• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par triumfētājiem nu lūdzēju lomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.08.2003., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77845

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vērtību pārvērtēšanas kopsakarībām

Vēl šajā numurā

06.08.2003., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par triumfētājiem nu lūdzēju lomā

Vai valstīm, kuras brīdināja no invāzijas Irākā, tagad vajadzētu okupantus pasargāt no neveiksmes? Nav pagājis ilgs laiks, kad ASV prezidents Džordžs V. Bušs Apvienotās Nācijas nosauca par “nenozīmīgām” un viņa aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds ironizēja par “veco” Eiropu. Vēl nekad neviena uzruna nācijai par makulatūru nav tapusi tik ātri kā Buša teiktais pirms Irākas kara. Apmēram trīs mēnešus pēc tam, kad ASV prezidents uz kāda lidmašīnu bāzes kuģa paziņoja, ka “misija ir izpildīta”, okupētajā valstī joprojām atrodas 150 000 demoralizētu amerikāņu karavīru. Te neko nemaina arī ASV ziņojumi par panākumiem Sadama kliķes vajāšanā.

Joprojām turpinās Vašingtonas centieni “paplašināt koalīciju, lai Irākā iedibinātu lielāku drošību”. Par poļu vienībām, kurām Irākā kā trešajai okupācijas varai ir jākontrolē viens no sektoriem, līdz šim ir vairāk dzirdēts nekā redzēts. “Jaunajai” Eiropai nav nekā daudz ko likt svaru kausos, lai Irākā atslogotu amerikāņus un britus. Pārējās uzrunātās valstis mēģina iegūt laiku vai arī karavīru nosūtīšanu saista ar ANO Drošības Padomes rezolūciju.

Vai ANO vajadzētu iesaistīties kā glābējai? ASV gan apgalvo, ka ar līdzšinējām ANO rezolūcijām pilnīgi pietiek, lai visas valstis varētu piedalīties Irākas samierināšanā. Tas pats arguments kalpo arī formālai invāzijas attaisnošanai. ASV globālos politiķus neuztrauc tas, ka lielākā daļa ANO dalībvalstu Drošības padomes rezolūcijas neuzskata ne par kādu kara un okupācijas leģitimāciju. Viņiem svarīga ir vienīgi faktiskā vara.

Tagad tas varētu mainīties, jo Bušam ir jābaidās par vēlētāju labvēlību. Iestrēgšana partizānu karā 55 grādu karstumā. Bez izredzēm uz drīzu politisko un ekonomisko problēmu atrisinājumu. Tas ir pēdējais, ko prezidents varētu vēlēties. Kopš pagājušās nedēļas beigām ASV diplomāti slepenās sarunās ANO mītnē Ņujorkā mēģina atkal tuvināties pasaules organizācijai un vēl nesen izsmietajām valstīm. Triumfētāji ir kļuvuši par lūdzējiem. Viņi vēlas iesaistīt ANO kara izpostītās valsts drošības garantēšanā un atjaunošanā, neļaujot tai piedalīties valsts politiskās nākotnes veidošanā vai naftas darījumu kontrolē.

Šāds aprēķins diez vai varētu izdoties. ANO ģenerālsekretārs Kofi Anans pēdējā Irākas ziņojumā Drošības Padomei iepazīstināja ar palīdzības cenu. Viņš no ASV pieprasa skaidru militāro vienību izvešanas un pilnīgas Irākas suverenitātes atjaunošanas termiņu plānu. “No Irākas iedzīvotāju puses ir jūtama milzīga tieksme pēc patstāvības,” saka Anans. “Demokrātiju nevar uzspiest no ārpuses.” Viņš kritizēja okupantu izturēšanos pret karagūstekņiem un politiskajiem ieslodzītajiem. Anans izslēdza iespēju, ka ANO uz Irāku varētu nosūtīt policijas vienību, kā ierosināja ASV. Šāda akcija radītu paralēlu kārtības uzturētāju sistēmu, kas traucētu efektīvi apkarot noziedzību. ANO nevēlas no amerikāņiem un britiem pārņemt nepateicīgākos uzdevumus, kas ir jāuzņemas okupācijas varai. Pēc ANO rezolūcijas Nr.1483 uzvarētāju koalīcija ir okupācijas vara. Saskaņā ar starptautiskajām tiesībām viņi nav atbrīvotāji, par kuriem sevi labprāt uzskata amerikāņi.

Arī Francijas ārlietu ministrs Dominiks de Vilepēns ir licis ASV saprast, ka tās, neko nemaksājot, nevarēs izkļūt no ķezas. Francija vēlas, lai tiktu pieņemta jauna ANO Drošības Padomes rezolūcija, kas atbildību par Irākas nākotni nodotu ANO rokās.

Enerģiska ANO un Eiropas valstu rīcība ir irākiešu tautas interesēs. Globālie stratēģi Vašingtonā gan izplānoja karu, taču viņiem nav reāla priekšstata par laiku pēc kara. Kad novembrī beigsies termiņš ANO programmai “pārtika par naftu”, irākieši pirmo reizi piedzīvos nopietnu pārtikas krīzi.

Pēc “FRANKFURTER RUNDSCHAU”

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas un “LV” redakcijas apkopotā

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti.

Pārpublikācijas šeit, “Latvijas Vēstnesī”, – saīsinājumā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!