• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad dvēsele atveras mūzikai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.08.2003., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78473

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Meklēt lietām kodolu ir darbošanās sūra

Vēl šajā numurā

30.08.2003., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad dvēsele atveras mūzikai

“Kur kokle, tur koklētājs, kur koklētājs, tur brīvs gars”

— Donats Vucins (1934-1999).

Aizvadītās nedēļas nogalē kokļu meistara Donata Vucina mājās Varakļānu Dekšārēs notika tradicionālās kokļu dienas, pulcinot etnogrāfisko kokļu spēlētājus no Rīgas, Rēzeknes, Madonas, Jēkabpils, Ērgļiem, Varakļāniem, Cesvaines un Dekšārēm.

Piecpadsmit gadus Riekstu mājās ar Donata Vucina rokām tapa 10, 11, un 12 stīgu kokles, kas vairāk pazīstamas Latgales novadā. Tās iecienījuši folkloristi ne vien Latvijā, bet arī ārzemēs — ASV, Kanādā, Austrālijā, Baltkrievijā un Lietuvā. Nu jau otro gadu kokles pieskandināja Dekšāru skolas telpas. Muzicēja Madonas rajona pazīstamā kokļu pedagoga Aivara Zariņa audzēkņi no Ērgļiem, Madonas, Rēzeknes un Varakļāniem, rīdzinieki Andris Mičuls –Prievītis, Valdis Ērglis, Biruta Ozoliņa, Ansis Bērziņš, jēkabpilietis Ilmārs Lucijanovs, dekšāriete Marika Zeimule un rēzeknieši Sandra Katiša un Daina Salmiņa. Viņi spēlēja tautas dziesmas, pašu rakstītas kompozīcijas koklei un brīvi improvizēja.

Kā teica Biruta Ozoliņa, “kokle ir dvēseles instruments, tas ir jāizjūt un jāmīl. Kokļu dienu organizētāja Marika Zeimule aicināja: “Lai gan kokli uzskatām par nacionālo instrumentu, etnogrāfisko kokļu spēle Latvijā nav plaši izplatīta. Var teikt, ka koklēšana ir kļuvusi par retu māku, tāpēc kokļu dienas deva vienreizēju iespēju — kopā sabraukt ne vien folkloras entuziastiem, bet arī visiem, kas brīvā atmosfērā vēlas ieklausīties kokles skaņās un pamēģināt paši.”

Cesvainiete Latvīte Podiņa Rīgā mūzikas skolā apguvusi koncertkokles spēli, bet ar etnogrāfisko kokli iepazinusies tikai tagad. Jau pirmajā vakarā viņa klātesošos iepriecināja ar solodziesmu, muzicējot ar Donata Vucina darināto kokli.

Klausītāji priecājās par jauno koklētāju — dekšāriešu Māras Vucinas un Sandras Tučas, varakļāniešu Mairitas Kazākas, Līnas Prusakovas un Leldes Cakules, rēzeknieša Krišjāņa Dauguļa, kā arī Ērgļu meiteņu Ilzes Mailītes un Kristīnes Lūses — sniegumu.

Kokļu dienas tika rīkotas ar Kultūrkapitāla fonda un Dekšāru pagasta padomes atbalstu.

Koklētāji šķīrās ar apņēmību noteikti tikties nākamgad.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!