• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente: Akreditējot vēstnieci Nīderlandē Atklājot Gintera Grasa mākslas izstādi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.09.2003., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78562

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kalpojot Latvijai, tās mērķiem un godam

Vēl šajā numurā

03.09.2003., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente:

Akreditējot vēstnieci Nīderlandē

LAIZANE.JPG (14668 bytes)
Foto: A.F.I.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 1. septembrī Rīgas pilī pasniedza akreditācijas vēstuli Latvijas ārkārtējai un pilnvarotajai vēstniecei Nīderlandes Karalistē Baibai Laizānei. “Jūs esat ļoti spējīga diplomāte, un es novēlu jums vislabākās sekmes Latvijas vēstnieces pienākumu pildīšanā Nīderlandes Karalistē,” sacīja prezidente.

B.Laizāne pateicās prezidentei par izrādīto uzticību, kā arī informēja V.Vīķi-Freibergu par aktualitātēm Latvijas un Nīderlandes divpusējās attiecībās. Abas puses bija vienisprātis, ka attiecības starp abām valstīm ir draudzīgas un cieņas pilnas, uzsverot to, ka svarīgos jautājumos, kā, piemēram, atbalsta izteikšanā Latvijai par dalību NATO, Nīderlande ir bijusi viena no pirmajām valstīm. V.Vīķe-Freiberga un B.Laizāne pauda gandarījumu par tālākajām iespējām politisko, ekonomikas, izglītības un kultūras sakaru paplašināšanā, ko stimulēs gaidāmās augsta līmeņa vizītes starp Latviju un Nīderlandi.

Sarunā apspriesta ES paplašināšanās procesa gaita un Latvijas uzdevumi šajā saistībā. Prezidente sacīja, ka vēstnieci ES kontekstā sagaida atbildīgs darba posms nākamgad, kad no 2004.gada vidus Nīderlande kļūs par ES prezidējošo valsti.

Valsts prezidenta preses dienests

Atklājot Gintera Grasa mākslas izstādi

Uzruna Nobela prēmijas literatūrā laureāta Gintera Grasa zīmējumu izstādes “Kalkuta un patiesības metamorfozes” atklāšanā Rīgā, Melngalvju namā, 2003. gada 2. septembrī

Jūsu ekselence Vācijas vēstnieka kungs! Godātie Berlīnes, Gdaņskas un Rīgas mēri! Dāmas un kungi!

Man ir tiešām prieks kā Valsts prezidentei būt klāt šīs izstādes atklāšanā, kas liecina par izcilu sadarbību starp trim Eiropas valstīm. Pareizāk varbūt būtu teikt, ka šī ir īpaša sadarbība starp trim pilsētām trijās dažādās valstīs, un tas šķiet tik ļoti piemēroti tādas personības kā Gintera Grasa mākslas darbu izstādes atklāšanai, jo šis mākslinieks ir ne tikvien duāls sava talanta izpausmē reizē vizuālās un arī vārda literatūras mākslās, bet viņa paša dzīves gājums un viņa dzimtas saknes kā cilvēkam ir ļoti daudzpusīgas un sarežģītas.

Ginters Grass ir dzimis Gdaņskā toreiz, kad tā vēl bija Danciga, un tamdēļ no savas dzimtas un savas pieredzes zina, ko nozīmējusi Eiropas sašķelšana un bruņoto konfliktu radītās sekas tiem ļaudīm, kas ir dzīvojuši šajās degpunktu krustuguņu pilsētās un zemēs. Savā dzīves gājumā Ginters Grass ir atspoguļojis šo unikālo vietu Eiropas kartē, kur saskaras slāvu un ģermāņu kultūras, bet reizē atskan arī senprūšu kultūras mantojuma pēdas.

Šodien mums būs iespēja redzēt mākslinieku tādā aspektā, kādā mums vēl nav bijis iespējams iepazīt. Ar viņa literārajiem darbiem, protams, burtiski visa pasaule jau gadu desmitiem ir ļoti labi pazīstama, tajā skaitā arī Latvija – ar viņa literārā darba latviskajiem tulkojumiem.

Ir interesanti, ka šodienas izstādē pavīd Kalkutas vārds, un šī pilsēta, varētu teikt, populārajā mitoloģijā ir saistīta ar daudzām tumšām lietām, ar black hole of Calcuta un melno dievieti Kali, un varbūt arī māksliniekam tieši tas ir bijis svarīgs pievilkšanas punkts. Tajā pašā laikā tas ir arī mierinājums viņam caur savu vizuālo mākslu savu skatienu kā eiropietim pievērst arī citām pasaules daļām un redzēt visur kopīgo cilvēcisko pārdzīvojumu. Šodien mēs esam raduši iespēju iepazīties ar vienu no Gintera Grasa vizuālās mākslas izpausmēm, un līdz ar to mēs redzam, cik ļoti vērtīga var būt šī sadarbība kultūras jomā, kas tagad paveras jaunajā Eiropā, kurā ir zudis gan Eiropas mūris, gan dzelzs priekškars un kur Eiropa var no jauna atrast savus kultūras sakarus visos iespējamos veidos.

Sirsnīgs paldies visiem, kas ir piedalījušies šīs izstādes veidošanā, un es novēlu, lai skatītāji šeit, Latvijā, pēc iespējas kuplākā skaitā ar šeit izstādīto iepazītos.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!