• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sociālo nodrošinājumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.08.2003., Nr. 118 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78413

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par topošajiem valsts dokumentiem

Vēl šajā numurā

29.08.2003., Nr. 118

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sociālo nodrošinājumu

Nākamgad plānotais valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu un minimālās pensijas palielinājums ir iespējams, pateicoties lielākiem valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu ieņēmumiem, kas budžetā atspoguļojas jau šogad un turpināsies arī nākamgad. Šis pieaugums ir tieši saistāms ar Valsts ieņēmumu dienesta veikto aktīvo t.s. aplokšņu algu apkarošanu, jo sociālās apdrošināšanas iemaksas tiek nomaksātas no katra iedzīvotāja ienākumiem.

Pamatojoties uz ekonomikas izaugsmes un nodokļu iekasēšanas rāsdītājiem, Finanšu ministrija ir paaugstinājusi 2004.gada ieņēmumu prognozi. Pēc Labklājības ministrijas priekšlikuma ievērojamu daļu no šiem līdzekļiem – 5,2 miljonus latu – paredzēts novirzīt pabalstu un pensiju palielināšanai. Tā, piemēram, ir paredzēts no nākamā gada valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu palielināt no pašreizējiem 30 latiem uz 35 latiem mēnesī, kopumā šim mērķim no budžeta atvēlot 1,3 miljonus latu.

Savukārt minimālo pensiju paaugstinājums būs atkarīgs no pensionāra darba stāža: ar darba stāžu, mazāku par 20 gadiem, minimālā pensija tiks paaugstināta no 33 latiem mēnesī uz 38,5 latiem. Ar 20 — 30 gadu darba stāžu minimālā pensija tiks paaugstināta no pašreizējiem 39 latiem mēnesī uz 45,5 latiem. Ar darba stāžu virs 30 gadiem minimālā pensija tiks paaugstināta no pašreizējiem 45 latiem mēnesī uz 52,5 latiem. Kopumā minimālo pensiju palielināšanai nākamgad paredzēts izlietot 3,9 miljonus latu.

“Šis ir reāls un taustāms VID darba rezultāts aplokšņu algu apkarošanas jomā, kas uzlabos tieši maznodrošinātāko sabiedrības locekļu dzīves apstākļus. Turklāt jāatminas, ka šogad rudenī, pateicoties sociālā budžeta labajiem izpildes rādītājiem, ir paredzēta pensiju indeksācija, kas būs lielākā pēdējo gadu laikā un palielinās pensijas vidēji par 2 latiem. Esmu gandarīts, ka VID darbs ir produktīvs un nodrošina iespēju palielināt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstus un minimālās pensijas,”uzsvēra finanšu ministrs.

Šā gada septiņos mēnešos īpaši labi ir pildīts tieši valsts lielākais valsts speciālais budžets – sociālais budžets. Tā ieņēmumi septiņos mēnešos bijuši 328,4 miljoni latu, kas ir par 16 miljoniem vairāk, nekā bija plānots, un par 23 miljoniem latu vairāk nekā pērn attiecīgajā laika posmā. Tādējādi sociālajā budžetā pretēji septiņiem mēnešiem plānotajam 2,5 miljonu latu fiskālajam deficītam ir izveidojies būtisks pārpalikums – 23 miljoni latu.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!