• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par amerikāņu drošības sapratni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.2003., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77745

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas Attīstības forumu

Vēl šajā numurā

01.08.2003., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par amerikāņu drošības sapratni

Vai tas būtu uz jūras vai sauszemes, aizkavēšanas stratēģija pašlaik tiek uzskatīta par jauno brīnumlīdzekli pret masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanu. Tiek vesti kari un ķerti kuģi, lai ABC ieroči nenonāktu teroristu rokās. Džordžs V. Bušs mēģina pārliecināt pasauli, ka masveida iznīcināšanas ieroči un “al Qaeda” kopā 21. gadsimtā ir vislielākais risks drošībai pasaulē. Taču pat tad, ja tas ir pareizi, vietā ir jautājums, kā Bušs iesaka izturēties pret jaunajiem draudiem. Taču preventīvā militārā stratēģija attiecībā uz ABC ieroču neizplatīšanu ir izrādījusies apšaubāma.

No Kenedija līdz Klintonam, no aukstā kara līdz Buša vecākā “jaunajai pasaules kārtībai” pastāvēja konsenss par to, ka bioloģisko, ķīmisko un atomieroču izplatīšana ir jākontrolē starptautiskajām institūcijām un jāierobežo ar līgumu palīdzību. Tikai Bušs juniors, kā atzīmē masveida iznīcināšanas ieroču eksperti, ieroču vietā politikas uzmanības centrā ir izvirzījis režīmus, kuru īpašumā tie atrodas. Taču tur, kur Vašingtona par mērķi pasludina “režīma maiņu”, visi ieroču kontroles līgumi no stratēģiskā instrumenta kļūst par traucēkli ASV politikas īstenošanai. Un tā ieroču kontroli pēc starptautiskajiem noteikumiem ir aizstājusi pasaules varas patvaļa.

Karš pret Sadāmu Huseinu nekādā ziņā nav veicinājis progresu arī atomieroču kontroles lietās. Pentagons nezina, kur atrodas kodolieroču izgatavošanai noderīgie materiāli, un arī “ļaunuma ass” valstis nav izdarījušas cerētos secinājumus. Gluži pretēji. Šodien Ziemeļkoreja un Irāna ir paātrinājušas savu kodolprogrammu īstenošanu - kā pēdējo līdzekli pret draudiem panākt režīma maiņu. Vienlaikus strīds starp Irānu un Starptautisko Atomenerģijas iestādi norāda uz vājajām vietām atomieroču aizlieguma līgumā, uz kuru Irāna atsaucās, kad pieprasīja starptautisko palīdzību civilās kodolindustrijas attīstīšanā.

Taču vienu lietu karš Irākā un tā sekas jau ir apstiprinājuši: ekstrēmos izņēmuma gadījumos preventīvā militārā vēršanās pret centieniem iegūt īpašumā nekonvencionālos ieročus var kalpot pašaizsardzībai. Taču tam, kurš, tāpat kā prezidents Bušs, militāras akcijas paceļ līdz vienpusējas doktrīnas līmenim, vai nu ir pavisam citi motīvi, vai arī viņš nesaprot jauno draudu raksturu un apmērus.

Pēc “FRANKFURTER RUNDSCHAU”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!