• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par divu Latvijas augstskolu slēgšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.2003., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77784

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas ārpolitikas principu maiņu

Vēl šajā numurā

01.08.2003., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par divu Latvijas augstskolu slēgšanu

Izglītības un zinātnes ministrija vakar, 31.jūlijā, izslēgusi no Izglītības iestāžu reģistra divas augstskolas, kuras, cita starpā, nelikumīgi izmantoja vārdu akadēmija, proti, Inženierzinātņu un informatīvo tehnoloģiju akadēmija un Latvijas Akmeoloģijas akadēmiju. Augstskolas izslēgtas no reģistra, pamatojoties uz Izglītības iestāžu reģistrācijas noteikumu normām.

Jūnijā, uzsākot ministra K.Šadurska ierosinātās pārbaudes augstskolās, Izglītības un zinātnes ministrijas, Izglītības valsts inspekcijas un Valsts darba inspekcijas pārstāvju kopīga komisija konstatēja būtiskus likumu pārkāpumus Inženierzinātņu un informatīvo tehnoloģiju akadēmijā. Piemēram, nelikumīgi izsniegti diplomi ar valsts ģerboni, lai gan IITA nav akreditēta augstākās izglītības iestāde, programmas nebija akreditētas. Vairākās studentu lietās nav dokumenta par iegūto vidējo izglītību, tātad, iespējams, uzņemti cilvēki bez tās un pārkāpts Augstskolu likuma 45.pants. Vairākās studentu mācību kartēs nav kredītpunktu skaits, tāpēc skaidri nav iespējams konstatēt, cik kredītpunktu ir pārskaitīts no iepriekšējās augstskolas. Diploma pielikumā norādīto apgūto kredītpunktu skaits neatbilst reālam studiju laikam augstskolā un pārkāpj Augstskolu likumu. Diplomu reģistrācijas žurnālā nav iereģistrēts un nav izsniegts diploms, ko nevar uzrādīt. Vairākas studentes uzreiz imatrikulētas 2.kursā. Sakarā ar to, ka par līdzīga rakstura pārkāpumiem IITA sodīta atkārtoti, izvērtējot to, ka IITA nav iesniegusi studiju programmas pieteikumu akreditācijai un patvaļīgi mainījusi mācību gada garumu, ņemot vērā akadēmiskā personāla un studiju bāzes komplekso vērtējumu, komisija augstskolu darbības licencēšanai nolēma anulēt IITA izsniegtās licences. Līdz ar to šī iestāde vairs nevar īstenot augstākās izglītības programmas.

Akmeoloģija nav Latvijas Zinātnes padomes apstiprināta zinātnes nozare. Latvijas Akmeoloģijas akadēmija nebija laikus iesniegusi dokumentus licencēšanai. Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas ziņām, tā arī neveica augstskolas funkcijas – studenti nebija uzņemti. Abas augstskolas savā darbībā lietoja vārdu “akadēmija”. Atbilstoši Augstskolu likuma 3.panta 5.daļai un 10.panta 3.daļai augstskola savā nosaukumā vārdu “akadēmija” drīkst lietot tikai tad, kad tās (kā neuniversitātes tipa augstskolas) satversme ir apstiprināta Ministru kabinetā pēc Izglītības un zinātnes ministrijas ieteikuma, un tikai tad, kad augstskolas satversmes sapulce ir pieņēmusi satversmi. Jau iepriekš Izglītības un zinātnes ministrija informēja, ka Sociālo tehnoloģiju augstskolai ministrs nolēma satversmi neapturēt, atļāva turpināt darbu un uzdeva novērst pārkāpumus.

Pārbaudes turpināsies arī citās augstskolās, ministrs vēlētos, lai tās turpmāk saņemtu ciešāku atbalstu no Augstākās izglītības padomes, Rektoru padomes un Latvijas Studentu apvienības. Izglītības un zinātnes ministrs K.Šadurskis aicina Latvijas augstskolu pārstāvjus sniegt viņam rakstiskus priekšlikumus par likumu un iestāžu darba uzlabošanu, kā arī neveikt patvaļīgas un nelikumīgas darbības augstākajā izglītībā. “Latvija jāveido par zemi ar visaugstāko akadēmiskās kvalitātes raudzi, tādēļ turpmāk nevarēsim līdzšinēju ilgstošu praksi uzskatīt par attaisnojumu smagiem augstākās izglītības likumu pārkāpumiem,” uzsver ministrs.

Izglītības un zinātnes ministra birojs

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!