• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrijas 2003. gada 28. augusta rīkojums Nr. 227 "Par rakstveida informāciju par grūtniecības pārtraukšanas morālajiem aspektiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.09.2003., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78533

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojums Nr.228

Par veselības sertifikātu zivju un zvejas produktu eksportam uz Honkongu

Vēl šajā numurā

03.09.2003., Nr. 120

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Veselības ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 227

Pieņemts: 28.08.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrijas rīkojums Nr.227

Rīgā 2003. gada 28. augustā

Par rakstveida informāciju par grūtniecības pārtraukšanas morālajiem aspektiem

Izdots saskaņā ar Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma 25.panta 2.punktu

Lai nodrošinātu sievietei informāciju par grūtniecības pārtraukšanas morālajiem aspektiem, iespējamiem medicīniskajiem sarežģījumiem un iespēju saglabāt topošajam bērnam dzīvību:

1. Apstiprināt rakstveida informāciju “Ko nozīmē pārtraukt grūtniecību?”(pielikumā).

2. Ārstniecības iestāžu vadītājiem, kur veic grūtniecības pārtraukšanu, nodrošināt sievieti, kas izteikusi vēlēšanos pārtraukt grūtniecību, ar rakstveida informāciju “Ko nozīmē pārtraukt grūtniecību?”.

Veselības ministre I.Circene

 

Pielikums

Tu esi skaudras izvēles priekšā – dot savam bērnam iespēju piedzimt vai šo iespēju viņam liegt.

Lai spētu sakārtot savas domas un izvērtētu izvēles būtību, mēs iesakām tev izlasīt šīs rindas.

Šī ir tava un tava nedzimušā bērna dzīve, bet izvēle ir tavā un nedzimušā mazuļa tēta ziņā, tāpēc būtiski noskaidrot

ko nozīmē pārtraukt grūtniecību?

Grūtniecības pārtraukšanu pēc sievietes vēlēšanās drīkst izdarīt līdz 12.grūtniecības nedēļai.

Aborta operāciju drīkst veikt tikai sertificēts ārsts ginekologs. Ja šo operāciju veic nekvalificēta persona, tas var būt bīstami tavai veselībai un dzīvībai. Tas ir kriminālaborts, kas aizliegts ar likumu.

Katru gadu arvien mazāks sieviešu skaits izvēlas pārtraukt grūtniecību, jo zināma ir patiesība, ka šī operācija ir sarežģīta, bīstama un sāpīga (kaut arī tā tiek izdarīta anestēzijā).

Kāpēc tā?

* Sarežģīta tāpēc, ka ārsts aborta laikā neredz operācijas lauku – auglis atrodas dzemdē, bet ārsta acīm paveras tikai maksts un dzemdes kakls. Veicot šo operāciju, arī augsti kvalificētam ārstam jāpaļaujas galvenokārt uz specifiskām sajūtām, skaņām un tausti – savu pieredzi un profesionalitāti.

* Bīstama tāpēc, ka abortu visbiežāk izdara ar kiretāžas metodi (kirete – metāla instruments – cilpa ar uzasinātu ārējo malu, ar kuru atdala augļa olu no dzemdes sienas vai sadala augli). Dzemde ir mīksta un veicot pie tās sienas pieaugušās augļa olas atdalīšanu, var traumēt dzemdes muskulatūru vai pat pārdurt to. Tāpēc aborta sekas var būt tava neauglība. Mēdz teikt, ka bīstami ir pārtraukt pirmo grūtniecību, taču bīstams ir jebkurš aborts. Vienīgi atkārtotu abortu gadījumā pastāv iespēja, ka tev kāds bērns jau ir un neveiksmes gadījumā zaudējuma sāpes nebūs tik lielas…

Īpaši bīstami tavai dzīvībai ir kriminālie aborti, ko ārpus ārstniecības iestādes izdara cilvēks, kas nav ārstniecības persona un kurai nav ne profesionālu, ne morālu tiesību (visbiežāk – arī apstākļu un instrumentārija), lai šādu operāciju veiktu. Tikpat bīstami ir arī provocētie aborti, kad sieviete pati vēlas atbrīvoties no nevēlamas grūtniecības.

* Sāpīgs tāpēc, ka līdz 12. grūtniecības nedēļai auglis ir izveidojies – ir noformētas orgānu sistēmas, skelets, darbojas sirds, viņš kustas. Starp tevi un mazulīti, lai cik niecīgs viņš vēl ir, izveidojas spēcīgas fiziskās un emocionālās saites. Ar pirmajiem grūtniecības mirkļiem tavs organisms pārkārtojas darbam jaunajā režīmā, augļa ola cieši ieaug dzemdes dobumā, bet mazulītis no piektās dzīvības nedēļas spēj reaģēt uz mātes pozitīvā vai negatīvā stresa radītajiem emocionālajiem kairinātājiem. Protams, ja šo ārkārtīgi spēcīgo saiti vardarbīgi pārrauj, tas rada milzīgu vilšanās, tukšuma, vainas un sāpju izjūtu. Fiziskās sāpes var nomākt ar medikamentiem, bet ja sāp dvēsele…

Sabiedrībā bieži dominē uzskats, ka aborts ir tikai sievietes problēma. Saprotams, ka grūtniecība, tāpat kā tās pārtraukšana, ir saistīta ar tavām fizioloģiskajām norisēm un izjūtām to laikā.

Taču grūtniecība nevar iestāties tikai tavas vēlmes rezultātā – mazuļa pirmsākumu nodrošina divi – gan vīrietis, gan sieviete. Un atbildību par jauno dzīvību uzņemas abi.

Šī ir tava un tava nedzimušā mazuļa dzīve, bet šis lēmums jāpieņem jums – topošajiem mammai un tētim...

Prakse liecina, ka pāri, kuri izlēmuši saglabāt savam bērnam dzīvību, ir gandarīti par savu izvēli.

Lai tev izdodas izlemt to saskaņā ar sevi, savu turpmāko dzīves redzējumu un sirdsapziņu.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!