• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vēlāk Eiropas integrācijas vilcienu būs grūti noķert. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.08.2003., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78223

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

20.08.2003., Nr. 115

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēlāk Eiropas integrācijas vilcienu būs grūti noķert

Lāslo Nikičers, Ungārijas vēstnieks, — “LV”

UNGARS1.JPG (17215 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

— Vēstnieka kungs, kādas ir jūsu un jūsu tautiešu izjūtas šajā svētku dienā?

— Ungārija savus valsts svētkus šogad, 2003. gadā, svin kā plaukstoša valsts, kas strauji attīstās. Neapšaubāmi, vissvarīgākais pēdējā laika sasniegums manai valstij bija Eiropas Savienības (ES) Pievienošanās līguma parakstīšana šā gada 16. aprīlī, tikai četras dienas pēc tik sekmīgā referenduma, kad 84 procenti ungāru pateica savu nepārprotamo “jā” Eiropas Savienībai.

Es uzskatu, ka šī patiešām ir vēsturiska diena. Ja vien paraugāmies uz Eiropas jauno politisko karti, ikviens var redzēt: viss Eiropas attīstības process, pēc aukstā kara iedibinot jauno kārtību, ir kopīgs daudzu nāciju sasniegums, un, kaut arī 20. gadsimts jau beidzies, lielais pārmaiņu process joprojām turpinās. Es ticu, ka visas valstis daudz mācījušās no jaunākās vēstures un 21. gadsimtā mēs droši ieejam kā aktīvas un uzticamas eiroatlantiskās savienības dalībvalstis, tā garantējot mūsu vienotību, uzplaukumu un solidaritāti.

— Ungārija jau ir NATO dalībvalsts, Latvija par tādu kļūs nākamgad. Kā šajā kontekstā jūs raksturotu mūsu valstu divpusējās attiecības?

— Mūsu divpusējās attiecības ir labas, un es esmu pārliecināts, ka turpmākajos gados varam reāli paļauties uz mūsu savstarpējo solidaritāti un atbalstu Eiropā un arī plašākā starptautisko attiecību spektrā. Ungārijas parlamenta spīkera vizīte Latvijā jūnija sākumā bija vēl viens nozīmīgs solis šajā ceļā. Es esmu pārliecināts, ka jau tuvākajā nākotnē mūsu valstu likteņi savīsies vēl ciešāk, balstoties uz kopīgajām vērtībām un interesēm NATO un ES ietvaros. Tāpat kā 1991. gadā, Ungārija arī tagad, 2003. gadā, ir kopā ar Latviju, atbalstot jūsu iestāšanos NATO. Apliecinot šo atbalstu, mēs jau 2003. gada maijā ratificējām jauno NATO dalībvalstu pievienošanās dokumentu.

— Kas, jūsuprāt, ir pats aktuālākais uzdevums mūsu attiecību tuvākajai nākotnei?

— Neraugoties uz mūsu valstu labajām politiskajām attiecībām, joprojām nevaram būt apmierināti ar mūsu ekonomiskās sadarbības līmeni. Es uzskatu, ka lielākais uzdevums mūsu divpusējo attiecību turpmākajā attīstībā ir krasi palielināt abu valstu ekonomiskos kontaktus. Šā uzdevuma sekmīga īstenošana mums ļaus arī labāk sagatavoties dalībai ES. Mums jau ir izveidots labs ekonomiskās sadarbības juridiskais pamats, atliek vien to piepildīt ar konkrētu saturu.

— Ko jūs gribētu pavēstīt Latvijas sabiedrībai, kas patlaban gatavojas 20. septembra referendumam par dalību Eiropas Savienībā?

— Kā jau teicu, mēs atbalstām Latvijas uzņemšanu NATO un Eiropas Savienībā. Ceru, ka abas mūsu valstis 2004. gada 1. maijā tiks uzņemtas Eiropas Savienībā. Es ļoti priecājos, ka varu pārstāvēt Ungāriju Latvijā tieši šajā mūsu valstīm tik nozīmīgajā laikā, kad saskaņā ar pērnā gada Prāgas un Kopenhāgenas, kā arī šī gada Saloniku un Atēnu apspriežu lēmumiem vēsture Eiropas kontinentā iet uz priekšu gigantiskiem soļiem! Neviens nevar stāvēt malā no šā procesa. Tiem, kas nokavēs šo tikšanos ar vēsturi un nepagūs uz Eiropas integrācijas vilcienu, vēlāk būs ļoti grūti to noķert, ja tas vispār būs iespējams. Es ļoti priecājos par iespēju pārstāvēt savu valsti tik brīnišķīgā zemē, kāda ir Latvija. Uz mani dziļu iespaidu allaž atstājusi jūsu draudzīgā attieksme, kā arī interese par manu darbu un atbalsts, ko šeit saņemu. Es vēlu Latvijas tautai veiksmi visos pasākumos, kā arī labu veselību un panākumus visu izvirzīto mērķu sasniegšanā.

Jānis Ūdris, “LV” ārlietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!