• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Spānijas pieredzi cīņā pret visas cilvēces nelaimi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.2003., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77767

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

01.08.2003., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Spānijas pieredzi cīņā pret visas cilvēces nelaimi

Par Spānijas Nacionālā narkotiku apkarošanas plāna komisāra Gonsalio Roblesa Orosko vizīti

IEM.JPG (18738 bytes)
Foto: A.F.I.
Preses konferencē: Latvijas iekšlietu ministrs Māris Gulbis un Spānijas Nacionālā narkotiku apkarošanas plāna komisārs Gonsalio Robless Orosko

Ministru kabinetā

30. jūlijā Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers tikās ar Spānijas Nacionālā narkotiku apkarošanas plāna komisāru Gonsalio Roblesu Orosko un Spānijas valdības delegācijas pārstāvjiem. Sarunas laikā uzsvērta vienotas valsts politikas nepieciešamība narkotiku apkarošanas jomā.

Spānijas valdības pārstāvju vizītes mērķis ir iepazīties ar stratēģijas un rīcības plāna izpildi, kas izstrādāts Latvijas un Spānijas “Phare Twinning” līguma Nacionālās programmas projekta “Latvijas narkotiku kontroles un narkomānijas profilakses programmas pilnveidošana un ieviešana atbilstoši Eiropas Savienības ieteikumiem” ietvaros.

Šobrīd izstrādātais stratēģijas projekts tiek gatavots iesniegšanai Ministru kabinetā, un tas jāapstiprina līdz šā gada 26. oktobrim.

Gonsalio Robless Orosko iepazīstināja Ministru prezidenta biedru ar Spānijas pieredzi Nacionālā narkotiku apkarošanas centra izveidē, kā galveno instrumentu cīņai ar narkotiku biznesu uzsverot vienotu visu iesaistīto institūciju koordināciju. Vienlaikus Spānijas valdības pārstāvis uzsvēra, ka Latvijai, strādājot pie vienotas valsts politikas narkotiku apkarošanas jomā, jānodrošina politiskais atbalsts un finanšu līdzekļi, lai izstrādāto plānu un stratēģiju būtu iespējams īstenot.

Piekrītot, ka bez koordinācijas nav iespējama efektīva cīņa ar šo problēmu, Ainārs Šlesers informēja Spānijas valdības delegāciju par darbu pie Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas padomes izveides Latvijā. Šā gada 24. jūlijā minētās padomes nolikums izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. Plānots, ka padomi vadīs Ministru prezidenta biedrs un tajā darbosies astoņi ministri un ar narkotiku apkarošanas problēmām saistīto institūciju vadītāji.

Ministru prezidenta biedra birojs

Preses konferencē

30. jūlijā iekšlietu ministrs Māris Gulbis tikās ar Spānijas valdības pārstāvi, Spānijas Nacionālā narkotiku apkarošanas plāna komisāru Gonsalio Roblesu Orosko. Spānijas valdības pārstāvis tikās arī ar Saeimas deputātiem un Ministru prezidenta biedru Aināru Šleseru.

Spānija savas Eiropas Savienības prezidentūras laikā 2002.gadā lielu uzmanību veltīja tieslietu jautājumu risināšanai. Sākot savu darbību atbildīgajā ES procesu vadīšanā, Spānija nāca ar uzsaukumu “Vairāk Eiropas!”. Tā nebija tikai skaista frāze. Tā ietvēra sevī uzdevumu noteikšanu, kas saistīti ar cīņu pret terorismu, gan nepieciešamību pievienot “vairāk Eiropas” likuma varas izpratnē ES dalībvalstīs.

Tas tika darīts, lai radītu nepieciešamo tiesisko pamatu dažāda veida noziedzības apkarošanai un savu pilsoņu drošības garantēšanai visā ES telpā. Tādēļ Spānija liek uzsvaru uz Eiropas valstu sadarbības stiprināšanu tieslietās un arī iekšlietās.

Gonsalio Robless Orosko, būdams Tautas partijas Spānijas parlamenta deputāts no 1986. gada līdz 2000. gadam, reizē ir arī Tautas partijas parlamenta līderis narkotiku apkarošanas jautājumos un politiski atbildīgā persona par Spānijas narkotiku apkarošanas politikas koordināciju.

Spānijas valdības pārstāvis izteica pateicību Latvijas valdībai par sekmīgo sadarbību kopējā projekta izstrādāšanā. Spānijas eksperti vairāk nekā gadu brauc uz Latviju, strādā un pat dzīvo šeit, lai darbs veiktos raitāk un rezultatīvāk. Latvija sper ļoti nozīmīgu soli, izstrādājot valsts stratēģiju narkotiku apkarošanā. Viens no svarīgākajiem jautājumiem ir rīcības plāna izpilde, jo, iestājoties ES, Latvija iesaistīsies Eiropas kopējā cīņā pret šo ļaunumu. Narkotikas nav katras valsts iekšēja problēma, tā ir transnacionāla problēma.

Gonsalio Robless Orosko izteica pārliecību, ka Latvijas sabiedrība atbalstīs iestāšanos Eiropas Savienībā, kļūs par Savienības pilntiesīgu dalībvalsti un līdz ar pārējām dalībvalstīm uzņemsies to atbildību un nopietno darbu cīņā ar narkotiku izplatīšanu un problēmām, ko tā rada. Gan Latvija, gan Spānija būs Eiropas robežvalstis, viena sargās austrumu, otra — rietumu pusi, tāpēc tām ir kopīgi drošības garantēšanas pienākumi, tām jākļūst par drošības garantu cīņā ar organizēto noziedzību, ar narkotiku tranzītu, cilvēku tirdzniecību un citiem noziegumiem. Sadarbība mums visiem palīdzēs. G.Robless Orosko atzīmēja, ka Latvija ir uzlabojusi savu likumdošanu minēto problēmu risināšanā, ka Latvijas valdībai ir politiskā griba uzlabot darbu šajā jomā un izveidot valsts koordinatora posteni, kas sekmētu rīcības plāna izpildi. Spānijas pārstāvis pateicās abu valstu ekspertiem, kuri strādā divpusējā “Phare” projekta ietvaros, un novēlēja arī turpmāk raženu un sekmīgu sadarbību.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments, analizējot pēdējo desmit gadu statistikas datus, secina, ka noziedzīgo nodarījumu skaits, kas saistīti ar narkotiskiem līdzekļiem, nemitīgi pieaug. Šā gada sešos mēnešos tas palielinājies par 52,5% un, salīdzinot ar 1999.gada analoģisko periodu, pieaudzis 2,6 reizes, bet, salīdzinot ar 1994. gadu, – 4,3 reizes.

2003. gada pirmajā pusē narkotisko vielu iespaidā esošas personas izdarījušas 309 noziegumus, kas ir par 12,7% mazāk nekā iepriekšējā gada pirmajā pusgadā. Aizturētas 272 personas, kuras noziedzīgās darbības veica narkotisko vielu iespaidā, no tām 123 bija nepilngadīgas. Policijas darbinieki analizētajā periodā atsavinājuši 63 416 g narkotisko vielu, 8932 ml stipras iedarbības vielu un 41 g izejvielu.

Latvijas puse 2000.gada 28. decembrī parakstīja Nacionālās programmas Finanšu memorandu, kura ietvaros sāka īstenot ES “Phare” projektu “Latvijas narkotiku kontroles un narkomānijas profilakses programmas pilnveidošana un ieviešana atbilstoši ES ieteikumiem” (turpmāk – “Phare” projekts). Projekta mērķis ir nodrošināt Latvijas gatavību dalībai ES, izpildot likumdošanas pārņemšanu narkotiku apkarošanā. Latvijai jāīsteno sava valsts politika cīņā ar narkotiku izplatību atbilstoši ES pretnarkotiku stratēģijas nostādnēm un ES rīcības plānam. Cīņa pret narkotikām un narkomānijas profilakse jāatzīst par valsts prioritāti, izveidojot par valsts pretnarkotiku politikas izstrādāšanu, koordināciju un ieviešanu dzīvē atbildīgu mehānismu. “Phare” projekta ietvaros paredzēts ieviest Spānijas un Latvijas “Phare” divpusējās partnerības līgumu “Nacionālās narkotiku apkarošanas un narkotiku nelegālās aprites un profilakses rīcības plāna izstrādāšana 2004.- 2008. gadam”. Līgumā ietverti šādi uzdevumi:

— izstrādāt ES ieteikumiem un prasībām atbilstošu narkotiku kontroles un narkomānijas programmas projektu iesniegšanai Ministru kabinetā;

— uzlabot koordināciju ministriju darbā cīņā pret narkotiku un narkomānijas izplatību;

— nostiprināt Latvijas narkotiku un narkomānijas centra lomu, nodrošināt informācijas analīzi, procesa izvērtēšanu un zinātniski pētniecisku pieeju valsts narkotiku politikas īstenošanā un koordinēšanā;

— ieviest modernu programmatūru Valsts policijā, Valsts robežsardzē un muitā ar narkotikām saistītu noziedzīgu darbību atklāšanā un profilaksē.

Divpusējā “Phare” Rīcības plāna realizēšanā iesaistītas arī Labklājības, Izglītības un zinātnes un Veselības ministrija. Tā kā Iekšlietu ministrija nav vienīgā atbildīgā narkomānijas problēmu risināšanā, valsts koordinatora postenim jābūt Ministru kabineta līmenī, un šos pienākumus apņēmies veikt Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers. Kā sacīja G. Robless Orosko, viņš Spānijā koordinē projektus, kuros piedalās vairākas ministrijas, jo tā nav tikai Iekšlietu ministrijas atbildība. Liela loma šajā cīņā ir Izglītības un Veselības ministrijām profilakses projektos, citi projekti tiek realizēti sadarbībā ar Aizsardzības ministriju.

Programmas projekts ir sagatavots iesniegšanai Ministru kabinetā, un viens no Spānijas valdības pārstāvja Gonsalio Roblesa Orosko vizītes mērķiem bija šā projekta saskaņošana “Phare” divpusējās partnerības līguma ietvaros. Septembrī iekšlietu ministrs Māris Gulbis dosies atbildes vizītē uz Spāniju, lai parakstītu līgumu par abu valstu sadarbību cīņā pret terorismu, organizēto noziedzību, narkotisko un psihotropo vielu tranzītu un izplatīšanu.

Iekšlietu ministrs Māris Gulbis sacīja, ka sarunu laikā tika skarta arī iespēja operatīvā līmenī apmainīties informācijā ar Spānijas kolēģiem, jo pēdējā laikā lielākā hašiša krava – ap deviņiem kilogramiem – nākusi tieši no Spānijas. Ministrs pateicās Spānijas viesim par speciālās programmatūras aprīkojuma un tehnikas dāvinājumu Valsts policijai, ko tā varēs likt lietā. Māris Gulbis novēlēja projektam un rīcības plānam labus rezultātus, kurus drīz jutīs ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas iedzīvotāji, jo, sākot ar nākamo gadu, mūsu uzdevums ir sargāt ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas Savienības rietumu robežu.

“ES ir kā liela telpa ar plašām iespējām un personas brīvību, bet tai jābūt arī drošai telpai, kur cilvēks, tās pilsonis varēs justies droši, tāpēc jebkuru ES valstu sadarbība drošības jomā ir ļoti nozīmīga,” sacīja Gonsalio Robless Orosko.

Andris Kļaviņš  – “Latvijas Vēstnesim”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!