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77742

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pārkāpumiem Sociālo tehnoloģiju augstskolā

Vēl šajā numurā

01.08.2003., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pazudušajiem Huseina miljardiem

Tā bija gadsimta aplaupīšana. 18. martā pulksten četros no rīta, divas dienas pirms amerikāņu uzlidojumiem Irākai Sadāma dēls Kusajs ar diktatora parakstītas vēstules palīdzību panāca, ka tiek atvērti Irākas Centrālās bankas seifi Bagdādē. Viņš pavēlēja kravas automašīnās iekraut rekordsummu - vienu miljardu dolāru skaidrā naudā, no kuras 900 miljoni bija simtdolāru banknotēs, bet pārējā summa - eiro. Pēc tam Kusajs noslēpumaini pazuda.

Šo faktu apstiprinājusi ASV Finanšu ministrija. Šī laupīšana apliecina bijušā Sadāma Huseina režīma plēsonīgo dabu. Gadu desmitu laikā diktators un viņa tuvākie radinieki nepārtraukti izlaupīja savu valsti, sakrādami bagātības, kas vērtējamas pat līdz 20 miljardu dolāru apjomam.

Ārzemju kompānijas, kas pirka Irākas naftu, bija spiestas par katru tās barelu pārmaksāt 20-70 centu, bet no naftas gūtā peļņa tika pārskaitīta uz banku rēķiniem Šveicē un Jordānijā. Irākas režīms organizēja arī kontrabandas naftas sūtījumus caur Jordāniju, Sīriju, autonomo Kurdistānu, Turciju vai Irānu. Režīms kontrolēja arī nelikumīgu automašīnu importu: 2001. gadā no Kataras tika ievesti 30 tūkstoši automašīnu “Toijota”. No 1997. līdz 2001. gadam Irākas režīms uz naftas darījumu rēķina vien piesavinājās 6,6 miljardus dolāru. Daļa šīs summas visticamāk tika iztērēta slepenai ieroču iegādei.

Cita naudas daļa tika novirzīta piļu celtniecības finansēšanai, kā arī luksusa automobiļu un jahtu iegādei. Kādā no Irākas prezidenta pilīm Bagdādē koalīcijas spēku karavīri uzgāja 650 miljonus dolāru. Otrs Sadāma dēls Udajs arī pamanījās nolaupīt krietnu naudas summu, taču tā ieskaitīta fiktīvu personu banku rēķinos dažādās valstīs. Tādēļ nebūs tik viegli šai naudai sadzīt pēdas.

17. aprīlī Bagdādē tika arestēts viens no 55 Pentagona meklētajiem bijušā režīma līderiem. Tas bija Barzans al Tikriti, bijušais Irākas specdienestu priekšnieks, kurš, kā domā izmeklētāji, varētu palīdzēt sadzīt rokā nobēdzināto naudu. Ilgus gadus viņš diktatora uzdevumā ārzemēs dibināja simtiem ārzonas firmu ieroču iegādei. Finanšu mahinācijas atviegloja fiktīvas Šveices un Lihtenšteinas kompānijas. Šobrīd šie Sadāma klana nelegālie ienākumi glabājas vai nu Maskavā, vai Šveicē. Amerikāņu diplomāti jau vērsušies pie vairākām valstīm, tostarp Šveices un Austrijas, ar lūgumu identificēt un iesaldēt Sadāma Huseina avuārus un īpašumus. Taču prasības juridiskā motivācija izraisa šaubas. ASV Finanšu ministrija publicējusi to kompāniju, banku un fizisko personu sarakstu, ko tur aizdomās par sakariem ar bijušo diktatoru.

Pēc INOSMI.RU

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!