• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES militāro ilūziju zudumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.08.2003., Nr. 113 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77993

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ieilgušo čekas maisu intrigu

Vēl šajā numurā

13.08.2003., Nr. 113

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES militāro ilūziju zudumu

Optimisms par pirmo patstāvīgo ES militāro operāciju nebija ilgs. Marta beigās ES no NATO pārņēma pamiera kontroli Maķedonijā. Gada beigās beigsies mandāts.

Atgriešanās realitātē. Tai ir vairāki iemesli. Vispirms ES ne struktūru un personāla ziņā, ne arī materiāli, nav gatava ilgākām militārām miera misijām. Līdz gada beigām gan ir jābūt noformētai 60000 vīru lielajai ātrās reaģēšanas vienībai, taču par to, kā izskatās praksē, liecina Maķedonija. Tur viegli bruņotie “Eufor” vīri nav spējīgi kontrolēt situāciju bez pamatīgi apbruņoto NATO karavīru atbalsta.

Turklāt galvenā patstāvīgās Eiropas militārās politikas atbalstītāja Francija neizrāda lielu vēlēšanos aktīvāk piedalīties miera misijā Balkānos. Parīze nevēlas nosaukt sekotāju pašreizējam komandantam, kura pilnvaru laiks beidzas septembra beigās. Acīmredzot, Francijas militāro kapacitāti pilnībā ir noslogojušas krīžu novēršanas akcijas Āfrikā.

Politiskais iemesls ilūziju zaudējumam ir Irākas kara dēļ radušās nesaskaņas transatlantiskajās attiecībās un ES iekšienē. Daudzas Centrālās un Austrumeiropas ES kandidātvalstis – arī rūgtās vēsturiskās pieredzes dēļ – nav gatavas riskēt drošības jautājumos un tāpēc šaubu gadījumā nostāsies ASV pusē.

Arī ASV sāk atzīt, ka nav nekāda jēga iespējamos partnerus nostādīt “vai nu vai” priekšā, un ka tas nav arī amerikāņu drošības interesēs. Tonijs Blērs runā ASV Kongresā šajā sakarībā Buša “vanagiem” nolasīja sprediķi, lai arī draudzīgā tonī. Transatlantiskās attiecības ir jādefinē no jauna un vienlaikus jānostiprina Eiropas loma drošības politikā: pēdējo mēnešu notikumi rāda, ka pārskatāmā nākotnē tas būs iespējams tikai NATO ietvaros.

Pēc “DER STANDARD”

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas un “LV” redakcijas apkopotā

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti.

Pārpublikācijas šeit, “Latvijas Vēstnesī”, – saīsinājumā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!