• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Amerikas Savienoto Valstu militāro sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.08.2003., Nr. 118 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78410

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

29.08.2003., Nr. 118

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Amerikas Savienoto Valstu militāro sadarbību

L3.JPG (17761 bytes)
Tikšanās laikā: ASV vēstnieks Latvijā Braiens Karlsons, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un ASV Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Tomass Katlers
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga trešdien, 27.augustā, Rīgas pilī tikās ar ASV Mičiganas štata ģenerālmajoru Tomasu Katleru.

Sarunā apspriesta ASV Mičiganas štata bruņoto spēku un Latvijas bruņoto spēku līdzšinējā sadarbība un tālākā tās perspektīva, kā arī aktuālā drošības situācija pasaulē. Prezidente augstu novērtēja desmit gados īstenoto sadarbību starp Latvijas armiju, īpaši Zemessardzi un Mičiganas štata ASV bruņotajiem spēkiem, kas ir devusi labas iespējas Latvijas puses speciālistu apmācībai un pieredzes apmaiņai. “Mičigana ir bijusi patiess Latvijas draugs un Latvijas armijas atbalstītājs,” sacīja V.Vīķe-Freiberga.

T.Katlers tikšanās laikā ļoti atzinīgi novērtēja Latvijas armijas ātro attīstību, paveiktās reformas un prezidentes kā valsts līderes sasniegumus: “Ikviens var manīt, ka Latvija ir panākusi savu straujo izaugsmi ar ļoti smagu darbu un apņēmību.” ASV ģenerālmajors arī pauda atzinību par Latvijas dalību piecās dažādās miera uzturēšanas misijās pasaulē, apliecinot savu spēku ieinteresētību par iespējamo sadarbību ar Latvijas karavīriem miera uzturēšanas operāciju veikšanā.

T.Katlers nodeva V.Vīķei-Freibergai sveicienus no ASV Mičiganas štata gubernatores līdz ar ielūgumu apmeklēt šo ASV štatu.

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris kontradmirālis Gaidis Andrejs Zeibots trešdien, 27.augustā, tikās ar ASV Mičiganas Nacionālās gvardes komandieri ģenerālmajoru Tomasu Katleru, kurš uzturas iepazīšanās vizītē Latvijā.

Tikšanās laikā amatpersonas norādīja, ka desmit gadus ilgā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku un Mičiganas Nacionālās gvardes vienību sadarbība ir vērtējama kā lieliska un tiks turpināta arī pēc Latvijas iestāšanās NATO.

“Sadarbībā ar ASV karavīriem mēs esam daudz mācījušies gan militārā jomā, gan arī darbā ar sabiedrību un militārās jurisdikcijas jautājumiem,” teica E.Rinkēvičs. Viņš informēja ASV militārpersonu par Latvijas aizsardzības sistēmas prioritātēm pēc iestāšanās NATO, uzsverot Zemessardzes reformas gaitu un tās uzdevumu maiņu jaunajā drošības situācijā.

Ģenerālmajors T.Katlers uzteica Latvijas karavīru profesionālo izaugsmi un norādīja, ka par tradicionālām jau kļuvušas abu valstu zemessargu kopīgās mācības “Guardex”, kas katru gadu notiek ASV, Mičiganas štatā.

“Mēs ar prieku vērojām jūsu karavīru darbību taktiskajās mācībās un uzskatām, ka militārā sadarbība ir noteikti jāturpina,” teica T.Katlers. Viņš iepazīstināja ar Nacionālās gvardes uzdevumiem ASV drošības pasākumu nodrošināšanā, kā arī dalījās pieredzē par darbību nesenajā elektroenerģijas krīzē ASV ziemeļaustrumos.

Mičiganas Nacionālās gvardes komandierim tiekoties ar NBS komandieri Gaidi Andreju Zeibotu, pārrunāti divi būtiski sadarbības virzieni: ASV un Latvijas zemessargu mācību “Guardex” organizēšana ne tikai Amerikā, bet arī Latvijā, kā arī sadarbība instruktoru sistēmas pilnveidošanā, ņemot vērā ASV pieredzi.

Valsts prezidenta preses dienests Aizsardzības ministrijas   Sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!