• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar vēju un burām draudzības vārdā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.08.2003., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77939

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Savienībā es redzu loģisku Latvijas sakārtošanas turpinājumu

Vēl šajā numurā

08.08.2003., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar vēju un burām draudzības vārdā

9.–13.augustā Rīgā pietauvosies Cutty Sark Tall Ships' Races 2003 dalībnieki — deviņi desmiti buru kuģu, kas devušies ceļā no Gdiņas

EMBLEMA COPY.GIF (35641 bytes)No 9. līdz 13. augustam Rīgā pietauvosies “Cutty Sark Tall Ships’ Races 2003” dalībnieki – apmēram 90 burinieku un jahtu, kas devušies ceļā no Gdiņas (Polija) un Turku (Somija) uz Lībeku un Trāvemindi (Vācija).

Baltijas jūrā burinieki un jahtas atgriežas pēc trīs gadu pārtraukuma, taču šī ir pirmā reize, kad regates dalībnieki viesosies Rīgā. “Cutty Sark Tall Ships’ Races 2003” Rīgas posma patronese ir Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Šogad kopumā regatē piedalās 102 burāšanas mācību kuģi. 22 no tiem ir jauni dalībnieki, kas regatē piedalās pirmo reizi. Rīgā būs ap 90 dalībnieku no aptuveni 20 valstīm. Latviju šajās starptautiskajās burāšanas sacensībās pārstāv četras jahtas – “Spaniel”, “Sparta”, “Anita” un “Venta”.

“Cutty Sark Tall Ships’ Races” regati organizē vadošā burāšanas mācību organizācija “Sail Training International”. Regates galvenais uzdevums ir attīstīt un veicināt burāšanas sportu visā pasaulē, it sevišķi jauniešu vidū.

REGATE2.JPG (30403 bytes)
Foto: A.F.I.
Viens no lielākajiem regates dalībniekiem Baltijas jūrā netālu no Ventspils — pilnas takelāžas buru kuģis Mir, kurš bāzējas Sanktpēterburgā

Interesanti, ka par sacensību uzvarētāju kļūst tā komanda, kas devusi visnozīmīgāko ieguldījumu starptautiskās draudzības sekmēšanā.

Pirmo reizi “Cutty Sark Tall Ships’ Races” regate notika 1956. gadā. “Sail Training International” organizētajās sacensībās piedalās visu veidu burinieki – gan majestātiskas barkas, gan graciozi šoneri, gan arī brigas un jahtas. Unikāla “Cutty Sark Tall Ships’ Races” prasība ir dalībnieku vecums — vismaz pusei apkalpes jābūt vecumā no 15 līdz 25 gadiem. Šīgada regatē piedalīsies 6000 jauniešu (Rīgā būs ap 3000 dalībnieku) no gandrīz 30 valstīm. Lai piedalītos sacensībās, pieredze nav obligāts priekšnoteikums, jo burāšanas prasme tiek apgūta sacensību laikā.

“Cutty Sark Tall Ships’ Races 2003” burinieku flotei ir divi regates posmi: pirmais — 22. – 31. jūlijā no mūsdienīgās Gdiņas ostas Polijā līdz Somijas salām, kur vairākumam kuģu pēc finiša līnijas šķērsošanas bija iespēja atpūsties pāris dienu pirms pietauvošanās Turku pilsētā Somijā. Tad no 3. līdz 10. augustam seko kruīza posms no Turku līdz Rīgai, kura laikā komandu apkalpes var izbaudīt burāšanu uz citiem kuģiem. Pēc atpūtas Rīgā sekos regates otrais posms – no 13. līdz 21. augustam burinieki dosies uz ostām Lībekā un Trāvemindē.

Šogad galvenais apbalvojums būs “Sail Training International” Draudzības balva — liels gravēts masīva sudraba šķīvis Armada Dish, ko pēc kopīga dalībnieku balsojuma pasniegs kuģa apkalpei, kas regates laikā devusi lielāko ieguldījumu starptautiskās draudzības un sapratnes veicināšanā. Šī balva stāsies Cutty Sark Trophy vietā, kas pēc tāda paša principa tika piešķirta iepriekšējo gadu sacensībās.

“Cutty Sark Tall Ships’ Races” regate ir kļuvusi par nozīmīgu notikumu starptautiskajā burāšanas kalendārā. Tās mērķis ir pulcināt jauniešus draudzīgā sacensībā neatkarīgi no viņu tautības, rases, reliģiskās pārliecības vai sociālā stāvokļa. Šajos pasākumos galvenais uzsvars tiek likts uz burāšanas mācību nozīmīgumu un vērtību, palīdzot jauniešiem saprast atšķirīgas kultūras un attīstīt savu izturību un iemaņas.

Jau vakar, 7. augustā, plkst. 13:00 Ventspils ostā ienāca viens no lielākajiem buriniekiem pasaulē — “Mir” no Sanktpēterburgas. Kuģa garums ir 110 m, un to apkalpo 250 cilvēku liela komanda.

Aizvakar vakarā un vakar agri no rīta Ventspils ostā ienākuši arī divi citi regates “Cutty Sark Tall Ships’ races 2003” burinieki – elegantais “A” klases kuģis “Pogoria” un “C” klases jahta “Knez” no Polijas, kā arī “C” klases kuģis “Discovery” no Lielbritānijas, kurus jau iespējams apskatīt Ventspilī, Ostas ielas promenādē. Ventspils ostā iebrauks arī pārējie burinieki, kopskaitā 28, no tiem seši “A” klases burinieki, ieskaitot 109 m garo kuģi “Nadezhda” no Vladivostokas.

Iebraukšanai Ventspils ostā regates “Cutty Sark Tall Ships’ Races 2003” ietvaros 7.–9. augustā pieteikušies 28 burinieki no 13 valstīm — 5 no Polijas, 4 no Krievijas, 4 no Lielbritānijas, pa diviem no Vācijas un Somijas, pa vienam no Īrijas, Nīderlandes, Dānijas, Norvēģijas, Lietuvas, ASV, Beļģijas, kā arī 4 jahtas no Latvijas.

REGATE3.JPG (19658 bytes)
Foto: A.F.I.
Viens no lielākajiem regates dalībniekiem Baltijas jūrā netālu no Ventspils — buru kuģis Mir, kurš bāzējas Sanktpēterburgā

Buru kuģi ieradīsies Ventspilī un pietauvosies vienā no skaistākajām un populārākajām vietām – Ostas ielas promenādē, iepretī Livonijas ordeņa pilij un vecpilsētai, kur tos varēs aplūkot ikviens interesents.

Arī Rīgā vakar jau ieradās pirmās regates “Cutty Sark Tall Ships’ Races 2003” dalībnieces — jahtas “Gwarek” un “Merkury”. Pateicoties labajam ceļavējam Rīgā arī ieradusies Latvijas jahta “Anita”.

Pasaulē slaveno burinieku regati Baltijas jūrā organizē vadošā burāšanas mācību organizācija “Sail Training International”. Regates mērķis ir popularizēt burāšanas sportu visā pasaulē, it īpaši jauniešu vidū. Šogad regates maršrutā Gdiņa – Turku – Rīga – Lībeka piedalās ap 100 burinieku no 20 pasaules valstīm.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!